سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تشکیل کابینه با مشورت انگلیس/ کدام خائن سربازان وطن را مرخص کرد؟

۳۰ شهریور سال ۱۳۲۰ شمسی، «محمد علی فروغی» نخست‌وزیر دوره پهلوی کابینه‌اش را معرفی کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چرا کابینه فروغی به سفارش انگلیس بسته شده بود؟ چون کشور در اشغال انگلیس بود. جنگ جهانی دوم بود و ۳ شهریور انگلیس از شمال و شوروی از جنوب به ایران حمله کرده بودند و بدون مقاومت جدی به تهران رسیده بودند و تا ۲۵ شهریور رضاخان را از سلطنت خلع کرده بودند و می‌خواستند به تبعید ناخواسته بفرستند ولی اجازه داده بودند که پسر رضاخان همچنان در قدرت بماند و در تهران رژه می‌رفتند و چه خبر بود اصلا!


بیشتربخوانید


روز ۳۰ شهریور هم فروغی کابینه جدید ایران را تشکیل داد که برای خودش پدیده‌ای بود و وزرا با رضایت و تأیید سفیر انگلیس در تهران انتخاب شده بودند تا کشور اشغال‌شده ایران بالاخره یک دولتی داشته باشد. در میان این وزیران سفارشی سرلشکر «احمد نخجوان» که وزیر جنگ شده بود وضعیتی ویژه داشت و وزارت برایش پاداشی از طرف انگلیسی‌ها بود؟ پاداش چی؟ خیانت!

سرلشکر «احمد نخجوان» در همان آغاز حمله انگلیس و شوروی که به اشغال ایران منجر شد، تمام سربازان وظیفه ارتش را به مرخصی فرستاد!

سربازان بلاتکلیف و گرسنه

ماجرای احمد نخجوان را که عجیب و غریب هم هست خیلی‌ها نشنیده‌اند. این جناب احمدخان نخجوان روز ۳ شهریور که انگلیس و شوروی به ایران حمله کردند کفیل وزارت جنگ بود. ایشان چه کرد آن روز؟ بنا به حکم وظیفه و سمتی که داشت باید ارتش را برای دفاع از کشور فرماندهی و ساماندهی می‌کرد، ولی به جایش چند روز بعد در ۸ شهریور جلسه‌ای با شورای عالی ارتش شامل تعدادی از افسران و وزرا گذاشت و یک طرحی داد برای لغو نظام وظیفه و استخدام سرباز پیمانی!

بر اساس این طرح تمام سربازان وظیفه از پادگان‌های ارتش مرخص می‌شدند و به جایشان ۳۰ هزار سرباز با حقوق ماهی ۳۵ تومان برای حفاظت از وزارتخانه‌ها و اماکن دولتی استخدام می‌شدند. چنین طرحی در چنان موقعیتی نامی جز خیانت نمی‌تواند داشته باشد. همین‌طوری طرح را ارائه کردند و تصویب کردند و دستور صادر شد که سربازان وظیفه پادگان‌ها را ترک کنند! نتیجه هم اینکه پادگان‌ها خالی شد و ارتش فرو پاشید و در واقع منحل شد و توانی برای مقابله با پیشروی متجاوزان باقی نماند و ایران بی‌دفاع بود وضعیت بدتر هم شد و تاریخ می‌گوید انبوهی از سربازان بلاتکلیف در خیابان‌های تهران و شهرهای بزرگ دیده می‌شدند و گرسنه هم مانده بودند.

عکسی از نخستین پایگاه سربازگیری نظام وظیفه در تکیه دولت تهران در سال ۱۳۰۵ شمسی. سربازان وظیفه بخش اصلی ارتش ایران در شهریور سال ۱۳۲۰ شمسی بودند

به رضاخان خیانت شد؟

رضاخان وقتی فهمید ماجرا از چه قرار است روز ۹ شهریور با اعضای شورای عالی ارتش دیدار کرد و در همان جلسه احمد نخجوان را به باد ناسزا و کتک گرفت و درجه‌هایش را از روی دوشش کند و دستور داد زندانی شود تا بعدا محاکمه شود. معلوم است عمر سلطنت رضاخان به محاکمه نخجوان نرسید و همان روز ۲۵ شهریور که رضاخان خلع شد نخجوان آزاد شد. ۵ روز بعد هم نخجوان پاداش خدمتش به انگلیسی‌ها را گرفت و در کابینه سفارشی فروغی، وزیر جنگ شد.

با این شرایط پس به رضاخان خیانت شد؟ نخیر. ارتش رضاخانی وضعیتی داشت که «حسین فردوست» ارتشبد سابق در دوره پهلوی درباره‌اش گزارش داده است: «رضاخان... از ارتش آن‌چه برایش مهم بود پادگان تهران بود... در زمان رضاخان ارتش ایران از ۱۰۰ هزار نفر تجاوز نمی‌کرد که ۲ لشکر تهران به تنهایی حدود ۵۰ هزار نفر نیرو داشتند و سایر لشکرها روی هم ۵۰ هزار نفر. رضاخان هر چه تجهیزات مدرن از خارج می‌خرید به این ۲ لشکر[در تهران] می‌داد. برایش توپ و تانک گران‌قیمت اهمیتی نداشت و اگر داشت برای مرکز بود و نمایش رژه».

اگر آن روایت، کافی نبود این هم روایتی دیگر: «در یکی از روزهایی که شاه (رضاشاه) از ارتش سان دیده بود... این ارتش نمایشی او را چنان به وجد آورده بود که از آن شخص که گویا نامش ژنرال ریگان (یکی از مستشاران نظامی فرانسوی ارتش) بود پرسیده بود به عقیده شما این ارتش در صورتی که با ارتش مهاجمی مثلا روسیه شوروی به جنگ بیفتد، قدرت جنگی آن را چگونه به حساب می‌آورید؟ آن مرد گفته بود: فقط پنج دقیقه می‌تواند مقاومت نماید! شاه از این حرف بسیار ناراحت شده به او بی‌اعتنایی کرده، بعد هم به خدمت نظامی‌اش خاتمه داد».

بخشی از خودروها و تجهیزات سنگین ارتش ایران در سال ۱۳۲۰ شمسی در مقابل هجوم انگلیس و شوروی به دلیل کمبود نیرو و نداشتن مهارت لازم اصلا حرکت نکردند!

امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۳۰ شهریور مصادف با ۲۱ سپتامبر میلادی و ۱۴ صفر هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.
ـ شهادت «محمد بن ابی‌بکر» از یاران حضرت امام علی (ع) در مصر توسط سپاه معاویه در سال ۳۸ قمری
ـ رحلت فقیه بزرگ «محمدتقی بجنوردی» در سال ۱۳۱۴ قمری
ـ زادروز «ملا محمدمحسن فیض کاشانی» محدث و عالم مسلمان در سال ۱۰۰۷ قمری
ـ زادروز «آنتوان ساسی» خاورشناس مشهور فرانسوی در سال ۱۷۵۸ میلادی
ـ زادروز «فریدون مشیری» شاعر معاصر در سال ۱۳۰۵ شمسی
ـ درگذشت «پرویز مشکاتیان» موسیقی‌دان معاصر در سال ۱۳۸۸ شمسی

منبع: فارس

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.