سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاهی به اعتبارات آبی خراسان رضوی در بودجه ۱۴۰۱

در حالی که رفع تنش آبی مشهد حداقل به هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، تنها ۱۳۶ میلیارد در بودجه ۱۴۰۱ برای خراسان رضوی در نظر گرفته شده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، برای گذر از تنش آبی و اجرای طرح‌های اضطراری تأمین آب مشهد بیش از ۱۱۸۰ میلیارد اعتبار نیاز است، سهم استان از کل اعتبارات فصل «آب» و «آب و فاضلاب» لایحه بودجه حدود «نیم درصد» است.

هرچند اعتبارات ۱۶ پروژه آبی استان نسبت به سال گذشته دو برابر شده است، اما بنا بر اذعان مدیر عامل آبفای مشهد این اعتبارات به حدی ناچیز است که باید منتظر برش استانی اعتبارات متمرکز بود تا بتوان تنها پروژه‌های اضطراری تأمین آب مشهد برای سال آینده را عملیاتی کرد.

خراسان رضوی؛ استانی که ۳۴ دشت از مجموع ۳۷ دشت آن ممنوعه و بحرانی است و با بالاترین کسری مخازن آب زیرزمینی در کشور با ۱.۲ میلیارد متر مکعب روبه‌روست، که نتیجه این کسری مخازن آب، تشدید بحران و افت سالیانه حدود یک متر سطح آب‌های زیرزمینی و نشست حدود ۲۲ سانتی‌متری زمین در برخی نقاط دشت‌های بحرانی به‌خصوص دشت مشهد است. استانی که امسال با شدیدترین خشکسالی نیم‌قرن اخیر دست‌وپنجه نرم می‌کند.

کاهش شدید بارندگی‌ها یعنی نبود تغذیه مخازن آبی زیرزمینی و کاهش منابع آبی سطحی مانند سدها. در چنین شرایطی برداشت آب از منابع زیرزمینی تشدید و کسری مخازن بیشتر می‌شود و نشست زمین بیشتر از سال‌های گذشته است.


بیشتر بخوانید


استانی که چنین شرایط بحرانی را به لحاظ منابع آبی دارد و مشهدالرضا به‌عنوان دومین کلان‌شهر کشور با بیش از شش میلیون جمعیت سیال و میزبانی سالیانه بیش از ۳۰ میلیون زائر امام هشتم (ع)، می‌طلبد نگاه ملی و فوق‌العاده برای حل بحرانش وجود داشته باشد.

افزایش ۲۵ درصدی اعتبارات فصل آب کشور

بررسی اعتبارات فصل آب لایحه بودجه ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که دولت برای زیر فصل‌های حوزه آب کشور از جمله عرضه آب، تأمین آب و بهره‌برداری منابع آبی بیش از ۹۲۰۸ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته است که این اعتبارات نسبت به مصوب قانون بودجه ۱۴۰۰ که معادل ۷۳۶۸ میلیارد تومان بوده، افزایش ۱۸۴۰ میلیارد تومان ۲۵ درصدی پیدا کرده، اما سهم استان خراسان رضوی از این اعتبارات تنها در قالب دو پروژه تعریف شده است؛ مطالعه انتقال آب از خلیج‌فارس و دریای عمان به فلات مرکزی که این پروژه بیشتر بناست به صورت کامل توسط بخش خصوصی تأمین اعتبار شود و اعتبارات دولتی تنها صرف انجام مطالعات آن می‌شود.

سهم استان از اعتبارات فصل آب؛ نیم درصد

به این ترتیب سهم استان بحران‌زده خراسان رضوی از اعتبارات فصل آب لایحه بودجه ۱۴۰۱ تنها یک پروژه درون استانی و یک پروژه مطالعاتی با دیگر استان‌های شرقی کشور و در مجموع ۴۷ میلیارد تومان است؛ بنابراین سهم استان از ۹۲۰۸ میلیارد تومان اعتبار «فصل آب» لایحه بودجه ۱۴۰۱ کشور کمتر از «نیم درصد» است.

پروژه‌های فصل آب استان به استان منتقل شده‌اند

دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ بخشی از اعتبارات را در قالب «طرح‌های ملی انتقالی به استان» گنجانده است.

سهم استان خراسان رضوی از این طرح‌ها ۲۰ پروژه است که بخش عمده آن در حوزه آب است؛ بنابراین دولت ۱۳ پروژه حوزه آب و فاضلاب را از ذیل پیوست شماره ۲ لایحه بودجه خارج و در قالب طرح‌های ملی انتقالی به استان تعریف کرده است. بر این اساس، طرح‌های آبی استان از ردیف‌های لایحه بودجه ۱۴۰۱ حذف نشده‌اند بلکه اعتباری جداگانه و در ذیل فصل پروژه‌های منتقل شده به استان‌ها تعریف شده‌اند، اما هنوز جای سؤال است که چرا سهم استان خراسان رضوی از کل اعتبارات فصل آب لایحه بودجه ۱۴۰۱ کمتر از نیم درصد است.

مهم‌ترین پروژه‌ای که دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ اعتبار آن را سه برابر افزایش داده، احداث سد شوریجه برای تأمین آب شهرستان سرخس است که از ۱۵ میلیارد تومان مصوب ۱۴۰۰ به حدود ۴۱ میلیارد تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ افزایش یافته است.

پروژه تأمین آب شهر مشهد از سد دوستی نیز در لایحه بودجه ۱۴۰۰ بدون اعتبار بوده، اما در لایحه بودجه ۱۴۰۱ بیش از ۲۲ میلیارد تومان اعتبار برای آن پیش‌بینی‌شده است.

با توجه به این که استان خراسان رضوی به خصوص کلان‌شهر مشهد برای شرایط بحرانی و تنش آبی تابستان سال آینده آماده می‌شود باید دید برای پشت سر گذاشتن این بحران و تنش پیش رو چه میزان اعتبار و برای تکمیل پروژه‌های آبی مشهد چه میزان بودجه نیاز است. 

اسماعیلیان مدیر عامل آبفای مشهد گفت: بخش محدودی از اعتبارات آبفای مشهد در قالب بودجه و به‌صورت پروژه‌های تعریف شده مشخص شده و بخش اصلی اعتبارات آبفای مشهد برش از اعتبارات متمرکز ملی و اعتبارات توسعه متوازن ملی و استانی است.

از ۱۹۰ میلیارد بازپرداخت تسهیلات تا تصفیه‌خانه ۷۳۰ میلیاردی

وی گفت: برای پروژه انتقال آب از سد دوستی حدود ۱۹۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم تا بتوانیم تسهیلاتی را که در گذشته برای تکمیل طرح استفاده کردیم بازپرداخت کنیم. برای پروژه انتقال آب سد ارداک با توجه به پیشرفت ۸۰ درصدی این پروژه برای احداث تصفیه‌خانه این طرح ۷۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. برای تأسیسات فاضلاب شهر مشهد نیز طبق موافقت‌نامه قبلی ۶۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم است که طرح‌های فاضلاب مشهد به اتمام برسد، اما مجوز‌های لازم برای استفاده از ماده ۵۶ دریافت شده، زیرا این اعتبارات کفاف نمی‌کند.

نیاز ۱۱۸۴ میلیاردی برای طرح‌های اضطراری تنش آبی مشهد

مدیر عامل آبفای مشهد گفت: بخش عمده اعتبارات آبفای مشهد از طریق اعتبارات مقابله با تنش آبی وزارت نیرو است و می‌افزاید: برای مقابله با تنش آبی سال ۱۴۰۰ تاکنون ۱۴۰ میلیارد تومان اعتبار از وزارت نیرو گرفته‌ایم و امیدواریم بتوانیم اعتبار بیشتری دریافت کنیم، علاوه بر این، ۲۲۹ میلیارد تومان اعتبار در قالب بند «ط» تبصره ۲ قانون بودجه در نظر گرفته شده، ولی هنوز پرداخت نشده است که تلاش می‌کنیم ابلاغ این اعتبار‌ها را دریافت کنیم.

اسماعیلیان گفت: اما برای مقابله با تنش آبی مشهد در سال آینده؛ برای اجرای طرح‌های اضطراری تأمین آب شرب مشهد که پیوست قانون بودجه ندارند ۱۰۷۴ میلیارد تومان و جهت اجرای طرح‌های اضطراری تأمین آب روستا‌های مشهد به حدود ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. این اعتبارات تنها برای رفع تنش آبی سال آینده مشهد نیاز است.

منبع: خراسان

انتهای پیام//ف.ب

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.