رشته ریاضی علم پیشرفتهای از اعداد و ارقام است که هر دانش آموز و دانشجویی در بدو ورود به مدرسه و دانشگاه راه گریزی از آن ندارد و باید مفاهیمی از این علم را فرا بگیرد. ریاضی دانان ایرانی از ابن سینا تا مریم میرزاخانی نیز زبان زد جهان هستند.
ریاضی دانان ایرانی تلاشهای گستردهای برای ارتقای سطح مفاهیم ریاضی و حل مشکلات کشور به کمک این علم انجام داده اند و برگهای زیادی از تاریخ را به نام خود ثبت کرده اند.
ریاضی علمی است که هدفش تقویت قدرت استدلال ذهنی محصلان است و در روزگاری یکی از مورد توجهترین درسهای تاریخ بشری کشور بوده است؛ اما مسئولان مملکت از وضعیت فعلی متقاضیان ریاضی راضی نیستند و معتقدند که این علم با بحران جدی همراه است.
فریبا، دانش آموز پایه یازدهم رشته ریاضی میگوید که اجبار والدینش به قبولی در رشتههای مهندسی باعث شده است که او در این رشته تحصیل کند؛ اما قصد دارد که بدون اطلاع خانواده در رشته انسانی کنکور دهد تا به آرزوی دیرینه خود که همان قبولی در وکالت است دست یابد.
در روزهای ۲۹ تا ۳۱ مرداد و اول شهریور ۱۳۹۹ بیش از یک میلیون و ۲۴۷ هزار و ۴۴۹ نفر در کنکور سراسری سال ۱۳۹۹ شرکت کردند که در رشته ریاضی ۱۵۵ هزار و ۲۵۰ نفر داوطلب حضور داشتند و بر این اساس داوطلبان رشته ریاضی فیزیک فقط ۱۲ درصد کل داوطلبان را تشکیل می دادند.
محمود نیلی احمد آبادی، رئیس سابق دانشگاه تهران گفت: در سال ۱۴۰۰ تعداد شرکت کنندگان کنکور در رشته ریاضی ۱۵۰ هزار نفر، در علوم تجربی ۵۹۴ هزار نفر و در علوم انسانی ۳۴۱ هزار نفر بوده است. کاهش تعداد شرکت کنندگان علوم ریاضی در کنکور میتواند نگران کننده باشد.
ندا، دانش آموز رشته تجربی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت که به علت درآمد بالای رشته پزشکی ترجیح داده است که به سمت مابقی رشتهها گرایش نداشته باشد.
ریاضی بحثی استراتژیک است و تنها مختص مدرسه و دانشگاه نخواهد بود؛ بلکه به علت داشتن ارتباط تنگانگ با مباحث مدل سازی، تکنولوژی، هوش مصنوعی و ... زیربنای پیشرفت جامعه را خواهد ساخت، اما تب داغ پزشک شدن در جامعه باعث به بیراهه رفتن این رشته و مواجه شدن با تعداد کم متخصصان ریاضی میشود.
پور عباس، رئیس سازمان سنجش با اعلام کاهش تعداد داوطلبان گروه ریاضی گفت: با توجه به منویات مقام معظم رهبری، نیازهای کشور و این که رشته ریاضی پایه توسعه کشور است؛ در این زمینه نگرانیهایی وجود دارد که به مسئولان نیز منتقل شده است. به نظر میرسد نگاه ویژه هدایتهای تحصیلی، حتی از سال اول دبیرستان برای دانش آموزان در نظر گرفته شود که این موضوع در نهادهای مربوطه در حال پیگیری است.
جمالی، معاون فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور درباره تعداد داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی گفت: امسال ۳ هزار و ۵۵۱ نفر داوطلب، بیشتر از سال گذشته در رشته ریاضی شرکت خواهند کرد.
محمد علی زلفی گل وزیر علوم نیز گفت: در کشور ما توزیع متوازن استعدادها وجود ندارد. در حال حاضر رشتههای علوم پایه و علوم انسانی مورد کم مهری قرار گرفته اند و داوطلبان این رشته نگران شغل آینده خودشان هستند.
وزیر علوم گفت: نگرانی از شغل و بازار کار آینده باعث میشود تا دانشجویان در رشتههایی که احتمال میدهند شغل بهتری پیدا کنند، درس بخوانند.
احمد، داوطلب کنکوری رشته هنر گفت: بر اساس علاقه قصد ادامه تحصیل در رشته هنر را داشته ام؛ چرا که میخواهم کارگردانی بخوانم و علایق من خیلی متفاوت با رشته ریاضی هستند.
زلفی گل گفت: برای این معضل راههای مختلفی وجود دارند که در شورای استعداد درخشان این موضوع مطرح شده است. برای مثال باید المپیادهای ریاضی و علوم پایه بورسیه شوند و از لیسانس تا دکتری به صورت پیوسته تحصیل کنند.
به گفته وزیر علوم، یکی دیگر از راههای حل معضل تعداد کم داوطلبان رشته ریاضی این است که با آموزش و پرورش هماهنگیهای لازم انجام شود تا آنها فارغ التحصیلان لیسانس دانشگاهها را استخدام کنند و برای آنها دورههای آموزشی برگزار کنند تا افرادی که در رشتههای ریاضی و انسانی تحصیل میکنند، دغدغه کار نداشته باشند.
سعادت، داوطلب کنکور انسانی میگوید که هیچ علاقهای به ریاضی ندارد و سخت بودن مسائل و مفاهیم آن باعث شده است تا نتواند در این گرایش به تحصیل بپردازد.
آقای کریمی، پدر یکی از داوطلبان رشته ریاضی میگوید که فرزندش هیچ علاقهای به تحصیل در رشته ریاضی نداشته و تنها به اجبار خانواده آن را انتخاب است و پس از دریافت مدرک مهندسی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر با معدل پایین، حالا راننده تاکسی اینترنتی است و گاهی اوقات هم در کنار خیابان دست فروشی میکند.
علی خیرالدین گفت: افزایش متقاضیان رشته ریاضی وابسته به کار ریشهای است و در ابتدا باید نیازهای کشور و آینده را بشناسیم تا مدلی پیش بینی شود که نیازهای جامعه را به کمک هوش مصنوعی و شبکه عصبی بیان کند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم گفت: رشتههایی که بر اساس شرایط جامعه نیاز داریم باید بررسی شوند و پس از برنامه ریزیهای لازم امنیتشان تامین شود.
او گفت: در رشته پزشکی آینده شغلی مشخص است و حمایت میشود؛ اما در رشته مهندسی این موضوع وجود ندارد و فارغ التحصیلان ریاضی و مهندسی به بازار کار رشته خود اطمینان ندارند و نمیدانند که وضعیت شغلی به کجا خواهد رسید؛ این وضعیت به شدت پیچیده است و باید با ایجاد سیستم انگیزشی آینده شغلی دانشجو را تضمین کرد.
خیرالدین گفت: در حال حاضر گرایش افراد به رشتههای علوم انسانی و هنر است و باید با برنامه ریزیهای اساسی این وضعیت را بهبود بخشید.
گزارش از نادیا عابد
در حالی که کل فارغ التحصیل های دانشگاه دولتی اصفهان ۲۵۰ نفره.
از این دانشگاه نجف آبادا ببینین چنتا داریم تو یه استان فقط!!!
ریاضی یک رشته ی بسیار عالی و فوق العادست به شخصه بسیار خرسندم در این رشته تحصیل و بعد از خدمت سربازی هم مجدد انتخابم بوده یه موردی که بسیار مهمه (خیلی مهم) تا زمانی که دانش آموز یا دانشجو از علم به عنوان ابزاری برای کسب درآمد شخصی نگاه می کنه هیچ پیشرفت براش حاصل نمی شه
توی رشته ریاضی علاقه بسیار مهمه علاقه ای که به چشم درآمد بهش نگاه نشود رشته ای که توی مدرسه و دبیرستان و حتی دانشجویان از این رشته فراری هستن بخاطر اینه در مورد قابلیت های این رشته موشکافانه صحبت نشده تنها چیزی که مهم شده و در اولویت برخی خانواده ها (برخی خانواده ها)قرار گرفته پز دادن مهندس بودن پز دادن برای پزشک شدن پز دادن برای یادگیری یک زبان و انواع اقسام پزهای که خودتون بهتر میدونید
سیستم آموزشی کشور باید خیلی قویتر از اینها عمل کند و تنها هدفش جمع آوری اعداد و ارقام نباشد
به شخصه برای دانش آموزانم از پروژه های تحقیقاتی که روی آن ها کار میکنم سخن میگویم و به طبع نشانشان میدهم تا ایجاد انگیزه شود برایشان . قدرت ریاضی ، الگوریتم ، برنامه نویسی ، الکترونیک و رباتیک (تلفیق این علوم باهم) را نشانشان میدهم تا بدانند در کنار هم چه قدرتی دارند
قابل توجه دانش آموزان و اولیا(نقش خانواده ها بسیار مهمه حتی از سیستم آموزشی هم مهمتر)دانشجویانی که این رشته رو میخواهید برای خودتان انتخاب کنید رشته ریاضی سخته شب بیداری باید بکشید(موضوع بحث من مدرک گراها نیستن) اگه واقعاً دنبال یه آینده درست درمون برای خودتان هستید تلاش بسیار زیادی لازمه ، اما در نهایت شیرین ،شیرین در صورتی که بدونید میخواهید باهاش چیکار کنید ،و شیرین تر در صورتی که هدفتان از انتخاب این رشته چه بوده
هنوز باورم نمیشه راننده اسنپی که روز اول منو از دانشگاه اورد خونه به اعتراف خودش لیسانس مهندسی همین دانشگاهو داشت با معدل ۱۷.۵.
درس عبرت...
و اما دلیل بی رغبتی دانش آنوزان به تحصیل در رشته ریاضی دو مورد زیر است :
۱- دانش آموز رشته ریاضی معمولا مهندس خواهد شد و بیشتر مهندسین هم باید درکارخانجات کار کنند . کارخانجات ایران یا دولتی و خصولتی هستند که در تمامی آن ها انتخاب مدیران بر مبنای پارتی و نه بر مبنای تحصیلات و ارزش مدرک تحصیلی صورت می گیرد . معمولا در این شرکت ها مهندسین لایق و تحصیل کرده مجبور هستند زیر دست افرادانتصابی نالایق و بی سواد کار کرده و یک سوم آن ها هم حقوق و مزایا بگیرند .
نوع دوم از کارخانجات نیز کارخانجاتی هستند کهخصوصی بوده ولی با سیستم حاج آقایی اداره می شوند و اصولا اعتقادی به کار علمی ندارند . این ها هم به مهندس چندان اهمیت نمی دهند .
۲- دلیل دوم تاسیس به اصطلاح دانشگاه های علمی و کاربردی است که تنها با هدف کوتاه مدت مشغول کردن جوانان بیکار و برداشتن موقت انگ بیکاری از آن ها تاسیس می شوند . این دانشگاه ها بیشتر به اندازه یک آپارتمان بایک تابلو هستند و براحتی مدرک داده و باعث بی اعتباری مدرک مهندسی در کشور شده اند .
اگر هنوز رشته های پزشکی خراب نشده و طرفدار دارند ، به این علت است که دانشگاه علمی و کاربردی هنوز وارد آن حوزه نشده است !
هنوز هم نخبگانی هستند که علاقه مند به تحصیل در رشته ریاضی هستند . این ها افرادی هستند که پس از گرفتن لیسانس قصد مهاجرت دارند .
این مطالب توسط فردی نوشته شده که در رشته ریاضی تحصیل کرده و با مدرک مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی شریف به مدت سی سال در صنعت کار کرده و بازنشسته شده است .
دانشجوی مهندسی انگیزه لازم را برای تحصیل ندارد
با تشویق و قربان صدقه کسی ریاضی نمی خواند
میدانید هر خواسته ای بایست متناسب با توان فاعل کار باشد ..چرا ..خوب عرض میکنم ..عجله نفرمایید.. همین ست که ریاضی نمیتوانید بخوانید... اولا که طرف شدن با علم ریاضی صبر و حوصله و توان میخواهد...و بشدت باید ارامش داشته باشیم...و... اگر این صفات را دارا بودیم ..نتیجه میگیریم برای ابتدا به ساکن این عملکرد آمادگی اولیه را داریم ...پس شروع میکنیم ... تا درک کنیم ایا با ان که داریم توانستیم و یا میتوانیم ریاضی را بفهمیم و ایا میتوانیم ان را یاد بگیریم و در حافظه ما جا دارد یا اینکه هر چه تلاش میکنیم و صبر و حوصله در یاد گیری بکار میبریم ...فایده ندارد ..و .. چیزی عاید ما نمیشود .. پس یک ..یعنی اول کار اگر متوجه این شدیم ..دیگر نه خود را نه اون اموزگار بزرگوار و شایسته یعنی استاد ریاضی خود را عذاب ندهیم و ادامه ندهیم... که این فرد اگر مدرک نهایی را هم بگیرد باید بفرملیند فکر کاسبی و مسافر کشی باشند...که راه دیگیری نیست ..که از بخت بد اگر نظام گزینش و استخدامی و کارایی و کارامدی نداشته باشد و این فرد به جایگاهی برسد....هر انچه از افراد این رشته و ... با او برخورد داشته باشند ...از کشور و خود ..و مذهب ...و اخلاق ...و اعتقادات دور و منصرف میکند.... خوب کجا بودیم ....آهان ...داداش اجازه بده ...نفس بگیرم .... بله ..چه گفتید ...فحش نده ...نه بابا ...بچه تهرانی...خوشبحالت ...آره من اشتباه کردم ...درست میگوید ....من بچه انجا نیستم ...محل تولد من همان رشته کوه سربلندی ست که از وسط تهران رد میشود...بله زاگرس را میگویم ...درسته افرین خودشه.... حالا اصل گفتگو... باور کنید اخلاق نیکو و ایمان که هر دو مکمل هم هستند و از یک جا سرچشمه میگیرند ...خیلی در یاد گیری نقش دارند... پس همه و همه میتوانند و باید اول به ایمان خود و رسیدن به نقطه مطلوب یعنی ارامش فکر کنند و سعی بر ان داشته باشند تا خدای خود و خالق را بشناسند .... که مهم تر از این نداریم... و این را بدانید خداوند همه را از یک پسمانه و به یک اندازه خلق میکند و دوست دارد ...که همه را یکسان دوست دارد ...پس اگر کسی عقب می افتد تقصیر خودش است ..و اینکه او با هوش ست و ان یکی کمتر ..درست نیست ... خواست انسان در عملکرد ان بسیار نقش دارد ... حالا برسیم سر رسیدن به حالا ... خوب اگر ان و این فرد ریاضی را که واقعا و بدون اما و اگر دشوار است و باید حافظه و درونی اماده داشته باشیم که ان را بیاموزیم ..یعنی ارامش درون خیلی نقش دارد...که فقط در ایمان به او بدست می اید ... پس ادامه میدهیم... انوقت این فرد توانسته با داشتن همه ویژگی ها به مطلب که یادگیری ریاضی است برسد و مدرک ان را بدست بیاورد... اگر در کشوری با زمینه فرهنگی و ایمانی و ... باشد یعنی زندگی کند ...که بقیه نتوانند بیماری خود را بر سر او بریزند... انوقت احتیاجی نیست دنبال کار بگردد و یا به کار دیگری رو کند ...بلکه به دنبال او می ایند و هر جا برود او را احترام میکنند .. و جایگاهش برازنده اوست ... و او را احیاء میکند در زحمتی که کشیده و همچنین قدر او دانسته و او از لحاظ روحی با تمام توان به جامعه خود کمک میکند... چرا شما درست میگوید ..بله اما اگر ...ولی برادر گفتم .نباید از دایره ایمان دور شوی ..اگر ان این را دست مایه کند ... طوری نمیشود چون خدتوند از اول با او بوده و هست که شک نکنید ... یک مسئله و پوضکع دیگر بگویم ... ان هم اینست که اگر یک فرد ..منظورم اگر کسی علم ریاضی را خوب دانسته و درک کند و این فرد به هر علم و علومی که بخواهد وارد شود ...باور کنید از همه کسانیکه در ان علم در حال کسب علم هستند ... بهتر خواهد توانست بفهمد یاد بگیرد و استفاده کند و تفسیر کند و .... نمیدانم ..که شاید ...هم ...برای ان فرد اینطور ست ...بله .. شما هم موافقید...ممنونم .. خیلی خوب شد ...پس اینطور است ..که البته کامل نبود ..و گریز و گریزی بود بر چند جمله بله جمله ...که کامل بودن در جامع بودن و از ایتدا و درست و دقیق عمل کردند و فکر و تامل و تعلل کردند در تعقل بدست می اید .... کمی از یاد برده ام ..که در حال جمع کردن حاظه و برگشت ان از محتوای داشته در ان چه در خود داشتم هستم ... پس ببخشید اساتید ... ریاضی را اگر در مبتدی ان از مختصات اولیه بیاموزید هر تابع و انتگرال و مشتقی را در دیتیل های مختلف حل خواهید کرد .. که ریاضی راه مشخص و فرمول دارد .... و نباید از ان فرار کنیم ...هر مسئله ای حل شدنی ست...و الا غیر ...تشکر میکنم از حوصله شما و ممنونم .....
رشته ریاضی بدرد نمیخوره
وقتی هیچی سرجاش نیست همین میشه.
وقتی همه چی بشه پول همینه.
وقتی یه ریاضیدان در عالیترین سطح وضع مالیش قابل مقایسه با یک پزشک نیست، چه انتظاری دارید. وقتی به یکی اینقدر می رسید که نمیدونه چطور جمع کنه و به یکی دیگه توجهی ندارید میشه همین که می بینید.
خود کرده را تدبیر نیست.
نخبه های ما قرار میکنند اما نه به خارج، بلکه اول به رشته علوم تجربی.
خودمون فراریشون میدیم به علوم تجربی .
منشاء فساد سیاستهای ناکارآمد و ایجاد مافیایی بنام وزارت بهداشت هست.
تا ادغام نشه وزارت بهداشت با وزارت علوم، مطلب همینه و تغییری نمیکنه.
با حرف و گزارش چیزی عوض نمیشه.
مگه از زندگی چی میخوای
اوضاع اینقدر خراب هست که هیئت علمی هم انصراف داده و در ازمون تجربی امتحان داده تقریبا تمام هم دوره ای های من هم الان خارج از کشور یا مشغول کار هستند یا در در حوزه پژوهش با دانشگاه های تراز اول دنیا دارن کار میکنند.
خیلی از داد و بیداد کردن اموزش پرورش یا دانشگاه ها هم الان نه به خاطر کمبود نیروی فنی بلکه به خاطر بیکار شدن خودشونه امروز حساس شدن(وقتی دانشجوی فنی نباشه دیگه نیاز به بخش فنی و هیئت علمیش هم نیست)
و گرنه جوانان کشور ما ظرفیت اولی و برتری و سروری را در جهان ریاضی و در رشته های ریاضی و فیزیک دارند.
بقیه خودشون متمایل میشن
اصلا برای چی همه باید وارد آموزش عالی بشن
بخش های مهارت آموزی مثل فنی حرفهای رو بیشتر کنید که طرف بعد گرفتن دیپلم یه حرفه بلد باشه بره مستقیم سر کار
بره آرایشگری کنه، خیاطی کنه و ....
الکی برای چی بیاد دانشگاه فقط مدرک بگیره بعد بره یجای بی ربط به تحصیلاتش کار کنه؟؟
فقط اونایی که علاقه به کارهای علمی و پژوهشی و لبه دانشی دارن باید وارد دانشگاه بشن
حالا ریاضی اینطوری شده، باید توازن برقرار شود
تجربی رشته ضعیفان نیست عزیز ،رشته کامل و جامعی است.
اونایی که سرشون به تنشون می ارزید رو میفرستادن ریاضی.
اگه دقت کنین میفهمی چرا برای یه مریضی ساده مردم ۱۰ تا پزشک میرن. شاید یکیشون بفهمه و درست تشخیص بده و درمون بشید.
عمومی ماهی ده میلیون
متخصص ماهی ۱۲ میلیون
پول فقط دست آرایشگرهای زنانه است.
این آمار و ارقام رو از کجا میاری؟
داداش من پزشکه ولی ماهیانه بزور ۱۲ تومن حقوقشه
مگر اینکه بخواهیم حقوق یک فوق تخصص دندان پزشک یا پزشک جراح را با حقوق آمریکا حساب کنیم.
حالا انتظار دارید دیگر مشاغل با ۷میلیون در ماه بهترین کارکرد را داشته باشند؟
وقتی درآمد مهندس ناظر از نگهبان ساختمان کمتر و وزیر افزایش اندک راکاهش میدهد
درآینده ساختمانی یا برق یابای نخواهد بود که پزشکان با درآمد نجومی برآن سلطنت کنند ساختمان نوساز نخواهد بود که دلالان آن رابفروشند حلقه اصلی پیشرفت کشور رشته های مهندسی که شما سعی در تخریب آن دارید مهم نیست آینده مشخص میکند با چه رشته نیاز است
میخواین بیکار روی بیکار جمع کنین که چی بشه
ممنون از حضور شما باشگاه خبرنگاران جوان و
اینکه حضور شما باعث دیده شدن ما می شود ،
مخصوصا از خانم عابد ،
ممنون با زبان دل و قلب ،
زبانی که توصیف نمی شود و فقط یک کلمه می تواند بگوید
ممنون ،
پیمان اشراقی.
خودتون چرا این کار رو نکردین و نمیکنین؟
بعد طرف بیاد ریاضی بخونه چیکار کنه؟ اول کارش رو جور کنید بگید به طرف خونه میدیم حقوق مکفی می دیم تا نخبه بجای پزشکی بیاد ریاضی بخونه.
با حرف زدن و ابراز نگرانی کردن گه مسئله حل نمی شه. اقدام کنید. اقدام.
گشتم نبود،نگرد نیست!
الان هرکی عاقل باشه باید از همون اول جوونی بره تو بازار و از یه جایی شروع به کار کنه و دیگه دل به کنکور و دانشگاه و آزمون استخدامی خوش نکنه.
علوم انسانی تقریبا راحت تر از بقیه رشته هاست و اتفاقا بازار بسیار خوبی دارد ، وکیل ، قاضی ، روانشناس ، نماینده شورای شهر و مجلس ، وزیر و ... معمولا از این رشته ها هستند و به نسبت زحمتی که میکشند درامد بسیار خوبی دارند
رشته تجربی : معمولا نسبت به رشته های ریاضی ، فنی و مهندسی به مراتب سختی کمتری دارد ، یک پزشک عمومی یا یک دندانپزشک با 7-6 سال درس خواندن در بازار امروز حداقل روزی 1 میلیون درامد دارد ، با صفر روز سابقه کار ، پروانه اش را هرجا هم ببرد تحویلش میگیرند چون وزارت خانه پشت مافیاست و نمیگذارد تعدادشان زیاد شود .
اماجامعه بزرگ مهندسی ، ریاضی باید بروند غاز بچرانند
شما باشید کدام را انتخاب میکنید
متاسفم که مسئولین ما هنوز نمیدانند عیب کار کجاست و فکر میکنند با بورسیه تحصیلی میتوانند مشگل را حل کنند
مشگل بازار کار و درامد است
عمدی تو کاره یعنی متوجه نشدید تا الان