رضا یونس زاده مدیر زراعت جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: سطح زیر کشت توت فرنگی در جنوب کرمان ۲۶۰ هکتار است که پیش بینی میشود حدود ۱۰۰۰۰ تن محصول نیز برداشت شود.
وی گفت: بیشترین سطح زیر کشت مربوط به شهرستان جیرفت و سپس عنبر آباد است، کشت به صورت نشایی از مهر ماه آغاز و برداشت تا اردیبهشت ادامه دارد.
یونس زاده گفت: میانگین برداشت توت فرنگی گلخانهای ۳۰ الی ۴۰ تن است و صادراتی از جنوب کرمان نداریم و این محصول فقط مصرف داخل کشور میباشد.
یونس زاده بیان کرد: برداشت از ابتدای دی ماه آغاز و تا نیمه اول اردیبهشت ادامه دارد، همچنین نسبت به سال قبل میزان برداشت تاکنون و در این زمان تغییری نداشته است.
وی افزود: در جنوب کرمان رقم پاروس و رقم کاماروسا کشت میشود که البته عمده کشت توت فرنگیهای منطقه پاروس هستند.
یونس زاده با اشاره به اینکه بهترین زمان کاشت نشاء توت فرنگی اوایل فصل پاییز میباشد گفت: فاصله بین بوتهها روی ردیف ۲۰ تا ۳۵ سانتیمتر و فاصله بین دو ردیف روی پشته ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر است.
یونس زاده گفت: کشاورزان پس از آماده کردن و تسطیح زمین نسبت به ایجاد جوی و پشته اقدام میکنند و با توجه به تعداد ردیف بر روی پشته ها، عرض پشته را ۱۲۰-۸۰ سانتی متر با فواصل ۴۰ سانتی متر از یکدیگر احداث میکنند.
وی با اشاره به اینکه توت فرنگی گیاهی است که بعد از دو ماه میوه میدهد گفت: هنگام برداشت توت فرنگی کافیست میوه را بصورت آهسته از ساقه کشید تا میوه از ساقه جدا شود.
یونس زاده خاطر نشان کرد: وجود نایلونها در بستر بوتهها باعث میشود توت فرنگیها تمیز و راحت برداشت شوند.
وی گفت: برای کاهش هزینههای اضافه و ایجاد اشتغال بصورت خانوادگی به کار کاشت و برداشت توت فرنگی میپردازند
یونس زاده افزود: توت فرنگیهای درشت و یک سایز را برای صادر کردن به شهرستانها انتخاب میکنند.
وی بیان کرد: برداشت میوه توت فرنگی بهتر است در ساعات خنک روز و به هنگام صبح که میوهها سفت و تازه هستند، انجام شود.
یونس زاده با اشاره به اینکه برای راحتری کار و کمتر آسیب رساندن به توت فرنگیها برخی از کارگران موقع برداشت آنها در سبد جداگانه میریزند عنوان کرد: توت فرنگیها پس از برداشت ازگلخانه جهت عملیات سورت و درجه بندی به انبار برده میشوند و در ادامه برای عرضه به بازار در ظروف مخصوص ظرف گیری و بسته بندی میشوند.
وی گفت: توت فرنگی یکی از چند صدتا محصول کشاورزی است که جای خود را دربین محصولات گلخانهی جنوب استان به خوبی باز کرده است و نسبت به سایر محصولات کشاورزی علاوه بر ایجاد اشتغال از درآمد بالایی هم برخوردار است.
یونس زاده افزود: پاروس و کاماروسا از ارقام تجاری توت فرنگی درجنوب کرمان است که رقم پاروس علاوه بر عملکردخوب، ماندگاری و بازار پسندی این رقم، باعث شده عمده کشت منطقه به این رقم اختصاص یابد.
وی گفت: کشت توت فرنگی از شخم زدن، نایلون زدن، نشاء کاری و چند مرحله سم پاشی برای تقویت و تولید بهتر از مهر ماه آغاز میشود و مرحله برداشت آن از اواسط آذرماه شروع ودر اواخر خرداد ماه به اتمام میرسد.
کیوان قاسمی یکی از کشاورزان جنوب کرمان به مشکلات توت فرنگی کاران اشاره کرد و گفت: مهمترین مشکل باغداران و کشاورزان نبود سردخانه و ماشین آلات مخصوص حمل میوه در این شهرستان است.
اگر مسئولان به مشکلات باغداران و کشاورزی رسیدگی کنند تولید محصولات زراعی و باغی در این شهرستان افزایش پیدا کرده و باعث اشتغال زایی بیشتر خواهد بود.
این کشاورز گفت: از سال ۸۳ در کشت توت فرنگی فعالیت دارم که هم اکنون ۳ هکتار با ۳۰۰ هزار بوته نشا توت فرنگی کشت کرده ام.
قاسمی با اشاره به اینکه در حال حاضر از این سطح زیر کشت در هر هکتار حدود ۳۰ الی ۴۰ تن محصول نیز برداشت میکنم افزود: هم اکنون برای ۳۰ نفر به صورت دائم و تعدادی روزانه در گلخانه ام اشتغالزایی ایجاد کرده ام.
وی گفت: هم اکنون محصول خود را به استانهای تهران، اصفهان، شیراز، کرمان، زاهدان، مشهد و یزد نیز ارسال میکنم.
قاسمی گفت: وام کم بهره برای کشت، دادن کودهای شیمیایی با هزینه کم، ایجاد غرفه در میدان بار جیرفت، در اختیار گذاشتن ماشین آلات کشاورزی، زمین دادن جهت راه اندازی دستگاه خشک کن و فراهم کردن امکان صادرات از درخواستهای این کشاورز از مسئولان جهاد کشاورزی است.
وی افزود: هم اکنون پرداخت تسهیلات یک ساله و یک جا با سود زیاد است.
قاسمی گفت: دلال در این شهرستان بدون هیچ هزینهای سود عمده را میبرد که اگر واسطه حذف شود خوب است.
وی افزود: قیمت هر کیلو توت فرنگی از ۳۰۰ تومان شروع و به ۱۰ هزار تومان میرسد.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: تولید توت فرنگی در استان ۱۰۸ تن میباشد.
فریدون آهنگری افزود: کشت توت فرنگی به صورت زمستانه میباشد و برداشت تا اواسط بهار ادامه دارد.
وی گفت: سطح زیر کشت نسبت به سال گذشته افزایشی نداشته است.