ابراهیم شکیبا معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت : با توجه به اینکه سلامتی یکی از بزرگترین نعمتهایی است که خداوند به انسان عطا فرموده، انتخاب یک روز به عنوان روز جهانی بهداشت توسط سازمان جهانی بهداشت باعث افزایش توجه همه مردم به موضوع تندرستی و سلامت میشود و همین امر باعث خواهد شد تا مردم با موضوع پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامتی آشنا شوند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: نخستین مجمع سازمان بهداشت جهانی در هفتم آوریل سال ۱۹۴۸ برگزار شد و از سال ۱۹۵۰ قرار بر این شد تا این روز به عنوان روز جهانی بهداشت نامگذاری و گرامی داشته شود.
وی گفت: سازمان بهداشت جهانی هشت کمپین مهم دارد که یکی از کمپینها روز جهانی بهداشت است، با توجه به اهمیت سلامت، به منظور افزایش آگاهی و جلب توجه مردم به موضوع سلامت یک روز با این عنوان نامگذاری شده که شعار امسال روز جهانی بهداشت «سلامت من، حق من» است.
شکیبا با بیان اینکه در سراسر دنیا سلامت میلیونها نفر از انسانها با روند فزایندهای در معرض تهدید قرار دارند، خاطرنشان کرد: بیماریها و بلایا از عوامل مرگ و میر و ناتوانی به شمار میآیند جنگها و درگیریها علاوه بر ویرانی باعث مرگ، درد، گرسنگی و ناراحتیهای روحی و روانی افراد میشوند.
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی سوزاندن سوختهای فسیلی باعث ایجاد آلودگی هوا شده و حق تنفس هوای پاک را از انسانها سلب کرده است، آلودگی هوا در داخل و خارج از منزل هر پنج ثانیه یک انسان را به کام مرگ میکشاند.
شکیبا تصریح کرد: بر اساس گزارش شورای اقتصاد سلامت سازمان بهداشت جهانی، حداقل ۱۴۰ کشور، سلامت را به عنوان یک حق بشری در قانون اساسی خود به رسمیت شناختهاند، در این میان متاسفانه کشورهای بسیاری نیز قوانین مدونی در راستای اطمینان از دسترسی همه افراد به خدمات بهداشتی ندارند.
این مسئول بیان کرد: هرچند که دسترسی افراد به خدمات بهداشتی به عنوان یک حق بشری شناخته شده است، اما باید تدابیری اندیشیده شود تا همگان به این خدمات دسترسی داشته باشند، چه اینکه طبق آمارهای ارائه شده، در سال ۲۰۲۱، بیش از نیمی از جمعیت جهان به طور کامل تحت پوشش خدمات ضروری نبودند پرداختن به این موضوع و تلاش برای رفع این چالش باعث شد تا شعار امسال «سلامت، من حق من» انتخاب شود.
وی افزود: برای حمایت از حق تمامی افراد در همه جا، دسترسی به خدمات بهداشتی با کیفیت، آموزش، آب آشامیدنی سالم، هوای پاک، تغذیه مناسب، مسکن با کیفیت، شرایط مناسب کار و محیطی مناسب و دور از تبعیض، این شعار انتخاب شده است.
شکیبا با بیان اینکه همه کشورهای دنیا باید اقداماتی در راستای تحقق شعار سال هفته سلامتی انجام دهند، گفت: در کشور ایران یک مناسبت ملی نیز با عنوان هفته سلامت داریم که از یکم اردیبهشتماه شروع و تا هفتم این ماه ادامه دارد.
وی افزود: شعار ملی امسال «سلامت خانواده با مردمیسازی سلامت» است، یعنی امسال تمرکز بر اجرای برنامه سلامت خانواده، پزشکی خانواده و نظام ارجاع در مناطق شهری و شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر است.
شکیبا تصریح کرد: این موضوع بسیار با اهمیت است و با شعار سازمان بهداشت جهانی هم راستا است و هدف از اجرای برنامه سلامت خانواده (پزشکی خانواده و نظام ارجاع) دسترسی عادلانه همه مردم به خدمات ضروری بهداشتی است.
وی ادامه داد: استان کرمانشاه در سال گذشته موفقیتهای خوبی در اجرای برنامه سلامت خانواده به دست آورده به نحوی که مقام اول را در سطح کشور به خود اختصاص داده است.
شکیبا خاطرنشان کرد: بیماریهای غیر واگیر اولین عامل مرگ و میر در استان کرمانشاه به شمار میروند و سردمدار این بیماریها بیماریهای قلبی و عروقی هستند که با عوامل خطر مهمی همچون فشار خون بالا و دیابت در ارتباط هستند.
وی افزود: وجود این بیماریها در استان به ما هشدار میدهند تا در راستای مقابله و پیشگیری از عوامل منجر به بیماریهای قلبی-عروقی گام برداریم، علاوه بر بیماریهای غیر واگیر بیماریهای واگیر نیز در جای خود از اهمیت بالایی برخوردار هستند که میتوانند منجر به ناتوانیها و اختلالاتی در کودکان، نوجوانان و جوانان شوند که پیشگیری و کنترل این بیماریها در جای خود نیز مهم است.
شکیبا خاطرنشان کرد: امیدواریم با گسترش اجرای برنامه سلامت خانواده تحت عنوات پزشکی خانواده و نظام ارجاع، گام مهمی در راستای افزایش شاخص عدالت در سلامت و پیشگیری از بیماریها برداریم .