سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وظیفه زوجینِ جوانِ ایرانی برای افزایش جمعیت

هرچه پیش می‌رویم تاثیر سبک زندگی غربی در میان خانواده‌های ایرانی را بیشتر شاهد هستیم.

پیری جمعیت، کاهش نرخ رشد موالید، بحران جمعیت و سایر عناوین، موضوعاتی است که در سال‌های اخیر درباره آن زیاد شنیدیم و دیگر در جامعه جا افتاده که از نظر جمعیتی در چه شرایطی بحرانی قرار گرفته‌ایم. موضوع جمعیت در سال‌های اخیر مورد بحث و بررسی اهل فکر بوده و رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی‌های خود به این موضوع تاکید داشتند.


بیشتربخوانید


زمانی که در سال ۸۵ آخرین سرشماری صورت گرفت این بحران کاهش موالید احساس شد، اما در آن دهه نسبت به این مسئله توجهی صورت نگرفت، تا اینکه جامعه شرایط وخیمی‌تری را به خود دید و در سال ۹۵ تعداد نرخ تولد‌ها ۴۰ هزار مورد کمتر شد و در سال ۹۷، این عدد بیشتر و نرخ موالید ۱۲۰ هزار مورد کاهش یافت. آن شعار "فرزند کمتر زندگی بهتر" دیگر برای جامعه تبدیل به یک سم شد، یک زمانی حاکمیت در دهه هفتاد مردم را در روستا عقیم و ترغیب به کاهش فرزندآوری می‌کرد، اقلام پیشگیری از بارداری رایگان توزیع و در تمام شهر نماد‌های زندگی با فرزندان کم تبلیغ شد، اما حالا تمام آن سیاست‌ها شکل و شمایل جدیدی به خود گرفته و حالا حرف از فرزند بیشتر است.

ویژگیهای-شخصیتی-ترتیب-فرزندان-دکتر-کامیار-سنایی-روانشناس

پنجره جمعیتی یعنی چه؟
صالح قاسمی کارشناس آمار و سیاست‌های جمعیتی ایران و جهان با بیان اینکه "وقتی جمعیت فعال در سنین ۱۵ تا ۶۴ سال، بیش از ۶۰ درصد جامعه را تشکیل دهد، می‌گوییم آن کشور در پنجره جمعیتی است"، افزود: پنجره جمعیتی ۳۵ تا ۴۰ سال طول می‌کشد و البته زمان مفید آن ۲۵ تا ۳۰ سال است. ما یک فرصت باقی مانده حداکثر ۱۰ ساله داریم که ساختار کشور تغییر کند و آن هم نیاز به یک عزم ملی برای تحقق سیاست‌های جمیعیت کشور است.

قاسمی ادامه داد: پنجره جمعیتی ایران سال ۱۳۸۵ باز شده و ۱۵ سال آن سپری شده است؛ حداکثر ۱۰ سال از زمان مفید این پنجره جمعیتی در ایران باقی مانده است و اگر طی این پنجره جمعیتی الگوی فرزندآوری کشور و ساختار‌های سنی و جمعیتی را اصلاح نکنیم چه بسا بعد از آن نمی‌توانیم این اتفاق را رقم بزنیم.

این کارشناس سیاست‌های جمعیتی ایران و جهان تصریح کرد: هدف گذاری ما در سیاست‌های کلی جمعیت در بند یک این است که به نرخ باروری سطح جانشینی و بالاتر از سطح جانشینی برسیم. نرخ باروری سطح جانشینی در ایران ۲.۱ تا ۲.۲ است و بالاتر از آن باید حدود ۲.۵ تا ۳ باشد. به عبارتی مطلوب این است که هر زن ایرانی ۲.۵ تا ۳ فرزند در طول عمر خود به دنیا آورد. همچنین برای اینکه چنین امری محقق شود باید الگوی چهارفرزندی برای خانواده‌ها دنبال شود چرا که تلفات، حوادث، سوانح، ناباروری، طلاق و... وجود دارد و به همین دلیل الگوی ۴ فرزندی را باید تبلیغ کنیم.

وی با اشاره به اینکه دنیا هم به الگوی ۴ فرزندی رسیده است و آن را در رسانه‌ها و منابع علمی خود تصویر سازی می‌کند، افزود: نام گذاری دنیا برای این الگوی perfect family است که به معنای خانواده کامل است.

قاسمی گفت: خانواده کامل یعنی خانواده‌ای که همه اعضای آن روابط درون خانوادگی را تجربه کنند. به این معنی که پدر و مادر دختر و پسر و فرزندان این خانواده نیز خواهر و برادر داشته باشند.

این کارشناس سیاست‌های جمعیتی ایران و جهان ادامه داد: برای رسیدن به چنین نرخی به طور میانگین سالانه، طی سال‌های پیش رو در کشور باید حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تولد داشته باشیم. در حال حاضر حدود یک میلیون تولد داریم و سیر کاهشی موالید ما را از ایده آل باروری فاصله دارد.

وی تصریح کرد: متغیر‌هایی که روی شاخص‌های جمعیتی تأثیر می‌گذارند بسیار زیاد هستند. ازدواج، تمایل به فرزندآوری، ناباروری، طلاق، آسیب‌های اجتماعی، سقط، رسانه‌ها و فرهنگ عمومی، سبک زندگی و نگرش اجتماعی به مسئله فرزند، شهرسازی، شرایط اقتصادی و... از جمله متغیر‌ها هستند.

قاسمی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین متغییر‌های جمعیتی، ناباروری است، افزود: ناباروری در ایران بیش از ۲۰ درصد است و این رقم بالاتر از متوسط جهانی است چراکه متوسط جهانی حدود ۱۳ تا ۱۴ درصد است که باید علت یابی شود.

این کارشناس سیاست‌های جمعیتی ایران و جهان گفت: به لحاظ آماری و عددی سهم این متغییر‌ها یکسان نیست، یعنی تأثیری که حل مسئله‌ی سقط می‌تواند روی جمعیت بگذارد، حل مسئله طلاق و یا حل مسئله‌ی ناباروری نمی‌تواند این تأثیر را بگذارد. ناباروری باید مورد توجه قرار گیرد و سهم و اثر آن روی شاخص‌های جمعیتی کلان زیاد نیست، ولی حتما باید از این متغیر بهره برداری برای افزایش موالید اتفاق بیافتد.

تاکیدات رهبر انقلاب بر موضوع جمعیت
تقریبا می‌توان گفت با آغاز دهه ۹۰ سخنرانی‌های آیت الله خامنه‌ای بر محور جمعیت بوده و همواره سیاست‌گذارن و دولتمردان را به این سمت که مسئله جمعیت را جدی گیرند ترغیب کرده‌اند، در سال ۹۳ سیاست‌های کلی «جمعیت» ابلاغ کردند و تهیه و تصویب یک قانون در حوزه جمعیت را ملزم دانستند.

مجلس یازدهم نیز بعد از تاکیدات مکرر رهبر انقلاب، طرح تعالی خانواده و جوانی جمعیت را در تهیه و تصویب کردند در نهایت این طرح با بالا و پایین‌های فراوان تبدیل به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شد که آبان ماه سال ۱۴۰۰ توسط محمدباقر قالیباف رئیس مجلس به دولت ابلاغ و سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور نیز این قانون را جهت اجرا به دستگاه‌های مربوطه ارسال کرد.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت چیست؟
امیرحسین بانکی پور نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت  درباره قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، گفت: قانون جوانی جمعیت برای رفع موانع فرزندآوری است و میخواهیم موانع ۳۰ ساله که مانع فرزندآوری و ازدواج بود رفع کنیم. این قانون چند ابعاد مختلف دارد، به غیر از اینکه به موضوع جمعیت از ابعاد مختلف نگاه می‌کند، مجازات‌هایی را برای ترک فعل در نظر گرفته است.

وی ادامه داد: ما سعی کردیم مسیر فرزندآوری را برای خانواده‌ها هموار کنیم. این مسیر هموار از نظر ما داشتن ۳ تا ۵ فرزند بوده است و از فرزند پنجم به بالا را مانند همان ۵ فرزند حمایت خواهیم کرد. البته خانواده‌های زیر ۳ فرزند دار را اینطور نیست که حمایت نکنیم و هر فرزند را در این قانون حمایت کردیم، اما حمایت‌های ویژه‌ی ما از فرزند سوم به بالاست.

این نماینده مجلس ادامه داد: توجه داریم که روی موادی از قانون تأکید کنیم که تأثیری بهتر در کوتاه مدت روی جمعیت داشته باشد. همچنین موادی باید مورد توجه باشد که مداخله پذیر باشد و ما بتوانیم با همین چارچوب روی آن‌ها تأثیر بگذاریم.

بانکی پور افزود: رهبری فرمودند برنامه هفتم بر محوریت جمعیت نوشته شود. بحث سر هرم سنی جمعیت است که وضعیت نامناسبی دارد درحال حاضر وضعیت جوانی جمعیت مناسب است، اما زمانی موضوع پیری جمعیت احساس می‌شود دیگر کاری نمی‌توانیم کنیم.

وی تصریح کرد: ۷۳ ماده قانون جوانی جمعیت ریل گذاری دقیقی شده است رهبری فرمودند کار جمعیت نیاز به قانون دارد به همین دلیل قانون تصویب شده تا دستگاه‌های مختلف هماهنگی داشته باشند.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: بعد از دوسال که تمام ابعاد قانون اجرا شد در مجلس فرایند آن بررسی و در صورت نیاز اصلاح می‌شود. سیر نزولی جمعیت متوقف شده امیدواریم با اجرای قانون جوانی جمعیت سیر جمعیت صعودی پیدا کند.

قانون‌گذاری و حمایت‌های اقتصادی از خانواده‌های چند فرزند در وهله اول اقدام مهمی تلقی می‌شود، اما همه چیز نه قانون است و نه پول. شاید وقتی می‌گویند دوران تک فرزندی به پایان رسیده همه اعتراض کنند و بگویند از قیمت‌ها و گرانی‌ها خبر ندارید، اما متاسفانه افرادی با وضعیت مالی مناسب تمایلی به داشتن چند فرزند ندارند و دیگر نمی‌توان مشکلات معیشتی و گرانی را دلیلی عدم رغبت این خانواده‌ها به فرزندآوری دانست در چنین مواردی مسئله فرهنگ برجسته می‌شود.

هرچه پیش می‌رویم تاثیر سبک زندگی غربی در میان خانواده‌های ایرانی را بیشتر شاهد هستیم و در مواردی نیز حتی از خودشان هم غربی‌تر شده‌ایم. موضوع داشتن چند فرزند که این روز‌ها به مزاج جوانان غرب زده و غرب پرست ما خوش نمی‌آید، اما در میان جامعه غربی مورد پذیرش قرار گرفته و بر اصل داشتن چند فرزند تاکید می‌شود حتی سلبریتی‌هایشان این موضوع را تبلیغ می‌کنند، اما متاسفانه در ایرانِ اسلامی بی کلاسی محسوب شده و به عبارتی هنوز مُد نشده است.

فاطمه شعرباف کارشناس مسائل خانواده  درباره چرایی چالش‌های پیش رو برای فرهنگسازی در حوزه فرزندآوری، اظهار کرد: در دهه هفتاد که شعار کم شدن فرزندآوری داده شد، سیاست آن زمان این بود که زنان شاغل شوند و این شاغل شدن زنان باعث شود تا فرزندآوری کاهش یابد و با اشتغال زنان این اتفاق هم افتاد.

وی با اشاره به اینکه اشتغال زنان و تحصیلات عالی باعث شد زنان کمتر به فکر فرزندآوری در آن دوران باشند، ادامه داد: اوایل انقلاب، به دلیل شروع جنگ بانوان را تشویق به فرزندآوری کردند و شور و شوق اول انقلاب برای افزایش نسل، باعث افزایش جمعیت و فرزندآوری زیاد شده بود.

شعرباف افزود: بعد از آن در دهه هفتاد به دلیل اینکه فشار جنگ از بین رفته بود، ادبیات توسعه پیش افتاد، بحث فرزند کمتر مطرح شد و ساختار‌های جامعه با مسئله فرزند کمتر همخوانی می‌کرد و مردم آمادگی لازم را برای پذیرش آن داشتند. صدا و سیما، مجلات و در کل همه رسانه‌ها نیز در این زمینه همراه بودند و تبلیغات گسترده‌ای در آن زمان برای کاهش فرزندآوری صورت گرفت و حتی روی جعبه شیرینی و یا قوطی کبریت تبلیغات کاهش فرزندآوری را شاهد بودیم.

این کارشناس مسائل خانواده تصریح کرد: تبلیغات در زمینه کم شدن تعداد فرزندان زیاد شد تا اینکه جامعه فرهنگ فرزند بیش از دوتا را پس زد و اینطور جا افتاده بود افرادی که بیشتر از دو فرزند دارند کلاس و فرهنگ ندارند.

وی با بیان اینکه "در دهه هفتاد مردم درحال انتخاب سبک زندگی جدیدی بودند و آن فرهنگسازی‌ها جواب داد"، اضافه کرد: درحال حاضر مردم سبک زندگی خودشان را انتخاب کردند و سال‌هاست با این سبک زندگی عادت کرده‌اند از طرفی مشکلات اقتصادی هم وجود دارد. همچنین علاوه بر مشکلات اقتصادی ما از لحاظ فرهنگی هم دچار مشکل شده‌ایم دیگر انگیزه معنوی که در دهه‌های گذشته برای بحث فرزندآوری وجود داشت را شاهد نیستیم و جامعه ما در وادی افتاده است که تغییرات را سخت می‌پذیرد.

شعرباف بیان کرد: جامعه برای اینکه به سمت افزایش فرزندآوری حرکت کند باید ارزش افزوده را احساس کند، اما اگر دولت و مردم با یکدیگر همراهی داشته باشند محقق می‌شود درحال حاضر جامعه اگر همراهی نمی‌کند به این دلیل است که خطر بحران جمعیت را احساس نکرده است و درک نکرده که جامعه درحال حرکت به سمت سالمندی است و از لحاظ امنیتی هم حتی دچار مشکل می‌شویم.

این کارشناس مسائل خانواده اظهار کرد: مسئله فرهنگسازی در حوزه افزایش تمایل مردم به فرزندآوری نیازمند همراهی خود مردم است تنها نمی‌توانیم با اجبار رسانه کاری کنیم. تک فرزندان در سنین کم تمایل به داشتن خواهر و یا برادر دارند درحالی که با افزایش سنشان این تمایل نیز از بین می‌رود باید در نشان دادن عوارض تک فرزندی به آن‌ها، کمک کنیم که خانواده‌هایشان را به فرزندآوری ترغیب کنند.

وی خاطرنشان کرد: با کمک رسانه و تبلیغات می‌توانیم در زمینه افزایش ترغیب خانواده‌ها به فرزندآوری کمک کنیم. همچنین باید آداب و رسومی که مانع فرزندآوری می‌شود را از بین ببریم و موارد غیر ضروری را با فرهنگسازی از دید خانواده‌ها حذف کنیم و در موارد ضروری نیز حمایت‌های لازم را داشته باشیم.

نگاه آحاد جامعه فرد محور شده، وقتی فریاد می‌زنیم مردم، اگر کاری نکنیم تا ۲۰ سال آینده با بحران سالمندی روبه رو می‌شویم هیچکس خم به ابرو نمی‌آورد و در مواردی متعددی هم می‌گویند "به من چه! "، "تا ۲۰ سال آینده کی مرده کی زنده"، "مگر وضعیت معیشت من مناسبه که بچه بیارم" و .... در چنین وضعیتی و طرف بودن با جامعه‌ای که فردگرایی رواج زیادی پیدا کرده فعالان اجتماعی و فرهنگی باید بر روی تروج روحیه از خود گذشتی برای دیگری، برای دیگری زندگی کردن، برای دیگری از مصالح خود گذر کردن و موارد این چنینی کار کرد اگر بتوانیم در جامعه چنین روحیه‌ای را تزریق کنیم، مردم برای موضوع جمعیت احساس مسئولیت می‌کنند. مسئله فرزندآوری و جمعیت موضوعی نیست که بتوان تنها با امتیازات و مشوق‌های اقتصادی آن را حل کرد بلکه بیش از توجه به مسائل اقتصادی، باید سبک زندگی مردم را با فرهنگسازی تغییر دهیم.

منبع: برنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۳۶ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
کی ازدواج میکنه
ناشناس
۱۰:۱۵ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
پول هم مهمه ولی بزرگترین دلیل بچه دار نشدن اینه که نمیتونن از پس مسئولیت بچه بربیان خیلی خونواده هایی که پول دارن ولی بچه دار نمیشن راحت طلبن و خوش گذرون
بچه خوبه من که دوست دارم ان شا الله هر کی نداره خدا بهش بده
بهتره دولت فکری به حال زن و شوهرایی بکنه که دنبال مداوا هستن برا بچه دار شدن هزینه درمان ناباروری بالاست
محمدسرور
۰۶:۲۴ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
من خودم ۴۵ سالمه و۴دختر ویه پسر دارم که اونم ازدواج کرده وقتی برای دخترم خواستگار اومد تازه متوجه عمق فاجعه شدم بعد از اینکه تمام پس انداز زندگیم را خرج جهیزیه دخترم کردم متوجه مسئله فقط مخارج خورد وخوراک بچه ها نیست الان که به سه تا دخترم نگاه میکننم غمی سنگین قلبم را فرا میگیرد وعین سگ پشیمانم
ناشناس
۱۱:۴۴ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
پشیمون نباش با این اوضاع دیگه خاستگارم پیدا نمیشه که گیر جهیزیه باشی
م ن
۲۳:۵۴ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
من یکی دارم 14 سالشه بخدا گلوم خشک میشه وقتی به آینده ش فکر میکنم با این وضع مملکت خدایی به تک فرزند ها هم ظلم میشه هم به بچه وهم به پدر و مادر ولی چکار کنم خدا بر باعث و بانی این گرانی ها ............
ناشناس
۲۳:۴۴ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
راه حلش اینه که اوضاع اقتصادی رو بهبود بدیم و کشور های جدا شده از ایران با سیصد میلیون جمعیت رو یا الحاق کنیم یا مثل اتحادیه اروپا کار و بیزینس رو بینمون آزاد کنیم اینجوری لازم نیست به مردم برای جمعیت فشار بیاریم توجه داشته باشید آمریکا که حرف اول اقتصاد جهان رو میزنه سیصد میلیون جمعیت داره فقط تدبیر میخواد تدبییییییررر
ناشناس
۱۳:۱۳ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
هر وقت مسئولین توانستند جلو گرانی افسار گسیختەرا بگیرند بعدا برای ما هم تعین تکلیف کنند.
علی
۰۹:۵۷ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
فرزند کمتر زندگی بهتر. وضع مالی هر چقدرم اوکی باشه فرزند کمتر رفاه بیشتر.
ناشناس
۱۱:۴۴ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
فرزند کمتر باعث میشه همون یکی تربیت بالایی داشته باشه
مهدی
۱۹:۲۷ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
مهم ترین مسئله اقتصاده و وضع معیشتی
باید از آینده یه بچه هام مطمئن باشم که آموزش درست میبینن و در رفاهدزندگی خواهند کرد
شما بگو ۲۰ تا بچه بیار کیه که بدش بیاد اخه از بچه همش دم از کشورهای اروپایی و خارجی میزنید فکر میکنید مثل گذشته مردم دسترسی به آمارهای جهانی ندارند که چه امتیاز هایی رو برای فرزندان قائل شدند بعد تو ایران تازه به هر کس که سه تا بچه بیاره سهمیه خرید خودرو اشغال میدن ،طرف صبح تا شب کار میکنه تازه به فکر شغل دومه بس کنید دروغ گفتناتون رو
تورج محمدی
۱۸:۲۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام‌وام فرزند سوم ثبت نام کردم هنوز پیام تعیین شعبه برام نیامد کد رهگیری هم دارم چرا مردم میچرخانین هر بانکی میریم بهمان میخندن چطور مردم اطمینان کنن
ناشناس
۱۰:۰۸ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
برا ما اومده صبر کن میاد
ناشناس
۱۰:۳۵ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
کد تعیین شعبه برای فرزند چهارم میاد
ناشناس
۱۸:۱۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
وظیفه مسولین دستور دادن و گران کردنه، وظیفه پسر ودختر دنبال راهی هستن از زندگی گذر کردن و بفکر زنده ماندن خودشون هستن.
ناشناس
۱۷:۳۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
ایول ایول
ناشناس
۱۷:۱۹ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
هیچ وظیفه ای ندارن خودشون که بدبختن چرا یکی دیگه رو وارد این دنیای فلاکت بار کنند
ناشناس
۱۷:۰۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
سال 95 ازدواج کردم و بعد 6سال جرات فکر کردن به بچه دار شدنو ندارم! با این اقتصادی که برامون درست کردیت از ازدواج کردنم پشیمونم چه برسه بخوام بچه دار بشم!! خداوکیلی خیلی رو دارین
ایران بزرگ
۱۶:۵۳ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
زیاد سروصدا نکنید
همین شماها بودین که تا دیروز میگفتید فرزند کمتر زندگی بهتر
الان که خودمونم نداریم بخوریم چه برسه به فرزنداوری!!!!
کسی که بخواد بیشتر یکی داشته باشه
یا خیلی پولداره
یا خیلی نادان
ناشناس
۱۶:۴۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
به خدا ده روزه تو خونمون روغن مایع نداریم اون پول یارانه رو هم مسدود کردند دیگه باید چی بگیم سوپری های اطراف خونمون هیچ کدوم روغن نیاوردند حتی نسیه بخرم سر برج حساب کنم نمیدونم چی بگم
ناشناس
۱۶:۲۶ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
بچه بزرگ کنم که اخرش بیاد سرباز بشه با چندغاز حقوق؟
ناشناس
۱۶:۲۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
وام فرزند یک ماهه ثبت نام کردم ولی ندادن هنوز هی میگن اعتبار نداریم .بانک ملته.
ناشناس
۱۶:۱۷ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
من تو شغلش موندم چه رسد به بعدش
ناشناس
۱۵:۵۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
وظیفه مسئولین می گفتی ؟؟؟؟؟.
ناشناس
۱۵:۲۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
فقط و فقط جهت تشویق جوانان جهت ازدواج و فرزند اوری چند چیز است که همه ان د. اقتصاد خلاصه میشود شغل مسکن ارزانی کالا های اساسی وسلام ولا غیر
ناشناس
۱۴:۴۶ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
رهبری خیلی چیزای دیگه رو هم گفتن انجام بدید که پیشنیاز اینه، اونا رو انجام بدید تا ملت انگیزه شون برای فرزند آوری زیاد بشه، انگیزه ی واقعی ایجاد کنید، کی بچه دوست نداره؟ درسته خداوند در قرآن گفته روزیش با من، درست، اما از شما حرکت، از خدا برکت، یه حرکت واقعی بکنید، مردم شمام نگید خودشون بلدن دوست هم دارن بچه دار بشن.
سید علی
۱۴:۲۶ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
من ۳۴ سال سن دارم
ماهی ۲۰ میلیون حقوق دارم
یک دختر ۳ ساله دارم
خانه من ۶۰ متر مستاجر و ماهی ۶ میلیون اجاره
دندان های من تمام نابود هستند
زانو درد دارم و نمی توانم خیلی مدت طولانی راه بروم و یا بایستم
ماهی ۵ میلیون وام دارم
شما بفرمایید فرزند نوزادی که پول پوشک و ... ماهی ۳ تومن هست رو چطور بیارم برای شما؟؟؟
اخرش هم هیچ اینده ای برای اون متصور نیستم مگر بتوانم به خارج بفرستم مثل فرزندان مسولان محترم
شما بفرمایید
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
ولی خدایی حقوقت خوبه
ما هفت تومن داریم ماهی
ناشناس
۱۰:۱۱ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
ماهی ۳ تومن پوشک چه خبره؟؟؟ من بچه کوچیک دارم شیرخشکم میدم والا کل خرجاش ۱ تومن میشه گرونی هست ولی شانتاژ نکن
یک شهروند
۱۴:۱۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
روتونو برم
ناشناس
۱۴:۰۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
باش تا صبح دولتت بدمد .
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
وقتی گرانیست پچه با هوا بزرگ بشه بیاد سرباز بشه؟
ناشناس
۱۴:۳۰ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
از کجا مطمئنی بچت پسر میشه؟؟؟
ناشناس
۱۳:۵۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
توروخدا نگید سبک غربی ... خق دارن بچه دار نشن ازدواج نکنن میدونید هزینه ی بچه از ماه اول تا بدنیا بیاد چقد میشه از ازمایش ودکتر وسونو گرفته تا بعدش هزینه ۱۰ برابر پوشک و.......بچه های مردم آینده ای ندارن ب چ امیدی بچه بیارن کل هزینه ها رو ب ۴ سال پیش ببرید لعنت ب من اگ ده تا نیارم
ناشناس
۱۳:۴۹ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
حمایت از خانواده در ایران همش حرفه.
من با حقوق کارگری یا باید به فکر سیر کردن شکم خودم و خانومم و 2 تا بچم باشم یا به فکر مسکن و اجاره خونه و صاحب خونه.
دولت باید با دادن مسکن رایگان به زوجین، و اعطای مهلت اونها رو ترغیب به فرزند آوری بکنه
من خودم عاشق بچه ام و طرح جوانی جمعیت هستم ولی به خاطر نداشتن سرپناه و وجود صاحب خانه های نامسلمان و بی مروت از بچه دارشدن می ترسم.
س ش
۲۳:۴۷ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
تو که دوتا داری دیگه چی میگی
مهدی کمالی
۱۳:۴۳ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
ای بابا همه این حرفا حرف مفته
من با 2 تا بچه کوچیک 3 و 5 ساله مستاجرم، صاحب خونه ها به خانواده با 2 تا بچه خونه اجاره نمیدن
کجا رو پیدا کنم که ساکن بشم بعدش به فکر بچه بچه سوم باشم تا ی روزی دولت می خواد بهم خونه بده، تازه اگر هم بده مجانی که نمی ده پولش رو می گیره
ناشناس
۱۳:۴۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
اینقد همه چیزو گرون کردید از پس شکم خودمون هم برنمیاییم
چه برسه به بچه ها ‌من یکی دارم دوست داشتم بچه دوم هم بیارم که دخترم تنها نباشه ولی واقعا منصرف شدم.
ناشناس
۱۳:۱۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
جان ؟ اونوقت وظیفه شما چیه؟
ناشناس
۱۵:۳۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
دمت گرم...گل گفنی....