زینالعابدینی با اشاره به سوژه مستند خود گفت: این فیلم روایت تلاش مردم شهرستان اسحاق آباد نیشابور برای برگزاری یک مراسم آیینی به مناسبت عزاداری سیدالشهدا است که سالهاست در این منطقه برگزار میشود. در این فیلم مردمانی را میبینیم که سالهاست به پاسداشت شهادت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و قیام عاشورا گردهم آمده و آئینهای گوناگونی اعم از تعزیه، خیمه گردانی، پخت حلیم مخصوص و نعش گردانی را برپا میدارند.
وی ادامه داد: این رسم و رسوم سابقه کهنی دارد و همهساله توسط مردم برپا میشده است، شاید در دورههای مختلف بنابر شرایط اجتماعی تغییراتی داشته، اما همواره این مراسمات اجرا میشده است. مهمترین چیزی که در بین مردم این منطقه وجود دارد، اتحاد و حس همکاری بینظیر برای برپایی این مراسم است. هیچ فرقی ندارد که از چه طبقهای باشند؛ مرد، زن، کودک و سالمند گردهم آمده و در اجرای این مراسم آیینی مذهبی کمک میکنند. در حقیقت همه نسلها اعم از پدربزرگ، پدر و نوه درگیر آن هستند.
این مستندساز درباره ایده خود از ساخت این فیلم گفت: حس میکنم یکسری آیینها و رسومات قدیمی در حال فراموشی است و باید در قالب سینمای مستند به آنها بپردازیم تا ثبتشان کنیم. وقتی این سوژه را شنیدم، تصمیم گرفتم فیلمی درباره آن بسازم که برای نسلهای بعدی به یادگار بماند.
او درباره فرم روایی مستند یادواره گفت: این فیلم شخصیت محور است و با مصاحبه پیش میرود، اما نریشن نداریم. در طول فیل، چند شخصیت ماجرا را روایت میکنند. یک آشپز که سالهاست غذا میپزد، یک کفاش که شربت میدهد و یک پیرمرد که گوسفندی را برای این مراسم نذر کرده است، ماجرا را روایت میکنند.
عوامل تولید این مستند ۳۰ دقیقهای عبارتند از:
مجری طرح و تهیه کننده: ابوالفضل تاجیک، پژوهشگر و کارگردان: پیام زین العابدینی، تدوین و صداگذاری: روح اله رضایی و بهزاد داودی جاه، تصویربرداران: مجید دهقان و نورالدین رسولی، صدا: حسن بلالی، دستیارکارگردان و برنامهریز: محمود کمالی، عکاس: اکرم اکبری، طراح پوستر: محمدرضا عالمی و دستیاران تصویر: حجت الله محمدی، علی یوسفی و حجت کمالی.