سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مرزوقی:

مردم غزه یک جهاد بین‌المللی تبیین به‌راه انداختند

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز گفت: مردم غزه یک جهاد بین‌المللی تبیین خونین به‌راه انداختند و وجدان‌های خفته انسان‌های آزادی‌خواه جهان را بیدار کردند.

رحمت‌الله مرزوقی در چهاردهمین نشست سالانه اندیشمندان و استادان درس انقلاب اسلامی دانشگاه‌های کشور ضمن تبریک عید مبعث و دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی، گفت: انقلاب اسلامی در راستای تحقق‌های آرمان‌های عید مبعث بود و انقلاب ما از مبنای عید مبعث نشئت گرفته است و تقارن مبارک دهه فجر با عید مبعث، بسیار فرخنده است.

او یاد و خاطره شهدای جبهه بین‌المللی مقاومت از یمن و عراق گرفته تا لبنان و فلسطین را گرامی داشت و گفت: مردم غزه یک جهاد بین‌المللی تبیین خونین به‌راه انداختند و وجدان‌های خفته انسان‌های آزادی‌خواه جهان را بیدار کردند، این جهاد تبیین در امتداد آرمان‌های انقلاب اسلامی بود و این حرکت در منطقه، در راستای جهانی شدن آرمان‌های انقلاب اسلامی است، که با همان مشی و آرمان و ایدئولوژی استکبارستیزی این انقلاب آغاز شده است.

استاد دانشگاه شیراز تصریح کرد: انقلاب اسلامی با هنرنمایی امام خمینی (ره) و جانفشانی ملت بزرگ ایران شکل گرفت و مبتنی بر اندیشه سیاسی امام راحل (ره) بود که متکی به دو مؤلفه مشروعیت الهی و مقبولیت مردمی است که در سیستم سیاسی جمهوری اسلامی متبلور شد.

مرزوقی بیان کرد: ما یک نهضت که مبتنی بر مبناها، آرمان‌ها و اندیشه‌های خودش است و یک سیستم به‌نام جمهوری اسلامی داریم که البته نیاز به بازنگری دارد همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند، در دولت‌سازی نیاز به این داریم که فعالیت‌های بیشتری شکل بگیرد، اما مبانی جاودان هستند.

این نویسنده با تصریح به اینکه "ما بین دو مؤلفه نهضت انقلاب اسلامی و سیستم جمهوری اسلامی تفکیکی حتماً قائل شویم"، متذکر شد: این موضوع می‌تواند در نگاه اساتید درس انقلاب اسلامی در تدریس هرچه بهتر راهگشا باشد. بُعد مقبولیت مردمی نظام نیز جنبه اسلامی دارد چراکه مردم مسلمان هستند یعنی وجه مشروعیت الهی حکومت جمهوری اسلامی از ابتدا و انتها اسلامی است.

او با تأکید بر اینکه در اندیشه‌های حضرت امام خمینی (ره) عالی‌ترین سرمایه اجتماعی انقلاب اسلامی، مردم هستند، اضافه کرد: حضور مردم در نظام مردمی اسلامی دینی، جنبه طریقیت، صرفاً ندارد بلکه دارای موضوعیت است چراکه برخی اوقات بیان می‌شود که "ما دموکراسی را به‌عنوان یک متد و روش درنظر می‌گیریم که کار به‌پیش برود. "، در صورتی که در نظام مردم‌سالاری دینی مبتنی بر اندیشه‌های امام (ره) و دیدگاه‌های سیاسی مقام معظم رهبری، مردم در متن و شکل و محتوا حضور دارند.

مرزوقی تصریح کرد: مردم مسلمان ایران هم علت موجده و هم علت مبقیه انقلاب هستند و در مسائل سال گذشته کشور که با یک جنگ تمام‌عیار رسانه‌ای بین‌المللی علیه نظام اسلامی به‌پا شد، دشمنان خواستند هر دو مبنای انقلاب اسلامی یعنی رهبری و مقبولیت مردمی را زیر سؤال ببرند، تلاش دشمنان برای دلسردی مردم بود، امیدواریم با عنایت خداوند متعال و حضور اساتید دانشگاه در عرصه جهاد تبیین، از این بحران عبور کنیم.

استاد مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی و درسی دانشگاه شیراز، در بخش دیگری از سخنانش، در خصوص انتخابات و نقش مجلس شورای اسلامی در کشور گفت: مقام معظم رهبری فرمودند که راه تحول، مجلس است. مجلس نیز یک محل تخصصی و جای افراد متخصص است بنابراین جای کسی نیست که فاقد تجربه و مهارتی تخصصی باشد؛ مجلس در رأس امور است و ما باید برای افزایش مشارکت تلاش کنیم.

او با تأکید بر حضور همه اقشار مردم در انتخابات پیشِ‌رو، ابراز کرد: رهبر انقلاب فرمودند هر کس که صدا و کلام و توانمندی تأثیرگذاری دارد باید کمک کند که مردم وارد عرصه شوند و باید همه بکوشیم تا در این صحنه انجام وظیفه کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز، در ادامه ویژگی‌های استاد کارآمد درس انقلاب اسلامی را مورد توجه قرار داد و گفت: استاد کارآمد باید در حوزه مخاطب‌شناسی ماهر باشد و سعی کند مخاطب خود را بشناسد. استاد کارآمد زمان‌شناس است و باید زمانه را بشناسد و نیازشناسی هم بداند، چون با دانشجویان جوان به‌عنوان متربیان، ارتباط خواهد داشت.

او داشتن رویکرد شبهه‌شناسی را یکی دیگر از ویژگی‌های اساتید کارآمد عنوان کرد و افزود: در آموزش مفاهیم انقلاب اسلامی، رویکرد مبتنی بر تعلیم و تربیت توأمان باید مدنظر اساتید باشد. ما در مباحث تخصصی پیرامون معنای تعلیم می‌گوییم که به‌عنوان آموختن و انتقال مفاهیم است، اما تربیت به‌معنی تغییر دادن بینش‌ها، روش‌ها و منش‌ها شناخته می‌شود. استاد درس انقلاب اسلامی نباید صرفاً به انتقال مفاهیم بسنده کند و نتیجه مؤثری بر دانشجو و متربی خود نداشته باشد، چراکه باعث افزایش دست‌آورد‌ها خواهد شد.

مرزوقی با یادآوری اینکه تعلیم و تربیت از جنس عمل است، ادامه داد: ویژگی‌های مَنِشی و شخصیتی استاد بسیار مهم است و این شاخصه‌ها از توانایی مهارتی او نیز به‌نظر ما ارجح خواهد بود، شخصی که وارد عرصه تعلیم و تربیت می‌شود، باید عامِل باشد، چون ارزش‌ها را می‌خواهد تعلیم دهد.

او با اظهار اینکه بیش از ۱۰۰ ویژگی برای یک استاد کارآمد ذکر شده است، خاطرنشان کرد: اخلاص در عمل و قصد قربت از جمله ویژگی‌های یک استاد کارآمد است چراکه اگر کار را برای رضایت پروردگار انجام دادیم، به نتیجه خواهد رسید، چون این نکته، وعده الهی است. کار آموزش در بستر اخلاقیات به پیش می‌رود و هر چقدر استاد به موازین اخلاقی بیشتر توجه کند، آموزش به بهترین شکل انجام خواهد شد، تمامی تحقیقات، این نکته را تأیید می‌کند.

استاد مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی و درسی دانشگاه شیراز در ادامه تعدادی دیگر از ویژگی‌های یک استاد کارآمد را برشمرد و گفت: خوش‌خلقی و خوش‌رویی، آراستگی ظاهر، صداقت در گفتار، تواضع و فروتنی، اخلاق‌مداری، شوقِ آموختن، مسلط بودن به دانش تخصصی، تسلط به دانش و اطلاعات عمومی، استفاده بهینه از زمان، شوخ‌طبعی، احترام و تکریم متربیان، ایجاد بحث و گفتگو، پرسش‌گری، رعایت انصاف و عدالت در ارزشیابی‌ها، ساده‌گویی، شیواگویی، استفاده از ادبیات، داشتن طرح درس، شروع مناسب، توزیع و تکلیف مکفی مطالب، شکیبایی در گوش دادن و استفاده از رویکرد پژوهش‌محوری، از دیگر ویژگی‌های یک استاد کارآمد هستند که لازم است مدنظر قرار گیرند.

او اضافه کرد: در کار تعلیم و تربیت، نقشِ مربی، هدایت‌گری است، بنابراین می‌توان دانشجو را به پژوهش و تفکر واداشت و این رویکرد تطبیقی می‌تواند باعث رشد شود، همچنین «عرضه نظام‌مند مباحث و گریز از پراکنده‌گویی» رویکرد دیگری است که یک استاد کارآمد می‌تواند از آن بهره گیرد.

مرزوقی با تصریح به اینکه در درس انقلاب اسلامی می‌توان با برخورد کریمانه و تکریم دانشجویان، به بهترین شکل، مبانی انقلاب را تدریس کرد، گفت: بیان استدلال مباحث برای تدریس، ویژگی بسیار مهمی است و از بیانات هیجانی باید پرهیز کرد، همچنین به‌روز بودن اساتید، بسیار حائز اهمیت است.

جمع‌بندی مناسب مطالب، یکی دیگر از ویژگی‌هایی بود که این استاد دانشگاه به آن اشاره کرد و گفت: اساتید درس انقلاب اسلامی، جبهه فکری و فرهنگی انقلاب هستند و لازم است مباحث انقلاب اسلامی را توصیف کنند تا نسل جدید بتواند به‌نحو عالی این درس را فرا گیرد. درس انقلاب اسلامی با باور‌های افراد سر و کار دارد، بنابراین با دروس دیگر قابل مقایسه نیست، لذا باید اساتید با رعایت اصول اخلاقی، امر آموزش این درس مهم را به بهترین نحو ممکن به‌پیش ببرند. تحمل و صبر نیمی از تعلیم و تربیت است و شکیبایی می‌تواند باعث پیشرفت آموزش شود، همچنین اساتید جهت کارآمدی هرچه بیشتر باید اغماض و گذشت و کنترل خشم را نیز مدنظر داشته باشند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.