عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی مطرح کرد؛
بوقناق؛ گیاه دارویی مورد استفاده در بیماران دیابتی

به گزارش حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مجید قربانی نهوجی، گیاهشناس و عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی گفت: گیاه دارویی بوقناق با نام علمی Eryngium از گیاهان متعلق به خانواده چتریان (Apiaceae) میباشد و حدود ۲۵۰ گونه از این جنس در نواحی مختلف دنیا وجود دارد و به همین دلیل این جنس دارای توزیع جهانی بوده و مرکز تنوع در آمریکای جنوبی است. در ایران نیز این گیاه بالغ بر ۹ گونه دارد که در مناطق کوهپایه‌ای کشور رشد می‌کند.

در ادامه حسن فلاح حسینی عضو هیات علمی این پژوهشکده و محقق در زمینه بیماری دیابت درخصوص خواص دارویی این گیاه عنوان کرد: مصرف گیاه بوقناق علاوه بر بهبود دیابت، موجب فعال کردن غده فوق کلیه و تنظیم ترشح آدرنالین، پیشگیری از بروز سکته قلبی و مغزی، ضد استرس، اضطراب و کاهنده کلسترول است.

فلاح حسینی افزود: بوقناق حاوی تانن، ساکارز، ساپونین، استیلن، فلاونوئیدها، کومارون و ترترپنک، آلکالویید‌ها، سنتوپرپن، مونوترپن کپفرول، چلو راگنیک اسید، کافئین اسید، لوتئین وβ—کاروتن است.

وی اظهار کرد: این گیاه دارای فعالیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و در مطالعه حیوانی اثرات ضد دیابتی و چربی در موش دیابتی از آن گزارش شده است. همچنین از پراکسیداسیون لیپید‌ها در کبد موش جلوگیری می‌کند و در برخی مطالعات اثر ضد دیابتی آن در ریشه‌ها و برگ‌ها نشان داده شده است.

این عضو هیئت علمی مطرح کرد: دوز مصرفی این گیاه را ۵ تا ۱۰ گرم از برگ خشک به صورت دم کرده به صورت روزانه و در یک مطالعه مصرف روزانه حدود ۸۰ گرم بوغناق تازه به مدت ۲ ماه عوارض جانبی مشاهده نشد.

 فلاح حسینی بیان کرد: هنگامی که بوغناق به عنوان غذا خورده می‌شود، بدون عوارض و تداخل دارویی و یا گیاهی است، اما مصرف بیش از اندازه این گیاه در برخی افراد موجب عوارض روی مثانه و در برخی موارد باعث عدم دفع ادرار می‌شود.

وی در پایان تاکید کرد: مصرف بوغناق در زنان باردار احتمالا باعث سقط جنین و در مادران شیرده باعث خشک شدن شیر آن‌ها می‌شود.

انتهای پیام/