شکوه سادات سمیعی کارشناس مطالعات اسنادی حرم رضوی گفت: بانو حمیده حیاتیفر واقف فرهنگی به تازگی منشوری به مرکز اسناد آستان قدس رضوی اهدا کرده است که بیان کننده بخشی از تاریخ حرم و مطالعه آن زوایایی دیگر از تاریخ حرم مطهر رضوی را در دوره قاجار بازگو میکند.
او افزود: سند تاریخ این سند ۱۱۲ ساله اهدایی متعلق به سال ۱۳۳۱ هجری قمری است که از طرف احمد شاه قاجار در ابعاد ۸۴ در ۵۹ سانتیمتر و به خط نستعلیق صادر شده است.
کارشناس مطالعات اسنادی حرم رضوی ادامه داد: در آستان قدس رضوی از دوره قاجار فرامینی با عنوان «منشور» به دستور شاه صادر میشد که ممهور به مهر آستان قدس رضوی بوده است.
سمیعی بیان کرد: عبارات عربی، چون «العزلله انا، ولی الله ابوالحسن علیبن موسیالرضا یا قاهرالعدو یا والیالولی یا مظهرالعجایب یا مرتضی علی» و طغرای «بسم الله الرحمن الرحیم» عباراتی است که به صورت سجع این مهر را مزین کرده است.
او تصریح کرد: پیام این سند از کمبود بودجه خزانة آستان قدس در سالهای میانیِ حکومت احمد شاه قاجار حکایت میکند که به همین علت برای مدتی، فقط نیمی از مواجب استحقاقی کارکنان به آنها پرداخت میشده است.
این کارشناس منابع اسنادی، تعداد منشورها را اندک دانست و یافتن هر برگ از این فرامین را روشن کننده زوایای مبهم تاریخ این آستان بیان کرد.
مرکز اسناد آستان قدس رضوی با بیش از ۱۳ میلیون برگ سند تاریخی از دوره صفویه تاکنون به عنوان بزرگترین آرشیو اسنادی بقاع مقدس شیعی و کشور همه روزه در ساعات اداری پذیرای محققان و پژوهشگران است.