سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

استاد دانشگاه فردوسی:

انقلاب صنعتی با هوش مصنوعی گره‎‌خورده است

دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دستیابی به هوش مصنوعی و مجموعه‌ای از فناوری‌های جدید همچون اینترنت اشیاء، واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، یادگیری ماشین، موبایل و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) باعث ایجاد چهارمین انقلاب صنعتی شده است.

مرتضی اکبری گفت: در سال ۱۷۶۰ میلادی، انقلاب صنعتی اول با رشد جمعیت و استفاده از نیروی بخار و ماشینی شدن فرآیند تولید، همراه بود که تغییر و تحولات بسیاری در توسعه جوامع انسانی و اقتصادی را بوجود آورد.

وی ادامه داد: طی این مدت از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون در ابتدای ورود به انقلاب صنعتی چهارم قرار گرفته‌ایم و بسیاری از فناوری‌هایی که بشر در گذشته، رویای آن‌ را در سر می‌پروراند و یا در کتاب‌ها و فیلم‌های علمی-تخیلی شاهد آن بوده ایم به واقعیت تبدیل شده‌اند.

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: هرچند توسعه فناوری در موارد زیادی همراه با رشد و پیشرفت علم بوده، اما روند رو به رشد جمعیت نیز که با بهره‌برداری فزاینده از منابع طبیعی همراه بوده، باعث تهدید و تخریب بیشتر طبیعت گشته است.

وی گفت: به عنوان نمونه و بر اساس گزارشهای رسمی منتشر شده از نیمه دوم قرن گذشته تاکنون دمای کره زمین ۷۵ دهم درجه سلسیوس گرمتر شده و به دنبال آن میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای و گرمایش زمین نیز افرایش یافته است.

اکبری اظهار کرد: با تمام کاستی‌ها در شناخت و درک علل گسترش مخاطرات محیطی همچون سیل، زلزله، آلودگی هوا، تخریب سرزمین و بیابان‌زایی، توسعه فناری‌های جدید، زندگی انسانها را متحول و متاثر ساخته است، به نحوی که به کارگیری این فنآوری‌ها در صورت استفاده صحیح می‌توانند در مدیریت بهتر سرزمین کمک فراوانی نماید.

وی افزود: بر همین اساس با حجم بسیاری از داده‌ها در ارتباط با مدیریت سرزمین و محیط زیست سروکار داریم، به نحوی که مدیریت، تجزیه و تحلیل و پردازش آنها برای حفاظت بهینه از محیط زیست با مشکلاتی همراه است.

هوش مصنوعی در مدیریت محیط زیست راهگشا است

دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در این راستا هوش مصنوعی با استفاده از تکنولوژی‌های متفاوت می‌تواند در مدیریت محیط زیست و توسعه پایدار آن کمک کننده باشد و مسیرهای راحت، کم هزینه و در عین حال دقیقی را نیز ارائه دهد.

وی گفت: هوش مصنوعی، علم شبیه سازی نحوه عملکرد هوش موجودات زنده با استفاده از قوانین ریاضی و کامپیوتر است که با همه گیر شدن این مفهوم در کاربردهای مختلف، تعریف آن به ماشینی که عملکرهای شبکه عصبی مغز انسان را ادراک کند، تکمیل یافت، اما هوش مصنوعی در بین مردم به تعبیری از یک ربات که می تواند کارهای مختلف را حتی سریع تر از انسان انجام دهد شناخته می‌شود.

اکبری ادامه داد: هوش مصنوعی در حفظ و مدیریت محیط زیست با هوش مصنوعی، پیش‌بینی دقیق‌تر آب و هوا، سیستم‌های هشدار اولیه و پیش بینی تغییرات شدید آب و هوا، احتمال وقوع باد شدید، سیل، سیستم کشاورزی و غذایی هوشمند، نظارت بر میزان آلودگی در خشکی و دریا و پیش‌بینی آتش سوزی در جنگل‌ها و تشخیص حریق با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای آنلاین و پهپادها کاربرد دارد.

وی افزود: همچنین بهینه‌سازی هوشمند مصرف انرژی، استفاده هوشمند از انرژی‌های تجدیدپذیر، کمک به حفظ حیوانات و دور نگه‌داشتن حیوانات از مناطق خطرناک مانند جاده‌ها، استفاده از ربات‌ها برای خارج کردن زباله‌ها از طبیعت و دریاها، استفاده از ربات‌ها برای تفکیک زباله‌ها، استفاده از ربات‌ها برای ارتباط از جمله استفاده های دیگر هوش مصنوعی و تکنولوژی است.

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: قبل از هرچیزی باید بدانیم که تمام فناوری‌های جدید، متکی و مبتنی بر سیستم‌های دیجیتال‌ هستند؛ بنابراین به هیچ وجه منطقی نیست که جوامع نسبت به تغییرات فناوری منفعل باشند و جوامع هر چه زودتر باید تصمیم بگیرند که کدام فناوری‌ها به کارشان می‌آید.

اکبری گفت: از طرفی با توجه به تغییرات سریع تکنولوژی، سازمان‌ها باید روی مدیریت داده، امنیت سایبری و ابزارهای ارتباطاتی دیجیتال با دقت و سرعت سرمایه‌گذاری کنند و ساختار سازمانی خود را سریع‌تر با این فناوری‌ها انطباق بدهند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.