سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روایت‌هایی از سنگک؛ نان ملی ایرانی‌ها!

سنگک نان محبوبی است میان ایرانی‌ها و خیلی‌ها سنگک را نان ملی ایران می‌دانند.

نسبت‌دادن اختراع نان سنگک به شیخ بهایی از روایتی می‌آید که سال ۱۳۲۶ شمسی در کتابچه‌ای در تهران چاپ و منتشر شد و این‌گونه است: «شاه عباس برای رفاه حال سربازان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان فوری داشتند و لازم بود به هر شهری می‌رسند نانوا‌هایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از شیخ بهایی که از دانشمندان ایران بود، خواست. چون در سفر لشکریان مجبور به تهیه آرد از شهر‌های مختلف بودند و آرد هر شهر با شهر دیگر از نظر نوع گندم آن تفاوت داشت باید طوری این نان پخته می‌شد که از هم وا نرود و قابل استفاده باشد. پس آرد آن مخلوطی از انواع آرد‌ها بوده و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می‌شد. همین است که رنگ آن تیره بوده و به خاطر وجود انواع آرد قدرت چسبندگی آن کم است و باید حتماً روی سنگ پهن شود تا نریزد؛ لذا شیخ بهایی نیز تنور سنگکی را ابداع نمود.

این اختراع به قدری با دقت و هوشیاری طراحی و عملی شده که پس از گذشت چند صد سال، نان سنگک هنوز به همان صورت اولیه پخته می‌شود و نانی که از تنور سنگکی بدست می‌آید، محبوب‌ترین نان ایرانی است».

حالا چرا این روایت نمی‌تواند دقیق و درست باشد؟ چون این‌طوری است: «در دیوان شرف جهان قزوینی، شاعر روزگار شاه طهماسب صفوی، در مبحث هجو قاضی شهر و ذکر پُرخواری او، از نان سنگک یاد شده است و این، داستان ابداع نان سنگک در زمان شاه عباس و به اندیشه شیخ بهایی را باطل می‌کند... بنا بر برخی تحقیقات، نان سنگک پیش از اسلام در ایران رواج داشته است و پس از بیماری یکی از پادشاهان ساسانی، طبیب برای معالجه دستور می‌دهد که برای شاه نانی تهیه کنند که روی ریگ پخته شده باشد».

حالا می‌توان احتمال داد اختراع نان سنگک با «شکل و شمایل امروزی» کار شیخ بهایی باشد و وی روش پخت این نان را تکمیل‌تر و بهینه‌تر و روزآمدتر کرده است. در مقابل، روایت درست‌تر می‌تواند این باشد: «نان سنگک به شکل امروزی تکامل‌یافته از روش عشایری است که تعداد زیادی سنگ و سنگ‌ریزه را روی آتش می‌ریختند و خمیر را روی آن پهن می‌کردند تا پخته شود... به‌طور کلی پخت نان و غذا روی سنگ داغ در میان عشایر ایرانی یک سنت قدیمی برای پخت و پز محسوب می‌شود».

منبع: فارس 

برچسب ها: سنگک ، نان ایرانی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۶:۴۰ ۲۵ دی ۱۴۰۱
فقط مواظب باشید عراقی ها مدعی سنگک هم نشن.....
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۴ دی ۱۴۰۱
گران هست, نان خشک هم مجبوریم مصرف کنیم. نان لواش سنگک و نان فانتزی عیونی هستند. خیلی از نانوایی ها هم پخت ندارند.
محمد
۲۰:۴۳ ۲۴ دی ۱۴۰۱
چرا باید تاوان ارزان بودن نان رو من کارگر نانوایی باید بدم وقتی دستمزد من سه سال تغییر نکرده انتظار نداشته باشین نان خوب دست مشتری بدم
ناشناس
۲۰:۲۵ ۲۴ دی ۱۴۰۱
فرهنگ غنی ما رو کدوم کشور داره؟
افتخار می کنم به ایرانی بودنم
ناشناس
۱۸:۵۸ ۲۴ دی ۱۴۰۱
مثل بعضی لبنیات ونان های دیگه اندازه اش کوچک شده ولی قیمتش بیشتر
خلیل
۱۸:۵۰ ۲۴ دی ۱۴۰۱
یارانه نان را آزاد کنید و یارانه نقدی را مستقیم به جیب مردم واریز کنید بین نانوایان رقابت بیاندازید مثل دولت احمدی نژاد تا از فساد و کم فروشی و بی کیفیتی نان جلوگیری کند
رضا
۱۸:۳۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
عالیه فقط خدا برا کسانی که این تنورهای اهنی رو ساخت نسازه ، چون خمیر سنگک که خیس و آبدار هستش و روی اهن داغ می ریزن سریع زیرش حالت اکسیداسیون یا زنگ زدگی اتفاق می افته و بسیار برا معده مضر هستش و کسی هم از آقایون دانشگاه علوم پزشکی به فکر سلامت مردم نیست
ناشناس
۱۷:۴۴ ۲۴ دی ۱۴۰۱
شیخ بهایی از شهر بعلبک لبنان همراه پدرش به ایران مهاجرت کرده ، ایرانی نبود،
سید
۱۵:۱۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
بله خودمون می دونیم باز بحث قیمت شد همه ویراژ می دن مثل روغن نباتی نشه یه وقتی
علیرضا
۱۳:۴۷ ۲۴ دی ۱۴۰۱
جالب بود
عمران شریفی اصل
۱۳:۳۶ ۲۴ دی ۱۴۰۱
نون فقط نون تنوری عالیترین نون واسه من
ناشناس
۱۲:۲۳ ۲۴ دی ۱۴۰۱
قیمتش عادلانه نیست از نظر اسلام مسیحیت یهود یا حتی از نظر کافران هم این قیمت برای نان سنگک عادلانه نیست.