سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هفتمین کنگره علوم انسانی اسلامی برگزار می ‎شود / ارائه بیش از ۷۰۰ مقاله در ۶ دوره

رئیس شورای سیاست‌گذاری مجمع عالی علوم انسانی گفت: شناسایی محققان برجسته در جهان اسلام از اتفاقات خوب برگزاری کنگره علوم انسانی اسلامی است.

حجت الاسلام رضا غلامی، رئیس شورای سیاست‌گذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی با اشاره به سهم بودجه پژوهش کل کشور در حوزه علوم انسانی گفت: دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقات علوم انسانی از امکانات کمی برای فعالیت‌های پژوهشی و پیراپژوهشی بهره‌مند هستند.

او ادامه داد: در علوم انسانی، طرح‌های پژوهشی جای خود را دارند، اما چیزی که بستر نقد و فضای مناسب را برای کار‌های علمی و نوآوری فراهم می‌کند، طرح‌های پیرا پژوهشی است. کسی آن میزان که لازم است حمایت و سرمایه‌گذاری در حوزه  علوم انسانی نمی‌کند. توقعی که جامعه علوم انسانی داشتند هنوز برآورده نشده است.

حجت الاسلام غلامی با اشاره به سیاست زده شدن علوم انسانی در محیط‌های دانشگاهی و پژوهشگاهی بیان کرد: بعضی از جناح‌های سیاسی به دنبال استفاده ابزاری از این مراکز به نفع خود هستند، سیاست زدگی چیزی نیست که برازنده دانشگاه‌ها باشد.

لزوم به‌روزرسانی آیین‌نامه ارتقاء

رئیس شورای سیاست‌گذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی مطرح کرد: آیین‌نامه ارتقاء همان‌طور که چندین بار رهبر معظم انقلاب فرمودند، نیازمند تغییر است. این آیین‌نامه سال‌ها به روز نشده و نمی‌تواند برای همه علوم و رشته‌ها مفید باشد. نمی‌توان برای همه رشته‌های علوم انسانی نسخه واحد پیچید. بسیاری از صاحب نظران و بزرگان علم که نظریه تامل آفرین ارائه دادند سال‌ها متمرکز بر نقطه خاص بودند و مطالعه می‌کردند و بعد نظریه های موثر و جهانی ارائه کردند. با نسخه پیچی یکسان برای همه، نمی‌توانیم تحول بزرگی در علوم انسانی ایجاد کنیم.

او گفت: در این کنگره تلاش کردیم با توجه به ارزیابی وضعیت میدانی علوم انسانی و اسلامی و نقشه کلانی که در دبیرخانه مجمع عالی علوم انسانی داشتند به سمت مقطع مطلوب حرکت کنیم. کارهای علمی زمان‌بر است و نمی‌توان مشخص کرد که ظرف مدت معینی دانش جدیدی اضافه و ارائه شود. کنگره در زمینه تولید فکر و اندیشه و گفتمان سازی توانسته گام های موثری بردارد.

ارائه ۷۰۰ مقاله علمی پژوهشی در کنگره‌های علوم انسانی اسلامی

وی اعلام کرد: ما توانسته ‎ایم حدود ۷۰۰ مقاله علمی پژوهشی با داوری های سخت ظرف ۱۵ سال ارائه کنیم. گفتمان علوم انسانی تا حدی شکل گرفته است.  خیلی از کسانی که می‌خواهند رساله دکتری یا پایان نامه بنویسند به این مقالات مراجعه می‌کنند.‌  یکی از مزیت های فعالیت های علمی کنگره علوم انسانی اسلامی، توجه جدی به نقد و تضارب آراء است.

حجت الاسلام غلامی، شناسایی محققان خوب در جهان اسلام را از اتفاقات خوب برگزاری این کنگره دانست و گفت: راه خیلی طولانی است. علوم انسانی اسلامی در جهان اسلام رونق پیدا کرده است و امیدواریم قدم های جدیدی برای تعامل بیشتر در این عرصه برداریم. ارزیابی شخصی من این است که این کنگره از کنگره ششم بهتر خواهد بود.

حجت الاسلام شریفی، دبیر علمی کنگره بیان کرد: سالیانی است که در دنیای غرب و در ایران و جهان اسلام از مرگ علوم انسانی سخن می‌گویند. اما بشر نمی‌تواند بدون علوم انسانی جوامع را تربیت و مدیریت کند. به فرموده رهبر انقلاب علوم انسانی نرم افزار فردسازی، جامعه سازی و تمدن سازی است، اگر این نرم افزار  معیوب باشد، فرد، جامعه و تمدن معیوب، ناقص و غیرانسانی را پرورش می دهد.

او گفت: از قبل انقلاب ایده تحول در علوم انسانی، اسلامی سازی معرفت و علم در میان اندیشمندان اسلامی مطرح شد، فلسفه شکل گیری کنگره این بود که اگر بخواهیم علوم انسانی را در جایگاه خود قرار دهیم و از تمام علوم به نحو درست و در مسیر انسان سازی استفاده کنیم باید تحولاتی در این زمینه رخ دهد.

کمیسیون‌های تخصصی کجا برگزار می‌شوند؟

دبیر علمی این کنگره مطرح کرد: کنگره توانسته در طول این ۱۴ سال شبکه ای از اندیشمندان، محققان و نویسندگان معتقد به علوم انسانی اسلامی را شکل دهد. در کشور حدود ۳۳۰۰ اندیشمند و محقق را شناسایی کردیم و با آن‌ها در ارتباط هستیم و در جلسات ما حضور دارند. یک شبکه ای از مراکز آموزشی و پژوهشی ایجاد شده و توانمندی بالایی در راستای دغدغه ها دارند. تولیدات علمی در کنگره حدود ۴ هزار مقاله بوده و آنچه دریافت شده حدود ۷۰۰ مورد بوده است.

به گفته وی دانشگاه‌های امام حسین، علم و صنعت، شاهد، علوم و معارف قرآن کریم، امام صادق، دانشگاه بین المللی قم، علامه طباطبایی، هفت دانشگاهی هستند ک در هریک از آن‌ها کمیسیون برگزار می‌شوند.

حجت الاسلام شریفی بیان کرد:‌ در کنگره هفتم کمیت مقالات نسبت به کنگره قبلی کمتر شده چرا که از دو سال قبل تاکید ویژه کردیم هم به دبیران هم به محققین که فقط مقالات علمی پژوهشی غیرتکراری می‌پذیریم. سخت‌گیری‌های دوره های قبلی کنگره دیده شد و محققین آشنا بودند. مقالات نسبت ب دوره های قبل با کیفیت تر است. 

او گفت: افتتاح کنگره را در فرهنگستان‌ علوم جمهوری اسلامی ایران خواهیم داشت. ۲۳ آبان تا ۱ آذر در مراکز مختلف علمی و دانشگاه نشست‌ها برگزار می‌شوند. ششمین جایزه علوم انسانی اسلامی هم اهدا خواهد شد. این جایزه توانسته برجستگان علوم انسانی را گرد آوردی کند.

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.