سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می دهد؛

یاقوت خاوران با وعده مسئولین سرخ می‌ماند؟

زرشک خراسان جنوبی برای فروش به صرفه منتظر اجرایی شدن وعده‌های مسئولین است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، زرشک محصولی پاییزه و یکی از مهمترین محصولات استراتژیک خراسان جنوبی که مدتی است فصل برداشت آن تمام شده و بر اساس پیش‌بینی‌ها امسال ۲۲ هزار تن زرشک خشک در استان تولید خواهد شد.

خراسان جنوبی این استان کویری، رتبه اول تولید یاقوت سرخ را در ایران و جهان در اختیار دارد و علاوه بر اینکه در تولید حرف اول را می‌زند و ۹۸ درصد زرشک کشور را تأمین می‌کند، در کیفیت نیز پیشتاز است و زرشک را با بهترین کیفیت به بازار عرضه می‌کند.

اما محصولی که قرار بود خنده بر لب کشاورزان بنشاند گویا همچنان مشکلات فروش آن پابرجا است.

فروش زرشک تازه کم سود، خشک کردن زرشک مشکل

زرشک کاران از قیمت پایین زرشک تازه گلایه دارند و این در حالی است که این قشر زحمتکش برای خشک کردن محصول خود نیز با مشکل نبود بارگاه و سردخانه مواجه اند و از وعده‌های روی زمین مانده مسئولین می‌نالند.

کاملی یکی از زرشک کاران خراسان جنوبی می‌گوید: زرشک از جمله محصولاتی است که هر یک سال در میان محصول می‌دهد و باردهی آن هر ساله نیست.

او ادامه می‌دهد: در سال‌های باردهی نیز مشکلات متعددی برای زرشک کاران به وجود می‌آید که هم سر منشأ طبیعی دارند و هم به دلیل عدم مدیریت به وجود می‌آیند.

کاملی عنوان می‌کند: اگر بخواهیم محصول خود را به صورت تازه به فروش برسانیم باید با قیمت ۱۰ الی ۱۵ هزار تومان زرشک تازه را بفروشیم که سودی برایمان ندارد.

این کشاورز زرشک کار از قیمت پایین زرشک ناراضی است و می‌گوید: هر روز قیمت زرشک پایین می‌آید و با وجود این هم خریدار زیادی برای محصولات ما وجود ندارد.

او با اشاره به اینکه نگهداری زرشک برای فروش آن به صورت خشک نیز مشکلاتی دارد، بیان می‌کند: دلگرم به فروش زرشک به صورت خشک هستیم، اما نبود بارگاه و سردخانه امیدمان را ناامید می‌کند.

کاملی با بیان اینکه انبار کردن زرشک به صورت خرمنی نیز می‌تواند در زمان بارش باران مشکلاتی را ایجاد کند و سبب خرابی محصول شود، اظهار می‌کند: کشاورزان به دلیل عدم حمایت از سوی جهاد کشاورزی دلسرد هستند و امید چندانی به ادامه کار ندارند.

این زرشک کار تصریح می‌کند: قرار بود وام‌هایی را به ما بدهند که برای خود بارگاه و سالن زرشک بسازیم، اما به دلیل مشکلات به وجود آمده و عدم حمایت از سوی نهاد‌های مربوطه، از این کار منصرف شدیم و تنها چیزی که باقی ماند، کوله باری از مشکل بود.

قیمت بالای سم و کود ریشه سود را می‌خشکاند

قیمت بالای کود و سم نیز از جمله مواردی است که زرشک کاران خراسان جنوبی از آن گلایه دارند و خواسته کشاورزان این است که در سال باردهی درختان حمایت‌هایی در این زمینه از آن‌ها صورت بگیرد.

الوانی دیگر زرشک کار خراسان جنوبی گفت: کود و سم جزو مواردی هستند که قیمت بالای آن‌ها در استان، عرصه را برای کشاورز تنگ‌تر کرده اند.

او از مسئولین خواست زمانی که وعده و قولی را می‌دهند سر قول خود بمانند و به کشاورز امید‌های بی پایه و اساس ندهند تا کشاورز نیز بتواند با دلگرمی به کار خود ادامه دهد.

الوانی ادامه می‌دهد: زرشک در سال باردهی باید بیشتر بازدهی مالی را برای کشاورز داشته باشد و حتی کشاورز باید مسیر خود را برای صادرات هموار ببیند، اما وقتی که هیچ موردی را برای تسهیل امور خود نمی‌بیند، دست از کار می‌کشد که این امر می‌تواند هم برای خود کشاورز و هم برای اقتصاد استان مضر باشد.

برای زرشک چه برنامه‌هایی دارید؟

فقط در همین دو ماه اخیر بار‌ها و بار‌ها برای حل مشکلات زرشک کاران از سوی رسانه‌ها پیگیری‌های مختلفی صورت گرفت.

بیست و چهارم شهریور ماه امسال ضیائیان احمدی مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی گفت: کشاورزان دغدغه‌ای در خصوص فروش زرشک نداشته باشند و مثل پارسال به ما اعتماد کنند.

او ادامه داد: باغداران احساسی برخورد نکنند و زرشک خود را با هر قیمتی نفروشند.

ضیائیان احمدی بیان کرد: قصد داریم امسال ۲۵ تا ۳۰ درصد از زرشک را به صورت تازه در بازار‌های عمده کشور توزیع کنیم.


بیشتر بخوانید


مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی ادامه داد: بعد از سفر ریاست جمهوری به استان خبر‌هایی مبنی بر تخصیص تسهیلات با کارمزد پایین برای خرید زرشک به گوش رسید که امیدبخش کشاورزان شد.

یازدهم مهر ماه نیز برای پیگیری موضوع با ضیائیان احمدی گفتگو کردیم که او گفت: چند مرکز خرید را تعیین کرده ایم که زرشک را به صورت شاخه تحویل بگیرند تا در مراکز عرضه در کلان‌شهر‌ها به خصوص میادین تهران عرضه کنیم که اولین مرکز در درمیان فعالیت خود را شروع کرده است.

او همچنین بیست و یکم مهر ماه گفت: به تمامی کشاورزان توصیه می‌کنم که خودشان محصول زرشکشان را خشک کنند تا بتوانیم یک برنامه برای خرید زرشک خشک شده زرشک کاران اجرا کنیم و قطعا تا چند ماه آینده این رونق را شاهد خواهیم بود.

قناعت استاندار خراسان جنوبی نیز در روز معارفه خود در خصوص مشکلات حوزه زرشک استان گفت: خراسان جنوبی رتبه اول زرشک کشور را دارد، ولی دغدغه مهم قیمت پایین آن است که باید رفع شود.

او افزود: دغدغه جدی کشاورزان زرشک موجود در انبارهاست که به فروش نرسیده که قول می‌دهم ظرف دو هفته آینده چند هزار تن زرشک موجود در سردخانه‌ها را با قیمت خوب و مناسب با همراهی دولت به فروش برسانم.

ضیائیان احمدی مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی در برنامه میز خبر رادیو با اشاره به صحبت استاندار جدید گفت: در جریان این موضوع نیستیم که قرار است چه کاری انجام شود.

او افزود: طی جلسات برگزار شده قرار بر این شده است تا سرپرست معاونت اقتصادی استانداری با استاندار دیدار کند و از این موضوع مطلع شود که آیا با طرح‌های حمایتی تعاون روستایی خرید زرشک انجام خواهد شد یا طرح جدیدی به جریان خواهد افتاد.

ضیائیان احمدی بیان کرد: موضوعی که وجود دارد این است که هر اتفاقی بیفتد باید با هم افزایی همراه شود تا مشکلات زرشک کاران حل شود.

مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی عنوان کرد: تا زمانی که اعتبارات در نظر گرفته شده اختصاص پیدا نکند، نمی‌توان کاری را انجام داد و منتظر تخصیص ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار تأمین شده هستیم.

روایت‌هایی از یک اعتبار

پنجم آبان ماه به سراغ قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی رفتیم که او از تأمین اعتبار ۲۵۰ میلیارد تومانی برای تشکل‌ها به منظور خرید زرشک از کشاورزان خبر داد.

یازدهم آبان ماه نیز ضیائیان احمدی مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی در خصوص تخصیص اعتبار برای خرید زرشک گفت: تاکنون مبلغی برای خرید زرشک تازه به استان نیامده است.

او افزود: این اعتبار تعهد شده است، اما هنوز تخصیص و ابلاغ نشده است و قطعاً تا زمانی که ابلاغ شود و تشکل‌ها بتوانند آن را به صورت تسهیلات از بانک بگیرند مدتی طول خواهد کشید و بعید به نظر می‌رسد که به زرشک تازه ما برسد، اما برای خرید زرشک خشک چاره ساز خواهد بود.

ضیائیان احمدی در دهم آذر ماه در این خصوص گفت: اعتبار ۲۵۰ میلیارد تومانی خرید حمایتی هنوز به دست ما نرسیده و هفته آینده به اتفاق نماینده قاینات و زیرکوه در سفر به تهران این موضوع را پیگیری می‌کنیم که امیدواریم خبر‌های خوبی به کشاورزان بدهیم.

شورای قیمت گذاری برگزار شود، زرشک هایتان را می‌خریم

قادری فر مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور نیز که ۲۵ آبان ماه به خراسان جنوبی سفر کرده بود وعده خرید زرشک کشاورزان با برگزاری شورای قیمت گذاری در تهران را داد.

او در این خصوص گفت: ظرف یک هفته آینده با اخذ مجوز نهایی شورای قیمت گذاری محصولات اساسی کشاورزی، محصول زرشک نیز در سبد خرید حمایتی، تضمینی و توافقی وزارت جهاد قرار خواهد گرفت.

عرب شاهی مدیر مرکز ارتباطات، امور مجلس و استان‌های سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در خصوص برگزرای شورای قیمت گذاری زرشک گفت: مطابق با قول مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در سفر به خراسان جنوبی، روز بعد از سفر مقدمات برگزاری این شورا را فراهم کردیم.

او افزود: در دوران مدیریت سازمان تعاون روستایی این اولین بار است که قرار است خرید حمایتی زرشک اتفاق بیفتد.

عرب شاهی عنوان کرد: ما توانستیم ظرف مدت ۳ الی ۴ روز استاندارد‌های جمع آوری و انبارداری را برای نوشتن دستورالعمل آماده کنیم.

دهم آذر ماه نیز ضیائیان احمدی مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی در ارتباط با خرید حمایتی زرشک گفت: در پی سفر اخیر مدیرعامل سازمان تعاون روستایی به استان در ۲۵ آبان و قول مساعد برای خرید حمایتی زرشک، طی ۴۸ ساعت توانستیم طرح را آماده کنیم که پیشنهاد قیمت و هزینه تمام شده در آن اعلام شده است.

او افزود: چون منافع زرشک کاران زحمتکش استان مطرح است از تمام ظرفیت‌ها به ویژه رسانه ملی و مسئولان کشوری برای به نتیجه رسیدن خرید حمایتی استفاده می‌کنیم.

زرشک کاران نگران نباشند

عرب شاهی مدیر مرکز ارتباطات، امور مجلس و استان‌های سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور گفت: مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور اعلام کرده است که موافقت گرفته شده و فقط باید یک قیمت را تعیین کنیم تا سبب رونق برای کشاورزان در عرصه زرشک شود.

او افزود: روی قیمت این محصول کار کارشناسی انجام می‌شود که زرشک با قیمتی خریداری شود که رضایت زرشک کاران را به همراه داشته باشد.

عرب شاهی تصریح کرد: دستورالعمل نوشته شده است و به زودی قیمت‌های کارشناسی شده‌ای را که مصوب و ابلاغ شد را اعلام خواهیم کرد.

مدیر مرکز ارتباطات، امور مجلس و استان‌های سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور بیان کرد: زرشک کاران خراسان جنوبی نگران نباشند، ما موضوع را به نحوی مدیریت خواهیم کرد که کشاورزان ماحصل تلاش یک یا دو ساله خود را با قیمت مناسب به فروش برساند.

تولید و کیفیت بالا، قیمت کم

۹۸ درصد زرشک بی دانه دنیا در خراسان جنوبی تولید می‌شود، اما قیمت پایین و نبود بازاریابی مناسب افسوسی بر دل ۳۸ هزار زرشک کار این استان گذاشته است.

هم اکنون دلالان زرشک دانه اناری یا همان خرمنی کشاورزان را از ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان و زرشک پفکی پارسال را هم تا ۸۰ هزار تومان به صورت مدت دار می‌خرند که کشاورزان با توجه به هزینه‌های زیاد از این قیمت گله دارند.

بر اساس گفته متولیان پس از قیمت گذاری زرشک در شورای قیمت گذاری شاهد خرید زرشک از کشاورزان خواهیم بود، آن هم با قیمتی که رضایت یاقوت کاران را به همراه داشته باشد و آلام آن‌ها را تسکین دهد.

در صورتی که وعده‌های مسئولین عملیاتی شود، گره‌های بیشتری از کار کشاورزان باز خواهد شد و آن‌ها به ادامه فعالیت در حوزه کشاورزی دلگرم‌تر خواهند شد.

گزارش از زهرا رضایی

انتهای پیام/ ر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۰:۲۵ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
حداقل داخل کسی نمخوره به خاطر گرانی مرغ زرشک پلو با مرغ صادرات کنید
ناشناس
۱۳:۱۹ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
زرشک چیز ضروری واز لازمات مواد خوراکی نیست یک ساله دیگر زرشک استفاده نمی کنم چون هم گران است وهم باید با درامد کم بتوانم گوشت ولباس وبرنج ومایهتاج روزانه راتهیه کنم کیلو ۳۰ تومان خوب است
علی
۱۲:۴۰ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
دقیقا به ما دامدار ها هم گفتن نگران نباشید
ولی الان هرچی دام داشتیم دادیم رفتن کشتار گاه الان با پشکلاشون ی قل دو قول بازی میکنیم
ناشناس
۱۲:۲۰ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
الانش هم دیگه از زرشک استفاده نمی کنیم، گرون بشه که دیگه هیچی! البته درسته که هرقدر هم گرون تر بشه تاثیری نداره چون حذفش کردیم، ولی اینطوری دیگه امیدی به پایدار بودن زرشک کاری وجود نخواهد داشت و طی چند سال آینده از بین خواهد رفت.
ناشناس
۱۲:۰۶ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
این مسئولین هری چی گفتن بر عکس شده این نعمت های خدادادی اگه دست چینی ها بود چه میکردن از هیچی چی میسازن
ناشناس
۱۲:۰۲ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
کیلوی 7 تومن از کشاورز میخرن ما خشک میخریم 120 تومن
ناشناس
۰۸:۳۱ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
مسئولین با وعده دادن سیب رو نابود کردن مرغ رو نابود کردن شدیم وارد کنند مرغ یخی گاو کوسفند رو بخاطر وعده خوراک همه رو بردن به کشتارگاه