سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید:

حقابه ایران از رود هیرمند؛ داستانی که همچنان ادامه دارد

حقابه ایران از هیرمند، به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقهٔ سیستان اشاره دارد، موضوعی که از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و زیست‌محیطی ایران و افغانستان مبدل شده است.

همه کشور‌ها در روابط خارجی‌شان شرایط متفاوتی را برای همسایگانشان نسبت به غیر همسایگان در نظر می‌گیرند، به خصوص برای کشور‌هایی که مستقل هستند و به قدرت‌های منطقه و یا فرا منطقه‌ای وابستگی ندارند، این موضوع اهمیت بیشتری دارد.

در شرایطی که ایران با ۱۵ کشور که بیشتر آن‌ها مسلمان و هم مذهب هستند همسایه است و همین موضوع می‌تواند نشان دهنده ظرفیت بزرگ در کنار کشورمان و حضور این همسایگان گفت. ظرفیتی که البته می‌تواند چالش‌های مهم و حساسی نیز داشته باشد، چالش‌هایی که البته نحوه ورود و برخورد با آن نیز بسیار اهمیت دارد.

یکی از این موضوعات که اکنون باعث ایجاد حاشیه‌هایی میان ایران و یکی از همسایه‌های شرقی‌اش شده و هر از گاهی با صحبت‌های مختلف از سوی مقامات دو کشور موضوع شکل جدیدی به خود می‌گیرد، موضوع حق آبه ایران از رودخانه هیرمند است.

حقابهٔ ایران از هیرمند، به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقهٔ سیستان اشاره دارد. این رود در گذشته در هر دو کشور افغانستان و ایران جاری بوده‌است. جدایی هرات از خاک ایران در سال ۱۸۵۷ (میلادی) به موجب معاهدهٔ پاریس و خودداری گستردهٔ حاکمیت افغانستان از جاری ساختن رود هیرمند در خاک ایران، مسئلهٔ حقابهٔ رود هیرمند را به یکی از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و زیست‌محیطی دو کشور مبدل ساخته‌است.

علی‌رغم انعقاد قرارداد حقآبه هیرمند، از اواخر دهه ۷۰ شمسی و هم‌زمان با کاهش بارش سالانه و گسترش خشکسالی بر سیستان، میزان ورودی آب رود هیرمند به دریاچه هامون مرتباً کاهش یافت. انتقال آب هامون جهت استفاده در شهر زاهدان توسط خط لوله و انتقال و ذخیره اندازه زیادی از آب دریاچه هامون به چاه‌های نیمه زابل و همچنین استفاده آب هامون برای کشاورزی از عوامل اصلی خشکی هامون می‌باشد. نبود دولت قدرتمند در افغانستان، ساخت بند کجکی بر روی هیرمند، نصب و به‌کارگیری انواع پمپ در مسیر رود هیرمند برای کشاورزی در افغانستان خشک شدن دریاچه هامون (که هفتمین تالاب بین‌المللی جهان است) را در پی داشته‌است.

 این مسئله موجب قطع منبع زندگی ۴۰۰ هزار سیستانی، کاهش چشمگیر پرندگان بومی سیستان، رو به انقراض نهادن گاو سیستانی، تنگدستی و ناامنی‌های متعاقب آن به واسطه فعالیت قاچاق مواد مخدر و گروه‌های تروریستی، مهاجرت گسترده سیستانیان به مناطق شمالی ایران و زوال روزافزون صنایع دستی سیستان شده‌است.

در این سال‌ها و در دولت‌های مختلف پیگیری موضوع حق آبه هیرمند در دستور کار تمامی دولت‌ها بوده و امروز نیز با آغاز به کار دولت چهاردهم و با وجود موضوعات مهمی مانند تحریم‌ها و محور مقاومت توجه اساسی به مسئله پیگیری احق آبه هیرمند نیز یکی از مسائل جدی و حساس سیاست خارجه دولت چهاردهم با همسایه شرقی خود است.

امیدواریم دولت جدید حق آبه هیرمند را پیگیری کنند

فداحسین مالکی با اشاره به پیگیری این موضوع از طرف وزیر امور خارجه دولت چهاردهم در روز‌های گذشته اظهار کرد: ادعا‌های طالبان درباره دادن حق‌آبه هیرمند به ایران و استان سیستان و بلوچستان درست نیست، چون اساسا اقدامی صورت نگرفته است.

وی یادآور شد: طالبان سیلاب را به معنای دادن حق‌آبه تلقی کرد حال این‌که سیلاب و نه حق‌آبه بوده است این موضوع را کسانی که از مواضع طالبان دفاع می‌کردند هم قبول دارد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: شهید امیرعبداللهیان وزیر خارجه دولت سیزدهم هم پذیرفته بود که آب آمده به ایران هم حق‌آبه نبود و سیلاب بود، موضوعی که وزیر نیروی وقت هم پذیرفت، اما برخی مدعی بودند که حق‌آبه است؛ لذا ما کماکان مشکل داریم و منطقه به شدت دچار کمبود آب است.

وی تاکید کرد: انتظار می‌رود با همت آقای عراقچی وزیر خارجه و برنامه ریزی دقیق و منطبق با قوانین بین‌المللی موضوع دادن حق‌آبه هیرمند به ایران پیگیری شود که این حق قانونی مردم است.

پیش از این مقامات طالبان بر اجرای کامل حق‌آبه ایران و افغانستان تاکید کرده بودند.

«ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان موضوع حقابه بین افغانستان و ایران را حل شده دانست و گفت در صورتی که طرف افغانستان به اندازه کافی آب داشته باشد جمهوری اسلامی ایران نیز از آب مستفید خواهد شد.

همچنین «انعام الله سمنگانی»، معاون سخنگوی طالبان نیز در این باره گفت که افغانستان به همه تعهداتی که از پیش در مورد حق آبه با جمهوری اسلامی ایران داشته، پایبند است.

به گفته وی، بر اثر خشکسالی افغانستان هم با کمبود آب مواجه است و شاید حق آبه ایران هم از این بابت متأثر شده و این مسأله، قابل بحث است.

سمنگانی همچنین تأکید کرد که طالبان آماده است نگرانی ایران در این زمینه را را از راه گفتگو رفع نماید.

آنچه در کلام گفته می‌شود در عمل هنوز شاهد نبودیم. آبی به ایران نرسیده و طبیعی است

در این راستا، سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره حق آبه هیرمند گفت: «برای ما یکی از مهم‌ترین سنجه‌های ارزیابی مسئولیت پذیری هیأت حاکمه فعلی افغانستان، موضوع حق آبه ایران است. آنچه در کلام گفته می‌شود در عمل هنوز شاهد نبودیم. آبی به ایران نرسیده و طبیعی است که این را به عنوان یک عمل غیرمسئولانه در پرونده هیأت حاکمه فعلی افغانستان ثبت و ضبط کردیم. توضیحاتی را می‌دهند و مسائل فنی را مطرح می‌کنند گفتیم آمادگی داریم که این مسائل فنی را حل کنیم و کمیساران عالی آب در افغانستان ملاقات داشتند ولی مهم این است که در عمل وزارت نیرو به ما گزارش دهد که این اتفاق رخ داده است.»

حسن کاظمی قمی کاردار و نماینده ویژه ایران در افغانستان در گفتگو با پایگاه خبری ایراف گفت که با توجه به «رویکرد تعاملی» ایران و «تعهدات طرف افغانستانی»، انتظار می‌رود تا پایان سال آبی جاری، حقابه ایران از رودخانه هیرمند که «۸۲۰» میلیون مترمکعب آب است، به صورت کامل تامین شود.

کاظمی قمی گفت: در سال گذشته «۳ اقدام اصلاحی» از سوی حکومت طالبان صورت گرفت که دو مورد آن منتج به جاری شدن این مقدار آب به سوی ایران شد.

او افزود: «در نتیجه اصلاح دریچه‌های سد کمال خان و لای‌روبی مسیر انتقال آب به سمت سیستان، بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب حقابه ایران تامین شد.»

او گفت: اقدام دیگر طالبان «ناکارآمد» بود که آب به سمت شوره‌زار «گودزره» هدایت شده و مانع از تامین بخشی از حقابه ایران شد.

سید داود آقایی کارشناس حقوق بین الملل و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: درباره میزان حق آبه ایران و سهم ایران و افغانستان درباره حق آبه ایران از رود هیرمند در سال ۱۳۵۱ در قردادی که بین دو کشور ایران و افغانستان به امضا رسیده توضیح داده شده است که سالیانه حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب از آب این رود در قالب حق آبه ایران وارد ایران شود و مورد استفاده قرار بگیرد.

وی ادامه داد:در سال ها‌ی گذشته این حق آبه به ایران داده می‌شد، اما در سال‌های اخیر به ویژه در دوسال اخیر ممنوعیت‌هایی توسط حکومت طالبان ایجاد شده است و به نسبت حق آبه‌ای که ایران دارد بسیار مقدار کمی را به ایران میدهند برای مثال سال گذشته فقط ۳۷ میلیون متر مکعب آب از طریق هیرمند وارد ایران شد که سهم بسیار ناچیزی است نسبت به اصل موضوع؛ بنابراین حقی از ایران تضعیف شده است و از سوی طرف افغانستانی این قرار داد نقض شده است.

افغانستانی‌ها ادعا دارند که به دلیل خشکسالی و کمبود آب نمی‌توانند به تعهد خود عمل کنند

وی ادامه داد: در چهار چوب حقق بین المللی طرفین متعهد هستند به رعایت آنچه که در قرار داد درج شده و باید پایبندی خود را به مفاد قرار داد نشان دهند، اما افغانستانی‌ها ادعا دارند که به دلیل خشکسالی و کمبود آب نمیتوانند به تعهد خود عمل کنند، اما ایران معتقد است که این ادا صحیح نیست و اگر این میزان آب به ایران منتقل نشده به دلیل سدی است که در برابر هیرمند احداث شده است و مسیر طبیعی آبی که باید به ایران بیاید منحرف شده است و برای کشاورزی و آب شرب در درون افغانستان استفاده می‌شود، زیرا با استفاده از ماهواره‌ها شناسایی شده است که آب وجود دارد، ولی سد‌ها مسیر آب را منحرف می‌کنند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در تشریح رودخانه‌های مرزی گفت:رودخانه‌های بین المللی معمولا دو گونه هستند یا پیاپی هستند به این صورت که از خاک یک کشور یک رودخانه سرچشمه میگیرد و از خاک چند کشور عبور میکند و در نهایت در داخل کشور پایانی جاری میشود. نوع دیگری از رودخانه‌ها هم هستند به نام رودخانه‌های مرزی که مرز دو یا چند کشور را مشخص می‌کنند که هیرمند از این نوع هست و قسمتی از مرز ایران را به خودش اختصاص میدهد، اما از خاک افغانستان سرچشمه میگیرد و افغانستان به عنوان دولت بالادستی این رودخانه علی القاعده باید اجازه دهد آب به کشور‌های پایین دستی رودخانه که در این جا فقط ایران هست هدایت شود و روند طبیعی خود را طی کند و طبق همان روال تاریخی طی شود در سال ۱۳۵۱ هم درباره اینکه چه میزان آب مورد استفاده قرار بگیرد توافقی صورت گرفت و وظایف دولت افغانستان را مشخص کرده است.

خبرنگار: محمدحسین نیک خوی متین

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۸:۱۷ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
حقابه زمان قرارداد دوران حکومت سابق هست که چندکیلومتر از خاک ایران به افغانستان دادند به خاطر حقابه است
ناشناس
۰۸:۱۵ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
کاش پاکستان دموکراتیک افغانستان رو بگیره
ناشناس
۰۸:۱۵ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
ایران مدام نه تنها برای افاغنه بلکه برای دنیا فقط رجزخوانی میکنه،دنیا هم کارخودشونومیکنند
ناشناس
۰۸:۰۹ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
خدایا ما رو از دست این وهابیای زبون نفهم و نوکرای غیر مستقیم آمریکا نجات بده
ناشناس
۰۷:۳۲ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
بنابرفرمایشات نمایندگان جبهه پایداری درمجلس طالبان از نیروهای اصیل اسلامند
ناشناس
۲۰:۳۹ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
تحریم های غیرقانونی آمریکا بسیار مخرب تر از ندادن حق آبه هیرمند برای ایران هست اون موضوع اذیتت نمیکنه؟
ناشناس
۰۱:۲۱ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
ده میلیون افغانی ساکن ایران روزی چند لیتر آب مصرف میکنند؟ بخدا که کل مصرف این تعداد اتباع بیگانه کل اب سیستان تامین میکنه
ناشناس
۱۸:۱۸ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
آفرین
امین حقوقدان
۰۰:۲۵ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
اون منطقه سیستان خشک بشه واسه طرف مقابل هم ضرر داره باعث تغیراقلیم وحتی درعرض چندسال خود رود کامل خشک میکنه الان خشک شدن قسمتی ازبیابان های عراق خاکشو باطوفان ها به ایران هم میاد شهرهای غربی میدونن چی میگم الان خشک سالی بالای اطراف تهران حتی باعث خشکی دریای خزر شده
حسن
۲۳:۵۵ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
چرا افغانیا اخراج نمی کنید چرا بیت مال که سهم من میدن به افغانیا ما راضی نیستیم چقدر بدبختیم
ناشناس
۲۲:۳۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
بهترین راه حل، زدن سد کجکی با یک موشک بالستیک فوق سنگین است. نه نیازی به مذاکره دارد نه التماس. هیچ غلطی هم نمی توانند بکنند.
ناشناس
۲۲:۱۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
درخواست رسیدگی فوری پرونده دو ساله اختلاس و فساد مدیریتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین
جمعی از پرسنل
ناشناس
۲۲:۰۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
به گفته خودتان حدود۸ میایون افغانی در ایران زندگی میکنن.که اگر هرنفر در هر روز فقط یک لیتر آب خورد .میشود روزی ۸ میلیون لیتر آب.حالا نون و سایر ملزومات زندگی به کنار.کل افاغنه را اخراج کنید ۸۰درصد مشکلات مملکت حل میشه.مشکل آب.کار.مسکن.نان.واز همه مهمتر این بمب خفته امنیتی طالبان در ایران.اگر وطن دوستید.وعرق ایران را دارید بسمه اله .
ناشناس
۲۱:۴۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
آنچه را ک خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد....
سال ۱۳۱۹دوره رضا شاه قرارداد آلتای واگذاری۳۰۰۰کیلومتر مربع از خاک ایران ب نام دشت ناامید ک سرچشمه های رود هیرمندکنونی میباشد ب ظاهر شاه پادشاه وقت افغانستان در صلح کامل
هر لایک یک لعنت ب روح رضا شاه
ناشناس
۲۰:۴۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
راهکار سیاسی و راه حل این موضوع دیگر گدایی کردن حقابه از افاغنه نیست. کما اینکه اصرارهای مکرر و بدون برنامه پشتیبانی از سوی ایران باعث شد تا طرف افغان بیش از پیش بر موضع غیر قانونی خود پافشاری کند و با بهانه های مختلف از دادن سهم آب ایران طفره برود.
بطور کلی ایران باید کلیه امتیازات و کارت هایی را که در مشت خود دارد از نو بسنجد، و سپس با استفاده از اهرم های فشار موجود و تاثیر گذار در دسترس، موضوع حقابه را عملیاتی کند. با روش های فعلی حقوقی و سیاسی، قول خواهم داد 10 سال دیگر هم سر جای اول خود خواهید بود.
ناشناس
۲۰:۲۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
چه بدبختی شدیم که داریم به طالبان هم باج میدیم
ناشناس
۲۰:۱۶ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
مسئولین از خدا نترس که به اسم خدمت بر خلق بر گُرده آنها سوار میشوید یک سفر به حاشیه نوار مرز و بکنید و چند ساعت توقف داشته باشید تا ببینید مردم مظلوم ما با این طوفان های گرد و خاک چه می‌کشند .کشور ما ابزار های قدرتمندی داریم که افغانستان را وادار به آزاد سازی حق آبه هیرمند کنیم
ناشناس
۱۸:۵۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
طلبانی که زور کنه به ایران واقعا خنده نداره خودتون قضاوت کنید
ناشناس
۱۸:۴۸ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
ما خواهان بیرون راندن افغانی‌ها هستیم
ناشناس
۱۸:۳۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
حالا هی افغانی راه بدین ،افغانی چه غیرمجاز و چه مجاز باید از کشور اخراج شود و برگردد به افغانستان
ناشناس
۱۸:۰۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
اون افغانی که داریوش مهرجویی را از ما گرفت
چطور شد
اکبر
۱۶:۵۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
افغانها حق آبه ایران که نمیدن هیچ چند میلیونشون تو ایران دارن همین آب کمی هم که خودمون داریم مصرف میکنند...به افغانیهای داخل ایران آب ندید تا بفهمند مردم سیستان چه میکشند...
ناشناس
۱۶:۳۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
بجای این شرورها جریان سوخت مفت و قاچاق به افعانستان را قطع کنید تا طی یک ماه اون کشور فاج بشه!
ناشناس
۱۶:۳۶ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
مشکل این است که افغانستان، حاکم و دولت قانونی ندارد.
دولت قانونی، قوانین بین الملل را می‌داند.
قراردادها را به رسمیت می‌شناسد.
اینا یک مشت وحشی بیابانگرد هستند.
باید تلاش کنیم که دولت قانونی بر سر کار بیاید و حتی مردم مظلوم افغانستان هم، رنج می‌برند!!!
ناشناس
۰۸:۰۳ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
جالبه . افغانی بیاید توی ایران زندگی اشرافی داشته باشد بعد ایرانیان بروند و تلاش کنند که دولت قانونی در افغانستان سرکار بیاید تا افغانها در رنج نباشند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۶:۳۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
حساب اتباع خارجی از طالبان جداست .خود این طالبان مردم رو فراری میدن تا میدان برای خودشون باز بشه
ناشناس
۰۸:۲۲ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
افغانی افغانی است
ناشناس
۱۶:۲۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
باید دید که ایا مسئولان ما که بیش از 40 ساله رودر روی استکبار جهانی یعنی امریکا ایستاده اندو کلکسیونی از شعارها دارند و خودشون رو قدرت منطقه ای می دونند ، ایا می توانند حق مردم ایران رو از این افغانی های طالبان که در مقابل امریکا عددی نیستن، بگیرند یا نه. اگه حق مردم رو این مسئولها نتونن بگیرند باید قدرت منطقه ای بودنشون شک کرد.
ناشناس
۱۶:۲۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
در مورد کمبود آب باید اقداماتی در داخل کشور انجام شود برای اینکه هیچ امیدی به همسایگان در این مورد نیست هر کسی منافع ملی خودش را در نظر می گیرد. راه این مشکلات استفاده از آب اقیانوس با ابشیرینکنهای خورشیدی به تعداد زیاد هست.
ناشناس
۱۶:۲۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
جالبه که در همون قرارداد ما قسمتی از خاک سرزمینمون رو به افغانستان دادیم تا در عوضش حق آبه هیرمند بگیریم اما نه آب گیرمون اومد نه خاکمون برگشت
ناشناس
۱۴:۰۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
اختیار بدین به من تابا یک موشک راه سد را باز کنم
ناشناس
۱۸:۴۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
آفرین
ناشناس
۱۹:۳۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
راضی ام ازت ،....
ناشناس
۲۲:۲۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
جرات اعتراض ندارند موشک بزنند ؟
ناشناس
۰۹:۵۰ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
آزاد اختبار تام بهت میدم
ناشناس
۱۴:۰۵ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
تحلیل خوبی بود ممنون
اگر دکتر پزشکیان به افغانستان سفر کنند با شخصیتی که دارن تمام مشکلات حل میشه
البته اگه ادعای خشکسالی درست نباشه و واقعا اب داشته باشه رود هیرمند
امسال هم احتمال بارندگی زیاد باشه و تر سالی بشه انشاالله
ناشناس
۲۰:۵۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
آب هیرمند و ترسائی و... مال خودتون تشریف ببرید به کشور عزیزتان...
ناشناس
۲۲:۱۶ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
آری جون خودت! این ها افغانی هستند و وهابی، جز زور چیز دیگری نمی فهمند. پزشکیان که سهل است، اگر کل دولت ایران بروند التماس کنند و به دست و پای آنها بیفتند، یک سطل آب نمی گذارند به طرف سیستان سرازیر شود
مهدی
۱۳:۲۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
قدرت برتر منطقه از پس یه گروه تروریستی طالبان هم برنمیاد که حقش رو بگیره. این گریه داره واقعا گریه
آشتیانی
۲۳:۲۵ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
فراموش نکنیم اگر رژیم طاغوت در حفظ تمامیت ارضی کشور اقتدار به خرج می‌داد امروز این مشکل را نداشتیم.
ناشناس
۱۲:۳۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
دشمن دانا بلندت می کند بر زمینت میزند نادان دوست و بعد منافق ..
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
اشکال نداره اگر آب ندارن بجاش یه چیز دیگه بدن زمین بدن برای کشاورزی یا گندم نصف قیمت بدن یا سنگ اورانیوم و مواد معدنی رایگان بدن
علی
۱۶:۲۲ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
ما در عوض گرفتن آب هیرمند بهشون قسمتی از خاکمون رو دادیم اما نه آب گرفتیم و نه خاکمون برگشت
ناشناس
۲۳:۳۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
یا چند کیلو تریاک بدن واسه جوانان بیکار و بی شغل ایران و مسئولین مرفح و کاخ نشین ایران
ناشناس
۱۸:۲۲ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
قسمتی از خاک ایران دادند قرارداد زمان شاه بوده
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
شتر در خواب بیند پنبه دانه
گهی لپ لپ خورد گه دانه دانه
شما تا می توانید به این طالبان های داعشی باج بدهید تا شیعیان هزاره را نابود کنند و املاک و اموال و زمین های کشاورزی انها را مصادره نمایند چون همه چیز شیعیان برای انها مباح و حلال هست!!!
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
از اون پاسخ سخت هایی که به اسراییل میدهید یکیش رو به طالبان بدید
ناشناس
۱۰:۵۸ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
افغانیا حتی آب رو از ایران دریغ میکنن بعد خیلی پرو لشکر لشکر بعنوان مهاجر داخل کشور از سهم و بودجه و حق ایرانیا شریکن
ناشناس
۱۶:۳۸ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
ملت افغانستان رو با طالبان یکی نکن!
ملت افغان هم از طالبان متنفر اند...
ناشناس
۱۶:۳۸ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
یعنی نمدونی اونی که حاکم بر افغانستان هست طالبانه و اونایی که فرار میکنند از افغانستان مخالف های طالبان هستن؟!!
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
خدایی ملانصرالدین یه همچین کاری میکنه,?
ناشناس
۲۳:۳۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
آره واقعا جای تأسف دارد .برگ زرینی از عملکرد مزخرف مسئولان بی غیرت
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
میخوام آهنگ افغانی براتون بخونم : خونه خالی شهر خالی چون همه افغانی ها در ایران
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
خخخخ
ناشناس
۱۶:۴۵ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
بایدم بزنی زیر آواز وقتی امنیت داری و نمی دونی عزیزات رو جلو چشمت سر ببرن یعنی چی تازه امریکایی ها هم اونجا پایگاه دارن و مردم رو میدزدن و شکنجه میکنند یا میبرن گوانتانامو... خوبه رحم و انسانیت داشته باشیم.
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
جالبه،ایران در برابر هیچ کشوری توان احقاق حقوق خودشو نداره دنیا تحریممون میکنه مام بیانیه میدیم،اینم از غارنشین ها
سیاست ما از پایه اشتباهه،شاهدش وضعیت ۴۰ ساله.
ناشناس
۱۶:۴۶ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
یعنی قبل 40 سال گل و بلبل بود؟ پس بحرین رو چرا دادیم رفت؟
ناشناس
۱۶:۴۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
پهلوی ها بحرین رو دادن رفت.
جهت برون رفت از مشکلات
۱۰:۰۲ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
حتماً حتماً همه اتباع را اخراج کنید بدون معطلی .
ناشناس
۱۶:۳۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
به اتباع چه ربطی داره
ناشناس
۰۹:۵۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
یک کانال آب از خراسان شمالی تا بلوچستان ایجاد گردد تا آب باران که به افغانستان میرود در این کانال هدایت گردد
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
جشم
ناشناس
۲۲:۲۲ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
آقای انشتاین رضاخان قلدر نامرد وطن فروش که فقط برای ایرانی های بدبخت قلدری می کرد، سرچشمه هیرمند (دشت نا امید) را در اختیار افغان ها قرار داد که چند سالی بیشتر پادشاهی کند. سرچشمه دست اونهاست.
ناشناس
۰۷:۱۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۳
برای کندن کانال از خود افغانی ها استفاده کنید
ه
۰۹:۲۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
این موجود دوپا هر جا باشد میل به خودخواهی و خونریزی دارد اسمش هم اشرف مخلوقات است شر مجسم است در حالی که بسیار ناتوان و از پشه ای هم در برابر قهر الهی کمتر است ی روز شرش از این زمین کوتاه خواهد شد آنوقت آب ها را موجودات دیگر استفاده می کنند و سیراب می شوند بدون اینکه در میانشان جنگ و درگیری باشد .
ناشناس
۰۹:۱۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
کمترین کاری که ایران میتونه انجام بده این است که تمام افغانی ها (مجازو غیر مجاز) رو بطور یکجا از کشور اخراج کنه، بدینصورت با ورود ناگهانی حدود 9 میلیون افغانی
به افغانستان طالبان مستاصل میشه
ناشناس
۰۹:۵۶ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
از اونجایی که اقایان به کارِ درست حساسیت دارند و کهیر میزنند هیچ وقت این کار را انجام نمیدهند
ناشناس
۱۶:۴۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
اون وقت قیمتا تو ایران گرون میشه چون کارگر ارزان نیست
ناشناس
۲۱:۴۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
مجموعن ۴/۵میلیون مجاز و غیر مجازن ۹ میلیون رو از کجا در اوردی ک میگی؟
ناشناس
۰۸:۴۸ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
افغانها قابل اعتماد نیستندچه افغانهای که داخل ایران چه افغانها ساکن افغانستان. همه دشمن ایران و ایرانی
ناشناس
۱۶:۵۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
دلیلت؟

از انگلیس و بهایی ها که بدتر نیستن.
ناشناس
۱۶:۵۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
میدونی چند هزار شهید و جانباز افغانستانی داریم که تو هشت سال دفاع مقدس از ایران دفاع کردن حتی خیلی هاشون شیمیایی شدن. افغانستان مال ایران بوده برای همین هم همزبان ما هستن.
ناشناس
۰۸:۲۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
افغانیا اگه میخوان ایران بمونن و خرجشون رو بدیم باید برن حقابه هیرمند رو از طالبان و داعش ملعون بگیرن
ناشناس
۱۶:۳۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
خرجشو تو میدی
ناشناس
۰۸:۲۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
طالبان حواسشون باشه ۶ میلیون افغانی رو سر ما هوار کردن و به اندازه صد سال آب هیرمند رو به ما بدهکارن و فریب وهابیا رو نخورن و بدهیشون روز بروز سنگین تر نکنن
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
صد سال؟
ناشناس
۰۸:۱۴ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
اخراج اتباع افغانی مزاحم
ناشناس
۰۸:۱۰ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
دبه تون بیارید آب بدیم
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
بدبخت ایران نباشه از گرسنگی مردی
ناشناس
۲۰:۳۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
باید هم مسخره کنید نمک نشناسی هم حدی دارد....میلیاردها دلار یارانه مردم ایران را خوردید...حالا....
ناشناس
۲۱:۳۵ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
اونا هم میگن
آب نمیدیم بهتون دبه باشه دسته خودتون
ناشناس
۲۲:۳۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
مسولین محترم این پیام زیبا را از این میهمانان عزیز دریافت فرمایند.لطفا بجای دبه چندتا پس گردنی تقدیم شان فرمایید...
ناشناس
۱۸:۲۵ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
یادت رفته می‌چسبیده به بدنه هواپیما نون نمک مردم حرامت اگر افغافلای
محمود
۰۷:۵۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
حقابه ایران را از افغانستان نمیتونن بگیرن میخان یه جای دیگه رو از رو زمین محو کنن
ناشناس
۲۲:۲۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
معلوم است هنوز کلام بزرگترها را نفهمیدی جوجه! منظور از بین بردن حاکمیت صهیونیست ها است نه آنچه توی ذهن کوچک شماست.
ناشناس
۰۱:۲۹ ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
تو این چهل سال هیچ حقی رو نتونستیم بگیریم اون از دریا خزر بعد از فروپاشی شوروی بجای اینکه بگیم باکو و نخجوان خاک ایران هست اونها رو سریع کشور پذیرفتیم سهم خزر رو هم هدیه دادیم باکو