طرح توسعه فرودگاه های کشور به عنوان یکی از اصلی ترین و مهم ترین نیازهای صنعت هوایی و بین المللی در کشور به شمار می رود که در حال حاضر این صنعت در بسیاری از کشورهای دنیا تبدیل به یک برنامه و اقدام بین المللی شده و حتی توسعه و تجهیز فرودگاه ها در بسیاری از کشورهای دنیا به قدری مجهز و به روز است که همین فرودگاه ها خود، زمینه ساز جذب توریست و گردشگر شده است.
براساس این گزارش در حال حاضر فرودگاه بینالمللی امام خمینی ره با داشتن دو ترمینال که یکی از این ترمینال ها زیارتی است در ایران فعالیت میکند و در حال حاضر ظرفیت اين دو ترمینال ۱۵ میلیون مسافر در سال بوده به طوری که ظرفیت ترمینال فاز یک فرودگاه امام خمینی (ره) ۶ میلیون نفر در سال است که تا اسفند سال آینده به ۱۰ میلیون مسافر می رسد، و ترمینال سلام هم با ظرفیت ۵ میلیون مسافر فعال است .
با توجه به آنکه کلید اجرای عملیات فاز دو فرودگاه امام خمینی ره ۱۵ سال پیش زده شده بود اما در طی این مدت اجرای این پروژه همواره به تاخیر می افتد اما بالاخره این پروژه در قالب توافق ۲۵ ساله ایران و چین اجرای فاز دوم توسعه فرودگاه امام نهایی شد.
در خصوص توسعه فرودگاه امام خمینی ره تا به امروز ۷۶ جلسه کارشناسی برگزار شد، شرکت چینی هاکان انرژی درخواست استفاده از ظرفیت پیمانکار داخلی داده بود که با قرارگاه خاتم مذاکره صورت گرفت همچنین در سفر اخیر معاون اول رئیس جمهور این قرارداد امضاء و بالاخره این پروژه اجرایی شد.
در همین رابطه سعید چلندری مديرعامل شركت شهر فرودگاهی امام خمینی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ترمینال جدید فرودگاه امام خمینی (ره) در قالب این طرح به وسعت ۴۱۰ هزار متر مربع ساخته خواهد شد. ظرفیت این ترمینال در فاز اول جابهجایی ۳۵ میلیون مسافر در سال و در فاز نهایی ۱۱۰ میلیون مسافر در سال خواهد بود. این پروژه از محل تهاتر و با مشارکت کنسرسیوم چینی-ایرانی در مدت ۵ سال اجرا میشود. با استفاده از تهاتر تا ۲.۵ میلیارد یورو در فاز توسعه فرودگاه امام خمینی (ره) سرمایهگذاری خواهد شد.
به گفته وی، بر اساس برنامهریزی ۵ ساله این پروژه به بهرهبرداری میرسد، ترمینال جدید در فاز ۲ فرودگاه ۴۱۰ هزار متر مربع است که در آن یک برج به ارتفاع ۱۰۰ متر ساخته میشود، همچنین در فاز توسعه فرودگاه امام دو باند پروازی و یک تاکسی وی موازی ساخته خواهد شد.
براساس این گزارش بخشی از سرمایه گذاری این پروژه از طریق تهاتر نفت با شرکت های چینی و پیمانکاری قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا است که در همین رابطه لیوکان، مدیرعامل شرکت چینی هاکان انرژی گفت: رئیس جمهور چین در سفر رئیسجمهور ایران به چین تاکید کرد که چین همکاری با ایران را با نگاه استراتژیک دنبال میکند و ادامه میدهد و بدون هیچ تردید همکاری با ایران را به صورت گسترده ادامه میدهیم تا توسعه با همکاری دو طرف به خوبی محقق شود.
وی با اشاره به همکاری ایران و چین در حوزه انرژی و قرارداد ۲۵ ساله دو طرف، گفت: فاز دوم فرودگاه امام خمینی (ره) به عنوان یک فرودگاه ایمن، هوشمند و هاب مرکز هوایی جدید ساخته خواهد شد. توسعه فرودگاه امام خمینی (ره) در راستای توسعه کریدور راه ابریشم است. قرارگاه خاتم همانطور که در همه پروژهها با همه توان پای کار بوده است، در این پروژه هم پرقوت پای کار فاز دوم توسعه فرودگاه امام خمینی (ره) خواهد بود. قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در کنار بخش خصوصی فعال است و توسعه عمرانی کشور با همکاری همه نهادها پیش میرود.
گفتنی است تکمیل ظرفیت های ترانزیتی و کریدوری کشور یکی از مهم ترین اقدامات در راستای راه ابریشم است که اجرای این طرح ها در قالب پروژه ایران راه تعریف شده است .
که پیش از این مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود؛ که در پروژه ایران راه، ما بسته توسعه زیرساخت ها در دو بخش نرم افزاری و سخت افزاری را تعریف کردیم که در بخش نرم افزاری باید مواردی مانند توسعه ترانزیت یکسره، بارنامه یکسره و هر آنچه موجب تسهیل عبور و مرور در همه شقوق در دستور کار قرار گرفته است. احداث فاز دوم شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) که عملیات عمرانی آن آغاز شد در راستای همان کلان پروژه است و اگر سرعت کم است به خاطر کمبود منابع است دولت با کمک مجلس پیگیر رفع موانع است.
گفتنی است فاز دوم فرودگاه امام خمینی (ره) بزرگترین پروژه هوایی بعد از انقلاب اسلامی به شمار می رود که تکمیل و توسعه آن می تواند زمینه را برای افزایش ظرفیت و جابه جایی بین ۵۰ تا ۱۱۰ میلیون مسافر ایجاد کند از سوی دیگر زمینه برای افزایش ترانزیت های راهبردی در بین کشورهای منطقه از این طریق فراهم خواهد شد در نهایت پروژه فاز ۲ توسعه فرودگاه امام خمینی(ره) یکی از مهمترین، راهبردیترین و بزرگترین پروژههای عمرانی کشور و گام بلندی در مسیر تبدیل شدن به هاب فرودگاهی در منطقه به شمار می رود.