فضای مجازی فرصتها و تهدیدهای بسیاری دارد که یکی از مهمترین تهدیدات آن برنامهریزی خارجی برای ادراکسازی و نهایتا هدایت رفتار افکارعمومی است، از این جهت توجه به زیست مجازی و توانمند کردن جامعه به یک درک متکی بر مهارت در وضعیت فعلی ضرورت غیرقابل انکار است.
سینا قربانی کارشناسارشد مطالعات رسانه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با تشریح یکی از اشکال ناامنی یعنی اخبار جعلی و تهدیدهای آن، گفت: برنامههای جدی از سوی میزهای عملیات روانی دشمن برای تولید اخبار جعلی در ایران انجام شده است.
او، افزود: بررسی مدل عملیاتی دشمن در حوادث اخیر نشان میدهد، یکی از مسیرهای جدی آنان در اغتشاشات اخیر تمرکز بر روی تولید و توزیع گسترده اخبار جعلی و عملیاتهای فریب گمراه کننده با هدف اغتشاش در ذهن و اختلال در سیستم محاسباتی مغز بود.
این تحلیلگر رسانه با تاکید بر اینکه اغتشاش اخیر یک تفاوت ماهیتی با اغتشاشهای گذشته داشت، ادامه داد: در اغتشاشات قبلی موج سازی در داخل رقم زده میشد و خلق این موج در اختیار عناصر خارجی نبود، بلکه موج در داخل خلق میشد و سپس عناصر خارجی در حوزه رسانههای ضد ایرانی موجسواری میکردند، اما حوادث اخیر متفاوت بود از این جهت که پس از درگذشت مهسا امینی دو نفر از عوامل آموزش دیده سرویسهای خارجی به بیمارستان آمدند و یک نفر نیز به شهر محل سکونت مرحومه رفت و با تولید مصاحبهای از طریق رسانههای ضد ایرانی سوژه را خلق و در نهایت هدایت کردند.
اوافزود: حدود ۸ ماه پیش از درگذشت مرحومه امنیتی رسانههای ضدایرانی در بستر فضای مجازی شروع به ادراک سازی در مورد کلید واژههای حجاب، گشت ارشاد و پلیس امنیت اخلاقی کرده بودند و در نهایت درگذشت این دختر جوان با سوژگیهای خاصی که داشت بهانهای شد تا بتوانند از ادراکات شکل داده شده را برای ایجاد بیثباتی استفاده کنند.
سینا قربانی با بیان اینکه یک اغتشاش مبتنی بر شکل گیری چهار مرحله است، ادامهداد: مرحله اول علل زمینهای است، همانند مسئله معیشت، بیکاری، بدکارکردی ها، کمکاریها، مباحث اقتصادی و کسی نمیتواند اینها را انکار کند و فقط سطح و کم و کیف آن محل اختلاف است، حالا سوالی که مطرح میشود این است که هر کدام از این زمینهها آیا ظرفیت تبدیل شدن به اغتشاش را دارند و آیا کشورهای توسعه یافته دیگری در دنیا نیستند که عللهای اینگونه در آن وجود داشته باشد؟ قطعا پاسخ مشخص است بسیاری از کشورها عللهای موجود ما را نیز دارند، اما چند تفاوت وجود دارد.
او گفت: اتاقهای عملیاتی دشمن به طور ۲۴ ساعته در تلاش هستند تا از طریق ابزار رسانه با ادراک سازی بتوانند رفتارها را کنترل تا در نهایت با هدایت رفتار در خیال باطل خود بتوانند انقلاب اسلامی و کشور را به بیثباتی برسانند.
قربانی افزود: توانمند کردن مردم در مواجهه با اخبار جعلی یک ضرورت است، زیرا مسیر عملیاتی رسانههای ضد ایرانی گمراه سازی و اختلال در سیستم محاسباتی ذهن است و در سوی دیگر تلاش برای افزایش نشاط عمومی، تلاش برای کاهش سطح تحریک پذیری، تلاش برای حل و فصل مسایل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی از ضروریاتی است که مسئولین میانی باید تمرکز جدی بر روی آن داشته باشند.