سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پوشش والدین در حضور بچه‌ها چگونه باشد؟

موضوع پوشش والدین در مقابل بچه‌ها و پوشش بچه‌ها جلوی یکدیگر و حد و مرز آن یکی از چالش‌هایی است که خیلی از پدر و مادر‌ها با آن درگیرند.

چند وقت پیش منزل یکی از دوستان صمیمی ام بودم که دو فرزند دختر و پسر دارد، قدری زودتر از همیشه به خانه شان رفتم، قرار شد بچه‌ها کمی بیشتر با هم بازی کنند. وقتی رسیدیم با منظره عجیبی رو به رو شدم و دیدم که دوستم، بچه‌ها را فقط با یک لباس زیر در وان حمام گذاشته تا به قول خودش آب بازی کنند و سرگرم باشند و او هم به کارهایش برسد.

از اینکه دیدم دختر و پسر کوچک را با هم در وان گذاشته، تعجب کردم، اما چیزی نگفتم. بعد هم که ما آمدیم سریع آن‌ها را خشک کرد و باز هم جلوی ما برهنه گرداند تا فرصت کند و لباس هایشان را تنشان کند. بچه‌های من از تعجب دهانشان باز مانده بود، از اینکه بچه‌ها برهنه در خانه می‌چرخند، چون ما همیشه در خانه مان به این موضوع مقید بودیم و بچه‌ها هیچ وقت برهنه در خانه نمی‌چرخند.

در یک فرصتی که بچه‌ها مشغول بازی بودند، به دوستم گفتم می‌بینی دختر و پسرهایمان چه زود دارن بزرگ می‌شن؟ بعد بی تعارف به او گفتم: «حالا که بچه‌ها در حال بزرگ شدن هستند، بهتر نیست یک سری مسایل را بیشتر رعایت کنیم، مثلاً اینکه بچه‌ها را با هم حمام نفرستیم؟ یا طوری استحمام بچه‌ها را پیش ببریم که بدن برهنه همدیگر را نبینند؟»

او یک مرتبه با سکوت خیره به من نگاه کرد و بعد زد زیرخنده و گفت: «این حرف‌ها چیه می‌زنی، اُمّل شدی ها؟» گفتم: «این موضوع هیچ ربطی به اُمّل بودن نداره، بچه‌های ما باید حریم خودشان و دیگران را بدانند و بهشان یاد بدهیم که هیچ شخص دیگری جز مادر و پدرشان نباید بدن برهنه آن‌ها را ببیند. حتی از خودت هم خیلی تعجب می‌کنم که انقدر راحت جلوی بچه‌ها می‌گردی!» این بار با لحن ناراحت و رنجیده گفت: «لابد توقع داری جلوشون چادر سر کنم یا مانتو روسری بپوشم؟!» باز به او گفتم: «نه، اما نباید این اندازه هم راحت باشیم که نیمه برهنه جلوی بچه هایمان بگردیم.»

موضوع پوشش والدین در مقابل بچه‌ها و پوشش بچه‌ها در کنار یکدیگر و حد این پوشش یکی از چالش‌هایی است که خیلی از پدر و مادر‌ها با آن درگیرند. بعضی از روانشناس نما‌ها می‌گویند جلوی بچه هایتان راحت بگردید تا چشم شان عادت کند. اما بالاخره حد این پوشش کجاست؟ در گزارش پیش رو به این موضوع چالش برانگیز پرداختیم.

*عفت در خانواده چه معنی دارد؟

در فرهنگ اسلامی بار‌ها به داشتن عفت و حیا توصیه شده ایم، یکی از مهم‌ترین موارد داشتن عفت و حیا رعایت نوع پوشش والدین در خانه است، شاید برخی تصور کنند هر طور که دوست دارند می‌توانند در حضور بچه هایشان بگردند و لباس بپوشند، اما اینطور نیست. حریم‌ها باید حفظ شود و حد و حدودش نیز مشخص است تا بچه‌ها خدای نکرده به بلوغ زودرس جنسی یا انحرافات مختلف جنسی دچار نشوند. برخی از والدین در سنین نوجوانی و جوانی قادر به کنترل بچه هایشان نیستند و از لحاظ نوع پوشش و رفتار اجتماعی آن‌ها را خیلی با خودشان متفاوت می‌بینند، درحالی که عموما این بچه‌ها از خانواده‌هایی بیرون آمدند که در آن‌ها رعایت خیلی مسائل عفت و حیا نمی‌شده یا اینکه دوستان نامناسبی داشته اند.

*پرهیز از برهنگی یا نیمه برهنگی در خانه

دکتر «مجتبی امین زاده»؛ روانپزشک در این باره می‌گوید: «در دوران کودکی یعنی از سنین سه سالگی به بعد بچه‌ها ممکن است کنجکاوی جنسی داشته باشند، بنابراین اگر والدین پوشش مناسب به معنی پرهیز از برهنگی را رعایت کنند، بچه‌ها دچار تحریک یا کنجکاوی جنسی نمی‌شوند، متأسفانه برخی والدین تصور می‌کنند این به معنای متمدن یا مدرن بودن است که هرطور دلشان بخواهد در منزل لباس بپوشند، در حالی که کودک در حال رشد دارند و باید بدانند که پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان و رعایت نکردن پوشش مناسب ممکن است باعث برانگیخته شدن کنجکاوی بچه‌ها و از بین رفتن آرامش ذهنی آن‌ها شود.»

*حریم جنسی را از چهارسالگی به بچه هایمان یاد بدهیم

کودکان باید حریم جنسی خود را از سنین چهار سالگی به بعد بشناسند و رعایت پوشش مناسب در برابر غیر محارم را داشته باشند، این وظیفه والدین است که تفاوت‌های جنسی را به کودکان تفهیم کنند و یکی از راه هایش هم این است که خودشان حد پوشش را رعایت کنند. والدینی که فرقی بین دختر و پسر نمی‌گذارند، آن‌ها را با هم حمام می‌فرستند، برهنه جلوی هم می‌گردانند و اهمیتی به این مسائل نمی‌دهند، خودشان زمینه کنجکاوی جنسی بچه‌ها را فراهم می‌کنند، وگرنه بچه‌های کوچک هیچ گناهی ندارند، چون درک و شناختی از این امر ندارند.

امین زاده درباره نکات مهمی که والدین لازم است در زمینه رعایت حریم‌ها آموزش ببینند، می‌گوید: «والدین بهتر است به بچه هایشان آموزش دهند که از سنین سه ـ چهار سالگی به بعد بدنشان حریم خصوصی شان محسوب می‌شود و غیر از پدر و مادر کسی نباید بدن عریان آن‌ها را ببیند، همچنین خودشان جلوی بچه‌ها برهنه نشوند، مخصوصا مادری که فرزند پسر دارد و پدری که فرزند دختر دارد، نباید جلوی بچه‌ها برهنه یا نیمه برهنه بگردد.»

*تفکیک رعایت حجب و حیا برای فرزندداران دختر و پسر

والدینی که دارای فرزند دختر و پسر هستند، این مسائل را بیشتر از پدر و مادر‌هایی که فرزندانی از یک جنس دارند باید رعایت کنند. مثلا دختر و پسرشان را با هم به حمام نفرستند، از سن سه ـ چهار سالگی به بعد پسر‌ها با پدرشان و دختران با مادرشان به حمام بروند یا لباس هایشان توسط والد همجنسشان تعویض شود.

البته برخی از والدین هم تصور می‌کنند که رعایت حجب و حیا و آموزش آن تنها برای دختردار‌ها لازم است، در حالی که برای رعایت حجب و حیا فرقی بین دختردار‌ها و پسردار‌ها نیست، حتی والدین برای استحمام بچه‌ها هم نیاز هست که در حمام پوششی داشته باشند. چون بچه‌ها با دیدن تفاوت‌های جسمی خودشان و بزرگ تر‌ها ممکن است احساس نقص و سرخوردگی کنند و کنجکاوی‌های جنسی برایشان ایجاد شود.

*بچه‌ای که دائم در خانه برهنگی و نیمه برهنگی می‌بیند!

کودکی که دو سال دارد، بهتر است در یک اتاق جدا توسط مادرش تعویض لباس و پوشک شود، حتی طوری باید زمینه چینی کنیم که اگر مهمان بودیم یا مهمان داشتیم کسی بدون اجازه وارد اتاق نشود. بهتر است والدین هم جلوی بچه‌ها لباسشان را تعویض نکنند.

«سارا رحیم زاده»؛ روانشناس کودک نیز دراین باره می‌گوید: «والدین بچه‌ای که به پنج سالگی رسیده هم باید دقت بیشتری را در زمینه پوشش خود و فرزندش داشته باشد. مثلا بهتر است پوشش پدر در برابر فرزند دختر و پوشش مادر در برابر فرزند پسر متعارف باشد. البته این پوشش در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است، اما در هر حال بچه‌ای که مدام برهنگی و نیمه برهنگی دیده باشد، کنجکاوی‌ها و جلب توجه اش از کودکی نیز بیشتر می‌شود و ممکن است در نوجوانی و بزرگسالی دچار آسیب شود.

این تفکر اشتباهی است که برخی والدین می‌گویند، بگذار تا ببیند و عادت کند، مادری که جلوی پسرش نیمه برهنه می‌گردد، پسر او چیز‌هایی می‌بیند که نباید ببیند یا برعکس پدری که دختر دارد، این‌ها بعدا بچه‌ها را اذیت می‌کند.»

*بچه‌ها حیا را در کودکی از رفتار ما یاد می‌گیرند نه از نصیحت‌های ما

این نکته همیشه باید یادمان بماند که بچه‌های ما بیشتر ازاینکه حرف‌های ما را بشنوند، عملمان را می‌بینند و به آن دقت می‌کنند، بنابراین مرز‌های ما، رعایت حریم ما با همسر و بچه‌ها در فضای خانه یک نوع تربیت جنسی برای فرزندانمان محسوب می‌شود.

دکتر مجتبی امین زاده همچنین می‌گوید: «برخی از والدین هم تصور می‌کنند، بچه‌ها نه احساس دارند نه متوجه این مسائل می‌شوند، در حالی که بچه‌ها کور و نه کر نیستند. هم خوب احساس می‌کنند، هم می‌فهمند و یاد می‌گیرند و بدان عمل می‌کنند. شاید بچه دو ساله بیان خوبی نداشته باشد، اما حافظه خوبی دارد و همه مناظر و تصاویر را مثل یک دوربین ضبط می‌کند، پس نوع پوشش مان در خانه را جدی بگیریم.»

منبع: فارس

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۲:۱۹ ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
.مثل دوره قاجارلباس بپوشیم خوبه توخونه؟؟چادروروبنده ؟؟
ناشناس
۲۲:۱۱ ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
بعضی از خانواده های مذهبی که پوشش دختر یا پسرهاشون بدهست به خاطر برهنگی داخل خونه است که فکر میکنند عیب نداره مفهومی به عنوان اتاق خواب براشون مفهوم نداره همه جا نیمه برهنه هستند ولی طرف خیلی مذهبی هم نیست اما بچه خوبی داره چون والدینش فرق اتاق خواب با حریم خونه رو میدونن
ناشناس
۲۲:۰۵ ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
طرف پدرش روحانیه تو خونه جلو برادر و پدر با لباس کمر لختی میگرده مادرش هم مشکلی نداره ، ما که یه آدم عادی هستیم پوشیده هستیم نه اینکه روسری بپوشیم اما پوشیده هستیم.
آشتیانی
۱۹:۳۲ ۲۱ مرداد ۱۴۰۱
درود بر شما
ناشناس
۱۹:۲۴ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
درسته. هرکی بدحجاب بار بیاد در آینده طلاقی میشه
ابراهیم پهلو
۰۷:۲۰ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
با پوشش والدین موافق وبا پوشش کودکان مخالفم
ناشناس
۱۹:۲۱ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
تو خودت کودکی ابراهیم‌جان
ناشناس
۰۵:۴۹ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
سلام ،درود برشما
اما کو گوش شنوا ؟!
برانکو ایوانکوویچ
۰۵:۲۸ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
لطفا به پوشش خانم های مجری و عوامل پشت صحنه در حضور دیپلمات های ایرانی هم بپردازین
ناشناس
۰۱:۲۵ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
متن نوشته شده زیبا و کارا بود بازم بذارین ممنونم
ناشناس
۰۰:۵۹ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
نه به زمانی که ول کرده بودین نه به حالا که از افراط در حجاب دارین میمیرین
ناشناس
۱۹:۲۱ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
بی سواد
ناشناس
۰۰:۴۹ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
واقعا برام سواله این افراد که خودشون این چیز ها در میارن چه دستاوری در زندگی دارن که خودشون مجاز به نصیحت کردن و دادن رهنمود به بقیه میدونن؟
ناشناس
۱۹:۲۲ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
نه پس دستاورد طلاق رو میگی که توی زنان بیحجاب به شدت زیاد شده؟
ناشناس
۰۰:۴۴ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
پسر خاله ام وقتی 5 سالش بود همراه پدر و مادر ماهواره می دید
به قدری بی ادب رفتار می کرد که آدم جرات نمی کرد نزدیکش باشه
وقتی ماهواره رو جمع کردند این بچه هم رفتارش خوب شد
بله باید مراقب بود
ناشناس
۰۰:۲۴ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
همين جوري رفتار كرديد كه بچه ها وقتي بزرگ ميشن ديدن بدن جنس مخالف براشون ميشه تمام دغدغه ذهني.
شما جلوي بچه هات چادر سر كن بچرخ واسه بقيه هم نسخه نپيچ.
ناشناس
۱۹:۲۳ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
بی سواد. توی امریکا به دخترها تجاوز میشه فراووووون
ندا
۰۰:۰۰ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
کاملا درسته من همشو قبول دارم
ناشناس
۲۳:۳۷ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
احسنت کاملا درست فرمودید
ناشناس
۲۱:۵۶ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
از حجاب اجباری بیرون داریم کم کم میرسیم به حجاب در خانه از الان حرفش داره شروع میشه بحدا همینطور پیش بره به پوشش خوردن حتی حرف زدن توخونمون هم دخالت میکنن و اجباری میشه
ناشناس
۱۹:۲۳ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
مرگ بر مریم رجوی
ناشناس
۲۲:۰۷ ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
حیا همه جا خوبه قرار نیست تو خونه چادر بپوشی اما لختی هم نپوش
ناشناس
۲۱:۲۴ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
مردم زیر این فشار های اقتصادی اعصابی براشون نمونده . وقتی پدر و مادر باید هردو کار کنن تا بلکه شکم های خودشون و بچه هاشونو سیر کنن وقتی پدر بیس چار ساعت مشغول کار هس با این حقوق های کم چطور توقع دارین وقت پیدا کنن برا تربیت بچه هاشون زمان بزارن
ناشناس
۲۱:۲۱ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
ممنون عالی بود ومفید
ناشناس
۲۰:۳۲ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
بزرگ ترین عامل از بین رفتن حرمت ها و حریم ها در خانواده ها و بوجود آمدن درک و فهم نادرست برای کودکان ، منازل کوچک و به خصوص آپارتمان های مزخرف انبوه سازی می باشند به عواقب فاجعه بار آن در آینده و نشانه هایی که هم اکنون در جامعه وجود دارد بیندیشید
ناشناس
۱۹:۴۸ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
مرحبا خیلی قشنگ گفتید
ناشناس
۱۹:۰۶ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
خیلی چرت بود سعی نکنید هر چرتی را با چند جمله به مردم بخورانید
ناشناس
۱۹:۲۴ ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
مرده‌باد مریم رجوی و مصی پولی نژاد
ناشناس
۱۸:۲۸ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
شما بیمار روانی هستید
ناشناس
۲۱:۰۲ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
سلام.اموزش و رعایت حریم خصوصی و مراقبت از روحیه پاک و معصوم کودکان را شخص شما چطور انجام می دهید؟
محمد
۲۱:۰۹ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
این مطالب بهت برمی‌خوره؟
جلال
۲۲:۱۸ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
خیلی تاثیر داره
ناشناس
۲۲:۱۲ ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
شما یا بهایی هستی یا پای شبکه های بهایی نشستی