سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

چه زمانی یک شرکت، دانش بنیان است؟/ بیشترین حوزه فعالیت دانش‌بنیان‌ها چیست؟

سرپرست سازمان تجاری‌سازی و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی گفت: لازم است اهمیت، آسیب‌ها، چالش‌ها و فرصت‌های هوش مصنوعی برای مردم بیان شود.

مسعود ابراهیمی، سرپرست سازمان تجاری‌سازی و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان و درباره لفظی که برای شرکت‌های دانش بنیان استفاده می‌شود، توضیح داد: درباره اصطلاحی که رایج شده به عنوان دانش بنیان، یکی دو ابهام وجود دارد که جابه‌جا استفاده می‌شود. برخی شرکت‌ها محصولاتی را تولید می‌کنند که دارای پیچیدگی های فناوری هستند و در کارگروهی در معاونت علمی شرایطی را احراز می‌کنند که به آن محصول دانش بنیان می‌گویند، پس دانش بنیان به کالا یا خدمت با این ویژگی اطلاق می‌شود.

او ادامه داد: یک شرکت ممکن است محصول دانش بنیان داشته باشد، اما بقیه محصولاتش دانش بنیان نباشند. 

سرپرست سازمان تجاری‌سازی و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی گفت: اخیرا آقای دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در مصاحبه ای اعلام کرد که شرایط احراز در حال تغییر است.

او گفت:  شرکتی که ما به آن دانش بنیان می‌گوییم، می‌تواند یک شرکت باشد در فضای عمومی اقتصاد، یعنی در یک شرکت صنعتی یا  آپارتمان، یا می‌تواند در یک پارک علم و فناوری و مرکز رشد مستقر باشد.

او ادامه داد: ما پارک های علم و فناوری و مراکز رشد را داریم که در آن‌ها شرکت‌هایی فعالیت می‌کنند. این واحدها می‌توانند محصولاتی داشته باشند که گرید دانش بنیان گرفته یا نگرفته باشند و ما در مجموعه خودمان هر دو نوع را داریم.

ابراهیمی گفت: معاونت علمی به واسطه این که نهاد سیاست گذار بالا دستی است، حامی حوزه نوآوری و فناوری است و جهاد دانشگاهی هم ک یکی از المان های ای زیست بوم فناوری و نوآوری است، بی بهره  از حمایت های معاونت نبوده است. در حوزه های مختلفی برای پروژه‌های ملی، پژوهشی و فناورانه کمک‌هایی را هر ساله دریافت کرده و امسال هم توافقاتی انجام شده و کمک هایی دریافت می‌شوند.

سرپرست سازمان تجاری‌سازی و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی گفت: ما حدود ۱۰_۱۲ هزار واحد فناور زیرمجموعه پارک ها و مراکز رشد داریم و ۷_۸ هزار شرکت دانش بنیان در سطح کشور داریم. هر کدام از این شرکت ها ممکن است چند محصول دانش بنیان داشته باشند. بنابراین تعداد محصولات دانش‌بنیان بنیان از این شرکت های بیشتر است.

ابراهیمی بیان کرد: در جهاد دانشگاهی مجموعا حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ واحد فناور در سه پارک، ۲۵ مرکز رشد و ۴۰ مرکز نوآوری مستقر هستند. از این تعداد حدود ۱۵ درصد محصول دانش بنیان هم دارند و گواهی دانش بنیان دریافت کرده‌اند.

او گفت: هم در مقیاس کشور هم در مقیاس جهاد دانشگاهی، تقریبا همه حوزه های علمی و فنی،کشاورزی، پزشکی، علوم انسانی و تقریبا همه شرکت ها پوشش داده می‌شوند. البته در بعضی حوزه ها کمتر، مثلا در حوزه کشاورزی به اندازه کافی شرکت دانش‌بنیان نداریم. در جهاد حوزه های کشاورزی، پزشکی، آی‌تی و صنایع غذایی پررنگ تر از سایرین هستند.

ابراهیمی در مورد به کارگیری هوش مصنوعی توضیح داد: رویدادی را طراحی کردیم به اسم همتابازار مکاترونیک و رباتیک که قرار است آبان در برج میلاد برگزار شود. این رویداد بزرگترین رویداد تجاری سازی در این حوزه در سطح کشور است. به بخش های مختلف دولتی و خصوصی هم فراخوان داده ایم که در برگزاری این رویداد مشارکت جدی داشته باشند.

او ادامه داد: اگرچه هوش مصنوعی این روزها خیلی سر زبان است؛ اما معرفی جامع و کاملی از آن در جامعه نشده است و به اهمیت آن، آسیب ها، چالش ها و فرصت ها به درستی پرداخته نشده است.

ابراهیمی با بیان این که مخاطب این رویداد عموم مردم هستند، گفت: در این همایش ما جامعه مخاطب دانش‌آموزی را هم به طور ویژه در نظر گرفته ایم. 

او ادامه داد: نکته دیگر درباره این رویداد، این است که ما بتوانیم هوش مصنوعی را در حوزه های مختلف تجاری سازی کنیم و یک اقتصاد درآمدزا شکل بدهیم. معرفی عالمانه و صحیح هوش مصنوعی به جامعه ، از اهداف این رویداد است.

سرپرست سازمان تجاری‌سازی و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی گفت: هوش مصنوعی در ده ها حوزه وارد شده یا در حال ورود است. بنابراین قصد داریم حوزه های مختلف را شناسایی کنیم و سعی کنیم ما هم به صرف تجاری نه صرفا پژوهشی وارد این حوزه ها شویم. به همین خاطر نشست های مختلفی با فعالان این حوزه برنامه ریزی شده تا به یکدیگر متصل بشوند.

او افزود: سعی داریم در این حوزه یک سنگ بنای خوب بگذاریم. البته حتما به همه اهداف در دور اول نمی‌رسیم؛ اما فکر می‌کنیم اگر همه بازیگران دولتی و خصوصی با ما همکاری کنند در میان مدت می‌توانیم اثرات ملموسی را شاهد باشیم.

ابراهیمی درباره حضور جهاد دانشگاهی در نمایشگاه محرومیت زدای آبادیران هم گفت: تقریبا سعی کردیم با تمام توان در نمایشگاه شرکت کنیم. برای آغاز نقطه خوبی بود. ۲۵ واحد را در آن جا عرضه کردیم و بازخوردهای بسیار خوبی، هم از مسئولین بازدید کننده و هم از غرفه‌داران داشتیم ‌.

او افزود: بخشی از این محصولات در حوزه خود اشتغالی یا اشتغال خانگی یا روستایی کم سرمایه بر بودند؛ مثل چرخ ریسندگی که هر خانم روستایی می‌تواند داشته باشد و درآمدی را برای خودش کسب کند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
پوریا کرمانی
۱۳:۴۷ ۰۴ شهريور ۱۴۰۲
افزایش توان شرکتهای دانش بنیان باید الویت معاونت علمی فناوری باشه،افزایش توان در تمام حوزه ها
از طرفی دسته بندی دانش بنیان ها باید با دقت تعیین بشه،شرکتی صرفا خلاقیت داشته نه فناوری نباید همون عنوان دانش بنیان بهش داد
محمد
۲۰:۵۳ ۰۳ شهريور ۱۴۰۲
شرکتهای دانش بنیان به جز حیف و میل و چپاول ثروت ملی هیچ فایده ای ندارد .
ناشناس
۱۱:۰۱ ۰۳ شهريور ۱۴۰۲
دانش بنیان یعنی چیزی بسازه که فقط از خارج وارد میشه و نمونه ساخت داخل نداره