سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آغاز دور جدید کاوش‌های آموزشی در محوطه باستانی مشکین‌تپه بوئین‌زهرا

دور جدید کاوش‌های آموزشی دانشجویان باستان‌شناسیِ دانشگاه تهران با برنامه­‌ای پنج‌ساله و متمرکز بر محوطه باستانی مشکین‌تپه در بوئین‌زهرا آغاز شد.

علیرضا خزائلی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قزوین گفت: پس از گذشت بیش از پنجاه سال از کاوش‌های آموزشی دانشجویان دانشگاه تهران در دشت قزوین که متمرکز بر مطالعات باستان­شناسی پیش از تاریخ و دوران تاریخی بود، مطالعات دوران اسلامی به‌ویژه صدر اسلام در دشت قزوین انجام می‌‎شود.

وی اظهارکرد: محوطه مشکین‌تپه از مهمترین محوطه ­های دوران تاریخی و اسلامی دشت قزوین است که در بخش مرکزی شهرستان بوئین‌زهرا واقع شده و این کاوش با هدف تعیین گاه‌نگاری این محدوده و شناخت وضعیت دشت قزوین در اواخر دوران تاریخی و صدر اسلام درحال انجام است.

خزائلی افزود: با انجام این دور از کاوش‌ها اطلاعات ما از محوطه­ هایی، چون تپه‌زاغه و سگزآباد نیز که پیش از این دانشگاه تهران در آن کاوش‌های گسترده‌ای انجام داده برای فرآیند پیشنهادی ثبت جهانی «محور باستا‌ن‌شناسی– گردشگری دشت قزوین» تکمیل خواهد شد.

سرپرست گروه کاوش باستان‌شناسی دانشگاه تهران در مشکین‌تپه نیز با اشاره به روند کاوش در این محوطه گفت: براساس مصوبه گروه باستان­ شناسی دانشگاه تهران، انجام کاوش آموزشی در این حوزه مطالعاتی به‌دلیل خلاء مطالعاتی پیرامون آثار دوران اسلامی در دشت قزوین و توجه به موقعیت و پتانسیل این محوطه در منطقه ضروری دانسته شد و محوطه مشکین‌تپه به‌عنوان یکی از محوطه‌های مهم این دوران که بر اساس بازدید‌های انجام شده در معرض تخریب جدی قرار داشت برای کاوش‌های آموزشی انتخاب شد.

محمداسماعیل اسماعیلی افزود: ایجاد تعداد فراوان چاله‌حفاری‌ها بر سطح محوطه از سال‌های گذشته تا به امروز باعث از بین رفتن بخش بزرگی از این محوطه شده و از سوی دیگر تسطیح انجام شده در آن به گونه‌ای بود که این محوطه را در معرض تخریب حداکثری قرار داده است.

وی خاطرنشان کرد: محوطه مشکین‌تپه شامل یک قلعه تپه مرکزی به ارتفاع تقریبی هفت متر نسبت به دشت و بقایای معماری گسترده در اطراف آن و نیز چندین برآمدگی اقماری متصل به آن است که وجود شواهد تولید سفال و آجر، بقایای معماری بنا‌های ساختمانی و داده­های فرهنگی دیگر نشان از استقراری نسبتا بزرگ در این بخش از دشت قزوین دارد.

این تپه در تاریخ ۱۳۸۲/۸/۲ به عنوان تپه‌ای تاریخی که آثاری از دوره ساسانی و قرون اولیه اسلامی را در خود جای داده است با شماره­ی ۱۰۵۵۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.