سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شرط دستیابی به اهداف سند امنیت غذایی تا افق ۱۴۱۱ چیست؟

معاون وزیر جهاد گفت: امکان تحقق افزایش تولید ۱۶۰‌میلیون تن‌محصولات کشاورزی و کاهش مصرف آب بخش کشاورزی به ۵۱ میلیارد متر مکعب تا افق ۱۴۱۱ مشروط به تحویل آب حجمی است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی- براساس آمار وزارت جهاد کشاورزی سالانه برای تولید محصولات کشاورزی ۷۰ میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌شود و این عدد از سوی وزارت نیرو ۸۱ میلیارد مترمکعب اعلام می‌شود، اما در سند امنیت غذایی تاکید شده که این رقم باید به ۵۱.۵ میلیارد مترمکعب برسد.

در افق اجرای سند امنیت غذایی تا ۱۴۱۱ بر خودکفایی برخی محصولات تاکید شده که براین اساس تولید محصولات کشاورزی باید از ۱۳۳ میلیون تن به ۱۶۰ میلیون تن برسد که بسیاری از کارشناسان حوزه کشاورزی اذعان می کنند که دستیابی به این میزان تولید با این حجم آب مصرفی امکان ندارد. در این راستا پیمان فلسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی می‌گوید: براساس برآوردها برای تحقق برنامه تولید به ۱۶۰ میلیون تن به حدود ۱۰۰ میلیارد متر مکعب آب نیاز است در حالیکه در برنامه هفتم آمده مصرف آب در حوزه کشاورزی باید به رقم ۵۱.۵ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند.

فلسفی با بیان اینکه این مسئله یکی از تناقض‌های سند امنیت غذایی است، گفت: عدد آب مصرفی تاکید شده فقط برای تولید کالاهای اساسی است. لذا چگونگی محاسبات این مصرف آب و تولید محصولات کشاورزی جای تعجب دارد و در این خصوص باید فکری کرد و وزارت نیرو برای تأمین آب باید راهکار پیشنهاد دهد.

این درحالی است که معاونت امور آب و خاک وزارت جهاد اذعان می کند که امکان تحقق افزایش تولید محصولات کشاورزی به ۱۶۰ میلیون تن و کاهش مصرف آب بخش کشاورزی به ۵۱ میلیارد مترمکعب تا افق ۱۴۱۱ وجود دارد، اما دستیابی به این امر مستلزم تحویل آب حجمی است.

در این راستا صفدر نیازی معاونت امور آب و خاک وزارت جهاد درپاسخ به این سوال که براساس سند امنیت غذایی تا افق ۱۴۱۱ امکان تحقق سیاست افزایش تولید محصولات کشاورزی و در مقابل کاهش  مصرف آب در بخش کشاورزی وجود دارد، گفت:  هر اقدامی و هر تصمیمی یک سری الزاماتی می طلبد، این سند امنیت غذایی که توسط رئیس جمهور ابلاغ شد مستلزم الزاماتی است، اما آنچه حائز اهمیت است که امسال با شروع برنامه هفتم در حوزه ما یک درصد از الزامات فراهم نشده است که طبیعتا به برنامه نمی رسیم.

به گفته او، امسال در برنامه هفتم قرار است ۲۰۰ هزارهکتار سامانه آبیاری تحت فشار، ۱۵۰ هزارهکتار آبیاری زیرسطحی، ۷۰ هزارهکتار شبکه و ۳ هزار کیلومتر قنات مرمت کنیم،  اما تجهیز و نوسازی رقمی نزدیک ۱۵۰ همت اعتبار می خواهد که با گذشت ۱۰ ماه تنها ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان پول گرفتیم،درحالیکه ۱۵۰ همت باید می گرفتیم و موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه ۴ همت، سال بعد ۴.۵ همت است درحالیکه ۱۶۰ همت نیاز داریم.

نیازی ادامه داد: براساس سند امنیت غذایی تا افق ۱۴۱۱ مصرف آب باید به ۵۱ میلیارد متر مکعب برسد، اما واقعیت این است که برای تحقق این امر باید آب را به طور حجمی در اختیار ما قرار دهند.

هدفگذاری کاهش مصرف آب بخش کشاورزی به ۶۵ میلیارد متر مکعب تا پایان برنامه هفتم

معاونت آب و خاک وزارت جهاد با تاکید براین موضوع که تا پایان برنامه هفتم دستیابی به مصرف آب بخش کشاورزی به ۶۵ میلیارد متر مکعب همزمان با تحویل آب حجمی وجود دارد، افزود: اگر تحویل آب حجمی شود، تا پایان برنامه هفتم مصرف آب به ۶۵ میلیارد متر مکعب می رسد که الزامات آن در برنامه مشخص شده و خوشبختانه در برنامه هفتم و سند امنیت غذایی برای حوزه آب و خاک شاخص گذاری شده است.

به گفته او، در سند امنیت غذایی قرار است سامانه نوین آبیاری به ۶ میلیون هکتار برسد که براین اساس سالانه ۳۰۰ هزا هکتار سامانه آبیاری تحت فشار باید اجرا شود، درحالیکه سالانه ۵ درصد هم عملی نمی شود که براین اساس به برنامه نمی رسیم.

معاون وزیر جهاد با بیان اینکه ۲ مولفه و عنصر مهم در تامین و تولید آب و خاک است، افزود: بهره وری ۳ رکن آب و خاک، به نژادی و به زراعی است که عملیات به زراعی شامل مدیریت مزرعه، مبارزه با آفات و بیماری، مکانیزاسیون و ... است، ارقامی که مقاوم به سرما و گرما و عملکرد بالا هستند و ارقام مقاوم به شوری الزاماتی دارد.

شرط دستیابی به افزایش تولید محصولات کشاورزی در سند امنیت غذایی چیست؟

 نیازی ادامه داد: گرچه عنوان می شود که بخش کشاورزی ۸۰‌ میلیارد متر مکعب آب مصرف می کند، اما اگر الزامات انجام شود و تحویل آب حجمی صورت بگیرد، امکان ۲ شرط تولید ۱۶۰ میلیون تن و کاهش مصرف آب به ۵۱ میلیارد متر مکعب وجود دارد.

او با اشاره به برنامه های معاونت آب و خاک در برنامه هفتم بیان کرد: براساس برنامه سالانه آبیاری تحت فشار در ۲۰۰ هزارهکتار، آبیاری زیرسطحی ۱۵۰ هزارهکتار، قنوات ۳ هزارکیلومتر، شبکه ها سالی ۷۰ هزار، تجهیز و نوسازی سالی ۷۰ هزارهکتار باید اجرا شود که برای محقق شدن این شاخص ها در ابتدای امسال برآورد کردیم که رقمی بالغ بر ۱۴۷ همت اعتبار نیاز داریم، درحالیکه امسال  موافقت نامه با ۴.۱ همت موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه رد و بدل کردیم و آنچه تخصیص یافته ۴۰۰ میلیارد تومان یعنی ۱۰ درصد مصوب است و بدیهی است که وقتی یک درصد اعتبارات مورد نیاز تامین نشده به برنامه نمی رسیم، از این رو بدنبال آن هستیم که از طریق دیگر روش ها همچون بخش خصوصی و خیرین به اهداف دست یابیم.

مصرف ۸۰ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی واقعیت ندارد

نیازی با اشاره به اختلاف نظرات وزارت جهاد با وزارت نیرو در خصوص میزان آب مصرف فعلی گفت: براساس نظر موسسه فنی و مهندسی که بیش از ۱۰۰ محقق و هیئت علمی در آن مشغول فعالیت هستند و کار میدانی سنگینی که در ۵ سال گذشته روی ۳۸ محصول کل کشور انجام دادند  تا براساس آن دبی  آب مصرفی بخش کشاورزی را محاسبه کردند، به عدد ۷۲ میلیارد متر مکعب رسیدند که اکنون میزان مصرف کمتر است که باید برآورد شود چراکه این آمار تخمینی است و اختلاف ما و وزارت نیرو همین است، درحالیکه وزارت نیرو عدد ۸۰ میلیارد متر مکعب مصرف در بخش کشاورزی را عنوان می کنند که ما این عدد را قبول نداریم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در قانون برنامه های پنجم، ششم و هفتم شورای عالی آب تاکید کرده که آب حجمی تحویل داده شود و متولی این کار وزارت نیرو است، ما مصرف کننده هستیم که آب را تحویل  بگیریم و تبدیل به غذا کنیم، در این راستا جلسات خوبی با وزارت نیرو داریم تا به تعامل و برنامه مشترک به منظور هم افزایی برسیم تا بحث امنیت غذایی محقق شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.