محمد رضا برگی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به خبر منتشر شده درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از صنایع دارویی اظهار کرد: قرار بود ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی دارو پس از کش و قوسهای زیاد تا نیمه سال ۱۴۰۰ به دلیل کسری بودجه دولت به صورت گام به گام و به گفته مسئولان سازمان غذا و دارو حذف شود و ارز نیمایی جایگزین آن شود.
او تاکید کرد: ظاهرا این سازمان خیلی زود دست به کار شده و چراغ خاموش اجازه افزایش قابل توجه نرخها را برای شرکتهای دارویی صادر کرده است. این افزایش نرخها جهت جبران مابه تفاوت نرخ ارز ترجیحی و نرخ ارز نیمایی است. به گونهای که شرکتها در برخی محصولات افزایش نرخهای بالای ۱۰۰٪ داشته و نکته جالب این است که شرکتها در این خصوص افشائی بر روی سامانه کدال قرار ندادهاند.
بیشتر بخوانید
او بیان کرد: حدود ۵۰ درصد بهای تمام شده شرکتهای دارویی که سهام آنها در بازار سرمایه معامله میشود، متعلق به ارز ۴۲۰۰ تومانی جهت خرید دارو و مواد اولیه دارویی است. به طور میانگین شرکتها با هم متفاوت هستند. علاوه بر این، ما انواع اقلام مختلف دارو و شرکتهای مختلف دارویی را داریم.
کارشناس بازار سرمایه افزود: یک سری از شرکتها داروهای بدون نسخه را تولید میکنند که ارز آن به صورت کامل حذف شده است. اما لازم به ذکر است که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز به صورت پلهای بوده و شرکتها محصولات خود را با ماده اولیهای که از قبل داشتند و با آن تولید انجام داده بودند، به نرخ قبل میفروشند. در صورتی که اگر ماده اولیه به پایان برسد، به علت اینکه باید گرانتر ماده اولیه را بخرند، قطعا افزایش نرخ دارو خواهند داشت.
برگی در پاسخ به این پرسش که، کدام شرکتهای بورسی دارویی تحت تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار میگیرند؟، گفت: از جمله این شرکتها، شرکت بورسی دکپسول تک محصولی در ۸ ماه گذشته ۱۶۰٪ افزایش نرخ گرفته است، دسینا، در برخی قطرهها افزایش نرخ ۲۰۰٪گرفته است، دارو پخش در برخی قرصها افزایش نرخ ۱۰۱٪ داشته است، ابوریحان در برخی از محصولات افزایش نرخ ۲۱۶٪ گرفته است؛ و سایر شرکتها مثل، دسانکو، دشیمی، دعبید، دقاضی دسبحان، دشیری، ریشمک، دامین هستند.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا تمام شرکتهای بورسی گروه دارویی با ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو خریداری میکنند؟، تصریح کرد: اکثر شرکتهای دارویی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدام به خرید دارو میکنند، قبل از عید افزایش نرخهای آنان اعمال شده، ولی افشای اطلاعات بر روی سامانه کدال انتشار نیافت، اما در ۱ -۲ هفته اخیر، شرکتهای دارویی، در رابطه با نرخهای فروش خود و یکسری از شرکتهای دارویی دیگر که قبل از عید ماده اولیه شرکتهای دارویی را تامین میکردند و یا محصول آنان جز otc و یا داروهای بدون نسخه داشتند، افشای اطلاعات زدند.
او بیان کرد: دارو کالای حساسی است و روش حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از صنعت دارو باید کنترل و مدیریت شود. با توجه به افزایش نرخی که در دارو میبینیم و ماده اولیهای که شرکتهای دارویی میخرند، میبینیم به صورت پلهای ارز آنان به سمت دلار نیمایی در حال حرکت است.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه، در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ از صنعت دارو، قیمت دارو افزایش مییابد؟ و آیا این موضوع سبب کاهش فروش شرکتهای دارویی میشود؟، گفت: قطعا با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی افشای اطلاعات شرکتهای دارویی بر روی کدال منتشر میشود و شرکتهای دارو پخش که پخش کننده دارو هستند، داروها را با نرخ بالاتر میخرند و قطعا با نرخ بالاتری به داروخانهها میفروشند، داروخانهها نیز با حاشیه سودی دارو را به دست مصرف کننده میرسانند.
او در پایان بیان کرد: افزایش نرخ فروش دارو، از لحاظ مبلغی میتواند بر روی مبلغ فروش تاثیرگذار باشد، وقتی این اتفاق رخ میدهد، شرکتها به صورتی رقابتی میشوند و باید برای حفظ مشتریان خود به آنان تخفیف بدهند و شرکتی که تخفیف بیشتری بدهد، میتواند بازار بهتری برای خود داشته باشد.
انتهای پیام/