سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کاهش بارندگی‌ها، کشور را با معضلات مختلفی مواجه می کند

خشکسالی پدیده‌ای است که اگر به موقع برای آن راه حل پیدا نشود، ممکن است در آینده باعث بروز مسایل و مشکلات دیگر شود.  

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ طبق آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران تا اول خرداد ماه ۱۴۰۰ میزان بارندگی‌هایی که اتفاق افتاده ۳۶ درصد کمتر از میانگین ۵۲ ساله بوده است و بدترین وضعیت را حوضه آبخیز بخش شرقی داشته است.

بهترین وضعیت را نیز حوضه آبریز دریاچه ارومیه دارد که میزان ریزش‌های آسمانی آن فقط ۷ درصد کمتر از میانگین بلند مدت است.

پژوهش‌ها و تجربیات دنیا ثابت کرده است؛ خشکسالی پدیده‌ای است که اگر به موقع برای آن راه حل پیدا نشود، ممکن است در آینده باعث بروز مسائل و مشکلات دیگر به صورت سلسله مراتبی شود و حتی ممکن است منجر به تنش‌های اجتماعی و خشونت در سطح فردی و اجتماعی شود.

احتمال وقوع سیل در حوضه‌های آبریز جنوب غربی کشور

موسسه تحقیقات آب با انتشار وضعیت متوسط/ بیشینه بارش‌ها در حوضه‌های اصلی آبریز اعلام کرد: «در هفته منتهی به ۲۸ آبان ماه در حوضه آبریز دریای خزر متوسط بارش ۱۴.۸ میلی‌متر و بیشینه آن ۱۱۴ میلی‌متر بارندگی پیش‌بینی شده است، برای حوضه آبریز دریاچه ارومیه متوسط ۱.۱ میلی‌متر و بیشینه بارش ۱۰.۷ میلی‌متر بارندگی پیش‌بینی شده و همچنین حوضه آبریز فلات مرکزی دارای متوسط بارشی ۵.۸ و بیشینه ۲۸.۶ میلی‌متر بارندگی خواهد بود.»

در این گزارش آمده است: در حوضه آبریز قره‌قوم متوسط بارش ۱۰.۲ میلی‌متر و بیشینه ۲۲.۴ میلی‌متر خواهد بود و در حوضه آبریز مرزی شرق با متوسط بارشی ۲ و بیشینه ۱۹ میلی‌متر پیش‌بینی شده است. همچنین برای حوضه آبریز خلیج‌فارس و دریای عمان متوسط بارشی ۳.۷ و با بیشینه ۳۹.۸ میلی‌متر بارندگی پیش‌بینی شده است.

براین اساس مهدی کلاهی کارشناس مسائل آب گفت: متاسفانه ایران در کمربند خشک و نیمه خشک قرار دارد. اما آنچه اکنون این خشکسالی را تشدید می‌کند و آن را به یک وضعیت چالش برانگیز تبدیل می‌کند، چندین عامل مهم است.

او ادامه داد: به عنوان مثال افزایش جمعیت طی سال‌های اخیر این خشکسالی و کم آبی را بیشتر نمایان ساخته است. اگر در گذشته نه چندان دور، حدود ۱۰ میلیون نفر در ایران زندگی می‌کردند و این جمعیت، با داشتن سبک زندگی آرامتر و فناوری ناپیشرفته، کم آبی را مدیریت می‌کرد و کمتر به ذخایر آبی صدمه می‌زد.  امروزه جمعیت کشور به ۸۴ میلیون نفر رسیده که گویای آن است که باید آب به میزان کافی برای تک تک آن‌ها فراهم شود. سوء مدیریت، فناوری مخرب موتور پمپ و چاه عمیق، به همراه سبک زندگی مصرف گرا، همگی به شدت پدیده خشکسالی و بحران آب افزوده اند.

مظفری کارشناس مسائل انرژی و آب در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: از آنجایی که برخی از ابتدایی‌ترین کار‌ها در برخی امور مثل مسئله آب انجام نشده است؛ نتیجه‌اش اکنون این شده است که مردم در سردرگمی بسیار بزرگی به سر می‌برند.

این کارشناس مسائل آب اضافه کرد: به طور کلی تجارب موفق کشور‌های دیگر در این زمینه موجود بوده و می‌توانست الگو و مدلی برای جامعه ما هم باشد، اما متاسفانه ما از چنین الگو‌هایی بهره‌مند نشدیم.

این در حالی است که این خشکسالی بر استان اصفهان و زاینده رود هم اثر گذاشته به طوری که رودخانه فصلی این استان هم که باید پر آب باشد چندوقتی است که اوضاع نابسامانی دارد.

کمبود بارش‌ها زاینده رود را خشک کرد

هوشنگ ملایی رئیس حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: یکی بخش بالادست زاینده‌رود است که متاثر از ایستگاه کوهرنگ است و این ایستگاه تاثیر بسیار زیادی در منابع آب سطحی و سیلابی که وارد سد زاینده‌رود می‌شود، دارد. بحث دیگر مربوط به پایین دست سد است که تا تالاب گاوخونی ادامه دارد.

او با اشاره به اینکه کوهرنگ حدود ۱۴۰۵ میلی متر بارش در دوره متوسط ۵۱ ساله داشته است، افزود: در ۱۰ سال اخیر دوره خشکسالی در کشور حاکم شده است و اثرات تغییر اقلیم را می‌بینیم که متوسط ۱۰ سال اخیر به ۱۲۷۳ متر کاهش پیدا کرده است.

ملایی گفت: میزان بارش ۵۸۳ میلی‌متر نسبت به دوره درازمدت کاهش داشته است و کل بارشی که در حوزه کوهرنگ اتفاق افتاد ۸۲۲ میلی متر است. بارش با روان آب رابطه مستقیم دارد، زمانی که بارش کم می‌شود، روان آب کاهش پیدا می‌کند و برخی اوقات میزان بارشی که اتفاق می‌افتد بارش موثر نیست؛ لذا کاهش بارش در حوضه زاینده رود داشتیم و در کل کشور هم این کاهش را شاهد هستیم.

رئیس حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: طی ۵۰ سال اخیر حدود دو درجه متوسط دمای حوضه زاینده‌رود افزایش یافته است. میزان برفی که در این حوضه اتفاق افتاده کم بوده است و پوشش برف نسبت به گذشته کاسته شده است.

بر این اساس خشکسالی و بحران کمبود آب در ایران از مرز هشدار‌ها گذشته است و سال هاست صاحب نظران و مسئولان در مورد ابعاد رو به گسترش کمبود آب در ایران هشدار می‌دهند.

توکلی کارشناس آب در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: طرح انتقال آب در استرالیا نیز انجام شده و در این کشور‌ها دید مسئولان منطقه‌ای نیست و ملی دیده می‌شود. در ایران نیز طرح انتقال آب بین حوزه‌ای کاربردی خواهد بود که البته باید ملی دیده شود.

به گفته این کارشناس در قدیم که از قنات استفاده می‌شد، سیستم به طور خودکار آب را به آبخوان بر می‌گرداند که پس از استفاده از پمپ این چرخه به هم خورده است. آبیاری تحت فشار در بخش‌هایی از کشور اگر انجام نمی‌شد بهتر بود، زیرا آبی به زمین نفوذ نمی‌کند و آبیاری قطره‌ای موجب افزایش سطح زیر کشت شده و مشکلی را که حل نکرده، آب زیرزمینی را هم از بین برده است.

متاسفانه با کاهش بارندگی در کشور سطح آب و خشک شدن دریاچه‌ها، پایین رفتن بستر آب‌های زیرزمینی در بسیاری از نقاط کشور، خشک شدن آب برخی رودخانه‌ها، کاهش سطح ذخیره آب پشت اغلب سد‌های کشور، تخلیه تعدادی از روستا‌ها طی چند دهه گذشته، خالی شدن چندین روستا در حاشیه دریاچه هامون، گسترش کویر و بیابان‌های لایزرع و خشک، هر روز سرزمین ما و ساکنان آن را به سوی یک فاجعه ملی و زیست محیطی نزدیک‌تر می‌کند.

کشور نیازمند پلیس آب است

سلیمانی کارشناس ارشد طرح‌های انتقال آب در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: یک روش جلوگیری از فرونشست اصلاح الگوی کشت است که باید به سمت محصولاتی برویم که به آب مصرفی کمتری نیاز دارند.

او گفت: استفاده از پساب آب شرب راهکاری است که گرچه چالش برانگیز، اما قابل توجه است.‌ای کاش سیاست گذاری‌ها به گونه‌ای بود که پساب‌ها به حوضه آبخوان برمی گشت البته این کار سختی خود را دارد. بحث انتقال آب بین حوزه‌ای و اصلاح الگوی کشت نیز دیگر راهکار‌های است که باید به آن توجه کرد.

امسال به دنبال کاهش بارندگی‌ها با کمبود آب در کشور مواجه شدیم

قاسم تقی زاده خامسی معاون سابق وزیر نیرو در امور آبفا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: ما بعد از دوازده سال خشکسالی در کشور، در سال ۹۷ شاهد ترسالی بودیم به طوری که باران‌های سیل آسا باعث سیل در چندین استان کشور شد. متاسفانه به دلیل تغییر اقلیم امسال با کاهش بارندگی در کشور مواجه شدیم، به طوری که می‌توان به طور واضح کمبود آب را حس کرد.

معاون سابق وزیر نیرو تصریح کرد: طبق پیش بینی‌های سازمان هواشناسی، ایران تا ۵ سال آینده دارای خشکسالی است، به نظر من این موضوع صحت ندارد و پیش بینی‌های سازمان هواشناسی قابل استناد نیست؛ چرا که ممکن است سال آینده ما شاهد بارش‌های بسیاری در کشور باشیم.

خامسی در ادامه در خصوص مدیریت و سند آب که با حضور وزیر نیرو به طور هفتگی برگزار می‌شود، تصریح کرد: این سند در چند بخش و با تعیین رویکرد‌های آبی کشور تدوین شده و به امضای ۴ وزیر رسیده است و معتقدیم آینده آبی کشور با این سند اداره می‌شود، به طوری که در این سند قید شده است که چه میزان آب در آینده در بخش‌های مختلف برداشت شود.

او اضافه کرد: فقط یک استان کشور می‌تواند برنج بکارد، ولی متاسفانه ۱۷ استان ما در حال کشت برنج هستند و بعضا برخی از آن‌ها دارای تنش آبی هستند، به نظر من این موضوع باید دقیق‌تر بررسی شود و امیدواریم رئیس جمهور منتخب بنای کشور را در گام نخست آب بداند.

خامسی بیان کرد: کشور ما دچار یک تغییر اقلیم شده است و باید باور کنیم که در یک سرزمین خشک زندگی می‌کنیم، ۸۵ درصد از مساحت کشور ما خشک است و ۵۰ درصد از جمعیت کشور ما در نقاطی زندگی می‌کنند که تنها ۲۰ درصد منابع آبی وجود دارد.

معاون اسبق وزیر نیرو با اشاره به ذخایر سد‌های کشور اضافه کرد: در حال حاضر ذخایر سد‌های کشور با توجه به سیل‌های اخیر مطلوب است به طوری که چیزی بالغ بر ۵۰ الی ۶۰ درصد آب وجود دارد و تنها ۲۸ درصد کاهش ذخایر در سد‌های کشور را داریم. خوشبختانه تا به امروز جیره بندی آب در کشور نداشته‌ایم و قطعا این مهم با همکاری مردم امکان پذیر است و با توجه به کاهش بارندگی و کمبود آب در ذخایر نیروگاه‌های برق آبی در کشور، امیدواریم کمترین خاموشی هم اعمال شود.

او گفت: ما چاره‌ای به جز افزایش باران در کشور نداریم که امیدواریم سال آبی امسال پر بارش باشد.

این پایان ماجرا نیست امروزه بحران آب در ایران از بُعد محیط زیستی خارج شده و ابعاد اقتصادی و اجتماعی به خود گرفته است، مردمی که کسب‌وکارشان به آب وابسته است حالا معیشت خود را در خطر می‌بینند و بیکاری تهدیدشان می‌کند به طوری که کشت و کار کشاورزان به خصوص استان اصفهان را نشانه گرفته است.

امروز مسئله آب، نه تنها چالش برخی استان‌ها، بلکه تهدیدی برای کل کشور است، آخرین تصاویر ما از جریان آب در زاینده‌رود یا سایر رود‌های مناطق مرکزی کشور، به خاطرات سال‌های گذشته باز می‌گردد و این موضوع، ابعاد مختلفی از زندگی ما را تحت تأثیر قرار خواهد داد، صنایع، کشاورزی، تولید برق، امنیت غذایی و بهداشت و سلامت همگی به آب وابسته هستند.

بحران آب، یکی از ریسک‌هایی است که براساس گزارش‌های سالانه مجمع جهانی اقتصاد از ریسک‌های جهانی، به دلیل کاهش قابل توجه مقدار و همچنین کیفیت آب شیرین در دسترس به تهدیدی برای سلامت انسان و نیز فعالیت‌های اقتصادی او تبدیل شده است. مؤسسه منابع جهان (WRI) در نیز این موضوع را با انتشار اطلس ریسک آب، مورد تأیید قرار می‌دهد.

بر این اساس، ۱۷ کشور دنیا که بخش عمده‌ای از آن‌ها در منطقه خاورمیانه و آفریقا قرار دارند، در شرایط تنش آبی بسیار بالا هستند. تنش آبی، نسبت کل آب برداشت شده به منابع آبی تجدیدپذیر را محاسبه می‌کند.

برداشت آب به مصارف خانگی، صنعتی، آبیاری، دامداری و سایر استفاده‌های غیرمصرفی تخصیص پیدا می‌کند. منابع آب تجدیدپذیر شامل منابع آبی سطحی و زیرزمینی هستند. ایران، پنجمین کشور دارای نسبت تنش آبی بسیار بالاست.

ثبت ۳۲.۸ میلی متر بارندگی در استان تهران

محمد شهریاری مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقه‌ای تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: از ابتدای سال آبی (ابتدای مهر امسال) تاکنون ۳۲.۸ میلی متر بارندگی در حوزه عملکردی استان تهران ثبت شده است.

او ادامه داد: موجودی سد‌های تهران در حال حاضر ۴۰۴ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با ذخیره ۶۶۹ میلیون مترمکعبی روز مشابه سال گذشته، حدود ۲۶۵ میلیون مترمکعب کاهش را نشان می‌دهد.

شهریاری با بیان اینکه مشکل کم آبی در استان تهران همچنان ادامه دارد، گفت: نباید تصور کنیم که بعد از چند روز بارندگی بی درنگ مشکل کم آبی استان تهران رفع شده و دیگر نیازی به مدیریت مصرف نیست؛ چرا که کاهش ذخایر و منابع آبی در سال آبی گذشته بی سابقه بوده و ما با این کاهش‌ها وارد سال آبی جدید شدیم.

او افزود: هم اکنون موجودی سد امیر کبیر حدود ۷۵ میلیون مترمکعب است در حالی که موجودی این سد در روز مشابه پارسال ۱۱۵ میلیون مترمکعب بوده است.

شهریاری یادآوری کرد: موجودی سد طالقان نیز از ۲۶۳ میلیون مترمکعب در سال گذشته به ۱۹۴ میلیون مترمکعب و سد لتیان از ۴۵ میلیون مترمکعب به ۲۳ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

او موجودی سد لار را در سال گذشته ۳۶ میلیون مترمکعب اعلام کرد که در مقایسه با موجودی ۷۹ میلیون مترمکعبی پارسال، ۴۳ میلیون مترمکعب کاهش را نشان می‌دهد.

مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقه‌ای تهران اضافه کرد: همچنین موجودی سد ماملو از ۱۶۷ میلیون مترمکعب در سال ۹۹ به ۷۶ میلیون مترمکعب در سال ۱۴۰۰ کاهش یافته است.

شهریاری گفت: با توجه به شرایط استان تهران و کشور انتظار می‌رود، همکاری‌ها افزایش یابد تا با یک شرایط مطمئن‌تر آب شرب مردم به صورت پایدار تامین شود.

به گفته اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، امسال نسبت به سال گذشته حدود ۵۴ درصد کاهش بارندگی داشتیم. این کاهش شدید بارندگی در حالی است که در سال ۹۸، با آن بارش‌های بی‌سابقه، ۲۵۰ سد پُر از آب شد و دریاچه ارومیه ۵۵ سانتی‌متر افزایش سطح آب داشت، اما کاهش شدید بارش‌ها در سال گذشته و حتی در زمستان ۹۹، فضایی ایجاد کرد که بسیاری از چشمه‌ها، رودخانه‌ها و سد‌ها یا خشک شده و یا در حال خشک شدن هستند.

با توجه به این مشکلات و بحران کم‌آبی، کارشناسان به راه‌حل‌های مختلفی اشاره دارند؛ از جمله برخی تاکید دارند، افزایش واردات مواد غذایی به‌جای پافشاری بر خودکفایی راه‌حلی است که پس از بهبود روابط بین‌المللی و رفع تحریم‌ها می‌تواند قابل بررسی باشد.

امروز موضوع آب نه تنها یک مسئله محیط زیستی بلکه موضوعی است که با تمام جوامع به خصوص تولید کشاورزی ارتباط تنگاتنگ دارد و شاید بتوان سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی را که در صف ساخت سد و بهره‌برداری از طرح‌های انتقال آب هستند، به شیوه‌های نوین و مبتنی بر فناوری تخصیص داد که بهره‌وری در مصرف آب در بخش‌های مختلف و به‌ویژه کشاورزی را ارتقاء می‌دهند.

بر این اساس لازم است در طرح‌های توسعه صنایع آب‌بری که در مناطق مرکزی و خشک کشور فعالیت می‌کنند، تجدیدنظر کرد.

گزارش از رضا زارع

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۴۷ ۰۸ آذر ۱۴۰۰
صدرحمت به نسل گذشته مان که برای ادامه حیات بناها یشان را با احترام به شرایط اقلیمی منطقه وفق میدادن ! بعد ده ها سال کم آبی الان چه ! کشاورزی آب بر در مناطق گوناگون < مجوز دادن استخر در منزل < بی اعتنایی به آموزش و الگوبرداری فرهنگی صحیح در مصرف آب < خلا های قانون در جریمه پر مصرف ها > بی بهره گی از نعمت کشاورزی نوین با دسترسی داشتن به دریای آزاد > نبودبرنامه جامع در مدیریت آب برای آینده
ناشناس
۱۹:۲۱ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
دقت کنید گفته رودخانه فصلی زاینده رود ،فصلی
ناشناس
۱۲:۰۵ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
کشاورزا و دامدارا باید دسته جمعی برن تو بیابون و اینقدر خاک و خل رو سر خودشون بریزن و اینقدر زجه و زاری کنن و نذر و نیاز کنن تا خدا دلش براشون بسوزه و براشون بارون بفرسته
ناشناس
۰۷:۳۲ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
خسته نباشید. دیگه کار از کار گذشته تازه به فکر افتادین.
ناشناس
۰۶:۲۳ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
کشورهای بیابانی مثل عربستان چه کردن؟! اگه مسئولین نظام ما حاکم اونجا بودن منقرض شده بودن!
ناشناس
۰۲:۱۸ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
آب و گاز را اسراف نکنید
ناشناس
۰۲:۱۷ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز تا حد ممکن صرفه جو باشید
ناشناس
۰۲:۱۷ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز تا حد ممکن صرفه جویی کنید
ناشناس
۰۲:۱۶ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز تا می توانید صرفه جو باشید
ناشناس
۰۲:۱۶ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز مسرف نباشید
ناشناس
۰۲:۱۶ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز اسراف نکنید
ناشناس
۰۲:۱۶ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز تا می توانید صرفه بجویید
ناشناس
۰۲:۱۵ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
در مصرف آب و گاز تا می توانید صرفه جویی کنید
ناشناس
۰۲:۱۵ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
خشکسالی شده است
ناشناس
۰۲:۱۵ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
خشکسالی است
ناشناس
۰۲:۱۵ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
خشکسالی می باشد
ناشناس
۰۰:۰۲ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
تنها راهکار برای آینده ، آبشرین کن است ، از همین الان به فکر توسعه و ساخت آبشیرین کن باشیم
ناشناس
۲۳:۴۹ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
باران ببار
حمید
۲۳:۴۱ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
یه استان هست که یک سوم آب کشورمصرف میکنه وشصت درصد مردمش بیشتراز استانهای دیگه مصرف بیش از اندازه دارمد ولی دولت میترسه جلوی این استان بگیره
ناشناس
۲۳:۱۶ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
کاشت برنج هندوانه و محصولات پر آب باید ممنوع بشه
توی همه استان ها کاشت برنج داریم و هندوانه !
مدیریت نداریم
بعد از نباید مثل رودخونه از دل زمین کشیده بشه !
رودخانه های زیر زمینی خشک میشن
مدیریت فقط
وگرنه آینده بدتر از عربستان داریم
ناشناس
۱۹:۴۲ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
پس خودکفایی چی؟
ناشناس
۲۳:۱۰ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
تنها راه نجات کشور زیاد کردن جمعیت است
ناشناس
۰۶:۲۵ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
جمعیت فعلی را در هیچ زمینه تامین نمیکنند نه شغل و رفاه نه حتی خدمات اولیه مثل آب و برق و گاز! بعد میگید جمعیت افزایش!
ناشناس
۲۲:۵۲ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
مسولین دولتی بایدداین چند ساله فکر اساسی میکردن یعنی کارخلنه اب شیرین کن خلیج فارس،تصغیه فاضلاب و مجددا استفاده در صنایع،وام به کشلورزان یا حتی کمک بلاعوض به انها برای استفاده اززسیستم های بروز آبرسانی و ایجاد خدمات در این مورد،عدم تصمیم گیری نسنجیده مسولین دولتی در این مورد که ممکن است باعث مشکلات فعلی و تداوم دشمنی بین مردم منطقه، استفاده از روش های آبخیز داری و آبخوان داری که اخیرا فراموش شده،ایجاد شبکه منسجم و متصل آب رسانی بنحوی که در زمان هایی که مانند سال ۹۸ بارندگی های ریاد باشن بتواند آب های اضافی بعضی از مناطق مرزی را به فلات مرکزی ایران فرستاد
ناشناس
۲۲:۴۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
باافزایش جمعیت مشکل کم ابی حل میشه خخخخخخخ
ناشناس
۲۲:۴۴ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
به قول استاد جناب آقای دکتر حسن روحانی کمی برآن تقصیر امضا نکردن برجام است. شما چشم و گوش بسته به برجام برگردید مشکل آب کل کشور و منطقه حتی دجله و فرات و رودخانه هیرمند حتما حل خواهد‌شد.
ناشناس
۲۲:۳۹ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
اون روزی که باید اصلاح الگوی مصرف می‌کردید، نکردید
الان میخواهید درمان کنید
مهدی
۲۲:۲۰ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
اگر می‌دانستید که خشکسالی در پیش داریم و فکری نکردید که وای بر شما. اگر هم نمیدانستید که خشکسالی در پیش داریم باز هم وای بر شما. و در آخر بیچاره مردم.
تخصص ندارید کنار بنشینید و الا از مهاجرت مردم گله نکنید و در ضمن برنامه افزایش جمعیت نچینید.
ناشناس
۲۱:۴۷ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
بروجرد و دورود را به برنج چکار.....چند سالیست که پدر منابع زیر زمین را کشاورزان در آوردن کسی جرات هم نداره ...
ناشناس
۲۰:۵۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
خدا رحم کند
ناشناس
۲۰:۴۹ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
مردم به شیوه ای که امام رضا (ع) عمل کردند نماز باران بخوانند ابتدا سه روز روزه بگیرند و سپس نماز باران بخوانند باشد که به حق ۱۴ معصوم (ع) و مظلومیت ضعفا کشورمان لطف و رحمت خدا شامل حالمان بشود و باران ببارد
ناشناس
۲۰:۲۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
تنها راه انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی ایران و تحقیقات گسترده در باروری ابرها و ایجاد ابر به روش مصنوعی است

تنها را کشور گرم خشک ایران استفاده علمی از آب دریاست
ناشناس
۲۰:۰۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
خدایا باران رحمتت را بر ما ببار. آمین
ناشناس
۲۰:۰۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
برین جمعیت رو افزایش بدین.
ناشناس
۱۹:۵۱ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
جهت برون رفت از این مشکل ، مثل کشورهای حاشیه خلیج فارس تصفیه آب و انتقال آن به مرکز ایران میباشد و همچنین تصفیه آب شهری جهت کشاورزی ، این طرح ها نیاز به زیر ساخت داره و نیاز به فاضلاب شهری و روستایی هست ، نیاز به یک همت از طرف نظام جهت رفع مشکل کم آبی هست
ناشناس
۱۹:۵۰ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
مردم فکر میکنند .خشکسالی فقط مختص کشور ماست
در امریکا بزرگترین سد شون خشک شده
در کانادا یکطرف خشکسالی که باعث خشک شدن
ذرت روی ساقه شده و
یک طرف سیل باعث لطمه به زمین های کشاورزی و کشتن احشام شده
ناشناس
۱۹:۳۷ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
اگر تونستید یک جای بدون مشکل پیدا کنید.
ناشناس
۱۹:۳۰ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
خدا هم به ما رحم خواهد کرد.
ناشناس
۱۹:۲۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
مادرم تعریف کرد که مادرش بهش گفته تو نظر کرده ای مادرم میگه چطور گفت نوزاد که بودی خشکسالی شد و یه نفر از وسَ جمعیت تو رو گرفت و بلند کرد رو به آفتاب و کلی به خدا التماس و زاری کرد و اونو به تو قسمش داد و اینقدر دعا کردنش طول کشید که وقتی تو رو بهم برگردوند عین لبو قرمز شده بودی ولی شب که برگشتیم بارون وحشتناکی اومد و سیل راه افتاد
ناشناس
۰۲:۱۲ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
خواب دیدی خیره
ناشناس
۰۲:۱۲ ۰۷ آذر ۱۴۰۰
قرصاتو نخوردی
ماندلا
۱۹:۲۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
خداراصدمرتبه شکر،
ناشناس
۱۹:۱۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
تنها راه بارون اومدن اینه که کشاورزا تا خدا دلش به رحم بیاد و براشون بارون بفرسته
ناشناس
۱۸:۴۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
در حال حاضر بهترین راه، عادلانه تقسیم کردن آب هست.
ناشناس
۱۸:۴۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
بی آبی خیلی سخته
خدایا به ما رحم کن
بر ما باران بفرست
ناشناس
۱۸:۳۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
کاهش بارندگی را میتوان علاوه بر خواندن دعای باران با این کارها و روشهای ساده جبران کرد.
#شیرین سازی و پالایشگاه آب خلیج فارس و دریای عمان و انتقال به کویر و فلات مرکزی ایران
#کشاورزی مکانیزه و گلخانه ای
#آبیاری بارانی و قطره ای برای کشاورزی و باغداری
#حرکت به سمت صنایع بروز و حافظ محیط زیست
و....
ناشناس
۱۹:۱۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
من محصول گلخانه ای نمی خورم
ناشناس
۱۹:۲۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
#استفاده و گسترش فرهنگ استفاده از خودروهای برقی و موتور سیکلت برقی
#استفاده از کولر گازی
#استفاده از شیرهای اهرمی و چشمی و اتوماتیک
#استفاده از لباسشویی اتوماتیک به جای استفاده از لباسشویی قدیمی و دوقلو
و غیره هم می‌توانند باشند.
ناشناس
۱۹:۵۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
احسنت دعا .استغفار و مدیریت درست
فرزند زاگرس
۱۸:۲۷ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
کاش همین جمعیت آشوبگر در زاینده رود خشک نماز باران می‌خواندند و گریه و زاری و به درگاه خداوند مهربان التماس و از آن خدای مهربان و واحد ، رحمت و برکت میخواستند.
ناشناس
۱۸:۱۷ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
اگر پولهایی که به سوریه فرستاید بجای آن به زیر ساخت مملکت هزینه میکردید به این روز نمی افتادید
ناشناس
۱۸:۱۴ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
کجا بارون نمیاد کشورهای دیگه را که سیل میبره این همه برف میباره
فرزند زاگرس مرکزی
۱۸:۱۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
بیشتر این ضعف ها در حوضه مرکزی به خاطر نبود حوضه سرچشمه و اصلی رودها در زاگرس مرکزی و بختیاری است .چهارمحال بختیاری باید صاحب حوضه مبدا و منشأ و بالادست باشد.
ناشناس
۱۸:۱۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
بیشتر این ضعف ها در حوضه مرکزی به خاطر نبود حوضه سرچشمه و اصلی رودها در زاگرس مرکزی و بختیاری است .چهارمحال بختیاری باید صاحب حوضه مبدا و منشأ و بالادست باشد.
ناشناس
۱۸:۰۶ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
ما کشور اسلامی هستیم نماز بارون بخونیم بارون میاد ببینید تو کشور های غیر مسلمان یه قطره هم بارون نمیاد!!!
ناشناس
۱۸:۲۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
ولی خدایی چرا نماز بارون یا هر نماز دیگه ای نمیخونیم پس بنده های چندان خوبی نیستیم و نت شکر و ما سپاسگزاری کردیم.
و مدیریت و بهره رویی و اسراف کار هم هستیم.
کشت غرقابی در کوهستان هم اشتباه است چه برسد به بیابانها
ناشناس
۱۸:۰۰ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
چرا از باروری ابرها استفاده نمی کنند.
ناشناس
۲۰:۵۷ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
موافقم
ناشناس
۱۷:۵۵ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
باور کنید از زمانی که الله رحمتی ما تموم شد بارندگی هم باز خدا بزرگواری کرد کم کم تموم شد ولی از خدا بی خبری دزدی چاپلوسی و فخر فروشی و ... خیلی چیزای منفی دیگه زیاد شد و قرار نیست ببارد ای اصفهان مگر اینکه چشمتون را باز کنید زاینده رود سالهاست که ابی ندارد و اون کمی هم که دارد به واسطه ایجاد کانال برای ابرساتی به یزد میباشد کخ از سرچشمه کارون است و یزد هم باتلاق گاوخونی از زاینده رود سهم داشته و ابهای زیر زمینی کاهش پیدا کرده چند سال هست که سهم باتلاق گاوخونی داده نشده کسی میدونه
ناشناس
۱۷:۴۳ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
وقتی فاسدان روی کار بیایند باران نمی بارد
ناشناس
۱۷:۱۹ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
جمهوري اسلامي كه يك نماز بارون بلد نيستن بخونن به چه دردي ميخوره
ناشناس
۱۸:۱۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
فقط در زمینه اختلاس متخصص هستیم
ناشناس
۱۶:۴۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
مسئولین زحمت بکشن کمی هزینه کنند و ابرهارو بارور کنند بد نیست و ممنون میشیم
ناشناس
۱۸:۱۰ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
در ایران جواب نمیده