سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تکثیر درخت انار شیطان برای اولین بار در جنوب کرمان

رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان از تکثیر انار شیطان از طریق ریشه جوش برای اولین بار در جنوب کرمان خبر داد.

ایرج امیری از تکثیر درخت انار شیطان از طریق ریشه جوش برای اولین بار در جنوب کرمان خبر داد و گفت: جنگل گلپرکی دلفارد از رویشگاه‌های معروف انار شیطان در ایران و از بزرگ ترین ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی انار شیطان در منطقه خاورمیانه است.

 او حفظ و توسعه جنگل گلپرکی دلفارد جیرفت را به عنوان یکی از بزرگ ترین ذخیره‌گاه‌های این گونه ژنیتیکی در خاورمیانه مورد تاکید قرار داد و افزود: انار شیطان، درختی تقریبا همیشه سبز است که به دلیل تخریب رویشگاه‌های آن، پراکنش اکولوژیک محدود، تجدید حیات طبیعی ضعیف و سرعت تکثیر بسیار کند، رو به انقراض و نابودی است. 
 

رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان گیاه انارشیطان را یک گونه درختچه‌ای زینتی و دارویی عنوان کرد که در مناطق گرمسیری، نظیر: ایران، هند و پاکستان پراکنده است، افزود: انارشیطان به دلیل گل‌های زیبا و طبیعت نیمه‌خزانی که دارد، توانایی استفاده شدن در مناظر را دارد. 

 او با بیان اینکه ریشه‌های این گیاه بر روی سطح بالایی خاک سبب به هم چسبیدن خاک و تثبیت ماسه‌های روان می‌شود، به نقش این گیاه در حاصلخیزی خاک اشاره کرد و بیان داشت: در ایران این درختچه را گل‌پرک، پرپوک، سمنگ، سونگ، فرقار و ساج بیابان هم می‌نامند. 

امیری با بیان اینکه انار شیطان، درختچه بومی جنوب آسیا است و از گونه‌های مهم مناطق بیابانی و خشک در جنوب ایران است، افزود: این گیاه درختچه‌ای در استان‌های بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به صورت توده‌های کوچک پراکنش دارد.

او  با اشاره به اینکه انار شیطان درختی بسیار مقاوم به خشکی، یخ‌زدگی و آتش‌سوزی است، افزود: از برگ‌های آن برای خوراک دام و از چوب آن به دلیل زیبایی، محکم و بادوام بودن برای ساخت لوازم ظریف و پرکاربرد استفاده می‌شود.

رئیس اداره امور بیابان  اداره کل منابع طبیعی و آبخبزداری جنوب کرمان به خاصیت شفابخشی این گیاه برای درمان برخی بیماری‌ها مانند لکه‌های سفید روی پوست، بزرگی طحال و نیز سفلیس اشاره کرد و گفت: علی‌رغم دارا بودن ظرفیت بالا برای  استفاده در ابعاد مختلف (تثبیت و جلوگیری از پیشرفت بیابان، خواص دارویی و ...) توجه مناسبی به این گیاه نشده و رویشگاه‌های آن تحت تأثیر عوامل مختلف در دست تخریب است. 

 امیری با اشاره به اینکه رویشگاه‌های مهم باقی مانده از این گیاه در دره دلفارد حدود ۵۰ هکتار، اسفندقه جیرفت حدود ۴۰ هکتار، ایرانشهر کمتر از ۴۰ هکتار و به صورت پراکنده و بوشهر در منطقه کوچکی از برازجان، شهنیا و مغدان وجود دارد، گفت: ۱۸ رویشگاه با مساحتی بالغ بر ۱۲۰ هکتار رویشگاه انارشیطان در منطقه جنوب کرمان شناسایی شده و پراکنش آن‌ها از روضه ارم منوجان تا اسفندقه جیرفت گسترش دارد.

او بافت خاک اکثر رویشگاه‌ها را شنی تا شنی لومی و دارای ظرفیت نگهداری آب پایین عنوان کرد و افزود: باتوجه به نبود زادآوری طبیعی این گونه، بررسی انواع روش‌های غیرجنسی، شامل: قلمه، ریشه جوش و خوابانیدن ساقه، گونه انارشیطان با تیمار‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد روش تکثیر استفاده از ریشه جوش، بیشترین درصد جوانه‌زنی را داشته است.

 منبع: خبرگزاری ایسنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۴۰ ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
نام آن ها زرین درخت است.
محمدعلی
۰۱:۳۶ ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
با درود
البته نام این درخت انار شیطان نبوده وزرین درخت وگلپرک یا نام های دیگر داشته است .این درخت در شما ل خوزستان شهر اندیمشک وجود دارد وبه آن زرین درخت گفته می شود ،گونه ی ای که در اندیمشک وجود دارد بسیار کم یاب است وتاکنون کسی نتوانسته راه زادوری آن را پیدا کند. شمار نهآال هایی آن به کمتر از ده تا رسیده ولی کسی موفق به تکثیرشان نشده است باشد که کار شناسان کشاورزی راه تکثیر شان را پیدا کنند .این درختان فایده وزیبایی فراوان دارند .مردم به آن ها باوردینی دارند .برخی ااز گذشتگان می گویند محل زیست مارهای بال دار بوده اند.البته کسی مار بال دار ندیده وتنها در کتاب هرودوت یونانی نام برده شده اند.
ناشناس
۲۲:۵۲ ۰۵ تير ۱۴۰۲
اطلاع رسانی خیلی خوبه..چون یکسری میرن تو طبیعت از پوشاک بچه تا هر اشغال دیگه ایی میندازن یزره فکر نمیکنن چرا خسارت به دیگران،جمع کنن بندازن اشغال هاشون رو تو سطل .یا شکستن یا کندن کلن آسیب زدن و خسارت درست نیست.اینکه هر کی دلسوزی کنه خوبه و فرزندان اونم یلد میگیرن ولی بی توجهی یا نگفتن بشون و اینکه به خود بگن چرا من خوب فکر کنید همه به خودشون بگن چرا من جمع کنم یا رعایت کنم.در همچی انسان اونم انسان ایرانی و مسلمان چرا باید خسارت بزنه به شخص و طبیعیت ؟
ناشناس
۰۶:۳۱ ۰۳ تير ۱۴۰۲
خواهشا این اسم رو از روش بردارید.. درخت به این قشنگی چرا باید اسم شیطان روش باشه؟!!!
باور کنید گیاه هم میفهمه کما اینکه علم هم ثابت کرده و قطعا از این اسم بدش میاد.
ناشناس
۱۶:۰۲ ۰۲ تير ۱۴۰۲
این درخت در کوهای جنوب شرق کرمان‌‌در کوه کم‌کرتن نزدیک مرز سیستان هست
ناشناس
۰۷:۱۰ ۰۱ تير ۱۴۰۲
به مردم برای حفظ ونگهداری توصیه بفرمایید. ممنون آنارشی آن واقعازیباست.
حاکمی
۱۹:۳۱ ۳۱ خرداد ۱۴۰۲
در سطح شهرها هم اگر بجای خرزهره که گیاهی سمی است و برای انسان و حیوان خطرناک است این گیاه کاشته شود.خیلی خوب است
رضا
۱۳:۵۸ ۳۱ خرداد ۱۴۰۲
خسته نباشید و ممنون از اینکه مرا فب گونه های در حال انقراض هستید
حسین
۰۴:۰۳ ۳۱ خرداد ۱۴۰۲
با سلام
همین درخت انار شیطان در جنوب روستای ماران قلعه در غرب جیرفت در حاشیه یک رودخانه فصلی و زمینهای مرغوب کشاورزی به وفور وجود داشت و دارد . البته در اثر بی توجهی و عدم مراقبت تعدادشان که به صورت خطی در امتداد رودخانه هستند کم شده ولی قابل احیا در صورت رسیدگی و مراقبت خواهد بود
با تشکر حسین ملایی