سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ابهام در قانون بودجه؛

چرا مجلس از دریافت مجوز استخدامی مستثنی شده است؟

مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱ خودش و چند نهاد دیگر را از دریافت «مجوز سازمان اداری و استخدامی» برای استخدام و به‌کارگیری نیرو مستثنی کرده است.

لایحه بودجه ۱۴۰۱ که حالا به قانون تبدیل شده، در حالی به مجلس آمد که دولت تمام دستگاه‌های اجرایی را موظف کرده بود تا هرگونه استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی -به منظور پیش‌بینی بار مالی آن- «صرفاً با مجوز سازمان اداری و استخدامی و تأیید سازمان برنامه و بودجه» باشد.

به علاوه، بر اساس متن اولیه لایحه بودجه، تمام دستگاه‌های اجرایی که نامشان در «ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه» آمده و مشمول این ماده از قانون برنامه ششم هستند، باید «تمام مقررات اداری و استخدامی» خودشان را هم متوقف می‌کردند تا فقط از سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه مجوز و تأییدیه بگیرند.

  • ماده ۲۹ قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه(در این گزارش، تنها «نام» دستگاه‌های نام برده شده در ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه مورد نظر است، نه موضوع ثبت حقوق و مزایا)

اما پس از آنکه لایحه بودجه به مجلس ارائه شد و به کمیسیون تلفیق رفت، این بخش از لایحه که در بند (ب) از تبصره ۲۰ قانون بودجه قرار دارد، با تغییراتی مواجه شد.

مجلس در بخشی از این لایحه ۳ دستگاه امنیتی و نظارتی (وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی کل کشور و حفاظت اطلاعات قوه قضائیه) و در ادامه ۳ نهاد دیگر که نامشان را صریحاً نبرده بود، با عنوان «دستگاه‌های مندرج در ماده ۶۶ قانون محاسبات عمومی» را از انجام یک وظیفه قانونی مستثنی کرد.

«مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام» این ۳ دستگاه هستند که کمیسیون تلفیق بودجه مجلس، نامشان را در کنار «۳ دستگاه  امنیتی و نظارتی» آورد و حالا بر اساس قانون بودجه، تنها این ۶ دستگاه می‌توانند «مقررات خاص اداری و استخدامی» خود را دنبال کنند.

  • متن اولیه لایحه بودجه ۱۴۰۱، بند (ب) از تبصره ۲۰. دولت تمام دستگاه‌ها را موظف کرده بود تا برای استخدام و به کارگیری نیروی انسانی، مجوز سازمان اداری و استخدامی و تأییدیه سازمان برنامه و بودجه را داشته باشند.

  • متن قانون بودجه ۱۴۰۱، در بند (ب) از تبصره ۲۰، مجلس با تغییر لایحه دولت، مصوب کرد علاوه بر خودش در کنار شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، ۳ دستگاه امنیتی و اطلاعاتی هم مستثنی باشند.

مجلس این استثناء را برای خودش و ۵ دستگاه دیگر در حالی به قانون درآورده که با وجود استدلال «محدودیت‌های قانونی و حساسیت فعالیت دستگاه‌های امنیتی، نظارتی و اطلاعاتی در استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی»، فقط ۳ دستگاه از دریافت مجوز سازمان اداری و استخدامی و تأیید سازمان برنامه برای استخدام نیرو مستثنی شده‌اند.

این در حالی است که در ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه، علاوه بر وزارت اطلاعات، از دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی (یا دارای حساسیت در وظایف) دیگری مانند «نیروهای مسلح (نیروهای نظامی مانند ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) و سازمان انرژی اتمی» هم در این ماده نام برده شده اما مجلس تنها همان ۳ دستگاه را از دریافت مجوز برای استخدام و به کارگیری نیرو مستثنی کرده است.

شورای نگهبان: خودمان ضوابط اداری و استخدامی‌مان را تعیین می‌کنیم
آقای طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان ۲۴ اسفند ماه ۱۴۰۰ و پیش از تأیید لایحه بودجه امسال، اعلام کرد این شورا بر اساس تفسیری که از قانون اساسی انجام داده، تنها خودش مرجع «ضوابط و مقررات اداری، استخدامی، مالی و تشکیلاتی شورای نگهبان» است.

آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان، تیر ماه سال ۸۶ در پاسخ به درخواست آقای کدخدایی یکی از اعضای شورا، این تفسیر را ارائه داده بود.

بر اساس اصل چهارم قانون اساسی، تشخیص کاربرد قوانین و مقررات مدنی و مالی بر عهده‏ فقهای شورای‏ نگهبان‏ است‏ و این شورا مسئولیت تفسیر قانون اساسی را بر عهده دارد.

  • متن پاسخ آیت الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان به درخواست آقای عباسعلی کدخدایی عضو این شورا، برای تفسیر قانون در مورد ضوابط استخدامی، مالی و تشکیلاتی(۱۹ تیر ماه ۸۶)

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: استثناء کردن مجمع «بی‌معنی» است
مجمع تشخیص مصلحت نظام، یکی دیگر از دستگاه‌هایی است که به نظر می‌رسد بر اساس متن این قانون، از دریافت مجوز برای استخدام نیروی انسانی استثناء شده اما برخی از نمایندگان مجلس، با استناد به آیین نامه این مجمع، می‌گویند این نهاد امور اداری و مالی‌اش را خودش تدوین می‌کند.

 آقای غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اما در گفت‌وگویی که در اسفند ۱۴۰۰ با باشگاه خبرنگاران جوان داشته، ایجاد این استثناء را «بی‌معنی» توصیف کرده است.

او گفت: «اصلاً معنی ندارد کارکنان مجمع استثناء باشند و من هم کاملاً با این مخالفم. البته از منظور قانون‌گذاران درباره این استثناء شدن هم واقعاً اطلاعی ندارم.»

آقای مصباحی مقدم گفت که «اعضای این مجمع، کارمند و حقوق‌بگیر این نهاد نیستند؛ آنها به عنوان مشاوران عالی و افراد منصوب رهبری خدماتشان را ارائه می‌دهند» و منظور این بخش از قانون بودجه امسال، به کارگیری نیرو در «دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام» است.

  • فصل چهارم آیین نامه داخلی مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ ماده ۳۴ می‌گوید دبیر مجمع برای اداره امور، امور اداری و مالی، تشکیلات لازم را تدوین می‌کند تا به تأیید ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام برسد.

پیگیری باشگاه خبرنگاران جوان از تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نشان می‌دهد آنها چندان به طور کامل از محتوای بند (ب) از تبصره ۲۰ قانون بودجه امسال آگاهی نداشته‌اند.

آقای جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اسفند ماه پارسال به باشگاه خبرنگاران جوان گفت «مجلس پیش از این در لایحه بودجه می‌خواست اعتبارات قوه مقننه را به وسیله کمیسیون برنامه و بودجه و خارج از اختیار سازمان امور اداری و استخدامی اختصاص دهد که با ایراد شورای نگهبان مواجه شد. حالا که این بند را حذف کردیم، در نتیجه اختصاص نیروی انسانی هم نباید مستقل از سازمان امور استخدامی باشد.»

یک نماینده مجلس: دولت نباید برای مجلس تعیین تکلیف کند
یکی دیگر از نمایندگان مجلس در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت که «مجلس نباید تابع رأی و نظر دولت باشد و خودش بودجه‌اش را تعیین می‌کند.»

او گفت که «اصل استقلال قوا اجازه نمی‌دهد دولت برای مجلس تعیین تکلیف کند اما بودجه قوه قضائیه با هماهنگی دولت تعیین می‌شود. اگر هم نظر قوه قضائیه در لایحه بودجه لحاظ نشود، مجلس می‌تواند ورود کند و استقلال این قوه را هم زیر سؤال نمی‌برد.»

این گفته در حالی مطرح می‌شود که قوه قضائیه از دستگاه های نام برده شده در ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه است و برای استخدام باید مجوز بگیرد.؛ اما سازمان بازرسی کل کشور که از دستگاه‌های زیرمجموعه قوه قضائیه است، نامش در میان دستگاه‌هایی آمده که از دریافت مجوز برای استخدام نیروی انسانی و تأییدیه سازمان برنامه و بودجه مستثنی شده است.

مشابه بند (ب) از تبصره ۲۰ قانون بودجه امسال در قانون بودجه پارسال اما با تفاوت‌هایی، وجود داشته؛ در قانون بودجه ۱۴۰۰ که لایحه آن را دولت قبل ارائه داد، همین دوره از مجلس، نه خودش و نه مجمع تشخیص مصلحت نظام را از دریافت مجوز برای استخدام مستثنی نکرده بود. 

در قانون بودجه پارسال، تنها دستگاه‌هایی که بر اساس قانون اساسی مقررات خاصی دارند و دستگاه‌هایی مانند «وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی ایران» برای دریافت مجوز مستثنی بودند، اما به نظر می‌رسد مجلس نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی را امسال استثناء نکرده است.

  • بند (ب) از تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۴۰۰ که در آن مجلس برخلاف امسال، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی را از دریافت مجوز برای استخدام مستثنی کرده بود.

آقای ابریشمی راد حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه می‌گوید «جزیره‌ای تصمیم گرفتن دستگاه‌ها در حوزه مقررات اداری و استخدامی «خلاف نظام اداری مطلوب» است.»

بر اساس اصل ۱۲۶ قانون اساسی، تنها رئیس‏ جمهور مسئولیت‏ «امور برنامه‏ و بودجه»‏ و «امور اداری‏ و استخدامی»‏ کشور را مستقیماً بر عهده‏ دارد، اگرچه می‏‌تواند با ضوابطی مشخص، اداره‏ آنها را بر‏ عهده‏ دیگران هم‏ بگذارد.

ابراهیم اسدی بیدمشکی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۵:۰۷ ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۱
یجوری حرف میزنن آدم متوجه نمیشه ازبس حرف زدن عمل نکردن دیگه خبره شدن.فقط دارن میپیچونن
ناشناس
۰۰:۲۸ ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۱
ای داد
پس عدالت کجاس فقط حرف
کرامت
۲۲:۱۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
بنازم به مجلس انقلابی عموجمعش کنید شده مسخره بازی
ناشناس
۱۸:۳۰ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
چه وعده سر خرمن به کارگرها دادند حالا زیرش زدند ما هممون بدبختیم
ناشناس
۰۹:۰۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
پارتی بازی درست نیست .
ناشناس
۲۰:۴۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
نخیرم
ناشناس
۰۸:۳۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
مرگ خوبه ولی برای همسایه
ناشناس
۰۱:۵۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
سید جان #ابراهیم_ریًسی ریس جمهور محترم وضع مردم خرابه مخصوصا ما معلولان #ریس_جمهور_محبوب_دل_مردم❤ اینم پیگیری کنید گره خورده ی سهام باز کنید واریز بشه. یک سال بیشتره فروختیم واریزی نیست واریز کنید وضع مردم خراب است #حق_با_مردم_است_مقام_معظم_رهبری
عدالت
۲۰:۴۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
خواستار تحقیق و تفحص از اموال نمایینده ها مجلس هستیم
ناشناس
۲۰:۳۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
یکی از فامیلای ما هنوز دیپلمم نداره ولی رفته توی مجلس استخدام شده
ناشناس
۲۰:۳۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
فراخوان اطلاعات برای جذب نیرو
کاوش
۲۰:۲۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
چون‌مردوم‌را‌بهیچ‌بحساب‌نمی‌اورند‌وخودشان‌را‌مالک‌مردوم‌وولی‌همه‌میدانند‌وهر‌غلتی‌خاستن‌میکنند
ناشناس
۱۹:۱۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
چون قانون برای دیگرانه نه خودشون.
ناشناس
۱۸:۵۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
منم ی جوان چهل سال دارم که فوق لیسانس اما اداری میره هچی دگه سن ایشون بالاست پارتیم نداره
ناشناس
۲۰:۵۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
ولی پسر معاون رئیس جمهور داشت و شهردار تهران شد.
ناشناس
۰۱:۲۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
اقای طحان نظیف هم
7891
۱۸:۱۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
مجلسی ها ترور شدند. یکی پس از دیگری ترور شدند. تروریست ها مجلس را ول نکردند 42 سال شهید دادیم. شهید مظلوم بهشتی به تنهایی یک ملت بود ترورش کردند.
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
مجلسی که قدرتش را از غیر مردم و با ساخت و پاخت با ارکانهای سیاسی بگیرد همواره دنبال منافع خود و همپالکی هایش است نه ملت و اینها بیشتر وکیل الدوله هستند نه وکیل المله ! بیخود نیست برای خدمت و وارد شدن به مجلس پول های آنچنانی خرج می کنند
ایرانی
۱۶:۵۱ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
این خانه از پایبست ویران است
ناشناس
۱۶:۴۲ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
این مجلس حداقلی همه چی را به نفع خودشان تصویب می کنند از افزایش حقوق بگیر تا عدم شفاف سازی حقوق سایر نهادها بجز مجلسیان تا الی آخر اما اسم خودشان را گذاشته اند مجلس انقلابی !!!!
ناشناس
۱۶:۲۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
اب از سر چشمه گله اب از سر چشمه گله
ناشناس
۱۶:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
جوون ما هم بیکار حدود ۴۰ سال داره فوق لیسانس بگو ب همی خیال باش که جوون تو بزارن سر کار بدبخت باید پارتی داشت باشی خدا زده کجاییییییی کاریییییی ی وقت نش ثبت ش کنید ثبت ش نکنید ها
ناشناس
۱۶:۲۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
از قدیم گفتن مرگ حقه اما واسه همسایه البته سیسمونی خرها هم دراین ام مرتبت هستند
ناشناس
۱۶:۱۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
خانه از پایه خراب است
ناشناس
۱۵:۳۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
بغیر از وزارت اطلاعات هیشکی نباید بدون آزمون سراسری استخدام بشه و نیروهای نظامی رده بالا اول باید تو وزارت اطلاعات خودشونو ثابت کنن
ناشناس
۱۵:۲۲ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
هیچ دلیلی ندارد مجلس استثنا باشد نمایندگان برای مقاصد شخصی همچین قانونی را گذاشتن بشدت باید برخورد شود واین قانون اصلاح شود
محمد حسنی
۱۴:۰۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام. یه چیزی رو خوب میدونم کسی که با پارتی بازی سر کار گرفته بشه به کارش و تعهدی که به کارش دارد وفای ندارد فقط به فکر پول حقوقشه کسیم با پارتی بازی سرکار میره آدم بی پولی نیست اون کسایی ندارن که همیشه دیده نمیشن اگه خدا خودش کاری کند
ناشناس
۱۳:۰۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
علتش سیسمونیه.
ناشناس
۱۲:۵۲ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
همش بند پ پارتی هست خیلی از مسائل مردم عادی متاسفانه گزینه آخر هستن
((((((((()))))))))
۱۲:۴۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
یکی از علل عدم شفافیت ارای نمایندگان همچین مواردی هست (ترس نمایندگان از تصویب شفافیت ارا )
مرگ خوبه است برای همسایه
مردم انقلاب کردند که از این تبعیض ها خلاص شوند نه اینکه قانونگذاران خودشان رو تافته جدا بافته از این مردم بداند اگر همیچین چیزی اجرایی شد باید منتظر اقدامات فراقانونی بیشتری از نهادهای مختلف باشیم
ناشناس
۱۲:۴۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
خوب اگر افراد جذب شده از طریق این سازمان ها انتقال به سازمان دولتی شوند دیگر ظرفیت استخدام وجود ندارد می ماند رقابت ۱۰۰ هزار نفر برای یک جایگاه شغلی نوع درجه سه باقی مانده در یک سازمان دولتی
امید
۱۱:۵۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
هر چیز که برای مردم و دیگران حرام و ممنوع هست برای مجلس و دولت نوش و رواست.
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
برای خودم متأسفم با این انتخابمان
ناشناس
۱۷:۲۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
شما حق داری متاسف باشی چون رای دادی
ناشناس
۱۱:۴۲ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
تمام آشنا و فامیل ما با پارتی استخدام شدن و ازداج کردن و برنده زندگی شدن غیر از من که پارتی نداشتم و خونه نشین شدم
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
این هم عدالت دولت آقای رییسی
7891
۱۱:۰۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
مجلس در راس امور است. مجلس جای دلالان و وطن فروشان نیست. مجلس بازار سید اسمال نیست. مجلس جای امیر کبیرها و مصدق و کاشانی ها است. مجلس بازار نیست. جای اغیار نیست جای خواص است.
ناشناس
۱۰:۲۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
خانه از پای بست ویران است قانونگریزی از همان خانه قانون شروع میشود
ناشناس
۱۰:۲۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
الان مشهد هم جزیره آیی اداره میشه
.اصفهان هم کم کم داره جزیره آیی اداره میشه
ناشناس
۱۲:۰۱ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
مشهد توسط افگار طالبانی و افراطی اداره میشود.
ناشناس
۱۰:۱۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
پارتی بازی
ناشناس
۰۹:۳۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
این یعنی حکمرانی بد.فرق این بی عدالتی آشکار با رژیم طاغوت چیه؟اینهمه جوون جویای کار باید هفت خوان استخدام رو رد کنن اونوقت حضرات برای خودشون و وابستگانشان استثنا قایل می شن.بابد بیدار شویم و طومار ظلم را از سیستم بیمار اداری در هم پیچید.
ناشناس
۰۹:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
چون غریبه بره خیلی چیزا لو میره هاهاها
ناشناس
۰۹:۱۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
وقتی شفافیت نیسن همین میشه؟ ای نمایندگان مجلس شفافیت را نپیچانید
ناشناس
۰۹:۱۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
برای راحت پارتی بازی و رانت برای فک و فامیل
ناشناس
۰۸:۵۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
برای اینه دوربری های خودشون رو بدون ریسک استخدام کنن!!! وقتی قانونگذر زیرابی میره انتظار دارید کشور اصلاح بشه؟!
ناشناس
۰۸:۵۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
اصلا درست نیست باید اصلاح بشه
ناشناس
۰۸:۵۵ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
فقط نشان دهنده ی اوج بی مدیریتی و هردمبیلی است
ناشناس
۰۸:۴۵ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
نهادها که میگن ما زیر نظر دولت نیستیم خودشون رو مستثنی میکنن و بیمه هم نمی کنن و باید با حقوق کم کار کنی . اگر هم از دستشون شاکی بشی انگ ضد... بهت میزنن
ناشناس
۰۸:۳۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
دوماه دیر گفتین
علی
۰۸:۲۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
به خاطر اینکه فامیل و اشناهای خودشونو بیارن.همین
ناشناس
۰۸:۲۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
به خاطر این که پرسنلشون رو بیمه نکنند و حقوق کم پرداخت کنند خودشون رو مستثنی میکنند. خدا ازشون نگذره اگر این نیت رو دارن. شاید هم به عکس میخوان آشناهای خودشون رو بیارن استخدام کنن .
ناشناس
۰۸:۲۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
برو بابا
ناشناس
۲۰:۵۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
استخدام رسمی بدون آزمون حق اونهایی هستش که بالای ۱۰ یال سابقه کار دارن