سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت روز جهانی سلامت روان

خواندن اخبار جعلی باعث ترشح هورمون‌های مضر می‌شود

عضو سازمان نظام روان‌شناسی گفت: اخبار نامعتبر به دلیل هیجان‌های منفی که ایجاد می‌کند می‌تواند توجه افراد بیشتری را جلب کرده و آسیب‌های بسیاری را برای فرد، دیگران و جامعه به دنبال داشته باشد.

با گسترش و افزایش شبکه‌های اجتماعی، زمینه و شرایط طوری شده تا اخبار جعلی و غیرجعلی به‌سرعت میان مردم منتشر شوند. همین موضوع باعث شده تا ما نتوانیم راست و دروغ بودن اخبار را تشخیص دهیم. این در حالیست که پخش شدن اخبار جعلی میان مردم می‌تواند به راحتی بر سلامت روح و روان آنها تاثیر بگذارد. 

روز جهانی سلامت روان (۱۰ اکتبر) بهانه‌ای شد تا با دو روانشناس در این باره به گفتگو بنشینیم.

تاثیر اخبار کذب بر سلامت روان مردم  
شبنم مقتدری عضو سازمان نظام روانشناسی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت:خبر‌های غیرواقعی در افراد می‌تواند دو واکنش متفاوت به دنبال داشته باشد، یعنی می‌توانند هیجان‌مدار یا مسأله‌مدار پیش روند؛ زمانی که ما متناسب با هیجانات خود واکنش نشان دهیم هیجان‌مدار رفتار کرده‌ایم. اما زمانی که اگر هر خبری را شنیدیم تأمل کنیم و دنبال آگاهی بیشتر در مورد آن، واضح شدن و حل مسأله باشیم. در این صورت مسأله‌مدار پیش رفته‌ایم.

او گفت: اخبار نامعتبر به دلیل هیجان‌های منفی که ایجاد می‌کند می‌تواند توجه افراد بیشتری را جلب کنند. این اخبار غیرواقعی که دارای منبع علمی معتبری نیستند، می‌توانند آسیب‌های بسیاری را برای فرد، دیگران و جامعه به دنبال داشته باشد؛ به خصوص در ایام کرونا شاهد اخبار با منابع نامعتبر و پخش آن در سراسر دنیا بودیم که منجر به افزایش گوشه‌گیری، استرس، افسردگی و وسواس فکری و عملی شد.

عضو سازمان نظام روانشناسی بیان کرد: اخبار غیرعلمی و نامعتبر با هر موضوعی می‌تواند استرس، اضطراب، کاهش احساس امنیت، از دست دادن احساس آرامش، ایجاد احساس بی‌اعتمادی و ناامیدی را به همراه داشته باشد. فکری که فرد در مورد آن خبر می‌کند، می‌تواند منجر به احساس ترس و سایر احساسات منفی شود و در نتیجه رفتار نامناسب مانند بازنشر آن مطلب برای دیگران را به دنبال داشته باشد.

او گفت: برخی مقالات نشان می‌دهد از قرن ۱۸ و شاید خیلی قبل‌تر این گونه اخبار نامعتبر و غیرواقعی وجود داشته است و در تمام دنیا به دنبال مدیریت این اخبار غیر واقعی هستند؛ در کشور فنلاند از راهکار آموزش تفکر انتقادی از دوره پیش دبستانی و مهد کودک بهره جسته‌اند.

ما چگونه می‌توانیم به کاهش آسیب‌های اخبار جعلی کمک‌ کنیم؟
مقتدری تصریح کرد: قدم اول، آگاهی‌بخشی به شکل صحیح از سمت خانواده‌ها و بهره جستن از سبک فرزندپروری مقتدرانه است که به موقع و به شکل صحیح نیاز‌های کودک در نظر گرفته شود تا هر زمان آگاهی‌بخشی درمورد این اخبار صورت گرفت، فرزندان پذیرش بیشتری داشته باشند و آموزش دادن پذیرش مسئولیت هر رفتار تا هنگامیکه فرزند ما رفتاری مانند انتشار اخباری نامعتبر را انجام دهد از نقش خود در پخش آن خبر و آسیب‌هایی که به دنبال دارد آگاه باشد.

عضو سازمان نظام روانشناسی بیان کرد: اگر ما به عنوان والدین فرزندان اخبار نامعتبر را می‌پذیریم و متناسب با آن رفتار می‌کنیم فرزندان ما رفتار ما را می‌بینند و می‌تواند به یادگیری مشاهده‌ای منجر شود و بیشتر فرزندان والدین را الگوی خود قرار می‌دهند. در قدم بعدی نیاز به آگاه‌سازی و آموزش در مدارس و رسانه‌ها است و آموزش صحیح تفکر انتقادی هم می‌تواند نگاه کردن از زوایای متعدد به یک موضوع مشترک را به دنبال داشته باشد.

او گفت: هر کدام از ما باید بتوانیم تعداد دفعات خواندن اخبار در طول برنامه روزمره را کاهش دهیم و مانند سایر فعالیت‌ها در برنامه روزمره ساعت برای آن مشخص کنیم و آگاهانه و با هدف به سمت فضای مجازی و رسانه‌ها برویم و با انتخاب آگاهانه، رسانه‌ای که به پخش اخبار معتبر می‌پردازد را انتخاب کرده ودنبال کنیم و با خواندن یک خبر در یک منبع به دنبال بررسی آن در سایر منابع وجستجو گسترده‌تر باشیم.

تاثیر اخبار جعلی بر سلامت روان 
لیلا شقاقی روانشناس بالینی هم در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: دنیای ما پر از اخباری است که  می‌تواند سلامت جسمانی و روانی ما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر ما دائما درگیر حوادث و اخبار نامناسب قرار بگیریم ذهن ما کمتر سمت و سو خواهد گرفت. 

او گفت: ذهن ما ذاتا تمایل به شنیدن اخبار ناگوار دارد؛ حال اگر اخبار جعلی و بی‌اساس را دنبال کنیم موجب می‌شود ذهن ما را تحت تاثیر قرار داده و به اخبار جعلی اولویت دهیم. 

شقاقی بیان کرد: زمانی که خودمان را در شرایط عدم‌اطمینان می‌بینیم، این اطلاعات باعث می‌شود مکانیزم دفاعی بدن ما فعال شود. زمانی که سیستم مکانیزم دفاعی ما فعال شد باید مراقبت کنیم و به دنبال راه‌حل‌های مناسب باشیم.

او گفت: اختلالی هم مانند بدخوانی وجود دارد که افراد دچار وسواس آن می‌شوند. همانطور که می‌دانید اخبار جعلی به وفور وجود دارد و  اگر ما دچار این اخبار شویم بیشتر مورد آزار و اذیت قرار می‌گیریم. در نظر داشته باشید که اخبار جعلی به چه میزان می‌تواند ما را تحت تاثیر خود قرار دهد. اخبار جعلی می‌تواند نورون‌های ما را تحت تاثیر قرار دهد و هورمون‌هایی را ترشح کند. ترشح این هورمون‌ها آسیب‌های زیادی را به بدن وارد می‌کنند. تجمع سموم در واقع ناشی از همان هورمون‌هایی هستند که در مواقع استرس ترشح می‌شوند. 

شقاقی تصریح کرد: وقتی این هورمون‌ها پشت هم منفی و اشتباه ترشح می‌شوند به صورت روان تنی (اختلال سایکوسوماتیک) در بدن شکل می‌گیرند. به همین دلیل بهتر است خواندن اخبار از منابع نامعتبر را فاکتور بگیریم و میزان اطلاعات و آموزش خود را بالا ببریم تا بتوانیم با انواع اخبار جعلی مقابله کنیم. منابع خبری مهم و دقیق را شناسایی کنیم و فقط همان‌ها را دنبال کنیم. بیشتر مواقع برای تحلیل آنها بهتر است با افراد صاحب‌نظر مشورت و صحبت کنیم. در این صورت به احساس امنیت بیشتری می‌رسیم. 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۱۹ ۱۹ مهر ۱۴۰۲
خداقوت و ممنون که دغدغه مردم رو دارید
لطفاً از یک کارشناس هم درباره ابعاد اخباری که اول تکذیب می شوند و بعد چند روز به واقعیت تبدیل می شوند هم دعوت کنید و نظر ایشان راجع به اثرات مضر آن بر زندگی مردم جامعه توضیح بدهند.
ناشناس
۱۴:۳۱ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
دقیقا مثل اخبار خودتون خخخخخخخخخخخ
ناشناس
۱۴:۰۵ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
تلویزیون تون رو بفروشید
ناشناس
۱۴:۰۴ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
خب اگه راست میگید اول از همه از خودتون شروع کنید اخبار جعلی و دروغ پردازی رو کنار بزارید
ناشناس
۱۴:۰۳ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
چ کنم
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
اون چیزی که مردم تو جامعه میبینن و با همه وجودشون حس میکنن جعلی نیست
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
پس مردم حق دارن تلویزیون نگاه نمیکنن...
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
نگرانی از آینده اخبار گرونی روزانه، خشکسالی فرونشست بیکاری.، نا امیدی جوانان، سهیمه کنکور.... باعث ترشح هورمون مضر نمیشود؟!!
ناشناس
۱۳:۲۸ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
میبینم چند وقته حالم خوب نیستا
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
ی نظر وشاید انتقاد .. شماها بجای اینکه مرتب در مورد هنرمندان و جایزه نوبل و فلسطین ودشمنان مطلب بنویسید بیایید هر روز در مورد مشکلات مردم بگید و مقایسه کنید قیمت اجناس ۲ سال پیش تا الان از مسکن وخودرو گرفته تا ی پفک ببینید چی شده ک قیمتا سر ب فلک زده مثال ساده چرا باید گوشت قرمز تو ۶ ماه ۳ بار افزایش قیمت ۱۰۰ هزار تومنی داشته باشه یا بقیه اجناس ک ساعتی گرون میشن ایی اخبارم می‌خونیم کجاش جعلی ها؟؟؟؟؟ یبار همی شماها تیتر زدین چن روز پیش گوشت قرمز شده ۲۸۰ هزار درحالیکه کیلوی نیم میلیون تومن هس
ناشناس
۱۳:۲۸ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
دوست عزیز به اندازه کافی فضای مجازی بزرگ هست! و مطلبی جای مطلب دیگر را تنگ نمی کند.از قدیم گفتن هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد
شهروند
۱۳:۱۲ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
این خواندن اخبار جعلی نیست که باعث ضرر به روان میشه اخبار واقعیت هاست بیکاری گرانی مسکن
گرانی و بی کفیتی خودرو اقتصاد فاسد رانت تولیدات بی کیفیت آموزش و پرورش پولی و بی کیفیت
بهداشت و درمان ضعیف و خیلی واقعیت های دیگر که باعث روانی شدن مردم شده...
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
ای بشر تو همه اندیشه ای ... مواردی که شنیده و یا دیده می شود برای تجزیه تحلیل بر اساس منطقی که به آن باور داریم در ذهن آنالیز و نهایت خروجی با احساسها و آگاهی های متفاوت متجلی می گردد! منتها خیلی مواقع هم فرد از ابتدا این فرایند را طی نمی کند چرا که برفرض لطیفه ای شنیده! (که طبیعتاً واکنش لبخند یا خنده را دارد، البته بعضی افراد هستند که جوک را هم تجزیه تحلیل می کنند! ) و یا مطلبی خیالی و تخیلی شنیده که آن را در قسمت رویا پردازی (بدور از منطق و قواعد خاص آن) پر و بال می دهد. هیچ کسی را نمی توانید در دنیا پیدا کنید که به خبرها اشراف کاملی داشته باشد (بطور100%) مگر اینکه خودش خبر را تولید کرده باشد! خیلی از اتفاقات مهم جهانی حتی بعد از چندین دهه که از طبقه خیلی محرمانه خارج شد انتشار می یابد تازه آن هم همه حقیقت نیست! خوب و بد مطلق نداریم برای همین آدم منطقی هیچ تعصبی به اخبار مختلف ندارد و آن را کاملاً درست یا کاملاً غلط نمی داند! منتها بعضی ها سیاست زده می شوند! همانند یک معتاد به مواد خاص معتاد به باور خاص دارند و نسبت به آن تعصب پیدا می کنند و چون انعطافی در این زمینه ندارد در جا می زنند و جای رشد و شکوفایی را از خود می گیرند.
ناشناس
۱۲:۳۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
دیگه اینجا نمیایم
حخخخ
ما چند جا میریم و حقیقت رو می فهمیم!
ناشناس
۱۱:۰۸ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
میگم چرا این خبرها رو میخونم اینجوری میشم. حالا فهمیدم علتشو
ناشناس
۱۰:۵۸ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
من اصلا اخبار نمیخونم واسه اینکه همش الکی و صحت نداره
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
همین الان خوندی. بیشترش رو خواستی برو فارس و کیهان بخون.
ناشناس
۱۰:۲۸ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
دقیقا همین متنی که خودتون نوشتید روزی 2 تا 3 بار از روش بخونید برای خودتون خوبه
ناشناس
۱۳:۱۰ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
ایووول
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
همچنین شنیدن دروغ که بخورد مردم میرود نیز خیلی مضر است و نتیجه ان کاملا مشخص است چون اعتماد مردم کلا سلب شده است
ناشناس
۰۹:۳۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
وجود این خبر تو سایت باشگاه خبرنگاران دقیقا مثل این میمونه که یه کارخونه سیگار و دخانیات، یه ویدیو درباره مضرات سیگار بسازه...
ناشناس
۱۴:۳۱ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
چقدر زیبا بیان کردی در زبان طنز
ناشناس
۰۹:۳۷ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
اره مخصوصا خبرهای دروغی که در مورد قیمت ها ، تورم ؛ مسکن و دلارمنتشر می کند و آدم فکر میکنه اوضاع خوبه بعد که میره تو بازار قیمت های واقعی رو میبینه تازه میفهمه که همین مسئولان و رسانه های داخل چه دروغی بهش گفتند و اونجا علاوه بر هورمون مضر ؛ اعصابش هم خرد میشه
ناشناس
۰۹:۳۵ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
بهترین روش این است که از قدیم گفته اند " بی خبری خوش خبری "
ناشناس
۰۹:۲۴ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
عالی
ناشناس
۰۹:۲۲ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
پس ما ک هر روز می‌خونیم..... یعنی کل ایرانیها از این قاعده مستثنی نیستن اخبار پوشالی ودروغ فقط مختص شماهاس
ناشناس
۰۹:۲۲ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
بخصوص قولهایی که مسئولان دادند ومیدهند
ناشناس
۰۹:۰۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
هورمونها از کجا میفهمند اخبار جعلیه که خودمون نمیفهمیم؟؟
ناشناس
۰۹:۰۰ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
لطفا گزارشاتی از مالیات روانشناس ها و پزشکان تهیه کنید
ناشناس
۰۹:۰۰ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
وقتی ما تلاش می کنیم تا زندگی راحتی داشته باشیم ولی می بینیم که مسئولان بی مسئولیت ما با ایجاد بحران باعث می شوند زندگی ما مختل شود، بنظر شما چکار باید بکنیم. دو گروه وحشی با هم درگیر شدند و تورم و بدبختی و گرانی یقه ما را می گیرد....
ناشناس
۰۸:۳۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
اگر واقعیت جامعه رو ببینی ولی خبرش رو بصورت برعکس داخل تلویزیون ببینی هورمون ها چطوری ترشح می شوند؟؟؟؟؟
ناشناس
۰۸:۳۷ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
اوکی پس دیگه نباید ب yjc سر بزنم
ناشناس
۱۰:۲۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
احسنت
ناشناس
۱۰:۵۹ ۱۸ مهر ۱۴۰۲
احسنت همش الکی متن مینویس معلوم نیست چی راسته چی دروغ