پانزدهمین پویش ملی «اطلاعرسانی تغذیه سالم» از هفدهم ماه جاری آغاز شد و تا سیام ماه جاری ادامه خواهد داشت.
این پویش با توجه به شایع بودن کلسترول بالا و پرفشاری خون و بهمنظور کاهش خطر ناشی از مصرف نادرست چربیها و روغنها اجرا میشود.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی دیابت، بیماری های قلبی عروقی و سرطانها علت اصلی مرگ سالانه میلیونها نفر در دنیاست و طبق گزارشهای وزارت بهداشت، ایران نیز در این زمینه وضعیتی مشابه سایر نقاط جهان دارد.
کارشناسان این وزارتخانه بر این باورند که حدود ۸۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی عروقی به دلیل پُرفشاری خون و کلسترول (چربی مضر خون) بالاست و ایرانیان ۲ برابر استاندارد جهانی نمک مصرف میکنند و «پویش ملی تغذیه سالم» به دنبال افزایش آگاهی عمومی درباره انتخابهای صحیح تغذیهای و کاهش خطر ناشی از مصرف نادرست چربیها و روغنهاست.
این پویش ملی بر جلب توجه جامعه به اهمیت انتخاب روغنهای مناسب برای مصرف روزانه تمرکز دارد تا با ارتقای آگاهی عمومی به مردم برای انتخاب مواد غذایی سالمتر و مناسبتر یاری رساند.
بر اساس گزارش وضعیت شیوع بیماریهای غیرواگیر، سه بیماری کلسترول بالای ۲۰۰، فشار خون بالا و دیابت بیماریهای اصلی غیرواگیر هستند.
ابتلا به بیماریهای غیرواگیر به ویژه کلسترول بالا، پرفشاری خون و دیابت ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با الگوی تغذیهای افراد دارد و کنترل مصرف روغن، نمک و شکر در این بین بسیار مهم است چرا که آنها از مهمترین عوامل ایجاد و کنترل کننده چربی، فشار و قند خون هستند.
مشاوره تغذیه و رژیم درمانی ویژه افراد مبتلا به لاغری و سو تغذیه، چاقی، دیابت، فشار خون و چربی بالا و ارایه آموزشهای فرد محور و گروهی به همه افراد از جمله وظایف کارشناسان تغذیه مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش مرکز بهداشت است.
بسیاری از مواد غذایی به ویژه شیر و لبنیات دارای چربی پنهان هستند و از این رو کارشناسان بهداشت توصیه میکنند سایر چربیها کمتر مصرف شود و این در حالی است که میزان استفاده از چربی اشباع حیوانی موجود در گوشت باید کمتر از ۱۰ درصد چربی و روغن مورد نیاز روزانه باشد.
بر اساس گزاش های پزشکی، ذخیره انرژی در انسان و حیوان توسط بافتهای جامد چربی صورت میگیرد، اما در گیاهان و ماهیهای سردآبی چربی تنها به صورت مایع وجود دارد و از نظر علمی ثابت شده است که مصرف چربی جامد که چربی اشباع شده است موجب افزایش کلسترول میشود.
در این بین، آنچه بیش از چربی حیوانی برای بدن مضر بوده، چربی ترانس است که این چربی در گوشت و دنبه وجود ندارد و فقط در صنعت برای تبدیل روغنهای مایع گیاهی به جامد از آن استفاده میشود.
به دلیل اینکه آنزیمهای بدن ما به این روغن واکنشی نشان نمیدهد، موجب ایجاد التهاب در بدن میشود که منشا بسیاری از بیماریهاست.
تحقیقات علمی نشان میدهد، چربی ترانس خطر مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را تا ۲۸ درصد افزایش میدهد. روغنهای جامد گیاهی مملو از چربیهای ترانس است و به دلیل اینکه از نظر اقتصادی به صرفه بوده در رستورانها و شیرینی پزیها از آن استفاده میشود و معضل بزرگی برای سلامتی جامعه ایجاد میکند. روغن آفتابگردان به دلیل داشتن امگا ۶ به بالا باید کمتر مورد استفاده قرار گیرد، زیرا دریافت امگا ۶ زیاد به التهاب در بدن و زمینه سازی برای ابتلا به بیماریهایی همچون دیابت، فشار خون و سرطان منجر میشود.
مطالعات نشان داده که مصرف روغن کنجد میتواند سلامت انسان را بهبود بخشد و فوایدی از جمله اثر ضد التهابی، ضد سرطانی، ضد فشار خون بالا و کاهش دهنده چربی و مهار تکثیر سلولهای سرطان روده بزرگ داشته باشد، البته کنجد مورد استفاده باید فاقد باکتریهای مضر مانند آفلاتوکسین باشد.
منبع: خبرگزاری