به تازگی محققان «دانشگاه علم و صنع پوهانگ» در کره جنوبی یک حسگری را ابداع کرده اند که میتواند «روغنهای بد» برای پخت و پز را تشخیص دهد. بنابر این گزارش، این محققان یک «حسگر مولکولی فلورسنت» برای تشخیص روغنهای ناسالم برای آشپزی درست کرده اند که این فناوری جدید میتواند هر فردی را قادر سازد تا زمان پخت برای تمامی انواع روغنهای آشپزی را به سادگی اندازه گیری کند.
این تیم تحقیقاتی به ریاست «یانگ تائه چنگ» (Young-Tae Chang) از گروه شیمی در دانشگاه علم و صنعت پوهانگ، برای نخستین بار در جهان، یک «کاوشگر مولکولی فلورسنت» را ساخته اند که حساسیت بالایی در تشخیص روغنهای دارای ناسالم برای آشپزی است. حسگرهای فلورسنت از نوع «حسگرهای نورتابناکی» هستند که نشان میدهند آیا یک «یون» و یا یک مادهای خاص از طریق سیگنال نوری تشخیص داده میشوند یا خیر.
زمانی که روغنهای آشپزی برای مدتی طولانی مورد استفاده قرار میگیرند، موارد مضر برای بدن در آنها تولید میشود. متأسفانه برخی روغنهای تقلبی و دارای ناخالصی برای تهیه برخی از غذاها استفاده میشود و حتی این نوع روغنها، به مشتریان نیز فروخته میشود. با این حال، روشهای متعارف تشخیص این نوع روغنها، برای عموم مردم به راحتی در دسترس نیست؛ چرا که روشهای مرسوم نیازمند داشتن تجهیزات گرانقیمت و مهارتهای حرفهای در این زمینه است.
حال برای حل این مشکل، این تیم تحقیقاتی کره ای، یک حسگر مولکولی فلورسنت را ابداع کرد که هرکسی میتواند با راحتی از آن برای اندازه گیری دقیق میزان پخت و پز استفاده کند. این حسگر از یک روش دوگانه استفاده میکند که هم «گرانروی» (ویسکوزیته) و هم اسیدیتهای را که در طول پخت و پز تغییر میکند، تشخیص میدهد.
این فناوری همچنین قادر است تا به شکلی دقیق اندازه گیری کند صرف نظر از ماده تشکیل دهنده، روغن پخت و پز چه مدت استفاده شده است و حتی جالبتر، قادر است تا اندک روغن بد و ناسالمی را که با روغن تازه مخلوط شده باشد را نیز تشخیص دهد.
این تیم تحقیقاتی کُره همچنین ابزاری قابل حمل را ساخته اند و نام آن را «سیستم حسگر روغن بد» برای مصارف فوری نام نهاده اند که انتظار میرود به عنوان ابزاری برای نظارت بر کیفیت روغنهای پخت و پز برای مشتریان و صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
منبع: ساینس دیلی