شایسته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در برنامه پرسمان صدا و سیمای استان گفت: از ابتدای پارسال در مرحله اول شهر قاین و در مرحله سوم شهر فردوس به طور آزمایشی به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع متصل شدند و امسال در ادامه این طرح اتصال شهر بیرجند و طبس صورت میگیرد و در این برنامه هدف خود مراقبتی و داشتن پزشک خانواده مشخص است که به ازای هر سه هزار نفر یک پزشک و یک تیم سلامت و درمان میبایست وجود داشته باشد.
او افزود: در این طرح هر فرد باید مراقب سلامت و پزشک خود را بشناسد و خدمات را که شامل کلیه مسائل سلامتی و بهداشتی فرد میشود دریافت کند؛ یعنی فرد هم در مورد مسائل سلامت قبل از بیماری با پزشک خود مشورت میکند و هم در صورت تشخیص بیماری به پزشکان متخصص و یا بیمارستان ارجاع داده میشوند.
شایسته بیان کرد: در قائن و فردوس کمبود پزشک و مراقب سلامت داشتیم که به صورت مراقب محور یعنی جذب طرحی یا قراردادی نیروهایی جذب شدند ولی در بقیه گروهها یعنی پزشکان و رشتههای دیگر باید از نیروهای مجموعه خود و بعد از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: همچنین در دیگر مناطق که جمعیت کمتری دارند خانههای بهداشت و پایگاههای بهداشت محیطیترین مراکز هستند که در آن بهورزها تمام خدمات سلامت را بر اساس بستههایی به گروههای مختلف ارائه میدهند و در صورت نیاز به سطوح بالاتر یعنی کارشناسان و پزشکان ارجاع داده میشوند.
او به پویش ملی سلامت اشاره و عنوان کرد: پارسال پویش ملی سلامت با هدف تشخیص بیماران فشار خون و دیابت اجرا شد که ۵۰۰ هزار نفر در استان مشمول دریافت این خدمات بودند و در نهایت ۳۷۷ هزار نفر یعنی ۷۳درصد جمعیت هدف در این پویش شرکت کردند و نزدیک به ۳۰۰۰ نفر زیر ۴۰ سال بیماری دیابت داشتند که این نشان دهنده این است که سن ابتلا به دیابت ۱۵ سال کاهش پیدا کرده است.
شایسته تصریح کرد: امسال پویشهای دیگری نیز قرار است برگزار شود که اولین پویش، غربالگری سرطان به خصوص سرطانهای شایع مثل سرطان روده بزرگ، سرطان گوارش و سرطان پستان است که تشخیص دیر هنگام آن بسیار خطرناک، هزینه بر و حتی کد در مواردی کشنده است و در صورتی که فرد در غربالگریها مبتلا به این بیماریها شناسایی شود به صورت رایگان برای درمان ارجاع داده میشود.