سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

بهبود معیشت کولبران پس از سال‌ها انتظار/ مصوبه مجلس چه گره‌ای از مشکلات مرزنشینان باز خواهد کرد؟

پس از سال‌ها کش و قوس با تصویب لایحه ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی کولبری و ملوانی، مشکلات این قشر کاهش خواهد یافت.

معمولا از کولبری به عنوان شغلی غیرقانونی یاد می‌شود و برخی به اشتباه  آنان را قاچاقچی می نامند، اما حقیقت این است که کولبران زحمتکش از سر ناچاری به این شغل روی آورده اند. البته این حرفه  محدود به جنسیت و سن خاصی نیست و مرزنشینان برای کسب درآمد در سرما و گرما با قبول تمام خطرات و عبور از مسیر‌های مرزی و صعب العبور را به جان می خریدند تا امرار معاش کنند .استان کردستان از نظر تعداد کولبر در صدر آمار‌ها قرار دارد؛ اما به غیر از آن، استان‌های کرمانشاه، ایلام و آذربایجان‌غربی هم دارای تعداد زیادی کولبر هستند اما اکنون به همت دولت و مجلس این قشر به رسمیت شناخته شده اند.

حل مشکلات کولبران پس از سال ها انتظار

کسب و کار مرزنشینان در قالب کولبری و ملوانی سال‌هاست که در دست بررسی قرار دارد و طی سالیان گذشته هیچ طرح و لایحه ای موفق به حل مشکلات این قشر نشد. اواسط دهه نود دولت روحانی آیین نامه ساماندهی مبادله در بازارهای موقت مرزی را به تصویب رساند و چندین بار نیز آن را مورد اصلاح قرار داد اما نهایتا دردی از مرزنشینان دوا نشد.

اواسط سال ۱۴۰۱ لایحه ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی کولبری و ملوانی به صورت دو فوریتی از سوی دولت تقدیم مجلس شد اما ایرادات موجود مصوبه مجلس باعث شد تا این لایحه چندین بار توسط شورای نگهبان رد شود. 

در نهایت اواخر سال گذشته هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان از تایید این لایحه خبر داد و محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی آن را به دولت ابلاغ کرد.

دولت موظف به تحول و آمایش بازارچه های  مرزی شد 

بر اساس تبصره یک این مصوبه دولت موظف است ظرف ۶ ماه پس از تصویب این قانون اقدامات قانونی لازم جهت تهیه و تصویب برنامه آمایش و تحول در بازارچه‌های مرزی و برنامه توسعه و تجهیز بنادر کوچک استان‌های ساحلی جنوب کشور را به عمل آورد.

این قانون در جهت ایجاد رونق اقتصادی مناطق مرزی و رصد واردات و عرضه کالاهایی که مرزنشینان مبادله می‌کنند به تصویب رسید تا ضمن بهبود معیشت مرزنشینان خرید و فروش غیر رسمی در مناطق مرزی کاهش پیدا کند .

در حقیقت، طبق این قانون واردات کالا از طریق رویه‌های ملوانی (ته‌لنجی) و کولبری منطبق با تعاریف متن قانون، به مدت پنج سال از زمان ابلاغ آیین‌نامه‌های مربوطه مطابق با ترتیبات این قانون مجاز خواهد بود و پس از اتمام این دوره ۵ ساله، واردات کالا از این مبادی تابع قوانین و مقررات کشور است.

در بحث واردات در رویه ملوانی (ته‌لنجی)، واردات کالا از طریق شناورهای سنتی و فلزی، با ساختار لنج و با ظرفیت ناخالص کمتر از ۵۰۰ تن در بنادر جنوبی کشور که قوانین و مقررات واردات در آن رعایت نمی‌شود و صرفاً بر اساس ترتیبات این قانون مجاز است و ورود کالای همراه ملوانان، خدمه و کارکنان این شناورها سالانه تا سقف ۱۲۰۰ یورو ارزش کالا برای هر نفر و حداکثر ۵۰۰ یورو ارزش کالا در هر سفر با رعایت مقررات و قوانین مربوطه، مجاز خواهد بود.

در رویه کولبری نیز، واردات کالا از طریق معابر و مرزهای زمینی کشور که کالا در معبر مرزی توسط مرزنشینان حمل شده و قوانین و مقررات واردات در آن رعایت نمی‌شود، صرفاً بر اساس ترتیبات این قانون مجاز است.

بر اساس مفاد این قانون، برای هدایت تدریجی مبادلات موضوع این قانون در مرزها به چارچوب تجارت رسمی، کالاهای وارداتی از طریق مبادلات موضوع این قانون در مرحله ترخیص کالا صرفاً مشمول پرداخت ۵۰ درصد میزان عوارض و مالیات ارزش‌افزوده تعیین شده برای رویه ورود قطعی کالا هستند و در سال اول اجرای این قانون از سایر عوارض و مالیات‌ها معاف هستند.

همچنین در مرحله فروش کالا توسط مشمولان این قانون (کولبران و ملوانان)، مابه‌التفاوت مالیات و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید موضوع قانون مالیات ارزش‌افزوده، به‌عنوان اعتبار مالیاتی ارزش‌افزوده برای ایشان لحاظ می‌شود، اما مابقی زنجیره تبادل کالا در کشور موظف به پرداخت کامل آن خواهند بود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۷:۲۳ ۰۷ فروردين ۱۴۰۳
هرکس هرشغلی انتخواب کرده دوست دارد نمیدانم چرا بعضی از رسانه ها دوست دارند الکی درباره زندگی دیگران تصمیم بگیرند وراه کار بدهندشما اگر ا ز بایدن ورئیس جمهور چین هم بپرسید مشکلات شما چیست آنها هم میگویند ولی قرار نیست بعضی از خبر نگاران برای منافع شخصی خودشان به یک سری موضوعاتی که حتی درباره آن مطالعه هم ندارنددامن زده وحاشیه سازی کنند
ناشناس
۱۵:۵۰ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
با این کار کولبران را به رگبار می‌بندی
ناشناس
۱۵:۱۷ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
اینکه یک حکومتی بخاطر نداشتن مدیریت تولیدی قاچاقچی رو رسمیت ببخشه نو برای خودش نوبره
ناشناس
۱۴:۳۸ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
دات قاچاق به دلیل منفعت ان است
اگر اینها قرار باشد حق کمیسیونی به دولت بدهند که منفعت کمتری دارند در نتیجه دوباره همان قاچاق میشود کارشان
ناشناس
۱۴:۰۹ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
حتی اگر در کشور هیچ کار و تولیدی نداشتیم و فقط منابع انرژی را که مصرف و اسراف میکنیم به قیمت واقعی و صادراتی میفروختیم و مازادش را صادر میکردیم و درآمدش را بین صاحبانش که همه مردم هستند به طور مساوی تقسیم و مایحتاج را وارد میکردیم،اوضاع نصف مردم از الان بهتر بود،سالیانه صد میلیارد دلار یارانه پنهان یعنی نفری بالای هزار دلار سهم هر فرد،که الان ۷۰ درصد خانواده ها حتی با انجام کارهای سخت چنین درآمدی ندارند،در حالی که بسیاری ازاقلام ما در حدود نرخ جهانیست و خودرو گرانتر از جهانیست.
شرکتی مظلوم
۱۴:۰۱ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
مصوبه زیاده طرح ساماندهی کارکنان دولت چیشد م
ناشناس
۱۳:۵۳ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
دهه هفتاد کالای ملوانی در حد ۲۰ کیلو یا چند قلم مایحتاج خانواده بود و بیشتر از این اندازه گمرکی شامل می‌شد میخواستم بخاری نفتی بیارم گمرکی پرداخت کردم الان بیشتز از نصف لنج کالای ملوانی بدون حضور در گمرک وارد انبار صاحب کالا میشه بدون پرداخت ریالی
ناشناس
۱۳:۰۶ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
هیچی
ناشناس
۱۲:۱۲ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
شفافیت حقوق و استخدام ایران خودرو وسایپا را برقرار کنید ، شفافیت و نظام حقوق دهی صنایع را مشخص کنید ، حق سهامداران را از صنایع بگیرید
ناشناس
۱۲:۱۱ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
با ریشه های کم کاری و عقب ماندگی خود خواسته توسط نفوذی ها برخورد کنید .فاسدان پیر و ملاکی که دنبال نابود کردن نیروی جوان و افزایش ناکامی در استان ها هستند و فکر می کنند خوانین و صاحب حق های پولدارند را کنار بزنید . حلقه های علمی و صنعتی در استان ها ایجاد کنید تا جوانان کار و شغل و شکوفایی پیدا کنند
ناشناس
۱۲:۱۰ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
به امید اینکه حقوق های صد میلیونی ناحقی که نا اهلان رانتی میگیرند سرطان بشه برای خودشون و بچه هاشون ، ان شاء الله سودای میلیاردی بازار های بیت کوین و رمز ارز خارجیشون که مالیاتش رو هم نمی دند سرطان شه برای خودشون و بچه هاشون، بیت کوین سلاح انتخابات امریکاس برای نابودی اقتصاد ایران و کشورهای درحال توسعه . به امید شفافیت نفت و بانک ایران
ناشناس
۱۲:۰۹ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
وقتی میگن وزارت نفت را شفاف کنید منظور این نیست بگید بکی فروختید و چه جوری فروختید ! منظور اینه که حقوق میادین نفتی ایران را پیگیری و اعلام کنید . حقوق و مزایا و عملکرد مدیران برای پیشرفت صنعت و علم نفت را اعلام کنید . حساب های غیر متصل به خزانه چه شد