موثقی نیا در مورد وعیت ذخایر معدنی گفت: کل ذخایر معدنی جهان، حدود ۲۴۰ میلیارد تن است. سهم ایران از این میزان حدود ۲۴ میلیارد تن اعلام شده که عدد بسیار بزرگی است. مهترین خط ذخایر معدنی جهان هیمالیا و آلپ است و کمتر از ۱۲ درصد به طول ۱۵ هزار کیلومتر در کشور ما قرار دارد. همچنین ذخایر سنگ آهن و مس دو ذخیره مهم در جهان هستند که در ایران ذخایر سنگ آهن ایران حدود ۱.۷ درصد کل ذخایر جهان است و در رتبه ۷ جهان قرار داریم. در ذخایر مس وضعیت بهتری داریم و بالغ بر ۶ درصد ذخایر جهان در ایران و در رتبه پنجم جهان قرار داریم.
او افزود: آنچه که وظایف ما را سختتر میکند این است که ما باید میتوانستیم این ذخایر را در صنایع پایین دست به محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر تبدیل میکردیم. در این زمینه رتبههای پایینی در دنیا داریم. در زنجیره اهن رتبه ۲۴ را در دنیا داریم. در زنجیره مرتبط با مس هم رتبه ۳۵ را داریم. موضوع جهش تولید در حوزه معدن و صنایع معدنی به معنای واقعی قابل اجراست.
این مقام مسئول افزود: سهم صنایع معدنی در تولید ناخالص داخلی کشور، کمتر از ۷ درصد است. در صورتی که با ذخایری که داریم حتما میتوانیم در اقتصاد کشور سهم داشته باشیم و در ساماندهی اقتصاد کمک کنیم. در کل کشور از ۱۵ هزار کیلومتری گفته شد تنها حدود ۷ درصد آن اکتشاف شده است که نیازمند تلاش مضاعف هستیم. به عنوان مهمترین عامل در جهش تولید معادن در ابتدا باید شرکتهای دانش بنیان را برای دستیابی به فناوریهای جدید فعالتر از گذشته به کار بگیریم.
او گفت: به دلیل گستردگی کشور به طور کامل نمیتوانیم این پهنه ذخایر معدنی را فعال کنیم. بدون کمک مردم و همراهی بخش خصوصی به اهداف کمی برنامهها نخواهیم رسید. در برنامه هفتم رشد کمی که برای معدن دیده شده ۱۳ درصد است، رقمی که در طول برنامههای ۵ ساله به طور میانگین ۳.۵ تا ۴ درصد بوده است. این میزان رشد سخت، اما دور از دسترس نیست. مهمترین کار در مردمی سازی معادن، جذب سرمایههای مادی و دانشی مردم است. با هدف مردمی سازی صندوق ضمانت معدن کاری ایجاد شد که ریسک در معادن کوچک پوشش داده شود. سال گذشته ۴ هزار میلیارد تومان برای ۵۴ مورد معدن کاری ضمانت انجام شد. برنامه دارین این میزان به ۱۱ هزار میلیارد تومان در سال جدید افزایش پیدا کند. از کارهای مهم برای مردمی سازی، مقررات زدایی است. قوانین و مقررات را باید تطبیق دهیم تا جهش رخ دهد.
موثقی نیا ادامه داد: در حوزه اکتشاف هم از ظرفیتهای خصوصی استفاده و استقبال میکنیم و تلاش میکنیم تسهیلاتی در بخش مقررات ایجاد کنیم که شاهد باشیم شرکتهای اکتشافی ما تا سال آینده چند برابر شده باشد.
او در خصوص پروژه خط انتقال آب خلیج فارس گفت: برای توسعه معادن، نیاز به تکمیل زیرساخت داریم. در حوزه مربوط به معدن زیرساخت آب و برق را مشغول هستیم و در حال حاضر چند خط انتقال آب از دریا را داریم که یکی از آنها انتقال از خلیج فارس است. خط اول آن احداث و مورد بهره برداری قرار گرفته است. خط دوم نیز امسال اجرایی خواهد شد که پیشبینی ۳ ساله برای این پروژه داریم. پروژه انتقال آب از دریای عمان هم داریم که تا پایان امسال به زاهدان میرسد.
موثقی نیا افزود: برای برق هم یک برنامه ۱۵ هزار مگاواتی داریم که شامل ۱۰ هزار مگاوات حرارتی و ۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و بادی است. ۱۷۰۰ مگاوات از این برنامه احداث شده و تا پایان ۱۴۰۳ به ۳۵۰۰ مگاوات خواهد رسید و تا پایان دولت به ۱۰ هزار مگاوات خواهد رسید. با این موارد، ۲۰ تا ۲۵ درصد مصرف صنعت پوشش داده میشود.