سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی گزارش می دهد؛

دو راهی خاموشی یا سلامتی؟

انرژی برق در نیروگاه توس مشهد با سوخت مازوت تولید می شود که استفاده از این سوخت در زمستان باعث تشدید آلودگی هوا می شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، با فرا رسیدن فصل زمستان بحث آلودگی هوا پررنگ تر می شود.

پیش از این در بحث آلودگی هوا فقط انگشت اتهام به سوی آلودگی ناشی از خودروها بود اما به تازگی متهمان دیگری به پرونده آلودگی هوا در کلانشهر مشهد اضافه شدند.  مازوت سوزی در نیروگاه توس یکی از این متهم هاست.

حتی چندی پیش هم آیت الله علم الهدی در خطبه های نماز جمعه به این مساله اشاره کرد و گفت:شهر ما شهری است که در مسیر باد شمالی قرار دارد، اما در این مسیر، نیروگاه توس قرار گرفته و بجای گاز، مازوت می‌سوزاند و دود مازوت نیروگاه توس وارد شهر ما می‌شود. باید به این نیروگاه گاز رسانده شود تا مازوت مصرف نشود و این آلودگی ایجاد نشود.

مازوت چیست؟

نفت کوره یا مازوت یکی از هیدروکربن‌های نفتی است که در مراحل پالایش نفت خام پس از نفتا، بنزین و نفت سفید به‌دست می‌آید و چون سیاه‌رنگ است به نام نفت سیاه نیز خوانده می‌شود. این ماده ارزان‌ترین مادهٔ سوختنی برای کوره‌ها، حمام‌ها و تنور نانوایی‌ها و موتور‌های دیزلی و برخی نیروگاه‌ها است.

مازوت چه تأثیری بر محیط زیست دارد؟

درباره تاثیر مازوت در محیط زیست در فضای مجازی جست و جو می کنم آن چه از اطلاعات فضای مجازی برداشت می کنم این است که  مازوت از مواد شیمیایی مختلفی تشکیل شده‌اند و هریک نوعی مخلوط متفاوت از دیگری به شمار می‌آید. زمانی که این مواد به خاک یا آب‌های سطحی می‌رسند، بخشی از آن‌ها تبخیر می‌شوند برخی دیگر نیز به دلیل نشتی مخازن نگهداری آن‌ها در آب و خاک حل خواهند شد.


بیشتر بخوانید


مواد شیمیایی تبخیر شده می‌توانند در اثر تابش نور خورشید به ترکیبات دیگری شکسته شوند. این اتفاق در اثر فعالیت‌های قارچ‌ها و باکتری‌های داخل آب یا خاک نیز صورت می‌گیرد.

این مواد شیمیایی که در خاک و محیط‌های دیگر وجود دارند می‌توانند تا بیش از یک دهه در محیط زیست باقی بمانند. بنزن، تولوئن و زایلین از جمله این ترکیبات سمی هستند.

اثرات استفاده از مازوت بر سلامتی 

در اثر سوزاندن سوخت‌های فسیلی حاوی گوگرد همچون مازوت، ترکیباتی حاوی گازی سمی تشکیل می‌شود که برای سلامتی مضر است. این گاز، وزن بیشتری نسبت به هوا دارد و زمانی که غلظت آن در هوا زیاد شود بوی بدی خواهد داشت که در این سطح، کشنده خواهد بود.

این گاز در غلظت‌های پایین‌تر، درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی، قرمزی چشم و افزایش احتمال بروز بیماری‌های قلبی و تنفسی را به همراه دارد.

اثر دوم سوزاندن مازوت و سایر سوخت‌های گوگردی، تشکیل سولفات‌ها و نیترات‌ها به شکل ذرات بسیار ریز هوا است که باعث ایجاد ذرات معلق موجود در هوا می‌شوند. این ذرات معلق با تشدید آلودگی هوا خطر آسم و حملات قلبی و تنفسی را افزایش می‌دهند.

آیا برای مقابله با مازوت سوزی نیروگاه توس اقدامی شده است؟

مشکل مازوت‌سوزی بیخ گوش مشهد توسط یک نیروگاه برق، سال ۱۳۹۸ و با ورود دادستانی مشهد به این موضوع حل و مخزن‌های مازوت این نیروگاه پلمب شد و فقط کارگروهی با نام اضطرار در استانداری می‌توانست مجوز استفاده مازوت را به نیروگاه برق بدهد. این مجوز به صورت محدود و برای حداکثر چهارپنج روز صادر می‌شد.

این روند تا پارسال برقرار بود تا اینکه داریوش گل علیزاده، معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، در نیمه آبان ماه امسال از به هم خوردن این روند خبر داد و اعلام کرد از ابتدای پاییز در شهر‌های مشهد،تبریز و همدان مازوت سوزانده می‌شود.

 مازوت سوزی در نیروگاه توس مجوز کشوری دارد

حسین فکور، مدیر گروه محیط زیست و توسعه پایدار استانداری خراسان رضوی  این خبر را تأیید کرد و گفت: برخلاف سال‌های قبل که ما در استانداری باید مجوز صادر می‌کردیم، امسال به دلیل اوضاع ویژه تأمین گاز، این مجوز کشوری صادر می‌شود و اکنون نیروگاه توس از تهران مجوز گرفته است.

محیط زیست برای مقابله با بحث مازوت سوزی چه می کند؟

درباره اقدامات محیط زیست در مقابله با مازوت سوزی در فضای مجازی جست و جو می‌کنم آنچه از اظهارات مقامات کشوری سازمان محیط زیست بر می آید این است که  سازمان محیط زیست درباره واحد‌هایی که مازوت می‌سوزانند، دو کار انجام می‌دهد؛ یکی اینکه در فهرست صنایع آلاینده نام آن‌ها را درج می‌کند و دوم اینکه پرونده حقوقی برای آن‌ها تشکیل می‌دهد.در این حالت تصمیم گیری در اختیار مراجع قضایی است.

فعالیت های سمن های محیط زیستی در مقابله با مازوت سوزی

فرشته تقی زاده یکی از فعالان محیط زیست است با او تماس می‌گیرم و درباره کار‌هایی که سمن‌های محیط زیستی برای مقابله با مازوت سوزی نیروگاه توس انجام داده اند سوال می‌پرسم.

او در پاسخ گفت: برحسته سازی این موضوع و آگاه سازی مردم و مسئولان درباره تأثیر  مازوت سوزی نیروگاه توس در آلودگی هوای مشهد از دستاورد‌های فعالیت‌های انجمن‌های محیط زیستی است.


بیشتر بخوانید


این فعال محیط زیست گفت: ما همچنان به دیدار با مسئولان و پیگیری رفع این مسأله ادامه می‌دهیم.

تقی زاده گفت: درباره مشهد نکته‌ای که وجود دارد این است که مشهد شهر زائر پذیری است وقتی هوای این شهر آلوده باشد علاوه بر سلامتی مجاوران، سلامتی زائران و مسافران نیز در خطر است.

سهم گاز نیروگاه توس افزایش یافت

بعد از تداوم آلودگی هوای مشهد و بحث های رسانه ها بر سر مازوت سوزی،حسن افتخاری مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی در روز ۲۳ آذر در نشست کارگروه آلودگی هوای مشهد گفت: چانه زنی‌های استان برای دریافت سهم بیشتر از گاز نتیجه داده است و از دیروز یک میلیون مترمکعب گاز برای مصرف در نیروگاه توس اختصاص یافته است و حداکثر مازوتی که باید در این نیروگاه مصرف شود، یک میلیون و ۹۰۰ هزار مترمکعب است که باید به حداقل ممکن برسد.

 او گفت:  اختصاص سهمیه گاز بیشتر به نیروگاه‌ها به عملکرد آن‌ها نیز بستگی دارد، وزارت نیرو سهم گاز نیروگاه‌هایی را که با راندمان بیشتری فعالیت دارند، افزایش می‌دهد.

مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی گفت: خوشبختانه به جز نیروگاه توس که یک میلیون مترمکعب سهمیه جدید از مصرف گاز گرفت، باقی نیروگاه‌های منطقه خراسان بدون هیچ محدودیتی می‌توانند گاز مصرف کنند.

استفاده از انرژی های پاک کلید رهایی از سوخت های فسیلی

کشور ما و خراسان رضوی می توانند از انرژی های پاک مثل خورشید و باد برای تولید برق استفاده کنند تا پیامدهای استفاده از سوخت های فسیلی در تولید انرژی برق کاهش یابد.

اکنون یک دهم از برق جهان از انرژی باد و خورشید تولید می‌شود.در ۵ سال گذشته استفاده از انرژی باد و خورشید دو برابر شده است و افزایش انرژی‌های تجدیدشدنی باعث کاهش ۴ درصدی تولید برق از زغال سنگ شده است.

در کشور ما وجود منابع غنی نفت و گاز باعث شده است استفاده از سوخت های فسیلی برای تولید برق راهی ارزان و کم هزینه باشد در حالیکه این شیوه به قیمت تخریب محیط زیست و آسیب به سلامتی تمام می شود. 

شاید راه اندازی نیروگاه های بادی و خورشیدی زمان بر و پرهزینه باشد اما حداقل در شهرهای بزرگ که منابع آلاینده های زیادی دارد باید تلاش شود تا حد ممکن از سوخت هایی مثل مازوت برای تولید برق استفاده نشود.

گزارشگر: مریم مزروعی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۳۲ ۰۲ دی ۱۴۰۰
دیگه از این همه بی تدبیری خسته شدیم مسئولین هم صدامون رو نمی شنوند
ناشناس
۰۷:۲۲ ۰۲ دی ۱۴۰۰
گاهی وقت ها فکر میکنم مسئولین حتی به فکر خودشونم نیستن چه برسه به مردم
ناشناس
۰۷:۱۸ ۰۲ دی ۱۴۰۰
این ها وسایلی است که سال های قبل باید فکری براش میکردیم و نکردیم و الان دودش داره به چشممون میره