فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در گفتگوی تفصیلی با شبکه العالم، پیرامون تغییرات ساختاری در نیروی دریایی ارتش، رونمایی ناودسته پهپادبر، حضور ایران در دریای سرخ و ادعاهای رژیم صهیونیستی و آخرین دستاوردهای نداجا، توضیحاتی ارائه داد که مشروح این گفتگو در ذیل آمده است:
در روزهای اخیر اخباری از تغییرات ساختاری در نیروی دریایی ارتش ایران و تشکیل یگان ویژه اقیانوسها را شنیدیم، ماموریتهای این نیروی جدید چیست؟
امیر ایرانی: همان طور که مستحضر هستید نیروی دریایی راهبردی جمهوری اسلامی ایران در طول دورانی که پشت سر گذاشته، همیشه مسیر ترقی و پیشرفت را طی کرده و بر اساس دستورات و فرامین و سیاستهایی که ابلاغ شده در اقیانوسها به فعالیت خود ادامه میدهد و متمرکز شده است. علتش هم این است که امروز منافع، منابع و شاهرگهای اقتصادی ما در محیطهای اقیانوسی گسترده است از همین رو خطوط کشتیرانی ما نیاز به محافظت و پشتیبانی دارد به همین جهت برقراری امنیت دریایی برای خطوط کشتیرانی ما باعث میشود آن محدودهای که ما حضور داریم امنیتش برقرار شود لذا کشورهای دیگر هم میتوانند استفاده کنند. این نقطه برجستهای است که چندین بار در سال جدید میلادی توسط سازمان ملل مورد تقدیر و تشکر قرار گرفته ایم به دلیل نوع و میزان فعالیتی که داشتیم و توانستیم امنیتی را برای دریانوردان برقرار کنیم. ماموریتهای ما عمدتا بشردوستانه است.
نیروی دریایی ارتش برای دنبال کردن دیپلماسی دفاعی و برقراری این امنیت نیاز به تجهیزات پیشرفته دارد، این تغییر ساختاری در نیروی دریایی جدید نیست و تغییر ساختاری ما استقرار در همه پهنههای اقیانوسی جهان با تشکیل فرماندهیهای مستقل است که بتوانند تجهیزات و نیروی انسانی خود را مدیریت کنند تا ماموریتهای ابلاغی را انجام دهند.
چند روز قبل پهپادهای مستقر در ناوهای جنگی و زیردریاییها به نیروی دریایی ارتش ایران پیوستند، ویژگیهای این پهپادها و ماموریتهای آن چیست؟
امیر ایرانی: ما بحث رونمایی ناودسته پهپادبر را داشتیم، این ایده جدید در نداجا شکل گرفت، این توانمندی بیشتر در حوزه فضای بالای دریا است و باعث میشود شعاع عملیاتی خود را در تمامی حوزهها افزایش دهیم، در این بخش ما از سه نوع پهپاد استفاده کردیم که از نظر ساختاری از پهادهای شناسایی، رزمی و انهدامی تشکیل شده اند و نقطه قوت این مساله هم این است که سامانه فرماندهی کنترل این پهپادها قابلیت انتقال از یک شناور به شناور دیگر و حتی شناور به خشکی و خشکی به شناور و پهپادها هم همین توانمندی و ظرفیت را دارند که از یک محیطی بلند شوند و ماموریتشان را در یک محیط دیگری انجام بدهند.
مفهوم دستیابی به این قابلیت این است که امروز در این حوزه با توجه به توانمندی که وجود دارد ما در بیش از هزار کیلومتر میتوانیم حضور پیدا کنیم و حرف برای گفتن داریم و قطعا اگر خدای ناکرده تهدیدی هم باشد ما امروز هزاران کیلومتر دورتر از سواحل خودمان مستقر هستیم و این عمق حضور، به اضافه آن هزار کیلومتر حضور معمول ما در دریاها خواهد بود که دست برتر نظام در حوزه دفاعی خواهد بود، اما قطعا در ماموریتهایی که به عنوان پشتیبانی و تامین امنیت هم در جریان است، قابل بهره برداری است.
مدتی قبل رژیم صهیونیستی از حضور نیروی دریایی ایران در دریای سرخ انتقاد کرد و نسبت به آن هشدار داد، اهداف نیروی دریایی از این حضور و پیام آن چیست؟
امیر ایرانی: ما هم مانند سایر کشورهای دنیا در دریا منافعی داریم که اولین و سادهترین منافع بحث خطوط کشتیرانی و دریانوردان ما هستند که در حوزه تجاری و نفتکش درحال فعالیت هستند و نیاز به پشتیبانی وحمایت دارند. در کنار این مساله نیز گاها بعضی خودبزرگ بینیها را داریم که حتما باید به آنها پاسخ داده شود.
در مورد حضور ایران در دریای سرخ و ادعاهای رژیم صهیونیستی نیز، باید بگویم که به نظر میرسد آنها در خواب عمیقی بوده اند و خیلی دیر از خواب بیدار شده اند، حضور ما در دریای سرخ چیز جدیدی نیست. ما دو دهه است که در محدوده شمال اقیانوس هند حضور مداوم داشته ایم و من باید به این شخص یاد آوری کنم که بد نیست یک مقداری تاریخ مطالعه کند و البته دانش نظامی خود را بالاتر ببرد. ما در سه مرحله عبور از کانال سوئز را داشتیم یعنی نه فقط در دریای سرخ بلکه در دریای مدیترانه حضور پیدا کردیم و باز هم حضور پیدا خواهیم کرد.
دریاها محدودههای بستهای نیستند و از سوی دیگر ما نیز سواحل خیلی زیادی در اختیار داریم و در کنار آن، تجهیزات و ملزومات مورد نیازش را نیز داریم؛ لذا نه فقط دریای سرخ و نه فقط دریای مدیترانه، بلکه هر کجا که اراده داشته باشیم و تدبیرباشد حتما حضور پیدا خواهیم کرد و خیلی هم نگران نیستیم که اگر کسی مثلا تازه از خواب بیدار شده باشد، ما بخواهیم تغییر مسیر بدهیم. حضور ما دایمی است و اعتقاد ما این است که حتما باید مستمر باشد، چون ما یک هدف را دنبال میکنیم و آن هم امنیت وآسایش مردم است.
در مورد تامین امنیت مردم هم برای ما خیلی فرقی نمیکند که حتما ایرانی باشند، ما بیش از ۲۷۶ مورد درگیری مستقیم داشتیم و کشتیهایی که در این درگیریها نجات پیدا کردند، یا به دست دزدان دریایی نیافتادن و یا اسیر تروریسم دریایی نشدند، خیلی از آنها ایرانی نبودند و به همین خاطر هم هست که ما مورد تقدیر سازمانهای بین المللی قرار گرفتیم. ما آنچه را که در قالب امنیت و آرامش است به همه هدیه کرده ایم و این سیاستی است که ابلاغ شده و ادامه خواهد یافت.
ابعاد قدرت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
امیر ایرانی: ما امروزه درحوزه سطحی، زیرسطحی و هم در عرصه هوایی به توانمندیهای جدیدی دست یافته ایم. چه درحوزه سکو یا اصطلاحا پلتفروم که شناورهای ما و یا حوزه پروازی ما هستند و چه در حوزههای کشف و شناسایی، درگیری و در صورت لزوم انهدام، از توانمندیهای جدیدی برخوردار هستیم. دراین زمینهها هم تجهیزات ما به روز است و هم آن برد مورد نیاز خودمان را در بحث عملیاتی داریم که به عنوان دست بلند نظام در خدمت تدابیر و فرامین هستیم تا در هر حوزهای که لازم باشد حضور داشته باشیم واجرای عملیات کنیم، اما حتما تاکید میکنم که الویت ما بحث تامین آرامش و امنیت است که باید برقرار باشد و هدف ما هدف تهاجمی نیست مگر این که به ما تعرضی شود که در آن صورت طبیعی است باید انتظار واکنش از سوی ما را داشته باشند.
اخباری درباره مشکل در برخی از موتورهای دیزل سنگین منتشر شده است، برنامههای شما برای حل این مشکل چیست؟
امیر ایرانی: ما در سال گذشته رونمایی از اولین مدل دیزلی دریایی در کشور داشتیم که برای شناورهای با تناژ سبک بود، اما در حوزه سنگین، هدف گذاری صورت گرفت که با توجه به لزوم این حضور در اقیانوس ها، فاکتور سرعت در دریا برای ما، یک اولویت است و خیلی مهم است.
بحث تحریمها وجود دارد، لذا در این حوزه ضرورت داشت که اقدام جدی انجام دهیم، از آن تجربه استفاده کردیم و شرکتهای دانش بنیان را پای کار آوردیم و این صورت مسئله را برایشان تعریف کردیم که در بحث موتورهای دیزلی سنگین هم باید ورود پیدا کنیم و کار شود و این اقدام شروع شد و به زودی در این حوزه این نقصانی که احساس میکردیم برطرف خواهیم کرد، و این مفهوم اش این است که اولا ما بروز رسانی خواهیم شد، دوما تجهیزات ما بومی است و ثالثا سرعت ما حفظ خواهد شد و چه بسا ارتقا خواهد یافت لذا تداوم و سرعت حضور در موقعیتی که مد نظر است و حتی در تمرینات و رزمایشهای میتوانیم استفاده بهینه داشته باشیم و نه تنها نقصان برطرف خواهد شد بلکه آوردهی بیشتری را خواهیم داشت و این ظرفیتهای ایجاد شده در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران قابل انتقال به کشورهای دوست و همسایه ایران هست، ما هم میتوانیم در حوزه آموزشی کمک کنیم و هم تجارب صنعتی و علمی مان را در اختیار قرار دهیم و این ظرفیتهای وجود دارد که استفاده متقابل شود.
با توجه به تجهیزات نظامی و توانمندهای نیروی دریایی، آیا دشمن جرات میکند به مرزهای ایران به ویژه مرزهای دریایی تعدی کند؟
امیر ایرانی: امروز مرزهای دریایی مان جابجا شده است و با توجه به اینکه در اقیانوس هند حضور داریم مرز اقتصادی ما در حوزه دریا بیش از ۲۲۰۰ کیلومتر جابجا شده و با توجه به این تجهیزاتی که در اختیار داریم، به ویژه در حوزه پهپادی که در آن ورود جدی شده و تغییرات جدی اتفاق افتاده است، بر این مبنا که برد ما برد قابل توجهی است و این موضوع را دشمن به طور کامل میداند و میفهمد که چه اتفاقی افتاده است و خود این بحث پهپادی ما به دلیل ویژگیهایی که دارد یک دست بسیار برتری است و حتی در مقایسه با توان موشکی یک سر گردن بالاتر است، بخاطر اینکه ویژگیهایی که پهپاد ما داراست چه بسا در مقایسه با توان موشکی به جرات میتوان گفت، به دلیل دقت، برد و به دلیل قابل شناسایی نبودنشان یک سر و گردن بالاتر است و مهمتر اینکه میتوانند بصورت دسته پروازی، ماموریت را انجام دهند، بدان مفهوم که هر پهپاد کاری انجام میدهد و هر پهپاد وظیفهای دارد که پهباد اصلی بتواند ماموریت اصلیش را انجام دهد گرچه هرکدام از اینها میتوانند چند منظوره هم باشند.
میتوان در لحظه چندین دسته پهبادی برای انجام ماموریت به پرواز درآورد، چرا که نیازی به ارتباط دائم با پهباد نیست و پهباد، بطور اتوماتیک برمبنای اطلاعات داده شده ابدیت و در مسیر پروازی اطلاعاتش را متناسب با ماموریتش به روز میکند و در نهایت این ترکیب ماموریت خاص را به نحو احسن انجام میدهد، این بدان معناست که امروز ۴۰ یا ۷۰ سال پیش نیست که هرکاری خواستند انجام دهند و اگر بخواهند مرزهای ما را درگیر و به منافع و منابع ما دست درازی کنند، قطعا باید بدانند که برخورد متقابل میشود، یعنی هرحرکتی انجام بدهند، بر مبنای فرمان مقام معظم کل قوا که " زمان بزن و در رو دیگر تمام شده " واقعا دیگر تمام شده است و حتما انتظار برخورد محکم و حتی بدتر را داشته باشند و قطعا جمهوری اسلامی درحوزه دریا این توانمندی را دارد و در صورت لزوم حتما بکار میگیرد.
آیا تمهیدات لازم برای برگزاری رزمایشهای مشترک به ویژه با کشورهای همجوار اندیشیده شده است و مهمترین اهداف آن چیست؟
امیر ایرانی: همانطور که مستحضرید در محیط دریایی ابتدا یکسری تفاهمنامهها و توافقنامههای دوجانبه، سه جانبه و چند جانبه وجود دارد و جمهوری اسلامی ایران امروز عضو نشست اجلاس فرماندهان و یا کمیته فرماندهان حاشیه اقیانوس هند میباشد و در طول ۴ سال گذشته نیز مسئولیت کمیته امنیت این اجلاس را بر عهده داشته که در همین اجلاس هم به کرار از نوع عملکرد ما در حوزه امنیتی تقدیر و تشکر شده است.
از سال گذشته در کمیته اقدامات بشر دوستانه هم جزو هیات رییسه هستیم، یعنی ریاست آن کمیته را هم بر عهده داریم که مجموعا سه کمیته دارد و در همین کمیته، ما به عنوان رییس حضور داریم که در ذیل آنها، جمهوری اسلامی در یکسری تمرینات و رزمایشهای مرکب حضور مییابد که در بعضی هایش کشورهای حاشیه اقیانوس هند مثل کشورهای هندوستان، بنگلادش، محوریت و مرکزیت داشته اند که ما حتما واحد اعزام کرده ایم.
حضور ناوشکن دنا در هندوستان به عنوان آخرین دستاورد جمهوری اسلامی درسال جدید میلادی است: این ناو شکن، همه تمریناتی که در آنجا برایش پیش بینی شد حتی به عنوان فرمانده، اجرای تمرین را هم به نحو احسن به انجام رساند و در همانجا مورد ارزیابی قرار گرفت بطوری که برای کشورهایی که حضور داشتند هم جای تعجب و هم برایشان جذاب بود. در ذیل این موارد، ما چندین رزمایش مرکب هم داریم.
عمده رزمایشهای ما، امداد و نجات در دریا است؛ یعنی تامین امنیت و ایمنی شناورها و خطوط کشتیرانی. در برخی از این تمریناتِ ما و رزمایشهای ما، بحثهای عملیاتی هم مطرح است. آن هدفی که میشود گفت دنبال میکنیم؛ هدف اول این است که (البته نه) شعاری بلکه سیاست و یک راهبرد است و همیشه جمهوری اسلامی ایران دنبال کرده، این است که تامین امنیت بدست کشورهای منطقه قابل انجام می باشد، چون منطقه برای خود آنهاست و برای مردم این منطقه است، اینکه کسی از بیرون بخواهد بیاید و کمک نماید چیز بعیدی است، کما اینکه در طول این سالها این به صراحت نشان داده شده در عمل که کشورهایی که از نظر ما غیرموجه هستند و در اینجا حضور دارند هیچگاه کمک نکرده که متاسفانه بدتر ملتها را در رنج و عذاب برده و اذیت و آزار کردند و چه بسا منابع و منافع آنها را به تاراج بردند، برخی از آن اکنون مشهود است و برخی دیگر بعدها متوجه خواهند شد که چگونه به هر حال این حضورغیر موجه بهشون صدمه زده.
این هدف اولیه که ما دنبال میکنیم که حتما این عزیزان این توانمندی ما را ببینند که آنچه که ما دراین کلام میگوییم در عمل هم وجود دارد و این اطمینان را داشته باشند که ما در کنار هم (به عنوان) یک «ید واحده» میتوانیم امنیت خود را برقرار کنیم
در کنار این موضوع؛ ایجاد یک زبان مشترک در دریا است، زیرا در دریا ما باید بتوانیم باهم دیگر ارتباط برقرار بکنیم و کار بکنیم و ماموریت انجام بدهیم، یک تکلیفی به عهده واگذار میشود بخشی از آن مثلا آن نیرو دریایی همسایه انجام بدهد و بخش دیگر آنرا ما انجام بدهیم، ذیل این ما یک مرکز امنیت دریایی هم ایجاد کردیم که در واقع، کشورهای همسایه ما هم این مراکز رو دارند و این ارتباط بزودی برقرار میشود که ما به راحتی میتوانیم تبادل اطلاعات داشته باشیم، هدف بعدی ما این است که بتوانیم توانمندیهای خودمان را با یکدیگر مبادله بکنیم یک نقطه قوتی میتواند باشد.
بحث بعدی، هماهنگی در عرصه و صحنه دریاست، چون امروز در منطقه بخاطر همین حضور نامشروع که کشورهای غیرموجه دارند متاسفانه نه تنها امنیت نیاوردند ناامنی هم آوردند یعنی امروز بحث قاچاق مطرح است اینکه حتما باید کنترل بشود به همه کشورهای همسایه ضربه میزند و فرقی نمیکند چه کسی که مبدا قاچاق است و چه کسی که مقصد قاچاق است، این پدیده امروز خیلی کشورهای رو درگیر کرده و آثار سوءای دارد و به هر حال همین حضور در دریایِ باهم بودن و این ارتباط از نظر فرماندهی و کنترل با یکدیگر داشتن و این تبادل اطلاعات که براحتی انجام میشود کمک میکند که صحنه کامل در اختیار خود ما باشد و بتوانیم ما همدیگر رو مدیریت بکنیم و برسیم به همون (ید واحده) و خب یک ضرب المثل ایرانی است که گفته میشه: «کس نخارد پشت من جز ناخن انگشت من»
آخرین دستاوردها در حوزه زیرسطح چیست و چه ماموریتهایی در حال انجام است؟
امیر ایرانی: حوزه زیر سطح هم، چون حوزه سطحی در حال فعالیت است امروز خدا را شاکریم که این توانمندی را در اختیار داریم که انواع زیردریاییها را بتوانیم در صحنه عمل بسازیم و بکار بگیریم به حمد الله ما امروز در سه کلاس زیر دریایی، تجهیزات در اختیار داریم در همان حوزه زیرسطح هم بحثهای تحریمی بشدت بیشتری وجود دارد، چون اساسا خود زیردریایی یک سلاح بسیار خطرناکی است، زیرا وقتی که قوس کرد پیدا کردنش دیگه براحتی نیست
ما امروز در حوزه زیر سطحی دستیابی داریم به موشکهای زیر سطح به سطح و هوا، در کنار سامانههای اژدری که در اختیار داره و از نظر سامانههای سوناری که برای کشف اهداف زیرسطحی هم استفاده میشود به حمدالله دانش آن بومی است و روز به روز هم در حال ارتقاء پیدا کردن است.
ما در حوزه زیرسطحی الان یگانهای فعالی داریم که در محیط دریا در حال انجام ماموریت هستند قطعا وظایف عزیزان ما هم حتما رصد شناورهای دشمن است و کاملا زیر نظر داریم از زیر و از سطح و از بالا .. هرگونه تحرکی رو دنبال میکنیم و اگر در این رابطه احساسی هم بکنیم (انجام عملیات از سوی دشمن) طبق عادت اول اخطار میدهیم و (اگر تمکین نشد) مراحل بعد را دنبال میکنیم.