ابراهیم خالقی مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در ایران اهداء عضو از کسی که دچار مرگ مغزی شده، برای اولین بار سال ۱۳۶۸ با فتوای امام خمینی (ره) مجاز شد، اما به دلیل اینکه باید این فتوا وجهه قانونی میگرفت، برای تایید به مجلس شورای اسلامی ارائه و پس از ۱۱ سال تصویب شد.
او افزود: پس از مصوب شدن فتوای پیوند اعضا از فرد مرگ مغزی به بیماران نیازمند اعضا، سال ۱۳۸۰ سه دانشگاه مشهد، تهران و شیراز به صورت همزمان اولین جراحیهای اهداء عضو را انجام دادند.
مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پیوند اعضا در مشهد در ۲ بیمارستان قائم (عج) و امام رضا (ع) انجام میشد، ادامه داد: سال ۹۰ بیمارستان منتصریه با رویکرد درمان بیماران کلیوی با مشارکت آستان قدس به صورت خیرساز احداث و افتتاح شد. در این بیمارستان که به بیماران کلیوی اختصاص داشت و با وجود اینکه بیشتر پیوندها در کلیه انجام میشد، نهایتا جهت انجام پیوند سایر اعضا در آن موافقت شد و پس از آن کلیه پیوندها در این مرکز صورت میگیرد.
خالقی بیان کرد: کلیه خدمات درمانی و پیوند اعضا در این بیمارستان به صورت رایگان انجام میشود. خدمات و ویزیت پزشکان تحت پوشش بیمه با ۹۰ درصد پوشش حمایتی همراه است و از بیماران جهت ویزیت مبالغ ناچیزی به صورت بیمه دولتی حدود پنج الی ۱۰ هزار تومان دریافت میشود. به اهداکنندگان نیز مبلغی بابت عضو اهداشده پرداخت نمیشود. کلیه داروها و درمانهای دورهای بیماران نیز پس از عمل پیوند مشمول همین فرایند است.
او با بیان اینکه سال گذشته طرحی مبنی بر حمایت اجتماعی از خانوادههای مرگ مغزی به مجلس ارائه شد، تصریح کرد: این طرح برای خانوادهای است که فرد اهداکننده، سرپرست خانواده بوده و پس از فوتش خانواده وی از حقوق و مزایا محروم میشوند. با اجرای این طرح دولت تسهیلاتی برای خانواده اهداکننده در نظر خواهد گرفت. این موضوع هنوز در حد طرح است و در حال بررسی بوده و مصوب نشده است.
مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به فعالیتهای انجمن حمایت از بیماران کلیوی تاکید کرد: افرادی به صورت داوطلبانه برای اهداء کلیه در زمان حیات خود به این انجمن مراجعه میکنند و پس از طی کردن تمام مراحل در لیست نوبت قرار میگیرند و انجمن لیست اهداکنندگان را در اختیار بیمارستان قرار میدهد. این افراد در صورت اهداء عضو مبلغی را از انجمن دریافت میکنند که کلیه مراحل پرداخت آن توسط انجمن صورت میگیرد و بیمارستان هیچ نقشی در این موضوع ندارد.