سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

درخشش سمنان در تاب نخ‌های رنگی

هنر بافندگی از دیرباز در استان سمنان وجود داشته، هنری آمیخته با دست‌های هنرمند که چه با سوزن‌های کوچک و چه با دار‌های بزرگ که امروز احیا شده و مورد توجه قرار گرفته است.

به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان،صنایع دستی، هنری برآمده از ذوق آدمی در امتداد گذر تاریخ است و در استان سمنان از معرق، منبت، گره چینی، حجم‌های چوبی، شبکه بری‌های حجیم فلزی، دست بافته‌های ابریشمین و ظریف، دستمال‌های سنتی و رنگین، شیوه خوشنویسی و تذهیب‌های زرین، گلیم و گلیچ و جاجیم، ظروف سفالی، نمد، پارچه قلمکار از هنر‌های دستی این خطه به شمار می‌رود.

به واسطه تنوع آب و هوایی در استان سمنان، هنر در هر منطقه ویژگی خاص خودش را از نظر نقش، رنگ و کاربرد دارد و این تنوع بر روی ظروف، دست بافته‌ها و اقلام صنایع دستی این استان طی هزاران سال نمود پیدا کرده است.

رونق دست‌بافته‌های سنتی

شاید نام کلاته خیج برای غیر اهالی استان سمنان نام آشنایی نباشد، ولی اگر طالب استفاده از پارچه‌های ایرانی باشید حتما از انواع پارچه‌های نخی و پشمی، حوله، دستمال، شمد، چادر شب، پاپیچ و صنایعی از این دست که هنر دست بانوان این منطقه است استفاده کرده اید.

شهر کلاته خیج بیشترین تعداد بافنده و کارگاه بافت را در استان سمنان دارد؛ این شهر در ۴۵ کیلومتری شمال شاهرود و در مجاورت منطقه حفاظت شده خوش ییلاق و جنگل اولنگ واقع است.

تولید دست‌بافته‌های سنتی از گذشته‌های دور در این شهر رواج داشته و زنان و دختران هنرمند کلاته خیجی با ابزاری ساده و با نخ‌های الوان به بافت انواع دستبافت‌ها مشغولند.

شهر کلاته خیج ۹۰۰ بانوی فعال در حوزه دست بافته‌های محلی دارد و دست بافته‌های آن‌ها در فهرست آثار معنوی ایران هم ثبت شده است.
علاوه بر این آن‌ها توانسته اند پس از سال‌ها، بافت پارچه پرزدار پشمی نفیس با عنوان "ماهوت" را احیا کنند.

بافت پارچه ماهوت در دستگاه بافندگی چهار وردی انجام می‌شود و از این پارچه در تهیه البسه مجلسی و رسمی استفاده می‌شود.

به گرمی نمد ...

نمد مالی یکی از کهن‌ترین و پرسابقه‌ترین صنایع دستی ایران است و جایگاه خاصی در بین صنایع دستی و روستاییان داشته است.

نمدمالی شغل زمستانه مردمان روستای ابرسج شاهرود بوده است، ولی حالا با تبدیل خیلی از اتاق‌های اضافه خانه به کارگاه نمدمالی، تولید این محصول برای ارتزاق سالانه خانواده رونق گرفته است.

ابرسج روستایی در دهستان خرقان بخش بسطام شهرستان شاهرود است. این روستا که به خاطر وجود درخت اورس ۲۵۰۰ ساله اش مشهور است؛ امروز در صنعت نمدمالی هم اسم و رسمی به هم زده.

در روستای ابرسج ۸۰ نفر به شغل دائمی نمدمالی مشغول هستند و تولیدات خود را به اقصی نقاط ایران و حتی برخی کشور‌ها نظیر روسیه، آذربایجان و ارمنستان می‌فرستند.

برای نمد زنی ابتدا نقش دلخواه را انتخاب می‌کنند و روی قالب پشم حلاجی شده می‌ریزند و مالش‌های نمد رول شده آغاز می‌شود.

ابزار شیوه سنتی نمد مالی، کمان، مشته، قالب، طناب، پنجه و پاتیل است امروزه دستگاه‌هایی برای مالش نمد ساخت داده شده وجود دارد، نمد رول می‌شود و در دستگاه قرار می‌گیرد؛ ۲۰دقیقه ضربه می‌خورد و بعد پشت رو می‌شود و لبه‌های کار به صورت منظم تا می‌خورد تا دوباره مالش بخورد.

نمد، کهن‌تر از تمام دست بافته‌های بشری است و پیشینه آن از قالی نیز کهن‌تر است. نقوش نمد از عناصر طبیعی از جمله ماه، خورشید، کوه و درخت گرفته شده و ماده اصلی و اساسی نمد پشم است.

نمد در ابرسج با نقوش و نگاره‌های نمد چهار گوش خورشیدی، نمد تخم مرغی یا ترنجی، چهار گوش بند رومی، گرد ستاره‌ای و سایر اشکال هندسی تولید می‌شود.

نمد به عنوان کلاه، کف پوش و زیرانداز، پوشش و پوشاک، برای روی اسب و زین در حمل و نقل کاربرد دارد و بخاطر خواص درمانی که در رطوبت کشی دارد در بهبود آرتروز و روماتیسم استفاده می‌شود.

انتهای پیام  /ن 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.