موضوع مشارکت در ساخت مدتی است که با استقبال خوبی از سوی مالکان خانههای کلنگی مواجه شده است. اگر قراردادها با رعایت حقوق طرفین به درستی اجرا شود، این نوع مشارکت سودمندی مطلوبی به همراه خواهد داشت؛ زیرا در سالهای اخیر، به ویژه در شهرهای بزرگ، کمتر کسی میتواند هم صاحب زمین شود و هم سرمایه و تخصص لازم را برای ساخت ساختمان جدید داشته باشد.
مشارکت در ساخت مزایای فراوانی در پی دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
بهتر شدن مقاومت ساختمان نوساز نسبت به بنای قدیمی، رعایت اصول نوین و مدون مهندسی برای ساخت بنا، ایجاد فضای مسکونی به تعداد بیشتر، زیبایی ساختمان با توجه به سلیقه و استانداردهای روز، استفاده از مصالح، روشها و ماشینآلات مدرن برای ساخت بنا از جمله محسنات این نوع مشارکت محسوب میشود.
بی تردید سود حاصله در بازه کوتاه مدت را میتوان مهمترین مزیت این نوع قرارداد قلمداد کرد. البته بهتر است که در این مسیر آگاهی خوبی در رابطه با موارد حقوقی داشته باشیم تا در ادامه اسیر چالشها و مشکلات احتمالی نشویم.
طریقه محاسبه قدرالسهم و میزان سود مالک زمین و سازنده
تغییرات در بازار مسکن و نوسانات قیمتها، باعث ایجاد ابهام و تردید بسیاری از افراد در هنگام انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت میشود. با این حال، به طور عمومی قیمتها بر اساس وضعیت فعلی متغیرها تعیین میشوند.
به عنوان مثال، در شهر تهران، فرمول محاسبه مشارکت در ساخت در هر منطقه بر اساس "قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در آن منطقه" استفاده میشود.
برای تعیین میزان سهم هر کدام از طرفین قرارداد اصول رایجی وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
راهکار مناسب برای احتساب بلاعوض
معمولاً مبلغ بلاعوض به صورت توافقی تعیین میشود و هیچ قانون خاصی درباره آن وجود ندارد، اما بهتر است عرف اجتماعی برای تعیین این مبلغ را نیز در نظر بگیریم.
در منطقهای که قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز بیش از شش میلیون و پانصد هزار تومان است، مبلغ یک میلیون تومان برای هر مترمربع مساحت خانههای کلنگی تعیین میشود. اما در سایر مناطق که قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز کمتر از این مبلغ است، مبلغ "بلاعوض" به صورت قابل تفاوت و با توافق طرفین تعیین میگردد.
به عنوان مثال، همانطور که مشاهده میکنید، در صورتی که قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز بیش از شش میلیون و پانصد هزار تومان باشد، سازنده باید مبلغی معادل سیصد و چهل میلیون تومان به عنوان تفاوت ساخت را به صورت بلاعوض به مالک پرداخت کند.
در گفتاری سادهتر باید گفت که مالک بخشی از ملک خود را به سازنده میفروشد و سازنده به جای مبلغ معامله، سهم مالک را ایجاد میکند و وجه تفاوت آن را به صورت نقدی پرداخت میکند.
مشارکت در ساخت مقرون به صرفه است؟
مشارکت در پروژههای ساخت و ساز یک روش تقریباً مقرون به صرفه است. این نوع قراردادها طبعا دارای مزایا و معایبی هستند. جهت روشن شدن بیشتر این موضوع، یک مثال ساده را برای شما شرح میدهیم.
فرض کنید شما یک ملک قدیمی دارید و قصد دارید آن را تخریب کرده و به جای آن آپارتمانهای نوساز و زیبا را ساخته و سپس برخی از واحدها را در آینده اجاره دهید تا یک منبع درآمدزا بسازید. اما شما به تخصص ساخت و ساز و مراحل قانونی مانند دریافت پروانه ساخت و سایر موارد آن آشنایی کافی ندارید. همچنین، بودجه کامل برای انجام این پروژه را نیز در اختیار ندارید. در اینجا قرارداد مشارکت در ساخت برای شما بهترین راه حل است.
زمانی که شما یک شرکت پیمانکاری یا یک فرد با تجربه در حوزه ساخت و ساز را به عنوان شریک در پروژه انتخاب میکنید، در واقع کل پروژه ساخت مجتمع مسکونی نوساز را به او واگذار میکنید. او تمام مراحل از صفر تا صد را برای شما انجام خواهد داد. در عوض، شما در برخی از قسمتها به صورت درصدی از سود نهایی پروژه با او شریک خواهید بود. این قرارداد به طور دقیق به نفع شما خواهد بود.
با کمی جستجو در پلتفرمهای آگهی به موارد جالبی در خصوص این موضوع برخوردیم. در تصاویر زیر نمونههایی از انواع آگهی برای مشارکت در ساخت و ساز را مشاهده میکنید.
منبع: گسترش نیوز