به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، فرزاد دادخواه معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل ونقل جادهای استان اصفهان گفت: فرونشست زمین در محدوده دشت مهیار شهرضا، ارتباط مستقیمی با راههای اصلی در استان اصفهان دارد که هر ساله هزینههای زیادی به این بخش تحمیل میکند.
وی با اشاره به محدوده اثرات فرونشست در تخریب راههای استان، ادامه داد: در حال حاضر تنها راه استان درگیر با فرونشست، در دشت مهیار شهرضا است و مشکلات و تخریب دیگر راهها در اثر فرونشست نبوده، بلکه به دلیل عبور تاسیسات یا قنات از عرض جادهها است.
معاون راهداری استان اضافه کرد: بررسیهای لازم برای مقاوم سازی و جلوگیری از نشست در این محدوده توسط مشاور در سال ۹۶، حدود یک میلیارد تومان برآورد شد، اما با توجه به کمبود اعتبارات، به رغم پیگیریهای انجام شده، هنوز اقدامات جاری برای نگهداری این جاده در حال انجام است که هزینه مستمری را به اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان وارد میکند.
دادخواه خاطرنشان کرد: محافظت و نگهداری این محدوده بصورت روزانه توسط نیروهای راهداری شهرستان شهرضا و ستاد استان با استفاده از امکانات و ماشین آلات موجود انجام میشود و هر ساله و بویژه پس از فصول سرد سال و در صورت ایجاد شکافی در جاده، تعمیر و بازسازی میشود.
وی با اعلام ضرورت نیاز مقاوم سازی جاده در محدوه دشت مهیار، تاکید کرد: باید حفاریهای بزرگ و شمعهای بتنی در کنارههای جاده انجام شود و در این صورت این شمعهای بتنی همانند سازه، سطح جاده را مثل پل روی خود نگه خواهند داشت.
معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل ونقل جادهای استان اصفهان با تصریح به موفق بودن این شیوه مقاوم سازی جاده ها، پیش بینی کرد: با ایجاد حفاریها و شمعهای بتنی و مسلح سازی زمین در کنار جاده ها، مشکل فرونشست جاده در محدوده دشت مهیار برطرف خواهد شد.
دادخواه افزود: سالانه حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برای مصالح مورد استفاده در این محدوده و برش در جادهها و ریختن سنگ و بتن در آن با استفاده از امکانات و اعتبارات این اداره کل انجام میشود، که در صورت استفاده از ماشین آلات پیمانکار بیش از ۵۰۰ میلیون هزینه نیاز دارد.
پدیده فرونشست، پایین رفتن تدریجی سطح زمین است که دلیل اصلی آن برداشت بیرویه از سفرههای آبی زیر زمینی است و در سالهای گذشته این پدیده با توجه به مصرف بیرویه آب، تبدیل به مسئلهای مشکلساز و سرطان خاموشی شده است که بیشتر دشتهای ایران را تهدید میکند.
خسارت ناشی از فرونشست زمین شامل تخریب سفرههای آب زیرزمینی و عدم امکان ذخیره طبیعی آب در آبخوان، تغییر شکل شبکه آبراهه ها، آسیب به شریانهای حیاتی (پل ها، راه ها، خطوط راه آهن و مجاری فاضلاب ها)، خسارت به سازههای شهری و مسکونی، خرابی پوشش چاه ها، خسارت جدی و جبران ناشدنی به نواحی صنعتی و کشاورزی و ایجاد شکاف در زمین است.
تداوم خشکسالی، کاهش بارندگیها و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی در دهههای اخیر باعث شد تا از حدود ۶۰۰ دشت کشور بیش از ۴۰۰ دشت در شرایط بحرانی فرونشست زمین قرار گیرند و استانهای اصفهان، فارس، کرمان، خراسانرضوی و خراسانجنوبی در صدر مناطق دارای بیشترین تعداد دشت ممنوعه از نظر برداشت منابع آبی هستند.
۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه در استان اصفهان وجود دارد و با توجه به موقعیت ویژه جغرافیایی، به عنوان چهارراهی ترانزیتی رتبه نخست حمل بار و رتبه سوم حمل مسافر را در کشور داراست.
اصفهان دارای ۳۹۹ کیلومتر آزاد راه، یک هزار و ۶۵۹ کیلومتر بزرگراه، ۲ هزار و ۷۹۱ کیلومتر راه همسنگ و ۲۹ کیلومتر آزاد راه است.
منبع:ایرنا
انتهای پیام