سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بیش از ۲۰ استان کشور درگیر موج جدید سرما/ ظرفیت پالایشگاه‌های گازی افزایش می‌یابد؟

مصرف روزانه گاز کل کشور به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است، اما ظرفیت پالایشگاه‌های گاز، تنها ۱۵۰ میلیون مترمکعب بیشتر از این رقم است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ طبق اعلام سازمان هواشناسی، از روز شنبه (۲۷ آذرماه) سامانه بارشی جدیدی وارد کشور شده که بیش از ۲۰ استان را در برگرفته و تا روز چهارشنبه (یکم دی ماه) ادامه داشت.

با ورود این سامانه بارشی و کاهش دمای هوا، روند مصرف گاز نیز افزایشی شده است به طوری که، مسعود کاظمی معاون عملیات مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در این باره، گفت: اکنون با تولید روزانه حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز، مقدار مصرف در بخش‌های خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه‌ها و مصارف عملیاتی، حداقل بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون مترمکعب از مقدار تولید بیشتر است که البته این پیشی گرفتن تنها مربوط به فصل‌های سرد سال می‌شود.

او ادامه داد: شاید در روز‌های پیش رو، مصرف خانگی حدود ۵۰ میلیون مترمکعب دیگر نسبت به وضع فعلی افزایش یابد و به حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب در اواخر هفته برسد.

مجید چگنی مدیرعامل شرکت ملی گاز نیز در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ بالغ بر ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز در شبکه خانگی و تجاری مصرف شده است. همچنین حدود ۱۱۵ میلیون مترمکعب نیز در بخش صنایع مصرف گاز داشته ایم.

توضیحات مسئولان شرکت ملی گاز ایران، حاکی از آن است که به طور میانگین، مصرف روزانه گاز کل کشور به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است، آن هم در شرایطی که ظرفیت پالایشگاه‌های گاز کشور، تنها ۱۵۰ میلیون مترمکعب بیشتر از این رقم است.

محمدرضا جولایی مدیر مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در این باره گفت: در کل کشور ۲۲ پالایشگاه داریم که از آن‌ها می توانیم ۸۵۰ میلیون متر مکعب گاز را تصفیه کرده و به شبکه گاز تحویل دهیم. چون ۸۰ درصد از گاز کشور در جنوب کشور تولید می‌شود و از سوی دیگر، ۷۰ درصد مصرف در شمال کشور است، یک ناترازی در تولید و مصرف داریم و باید این گاز را از جنوب به شمال برسانیم.

آخرین پالایشگاه پارس جنوبی به زودی وارد مدار تولید خواهد شد

تمام این صحبت‌ها، به معنای آن است که کشور به اضافه شدن پالایشگاه‌های جدید به مدار تصفیه گاز، نیاز دارد. از سوی دیگر، ساخت پالایشگاه‌های جدید، وابسته به افزایش تولید گاز تصفیه نشده از میادین گازی است و با توجه به این که میدان گازی پارس جنوبی به تنهایی تامین کننده حدود ۷۰ درصد از گاز مورد نیاز کشور است، بازدیدی از روند ساخت آخرین پالایشگاه در حال احداث در بخش خشکی این میدان گازی و همچنین فرآیند استخراج گاز در بخش سکو‌های دریایی آن داشتیم.

پالایشگاه فاز ۱۴ آخرین پالایشگاه از مجموعه پالایشگاه‌های پارس جنوبی است که حدود ۹۰ درصد از سرمایه گذاری آن توسط صندوق توسعه ملی انجام و مابقی این سرمایه گذاری نیز، از منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران صورت گرفته است.

حمید حیدری مدیر تامین کالای فاز ۱۴ پارس جنوبی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با تاکید بر این که این فاز، یکی از ایرانی‌ترین فاز‌های پارس جنوبی است، گفت: بالغ بر ۶۵ درصد از کالا‌هایی که در این فاز استفاده و خریداری شده، از سازندگان داخلی تامین شده و بیش از ۷ هزار نیرو به صورت شبانه روزی در این فاز مشغول به فعالیت هستند. تا این لحظه بالغ بر ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای ساخت، نصب و راه اندازی فاز ۱۴ پارس جنوبی صورت گرفته و پیش بینی می‌شود که نزدیک به ۱۵۰ میلیون دلار دیگر برای بهره برداری کامل از این فاز نیاز باشد.

امین ثابتی مدیر بخش خشکی فاز ۱۴ پارس جنوبی نیز در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز تصفیه نشده، ورودی این پالایشگاه و ۵۰ میلیون مترمکعب خروجی آن در مجموع است. از ۴ ردیف شیرین سازی، اولین ردیف آن به زودی به بهره برداری می‌رسد که در اثر آن، بین ۱۲ تا ۱۴ میلیون مترمکعب گاز شیرین شده را به خط گاز سراسری شهری تزریق خواهیم کرد. این پالایشگاه در مجموع بالغ بر ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و اولین ردیف شیرین سازی آن نیز حدود ۹۹ درصد مراحل ساخت را پشت سر گذاشته است.

اتمام توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی تا سال آینده

۱۲ تا ۱۴ میلیون مترمکعب تولید گاز شیرین سازی شده از یک ردیف عملیاتی این پالایشگاه، معادل تامین گاز حدود ۵۰۰ هزار مشترک جدید است و پیش بینی می‌شود که سه ردیف دیگر این پالایشگاه نیز تا اواخر سال آینده به بهره برداری برسند، اما اتمام ساخت این پالایشگاه یا احداث پالایشگاه‌های جدید دیگر، نیازمند تامین خوراک یعنی گاز تصفیه نشده از میادین گازی است.

با توجه به این که مراحل توسعه بخش دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی به اتمام رسیده، فقط توسعه یک فاز دیگر از فاز‌های ۲۴ گانه پارس جنوبی باقی می‌ماند که فاز ۱۱ است. به طور کلی، تاکنون ۳۹ سکوی دریایی میدان گازی پارس جنوبی به بهره برداری رسیده و دو سکوی دیگر در فاز ۱۱ باقی مانده که البته عملیات حفاری در این فاز نیز از آذرماه سال گذشته آغاز شده و به گفته مسئولان شرکت ملی نفت ایران، تا پایان سال آینده این فاز نیز به بهره برداری خواهد رسید.

هم اکنون تولید روزانه گاز از این میدان، حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب است، اما با توجه به این که هر میدان گازی پس از یک بازه زمانی در اثر استخراج گاز دچار اُفت فشار می‌شود، پیش بینی شده که از حدود ۴ سال آینده، این میدان نیز با اُفت فشار و تولید مواجه شود اما مسئولان شرکت ملی نفت ایران مدعی هستند که برای جلوگیری از اُفت فشار شبکه سراسری گاز در اثر این اتفاق برنامه هایی دارند.

طراحی سیستم‌های فشارافزایی

برنامه نخست، مربوط به عملیات فشارافزایی در پارس جنوبی است. علیرضا عبادی مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در این باره، گفت: کار طراحی سیستم‌های تقویت فشار در حال انجام است و مراحل اجرایی آن به زودی آغاز می‌شود که به نظر می‌آید، جای نگرانی نباشد. در چند سال آینده با بهره برداری از سیستم‌های فشارافزایی، اگر اُفت فشاری هم رخ دهد، با آن سیستم‌ها قابل جبران است.

او گفت: قطعا در سال آینده باید طراحی این سیستم‌ها تمام شده باشد و کار اجرایی شروع شود؛ یعنی امیدوار هستم که تا پاییز سال آینده، کار طراحی به نتیجه رسیده باشد.

توسعه میادین گازی جدید در ۱۰ سال آینده به قیمت کل سرمایه گذاری پارس جنوبی

برنامه بعدی، مربوط به توسعه میادین گازی دیگر است، محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این باره گفت: فعالیت توسعه قطب جدید توسعه میدان‌های گازی، با توسعه میدان گازی پارس شمالی و احداث خط ۲۰۰ کیلومتری از ۱۴ حلقه چاه میدان گازی کیش، سال آینده انجام می‌شود که فرآیند مطالعاتی آن ها نیز آغاز شده است.

او همچنین درباره افزایش تولید گاز کشور گفت: ‌می‌توانیم تا ۱۰ سال آینده به تولید یک و نیم میلیارد مترمکعب گاز در روز برسیم که برای این کار باید ۷۰ میلیارد دلار در میادین گازی سرمایه گذاری کنیم.

تاکنون برای برای احداث و شروع به راه اندازی هر دو فاز استاندارد میدان پارس جنوبی که ۵۷ میلیون مترمکعب گاز تولید می‌کند، یک بودجه اولیه نزدیک به ۵ میلیارد دلار هزینه شده یعنی می‌توان گفت از ابتدای شروع طرح توسعه این میدان، بالغ بر ۸۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در آن صورت گرفته است، اما با توجه به اُفت فشاری که احتمالا در آینده نه چندان دور با آن مواجه خواهد شد، به نظر می‌رسد که کشور، باید معادل همین میزان سرمایه را برای توسعه میادین گازی جدید یا انرژی‌های تجدیدپذیر صرف کند.

گزارش از رقیه هویدا

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
محسن
۱۲:۱۴ ۰۲ دی ۱۴۰۰
بار مالی بودجه زیاد هست.نیروگاه برق درچین وآمریکاباذغال سنگ کار میکند.
ناشناس
۱۰:۵۸ ۰۲ دی ۱۴۰۰
شنیدم دولتی ها میگن مصرف گاز مردم زیاده :) عزیز شما سبد سوختی مردم و صنایع رو کلا گازی کردین چی توقع دارید؟