سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خواب خوب در خدمت کیفیت زندگی؛ در خواب چه اتفاقی می‌افتد؟

خواب سطوح مختلفی دارد و باعث افزایش بهره وری روزانه و سلامت ما می‌شود پس آشنایی با آن ضروری است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،  تاکنون چندبار برای بیشتر بیدار ماندن یک فنجان قهوه خورده اید و چشم‌های پف کرده تان را از شر خواب آلودگی خلاص کرده اید؟ خیلی از ما به خاطر مشغله زیاد از خواب فراری هستیم، اما آیا تابه حال به میزان خوابتان دقت کرده و خلق بدتان را مرتبط با میزان خواب دانسته‌اید؟ می‌دانید خواب درست و به اندازه چه اهمیتی در سلامت ما دارد؟


بیشتربخوانید


خواب خوب و یادگیری موفق
کسی که یک شب نخوابیده عملکردش مثل کسی است که ۸ صدم درصد الکل در خونش باشد. چنین فردی در کشوری مثل انگلستان اجازه رانندگی ندارد! جدیدترین یافته‌ها اهمیت خواب را بیش از پیش آشکار کرده است. مطالعه‌ای می‌گوید: «دانشجویان و محصلان باید بدانند شب بیداری قبل از امتحان نه تنها سودمند نیست بلکه عوارض بلند مدت دارد این در حالی است که اگر در طول روز اطلاعات و آموخته‌های جدید را وارد مغز کنید و شب‌های بعد خواب خوب و کامل داشته باشید تا ۵۰ درصد در یادآوری اطلاعاتی که به ذهن سپردید موفق‌تر خواهید بود».

مراحل خواب

در طول خواب مغز ما در حال فعالیت پیچیده است بررسی مغز در فاز‌های مختلف و چرخه‌های ۹۰ دقیقه‌ای اطلاعات جالبی به دانشمندان داده است. دو نوع خواب سبک و خواب REM داریم که نسبت این دو خواب در طول شب یکسان نیست در خواب اوایل شب NonREM و خواب دم صبح REM بیشتر است.

مرحله اول| چشم‌ها بسته‌اند، اما به راحتی بیدار می‌شوید.

مرحله دوم | ضربان قلب کم می‌شود و دمای بدن به مرور کاهش می‌یابد. امواج مغزی شروع به کند شدن می‌کند و حرکات چشم متوقف می‌شود.

مرحله سوم| بیدار کردن تان سخت‌تر می‌شود و اگر بیدار شوید برای مدتی گیج هستید. جالب است بدانید در طول مدت خواب بدن تان در حال احیا کردن خودش است و ساختن ماهیچه و استخوان و تقویت سیستم ایمنی در خواب «NonREM» عمیق صورت می‌گیرد. خواب REM سبک است و عموما ۹۰ دقیقه بعد از به خواب رفتن رخ می‌دهد. وقتی در REM هستیم، بدنمان فلج است. انگار مغز همان فرمان و دستور حرکت بیداری را صادر می‌کند، اما دستور‌ها بلاک می‌شود و بدن ساکن است.

در این چرخه، چشم پشت پلک تند در حرکت است ما در این مرحله رویا می‌بینیم. در خواب REM ضربان و تنفس تندتر است. اولین دوره عموما ۱۰ دقیقه است به مرور این زمان افزایش می‌یابد به طوری‌که آخرین دوره REM می‌تواند یک ساعت طول بکشد. کودکان حدود ۵۰ درصد از خوابشان را در سطح REM تجربه می‌کنند در حالی‌که این میزان برای بزرگ سالان تنها ۲۰ درصد است. ما بیشترین میزان REM را در انتهای جنینی تجربه می‌کنیم و به مرور و در سه ماه پایانی به بعد نشانه‌های بیداری را می‎ بینیم.

خواب خوب و بازدهی بدن
انسان بالغ به ۷ تا ۹ ساعت خواب نیاز دارد که بسته به موارد سن، موقعیت و ... متفاوت است. شما می‌توانید مشهودترین تاثیر کم خوابی را صبح روز بعد روی ظاهر و قشنگی صورتتان ببینید. کم خوابی علاوه‌بر این که روی توانایی حفظ کردن و یادگیری و ذخیره اطلاعات تاثیر می‌گذارد، مهم‌ترین دلیل بروز آلزایمر است!

وقتی مغز از زباله پر می‌شود
سیستم تمیزکاری مغز وقتی در خواب عمیق هستیم شروع به کار می‌کند. ما با کم خوابی عملا مدت زمان خواب عمیق مان را کاهش می‌دهیم و مغز از زباله پر خواهد شد.

چرخه خواب
چرخه‌خواب ما توسط sleep cycle ساعت درونی شکل می‌گیرد. ساعت درونی در هیپوتالاموس و سر راه عصب‌های چشم است و فعالیت‌های روزمره را راه می‌اندازد و پیام خواب و بیداری می‌دهد. به‌طور مثال به محض بیداری دمای بدن افزایش می‌یابد و هرچه به غروب نزدیک‌تر می‌شویم دمای بدن کم می‌شود. آدنوزین یک ماده شیمیایی مهم شناخته شده است که در تمام سلول‌های بدن وجود دارد و مغز در طول فعالیت روزانه آن را تولید می‌کند. میزان آدنوزین در طول روز افزایش می‌یابد و با بیشتر شدن آن احساس خواب آلودگی در ما قوی‌تر می‌شود.

در این مواقع نوشیدن یک فنجان قهوه یا چای حالمان را بهتر می‌کند، اما چطور؟ کافئین با چسبیدن به گیرنده‌های حساس به آدنوزین کاری می‌کند که نتوانند غلظت را درست تشخیص دهند و با این حقه احساس خواب آلودگی را کم می‌کند. این دو سیستم کنترل کننده خواب در عین حال مستقل اند به همین دلیل است که اگر در برابر افزایش آدنوزین مقاومت کنیم بلافاصله بعد از شروع صبح سرحال هستیم چراکه ساعت درونی پیام بیداری می‌دهد. اما باید توجه داشت زمانی که بدن مقاومتش را از دست بدهد هیچ عاملی نمی‌تواند از بسته شدن چشم‌ها جلوگیری کند. طبق مطالعه‌ای که روی راننده‌های کامیون در آمریکا انجام شد خطر تصادف برای آن دسته که کمتر از ۵ ساعت بخوابند ۳ برابر می‌شود در حالی که اگر همین افراد کمتر از ۴ ساعت بخوابند خطر تصادف ۱۲ برابر خواهد شد. بدون اینکه خود فرد متوجه کاهش عملکردش باشد.

منبع: روزنامه خراسان 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.