سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

برای دریافت مستمری بازماندگان چه شرایطی لازم است؟

در این گزارش به یکی از سوالات پر تکرار مستمری بگیران تامین اجتماعی پاسخ داده شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در این گزارش به یکی از پر تکرارترین سوالات  بیمه شدگان تامین اجتماعی پاسخ داده ایم.

برای دریافت مستمری بازماندگان، چه شرایطی باید داشت؟

بازماندگان واجد شرایط بیمه ­شده متوفی در یکی از حالات زیر استحقاق دریافت مستمری بازماندگان را خواهند داشت:١- درصورت فوت بیمه ­شده بازنشسته (بند ١ ماده ٨٠ قانون)

٢- درصورت فوت بیمه ­شده ازکارافتاده کلی مستمری ­بگیر (بند ٢ ماده ٨٠ قانون)

٣- درصورت فوت بیمه ­شده­ای که در ده سال آخر حیات خود حداقل حق ­ بیمه یکسال کار، مشروط بر اینکه ظرف آخرین سال حیات حق­ بیمه ٩٠ روز کار را پرداخت کرده باشد. (اصلاحیه بند ٣ ماده ٨٠ قانون)

١-٣- چنانچه بیمه ­شده فاقد شرایط مقرر در این بند باشد ولی حداقل ٢٠ سال سابقه پرداخت حق ­بیمه را قبل از فوت پرداخت کرده باشد. (تبصره ٢ اصلاحیه بند ٣ ماده ٨٠ قانون)

٢-٣- درصورتیکه بیمه ­شده متوفی فاقد شرایط مقرر در این بند بوده، لیکن دارای سابقه پرداخت حق ­بیمه بین یک تا بیست سال باشد. (اصلاحیه تبصره ٣ اصلاحیه بند ٣ ماده ٨٠ قانون و قانون تعیین تکلیف تأمین ­اجتماعی اشخاصی که ده سال و کمتر حق ­بیمه پرداخت کرده ­اند.)

٤- در مواردی که بیمه­ شده در اثر حادثه ناشی از کار یا بیماری ­های حرفه ­ای فوت نماید. (بند ٤ ماده ٨٠ قانون)

چه کسانی واجد شرایط دریافت مستمری بازماندگان هستند؟

بازماندگان واجد شرایط متوفی که استحقاق دریافت مستمری را خواهند داشت عبارتند از:

١- همسر دائم بیمه ­شده متوفی

٢- شوهر بیمه ­شده زن

مشروط بر اینکه اولاً تحت تکفل زن بوده و ثانیاً سن او از شصت سال متجاوز باشد و یا طبق نظر کمیسیون پزشکی موضوع ماده ٩١ قانون تأمین ­اجتماعی ازکارافتاده بوده و در هرحال مستمری از سازمان دریافت نکند

٣- فرزندان ذکور متوفی

درصورتی که سن آنان حداکثر ١٩ سال تمام و پس از آن منحصراً درصورت اشتغال به تحصیل در مقاطع دانشگاهی و یا اینکه معلول ازکارافتاده نیازمند شناخته شوند.

٤- فرزندان اناث متوفی

درصورتی که فاقد شغل و شوهر باشند.

٥- پدر و مادر متوفی

درصورتی که اولاً تحت تکفل او بوده، ثانیاً سن پدر از شصت سال و سن مادر از پنجاه سال تجاوز کرده باشد و یا آنکه به تشکیل کمیسیون پزشکی موضوع ماده ٩١ قانون تأمین ­اجتماعی ازکارافتاده باشند و در هر حال مستمری از سازمان دریافت نکنند.

آیا درصورت فوت بیمه ­شده زن به بازماندگان او مستمری تعلق می­گیرد؟

برقراری مستمری فرزندان واجد شرایط بیمه ­شدگان زن متوفی نیز با رعایت ضوابط مذکور از تاریخ تصویب «قانون پرداخت مستمری به فرزندان زنان متوفی مشمول قانون تأمین ­اجتماعی و سایر صندوق­ های بازنشستگی مصوب ٥/١٠/١٣٨٦» بلامانع خواهد بود؛ بنابراین در اجرای قانون مذکور جهت برقراری مستمری فرزند یا فرزندان بیمه ­شده زن نیازی به رعایت قسمت «الف» بند (٢) قانون (پدر آن‌ها در قید حیات نبوده یا تحت ­تکفل زن بوده و سن او از شصت سال متجاوز یا طبق نظر کمیسیون پزشکی موضوع ماده ٩١ قانون تأمین ­اجتماعی ازکارافتاده بوده و در هرحال مستمری از سازمان دریافت نکند.) نمی ­باشد.

چه مدارکی برای برقراری مستمری بازماندگان لازم است؟

١- درخواست بازماندگان متوفی مبنی بر تقاضای برقراری مستمری

٢- اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی متوفی و بازماندگان واجد شرایط

٣- اصل و تصویر گواهی وفات بیمه ­شده صادره از سوی سازمان ثبت احوال

٤- اصل و تصویر سند رسمی ازدواج دائم متوفی و همسر وی

٥- گواهی اشتغال به تحصیل معتبر و تأیید شده از سوی مراجع ذی­صلاح درخصوص فرزندان ذکور

٦- تعهدنامه فرزندان اناث مبنی بر نداشتن شغل و شوهر

٧- مدارک احراز وقوع حادثه (اعم از ناشی یا غیرناشی از کار) در مواردی که علت فوت بیمه ­شده بر اثر وقوع حادثه بوده است (شامل: گزارش وقوع حادثه و گزارش بررسی حادثه، کروکی و گزارش پلیس راه درمورد تصادفات منجر به فوت، گزارشات مقامات انتظامی)، گزارش بازرس کار، گواهی پزشکی قانونی و...)

میزان مستمری بازماندگان چگونه محاسبه می ­شود؟

میزان مستمری قابل پرداخت حین الفوت مستمری ­بگیران بازنشسته یا ازکارافتاده کلی به عنوان مستمری استحقاقی آنان تلقی و عیناً به میزان سهام مقرر در ماده ٨٣ قانون بین بازماندگان واجد شرایط تقسیم خواهد شد.

درصورت فوت بیمه ­شده ­ای که در ١٠ سال آخر حیات خود حداقل حق­ بیمه یکسال کار، مشروط بر اینکه ظرف آخرین سال حیات حق ­بیمه ٩٠ روز کار را پرداخت کرده باشد، بازماندگان واجد شرایط وی از مستمری که به شرح ذیل محاسبه می­گردد بهره ­مند خواهند شد:

دستمزد مزایای مشمول کسر حق بیمه ظرف ٧٢٠ روز قبل از فوت یا شروع بیماری منجر به فوت
متوسط دستمزد ماهیانه = ٣٠ ×

روزهای کارکرد ظرف ٧٢٠ روز قبل از تاریخ فوت یا شروع بیماری منجر به فوت

سنوات پرداخت حق بیمه (حداکثر ٣٥ سال) × متوسط دستمزد ماهیانه
مستمری استحقاقی =٣٠

به هریک از بازماندگان چه سهمی از مستمری، تعلق می­گیرد؟

میزان مستمری همسر بیمه ­شده متوفی معادل پنجاه درصد مستمری استحقاقی بیمه ­شده است و درصورتی که بیمه ­شده مرد دارای چند همسر دائم باشد، مستمری به تساوی بین آنان تقسیم خواهد شد.

میزان مستمری هر فرزند بیمه ­شده متوفی معادل بیست و پنج درصد مستمری استحقاقی بیمه ­شده است ودرصورتی که پدر و مادر را از دست داده باشد مستمری او دوبرابر میزان مذکور خواهد بود.

میزان مستمری هریک از پدر و مادر بیمه ­شده متوفی معادل بیست درصد مستمری استحقاقی بیمه­ شده است.


بیشتر بخوانید: 

 

 

 

 

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
لیلا ضرابی نیا
۱۴:۰۸ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
با درود.
خانمی هستم ۴۶ ساله و خانه دار.
۵ سال پیش از همسرم جدا شده ام و هر ۸ ماه یک سکه به عنوان مهریه از ایشان دریافت میکنم ضمن اینکه از زمان متارکه از تحت پوشش بیمه ی ایشان هم خارج شده ام
متاسفانه خردادماه ۹۰ (۱۰ سال پیش) پدرم را که پزشک هم بودند از دست دادیم در ان زمان به دلیل متاهل بودن و زندگی با همسرم راضی نشدم که در زمینه گرفتن سهم الارث و استفاده از بیمه و حقوق پدری ام سهمی را مطالبه کنم تا با مادر به مشکل برنخورم و لذا اجازه ی استفاده از تمام مزایا و مستمری بگیری حقوق پدر را به مادر سپردم چون با وجود داشتن همسر،نیازی نمیدیدم که با مادرم شریک شوم اما در این ۵ سال جدایی از همسر به هزار سختی و مرارت زندگی را میگذرانم به خصوص که با نداشتن بیمه درمانی و مشکلات عدیده ای پزشکی که گریبانگیرم شده تمامی هزینه های درمان و تهیه دارو را بصورت آزاد حساب میکنم.
چندروز پیش با راهنمایی یکی از دوستان تصمیم گرفتم که به شبکه بهداشت و درمان محل سکونتم مراجعه و برای تحت پوشش بیمه پدر قرارگرفتن اقدام کنم و متوجه شدم که مادرم با وجود اینکه خودش معلم بازنشسته ی اموزش و پرورش است و بیمه ی سازمان اموزش و پرورش شامل حال خودش میباشد اما خود را تحت پوشش بیمه پدرم قرار داده و چرا اینکار را کرده نمیدانم(لازم به ذکر است که زمانیکه پدرم در همین شهرستانی که اکنون بنده ساکن آنجا هستم در قیدحیات بودند مادرم هم در همین شهرستان اموزگار بودند و ۲ حدود ۱۵ سال پیش از فوت پدرم با رضایت پدر به همراه ۲ برادر و یک خواهرم که اکنون هر۳تای انها متاهل هستند برای زندگی به تهران رفتند و من و پدرم در همان شهرستان ماندیم به همین دلیل چون مادرم به شخصه امکان آمدن به این شهرستان را نداشتند از من خواستند که اگر بخواهم میتوانم به اداره اموزش و پرورش مراجعه نمایم و از بخش تعاون اداره درخواست نمایم که مرا تحت پوشش بیمه مادرم قرار دهند تا با انجام کارهای بیمه بتوانم به مقدار زیادی بر مشکلات هزینه های درمانی فائق آیم. اما وقتی مسئول تعاون بررسی های لازم را درخصوص بیمه مادرم انجام دادند با کمال تعجب عنوان کردند که اصلا مادرم زیرنظر بیمه ی درمانی سازمان اموزش و پرورش نیستند بلکه خود را تحت پوشش بیمه پدرم قرار داده اند! سپس ایشان به من پیشنهاد دادند که به مرکز بهداشت و درمان همین شهر مراجعه کنم و درخواستم را درخصوص بهره مندی از بیمه پدرم بدهم تا از این طریق ضمن استفاده از بیمه ی پدر بتوانم از نیمی از حقوق پدرم نیز بهره مند شوم.
و من هنوز این مسئله رو با مادرم درمیان نگذاشتم چون دوست ندارم احیانا حساسیتی برایشان ایجاد شود و نسبت به موضوع موضع گیری کنند.
لذا صلاح دیدم ابتدا از شما کمک و راهنمایی بگیرم که چه کاری به صلاح است که انجام دهم ؟
سپاس از شما