در برنامه بالاتر موضوع واردات یا تامین لوکوموتیو از داخل کشور مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و نظرات موافق و مخالف بررسی شد. آقای اسلامی مدیرعامل مپنا لوکوموتیو و آقای رستمی رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی ایران به سوالاتی پاسخ دادند.
اسلامی گفت: ما در حال حاضر کمبود لوکوموتیو داریم که از سالهای گذشته این کمبود رسوب کرده است. ما در کشور بین ۲۵ تا ۳۰ دستگاه لوکوموتیو نیاز داریم، به شرط اینکه تعمیرات لوکوموتیوهای موجود در کشور را هم انجام دهیم. ظرفیت تولید داخل کشور برای پاسخگویی به این نیاز کافی است و حتی بیشتر از این نیاز را هم میتوانیم پاسخ دهیم.
او افزود: به طور متوسط سالانه ۳۰ دستگاه لوکوموتیو در بخش باری نیاز داریم. در بخش مسافری اگر تمام لوکوموتیوهایی که در کمتر از ۱۵ سال اخیر خریداری شده است وارد خدمت رسانی شوند، فعلا پاسخگوی نیاز خواهد بود و اگر کمبودی وجود داشت میتوان از بخشهای دیگر استفاده کرد. کل لوکوموتیوهای راه آهن که اکنون در بخش باری فعال هستند، ۵۰۶ مورد است.
رستمی گفت: ما یک هزار دستگاه لوکوموتیو در کشور داریم که از این تعداد ۸۰۴ دستگاه متعلق به دولت است و ۱۹۷ دستگاه مربوط به بخش خصوصی است. تعداد ۵۲۴ لوکوموتیو در حال فعالیت است و ۵۰ درصد از ظرفیت لوکوموتیو ما عملا زمین گیر است. برای جایگزینی این میزان از لوکوموتیو فرسوده هم نیاز است که از ظرفیت تولید داخل استفاده کنیم و هم به بخش خصوصی اجازه دهیم که واردات انجام بگیرد.
اسلامی در پاسخ گفت: بسیاری از این لوکوموتیوهای فرسوده، با یک سرمایه جزئی میتوانند مورد بهره برداری قرار بگیرند. هزینه واردات یک لوکوموتیو به اندازه تعمیر ۳ لوکوموتیو است. اگر سرمایهای که میخواهیم برای واردات هزینه کنیم، برای تعمیرات صرف کنیم این لوکوموتیوها به چرخه خدمت رسانی اضافه خواهند شد. تاکنون هر وارداتی هم از طرف بخش خصوصی انجام شده، لوکوموتیوهای دست دوم و ۳۵ ساله وارد کرده است. هیچ بخش خصوصی لوکوموتیو نو وارد نکرده است. دولت میتواند این لوکوموتیوهای فرسوده را به بخش خصوصی واگذار کند تا آنها با هزینههای اندک دوباره آنها را وارد مدار خدمت رسانی کند.
رستمی گفت: دولت تمایلی ندارد لوکوموتیوهایی که فرسوده هستند را به مزایده بگذارد و هر شرکتی میزانی آن را بگیرد و به جای واردات، تعمیرات آن را انجام دهد و در خط سرویس دهی قرار بگیرد. بر اساس ظرفیت هایی که برای ما انجام میشود میتوانیم واردات را انجام دهیم. در حال حاضر شرکتهای ما آمادگی دارند، از شرکتهای چینی لوکوموتیوهای صفر را وارد کنند، اما در این زمینه محدودیت برای ما از طرف دولت ایجاد شده است.
اسلامی در ادامه گفت: در برنامه هفتم پیش بینی شده که ۵۵۰ لوکوموتیو طی سالهای برنامه تامین شود که سالی ۱۱۰ دستگاه میشود. از این تعداد نصف آن مربوط به بازسازی لوکوموتیوهای موجود است. اولویت تامین واردات هم با بخش داخلی است، حتی مصوبه مجلس هم این امکان را فراهم کرده که لوکوموتیو دسته دوم با عمر کمتر از ۱۵ سال وارد شود. پس محدودیت و ممنوعیتی برای واردات وجود ندارد.