بقایای یک بنای دوره ساسانی در گیلانغرب کشف شد

بررسی‌ها و گمانه زنی‌های باستان شناسی جهت تعیین عرصه و حریم محوطه ساسانی روستای ملاط آباد درحاشیه جنوبی شهر گیلان غرب با مجوز اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری باعث کشف بقایای یک بنای تاریخی مربوط به دوره ساسانی شد.

سرپرست پروژه گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه ملاط آباد با اشاره به کشف بقایای یک بنای تاریخی در این محوطه که مربوط به دوره ساسانی و اسلامی گفت: در این محوطه در کنار برجستگی بزرگ‌تر به نام یاو کل در زبان کردی به معنی اسب کوتاه که پیش‌تر کشف شده بوده یک برجستگی کوچکتر در فاصله‌ی ۳۰۰ متری به نام یاوکل۲ به معنای اسب کوتاه ۲ شناسایی شده است.

ناصر امینی خواه افزود: بر اساس گمانه زنی‌های موجود و نوع سنگ، گچ و مصالح به کار رفته در این اثر تاریخی این اثر مربوط به دوره ساسانی است.

او اضافه کرد: با توجه به وجود بنا‌های متعددی از دوره ساسانی در گیلانغرب غرب مانند آتشکده حسن زوردار و آتشکده و بنای کاخ اربابی و چهارطاقی سراب مورت در دشت گیلانغرب این احتمال وجود دارد این اثر بقایای یک آتشکده باشد.

سرپرست پروژه گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه ملاط آباد گیلانغرب گفت: محوطه و حریم ملاط آباد در مجموع هشت هکتار است که شامل ۲ محوطه است که تاکنون هیچ کاوشی در این آثار انجام نشده و این مهم نیازمند تامین اعتبار به منظور کاوش و یافته‌های باستان شناسی دقیق در این آثار است.

امینی خواه ادامه داد: گسترش فضا‌های شهری در اغلب نقاط کشور باعث شده که محوطه‌های باستانی در معرض تهدید و نابودی قرار بگیرند و در گیلانغرب نیز چنین اتفاقی رخ داده که الحاق روستای ملاط آباد حاشیه جنوبی شهرستان گیلان غرب سبب شده که این محوطه مابین ساخت و ساز‌های شهری محاصره و در صورت عدم رسیدگی از اثر گرانبها با خطر نابودی مواجه شود.

وی افزود: به دلیل عدم حفاظت قسمت بزرگ این بنا که هم اکنون از بین رفته آنچه که امروز از آن باقی مانده تپه‌ای کوچک به ارتفاع ۲ متر است که مساحتی حدود ۵۰۰ متر مربع را در بر می‌گیرد و با تامین اعتبار و کاوش می‌توانیم شاهد ثبت برگی دیگر از تاریخ این منطقه باستانی باشیم.

این باستان شناس گفت: در سال‌های اخیر اجازه ساخت و ساز در حریم این محوطه به هیچکس داده نشده و اکنون نیز با نظارت کارشناسان تا زمان بررسی دقیق و بر اساس قانون حریم و عرصه آثار تاریخی هرگونه حفاری و ساخت ساز، حفاری گور‌های جدید، کندن چاله‌ها و یا کانال‌های آب و عبور و مرور وسایل نقلیه سنگین در آن ممنوع است.

امینی خواه تصریح کرد: وجود این آثار تاریخی نیاز به بازدید دقیق‌تر و اعلام وضعیت آن و همچنین طراحی و پلان معماری و مواد فرهنگی برای اعلام دقیق قدمت گذاری آن دارد و اقدام برای ثبت ملی آنها در دستور کار قرار گرفته است.

وی گفت: محوطه تاریخی ملاط آباد در دهه ۹۰ ثبت ملی شده است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.