دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با در پیامی تصویری به همایش بینالمللی «کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک» تأکید کرد: ما معتقدیم که کتابخانه عمومی با توجه به مأموریت خود میتواند پیشقدم رفع نیاز کسبوکارها در زمینههای عمومیسازی و ترویج، حمایت و پشتیبانی، و آموزش و یادگیری شود.
متن پیام دبیرکل نهاد و رئیس همایش به این شرح است:
بهنام خدا
میدانیم که همه کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه، با چالشهای اقتصادی روبهرو هستند. در پاسخ به این چالشها ماهیت کسبوکارها نیز دگرگون شده است. یکی از نتایج این دگرگونیها، رشد و ترویج بیش از پیشِ کسبوکارهای کوچک است؛ به طوری که از کسبوکارهای کوچک با عنوان «رمز توسعه اقتصادی در دهه آینده» یاد میشود.
بنابراین، در فضایی که، بنا به ضرورتهای اقتصادی و اجتماعی، بهسوی کارآفرینی و کسبوکارهای کوچک پیش میرود، مجموعهای از نیازها در زمینههای عمومیسازی و ترویج، حمایت و پشتیبانی، و آموزش و یادگیری پدید خواهد آمد. ما معتقدیم که کتابخانه عمومی با توجه به مأموریت خود در حوزههای اطلاعرسانی، عمومیسازی و آموزش، میتواند پیشقدم رفع آن نیازها شود و با طراحی خدماتِ مبتنی بر فرهنگ و جغرافیای ویژه خود، پاسخگوی نیاز اجتماع محلی باشد. شواهد نیز این فرضیه را تأیید میکند؛ برای مثال در مناطقی از ایران بزرگ و زیبا برخی از کتابداران علاقهمند و خلّاق، با پشتیبانی و ارائه خدمات به کسبوکارهای روستایی، اقدامات تحسینبرانگیزی انجام دادهاند که در حال مستندسازی آنها هستیم. قطعاً همکارانم در سراسر دنیا نیز میتوانند شواهد بیشتری را ذکر کنند.
نهاد کتابخانههای عمومیِ جمهوری اسلامی ایران، به عنوان ادارهکننده بزرگترین سیستم کتابخانه عمومی در غرب آسیا با بیش از ۳۷۰۰ کتابخانه عمومی، به دلیل کاربستِ رویکرد نوین به کتابخانه و خدمات، همواره دو عنصر «دانش» و «تجربه» را در مواجهه با مسائل، لازم و حیاتی میداند؛ بنابراین، از نظر ما تعریف و تثبیت نقش کتابخانههای عمومی در فضای کسبوکارها در گرو شکلگیریِ گفتگوهای علمی و به اشتراگذاریِ تجریبات است. از این رو، نهاد کتابخانهها با همکاری انجمنهای علمی و مشارکت اندیشمندان و خبرگان کشورهای مختلف، دومین همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی را با عنوان «کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک» در ۲۵ و ۲۶ مهرماه به میزبانی شهر مشهد مقدس برگزار خواهد کرد.
این رویداد علمی، با گردهمآوردن پژوهشگران، کتابداران و سیاستگذاران، به دنبال شناخت بهتر مسئله و پیامدهای آن از رهگذر تعاملات علمیِ بینالمللی است. انتظار میرود در این همایش، دو پرسش مبنایی طرح و درباره آنها گفتگو شود: نخست اینکه برای تثبیت و تعمیم نقش کتابخانه عمومی در بومشناسیِ کسب وکار ـ به عنوان بازیگر فعّال و مؤثر ـ اولویتها کدامند؟ دوم آنکه چگونه میتوان از آمیزه الزامات بومی با تجربیات دیگران، در طراحی خدمات برای کسبوکارهای کوچک بهره گرفت و در این مسیر به چه ابزارهایی نیاز است؟
پژوهشگران و کتابداران ارجمند! من، صمیمانه، شما را به شرکت حضوری یا مجازی در این همایش دعوت میکنم و بر این باورم که مشارکت گسترده شما عزیزان برای تبیین مسیرهای پیشرویِ کتابخانه عمومی بر اساس خرد جمعی و نظرات همه ذینفعان، لازم و راهگشاست. من و همکارانم در کتابخانههای عمومی ایران منتظر حضور شما در همایش هستیم.
به امید لطف الهی و با آرزوی همکاریها و کامیابیهای جهانی