مهدی یعقوب زاده مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی درباره سرانه مصرف مرغ گفت: عدد سرانه مصرف فرمولی دارد که نمیتوان آن را در استان برآورد کرد و کشوری محاسبه میشود. چون ورود و خروج استان را نمیتوان کنترل و برآورد کرد. سال گذشته در کل کشور میزان سرانه مصرف مرغ حدود ۴۰ کیلو برای هر نفر و سرانه تولید حدود ۳۱ کیلو بوده است که در مقایسه با سال ۱۳۹۸ به میزان دو کیلو و ۱۰۰ گرم مصرف مرغ در سال ۱۴۰۰ افزوده شده است.
او درباره میزان مصرف سرانه مرغ با توجه به شواهد و قراین موجود در استان نیز افزود: به نظرم در مقایسه با سال گذشته بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش مصرف داشته ایم و به مرور این میزان باید جبران شود. ما نیاز داریم به این که عدد تولیدمان را افزایش دهیم. برنامه و هدف گذاری ما این است که این میزان طی امسال به حدود ۳۵ تا ۴۰ کیلو برسد. البته این کار راحتی نیست و، چون قیمت هم افزایش یافته کار ما را کند کرده است.
هزینه تولید مرغ بالاتر از قیمت جهانی
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی درباره برنامههای موجود برای افزایش میزان سرانه ادامه داد: ما باید تولیدمان را ارزان کنیم. برنامههایی که تحت عنوان سامان دهی طیور در پیش گرفتیم نیز بر همین مبناست. البته این موضوع همیشه در برنامههای ما بوده است، اما هم اکنون تاکید بیشتری بر آن کرده ایم، چون قیمت افزایش داشته و قیمت جهانی پایینتر از قیمت تولید ماست. یعنی قیمت تمام شده یا قیمت عرضه صادرات کشورهای دیگر از تولید ما پایینتر است. برای همین ما قیمت را باید به سقفی برسانیم که بتوانیم صادر کنیم. لازمه حفظ قیمت صادرات این است که تولید را ارزان انجام دهیم.
یعقوب زاده بیان کرد: نکته دیگر این که در بحث تولید چندان دخالت دولت را نداشته باشیم و دست دولت را کوتاه کنیم. تمام برنامههای تولید، تعهدات تولید، تضمین تولید، تضمین تنظیم بازار و... به عهده بخش خصوصی باشد که اینها منتج به این شود که سرانه مصرف را بالا ببریم. در بحث کاهش نرخ هم برنامههایی داریم که ممکن و شدنی است، اما گاهی اوقات اقداماتی که در یارانه انجام میشود کار ما را به هم میریزد.
او تصریح کرد: یارانه باعث شد که چیزی را رایگان بدهند، اما مصرف قابل کنترل نباشد. ما نهاده را یارانه میدادیم و مرغدار هم هر چقدر یارانه مصرف میکرد، برایش سود داشت و خیلی کنترل کارشناسی روی آن انجام نمیشد. برای همین این موضوع در برنامه کار ما قرار گرفته و تلفاتش را میخواهیم در مرغداریها پایینتر آوریم و ضریب آن را افزایش دهیم. در دو، سه ماه اخیر هم میانگین وزن مرغها زیاد شد و هم تلفات کم شده است. هم اکنون جوجه ریزی ما در مهر نسبت به شهریور ماه ۳۰ درصد افزایش داشته است. میزان جوجه ریزی در مهر هشت میلیون و ۳۰ هزار قطعه و در شهریور شش میلیون و ۱۶۹ هزار قطعه بوده است.
نیاز به مازاد ۲ میلیون قطعه جوجه ریزی در هر ماه تا پایان سال
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی درباره چگونگی کاهش هزینههای تولید تاکید کرد: شاید با همین قیمت تعیین شده بتوان مرغ تولید کرد، اما در شرایطی که ما یک شوک قیمتی به تولید کننده وارد نکرده باشیم. یعنی وقتی مرغدار در خرداد شروع به تولید کند باید نسبت به یک ماه قبلش پنج برابر هزینه کند تا بتواند جوجه بریزد. نوسان قیمت دان و... بازار مرغ را به هم ریخته است. ما میخواهیم سرمایه گذاران بخش را با هم متحد کنیم که تولید قراردادی انجام بدهند و اولویت با زنجیرههای تولید است.
یعقوب زاده اظهار کرد: مابین حلقههای تولید تا ۲۵ درصد سربار تولید است، یعنی هزینه مازادی که به مرغدار تحمیل میشود. منمی خواهم این ۲۵ درصد را حذف کنم و اگر سالی پنج درصد حذف کنم به قیمت جهانی میرسد.
همچنین میتوان روی راندمان تولید کار کرد. راندمان تولید تقریبا ۱۵ تا ۲۰ درصد اشکال دارد و باید به سمت حذف این میزان برویم. ما هم اکنون در ۸۰ درصد مرغداریها دان خام استفاده میکنیم که اگر دان را پخت کنیم ضریب تبدیل دان به گوشت را بین ۱۵ تا ۲۰ درصد بهبود میبخشیم. این موارد کاملا اجرایی است. کشورهای دیگر مرغ کیلویی ۱.۵ دلار و ما کیلویی ۲ دلار تولید میکنیم.
او درباره میزان شکاف تا وضعیت مطلوب افزود: ما دو میلیون قطعه در ماه شکاف داریم و باید آن را ارتقا بدهیم. این دو میلیون در مقایسه با جوجه ریزی مهرماه کم است. اگر ما به ۱۰ میلیون قطعه برسانیم، میتوانیم بگوییم از ۸۰ درصد ظرفیت مرغداریهای خودمان استفاده کرده ایم. درواقع تا پایان سال باید دو میلیون قطعه در هر ماه اضافه تولید شود. قبل از عید حتما باید ۱۰ میلیون قطعه جوجه ریزی کنیم درغیر این صورت موقع عید تفاوت قیمت و کمبود ایجاد میشود.