به گزارش حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مجید قربانی نهوجی، گیاهشناس و عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی گفت: گیاه دارویی بوقناق با نام علمی Eryngium از گیاهان متعلق به خانواده چتریان (Apiaceae) میباشد و حدود ۲۵۰ گونه از این جنس در نواحی مختلف دنیا وجود دارد و به همین دلیل این جنس دارای توزیع جهانی بوده و مرکز تنوع در آمریکای جنوبی است. در ایران نیز این گیاه بالغ بر ۹ گونه دارد که در مناطق کوهپایهای کشور رشد میکند.
در ادامه حسن فلاح حسینی عضو هیات علمی این پژوهشکده و محقق در زمینه بیماری دیابت درخصوص خواص دارویی این گیاه عنوان کرد: مصرف گیاه بوقناق علاوه بر بهبود دیابت، موجب فعال کردن غده فوق کلیه و تنظیم ترشح آدرنالین، پیشگیری از بروز سکته قلبی و مغزی، ضد استرس، اضطراب و کاهنده کلسترول است.
فلاح حسینی افزود: بوقناق حاوی تانن، ساکارز، ساپونین، استیلن، فلاونوئیدها، کومارون و ترترپنک، آلکالوییدها، سنتوپرپن، مونوترپن کپفرول، چلو راگنیک اسید، کافئین اسید، لوتئین وβ—کاروتن است.
وی اظهار کرد: این گیاه دارای فعالیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و در مطالعه حیوانی اثرات ضد دیابتی و چربی در موش دیابتی از آن گزارش شده است. همچنین از پراکسیداسیون لیپیدها در کبد موش جلوگیری میکند و در برخی مطالعات اثر ضد دیابتی آن در ریشهها و برگها نشان داده شده است.
این عضو هیئت علمی مطرح کرد: دوز مصرفی این گیاه را ۵ تا ۱۰ گرم از برگ خشک به صورت دم کرده به صورت روزانه و در یک مطالعه مصرف روزانه حدود ۸۰ گرم بوغناق تازه به مدت ۲ ماه عوارض جانبی مشاهده نشد.
فلاح حسینی بیان کرد: هنگامی که بوغناق به عنوان غذا خورده میشود، بدون عوارض و تداخل دارویی و یا گیاهی است، اما مصرف بیش از اندازه این گیاه در برخی افراد موجب عوارض روی مثانه و در برخی موارد باعث عدم دفع ادرار میشود.
وی در پایان تاکید کرد: مصرف بوغناق در زنان باردار احتمالا باعث سقط جنین و در مادران شیرده باعث خشک شدن شیر آنها میشود.
انتهای پیام/