بیش از چهارصد چشمه و آبشارهای طبیعی ، بقاع متبرکه امام زادگان ،منزل تاریخی آیت ا...طالقانی و دریاچه زیبا سد طالقان تنها بخشی از زیبایی های این منطقه هست که باعث شده مسافران و گردشگران زیادی به این منطقه خوش آب و هوا سفر کنند.
طبیعت بی نظیر و اماکن تاریخی و مذهبی این منطقه در کنار فرهنگ غنی و آداب و رسوم مردمانش باعث شده تا کنون بیش از هفتاد اثر در فهرست آثار ملی کشور ثبت شود.
در آبان ماه امسال نیز سه اثر دیگر ، شیوه خط شکسته نستعلیغ استاد درویش عبدالمجید طالقانی ، آیین نوروزک روستا گته ده و مرجو خورش که یکی از خورش های محلی و قدیمی مردم طالقان است، در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.
مرجو خورش یا همان عدس خورش تقریبا در همه ی فصول سال استفاده میشود ولی معمولا خانم های طالقانی در فصل زمستان بیشتر این خورش را طبخ می کنند.
مواد تشکیل دهنده مرجو خورش ، گوشت ، الوچه ، مغز گردو ، پیاز ، سیب زمینی و عدس که بیشتر این مواد حاصل دسترنج خود اهالی و در روستا تولید می شود.
عدس که جزء مواد اصلی این خورش خوش طعم و مقوی هست ، علاوه بر ارزش غذایی بالایی که دارد در درمان کم خونی ، تقلیل فشار خون و بهبود دستگاه گوارش نیز بسیار موثر است.