تمام دنیا از جمله ایران درگیر تغییر اقلیم و تبعات شدید آن شدهاند و اهمیت این موضوع در حدی است که کشورها در مجمع اقتصادی داووس در سال ۲۰۲۰ در سوئیس تصمیم گرفتند برای کاهش سرعت تغییر اقلیمی، یک تریلیون درخت در حوزه سرزمینی خود بکارند. براین اساس ایران طی برنامه زمانی ۴ ساله باید یک میلیارد درخت بکارد که در سال نخست، تعداد نهالهای تولیدی از برنامه بیشتر بوده است.
طبق آمار، ایران در انتشار دی اکسید کربن در رتبه ششم و در ترسیب کربن رتبه ۴۲ را در جهان دارد، از این رو یکی از مهمترین اقدامات برای ذخیره ترسیب کربن، درختکاری است.
در همین رابطه محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه مراسم درختکاری گفت: امسال حدود ۳۰۰ میلیون اصله نهال در حوزه دو معاونت منابع طبیعی و آبخیزداری و باغبانی وزارتخانه تولید شده است، براین اساس ۲۵۰ میلیون اصله نهال در حوزه منابع طبیعی و حدود ۶۰ میلیون نهال مثمر در حوزه باغبانی تولید شده و کاشت این نهالها در حال انجام است.
نیکبخت با بیان اینکه اولویت نخست ما حفاظت از منابع طبیعی، کاشت درخت و توسعه فضای سبز با مشارکت مردم است، گفت: به لحاظ تغییرات اقلیمی با شرایط غافلگیرکنندهای رو به رو هستیم و قبل از هر چیز همه باید به طور اساسی برای حفاظت از سرمایهها و داشتهها از جمله مراتع، جنگلها و درختان در هر نقطهای تلاش کنیم.
رضا افلاطونی رئیس سازمان امور اراضی کشور میگوید: حفظ و صیانت از زمین، اراضی کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان بستر حیات، امنیت زیستی و غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
افلاطونی گفت: در راستای حفظ و احیای زمین و منابع طبیعی شرایط مطلوبتری را برای زندگی و زیست همگان مهیا سازیم و باید میراث دار خوبی برای آیندگان باشیم.
بنابر آمار تاکنون بیش از ۴۰ میلیون اصله نهال کاشت شده و روزانه ۴ تا ۶ میلیون اصله نهال وارد عرصه میشود و پیش بینی میشود تا اردیبهشت ماه همزمان با ادامه کاشت در استانهای سردسیر به ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون اصله نهال برسد.
امسال ۳۰۰ میلیون اصله نهال تولید شد
نقی شعبانیان معاون امور جنگل سازمان جنگلها گفت: هفته درختکاری زمان مناسبی برای کاشت درخت در سراسر کشور است و همواره نهال از طریق سازمانای منابع طبیعی و برخی میادین استانها آماده تحویل به مردم است.
به گفته او، در طرح کاشت یک میلیارد درخت گونههای فضای سبز، بیابانی و زراعت چوب تولید شد، براین اساس در سال نخست این طرح ۲۵۰ میلیون انواع این نهالها و در معاونت باغبانی ۶۰ تا ۶۲ میلیون نهال مثمر تولید شد که پس از مراجعه نهالها قابل ارائه است.
شعبانیان با بیان اینکه طرح کاشت ۲۵۰ میلیون اصله نهال از سه ماه قبل آغاز شده است، افزود: طرح کاشت درخت تا ۱۵ فروردین ماه انجام میشود و در برخی استانها به دلیل شرایط آب و هوایی تا نیمه اول اردیبهشت ماه ادامه مییابد.
معاون سازمان امور جنگلها ادامه داد: از مجموع نهالهای تولیدی ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون نهال قابلیت انتقال به عرصه را دارد و برخی گونهها بویژه جنگلی نیاز است که یک تا ۳ سال در نهالستان باقی بماند و پس از رسیدن به شرایط مناسب وارد عرصه شود تا دچار صدمه و آسیب نشود.
شعبانیان به استقبال مردم برای کاشت نهالهای زراعت چوب در این مدت اشاره کرد و گفت: امسال حدود ۱۰۰ میلیون اصله نهال زراعت چوب توسط بخش خصوصی و ۴۰ میلیون اصله نهال توسط بخش دولتی تهیه شده که بخشی از آن وارد عرصهها شده است.
وی افزود: در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در مرحله اول تولید ۲۵۰ میلیون اصله نهال در دستور کار قرار گرفت که این مهم عملیاتی شده و حتی از برنامه جلوتر هستیم.
محدودیتی در توزیع نهال رایگان وجود ندارد
رضا بیانی مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفت: تاکنون ۲ هزار هکتار درخت در اطراف تهران و اراضی بیابانی شمال تهران شهرستانهای شمیرانات، پردیس و قسمتی از دماوند، همچنین پیشوا، ورامین و ملارد کشت کردیم.
او با بیان اینکه درخت کاری در نقاط مختلف در حال انجام است، افزود: بیش از ۲۰۰ نهالستان در استان تهران فعال است که امر توزیع نهال را انجام میدهد. همچنین کاشت توسط نیروهای بسیج و نظامی در حال انجام است.
بیانی با بیان اینکه محدودیتی در توزیع نهال رایگان وجود ندارد، گفت: مردم برای دریافت نهال میتوانند با شماره ۱۵۰۴ تماس بگیرند و امیدواریم امسال بیشترین تعداد نهال را در هفته درختکاری بکاریم.
با توجه به شرایط تغییر اقلیم، همه کشورها از جمله ایران درگیر تبعات تغییر اقلیم هستند که با درختکاری و حفظ درختها، کشورها به دنبال بازسازی و کاهش تغییر اقلیم هستند چراکه جنگل و جنگل کاری تا ۳ درجه سانتی گراد درجه حرارت را کاهش و تا ۲۰ درصد رطوبت را افزایش میدهد.
دامها را از جنگل خارج کنید