سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

استراتژی هایی برای بقاء در جنگ با خشکسالی؛

از انتقال آب به خراسان جنوبی تا اصلاح الگوی مصرف

اتصال روستا‌ها به شبکه آب، استفاده از کشت‌های جایگزین در بخش کشاورزی راهکار‌های کارشناسان برای کاهش بحران کم آبی در خراسان‌جنوبی است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، دیگر کسی در این نکته و مسئله شک و تردیدی ندارد که خشکسالی امسال، عطش مردم خراسان‌جنوبی و به ویژه روستائیان این دیار را تشدید کرده است و اگر به صورت ویژه به آن نگاه نشود، بی شک با یک بحران و چالش جدی رو به رو خواهیم شد.

برای حل مشکل آب خراسان‌جنوبی راهکار‌های متعددی توسط مسئولان و متولیان و کارشناسان پیشنهاد شده که می‌توان آن را از زاویه‌های مختلف مورد بررسی قرار داد.

به عنوان مثال خاشعی عضو هیئت مدیره انجمن آبیاری و زهکشی ایران و معاون آموزشی دانشکده کشاورزی و دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی دانشگاه بیرجند در یک نشست رسانه‌ای که اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برگزار شد، در زمینه طرح انتقال آب از دریای عمان به خراسان‌جنوبی گفت: انتقال آب از دریای عمان به واسطه آنکه تقاضای مصرف آب را کاهش نمی‌دهد، ما را به نتیجه مطلوب نمی‌رساند و شبیه فردی خواهیم شد که مرتب ثروتش را هدر می‌دهد و مطمئن است از جایی برای او دارایی و پول خواهد رسید.

او با بیان اینکه از نظر من به عنوان یک استاد دانشگاه مدیریت تقاضای آب از اهمیت بیشتری تا مدیریت عرضه برخوردار است، افزود: برای یک شهر کم آب بیش از آنکه از جای دیگری یک لوله آب به آنجا بیاوریم، آموزش شیوه مصرف آب از اهمیت بالایی برخوردار است.

خاشعی اظهار کرد: به راستی آیا انتقال آب از دریای عمان برای استانی که هنوز منابع آبی خود را به درستی مصرف نمی‌کند، کار پسندیده و عقلانی است؟

عضو هیئت مدیره انجمن آبیاری و زهکشی ایران تصریح کرد: هر وقت راندمان مصرف آب در خراسان‌جنوبی و استان‌های مشابه به حد مطلوبی رسید، آن زمان انتقال آب از دریای عمان برای آن منطقه جهت مصارفی، چون صنعت و گلخانه مقرون به صرفه خواهد بود و در غیر این صورت در چنین شرایطی انتقال آب از دریای عمان پرمصرف‌ها را مصرف کننده‌تر خواهد کرد؛ چرا که نسبت به آب مورد نیاز خود از اطمینان خاطر برخوردار خواهند شد.

او در رابطه با راهکار‌های مقابله با معضل کم آبی در استان علاوه بر آموزش مدیریت مصرف آب بر اصلاح مصرف آب در بخش کشاورزی و کشت‌های جایگزین و کم آب بر، چون گیاهان دارویی و جلوگیری از هدر رفت آب تأکید کرد و ادامه داد: غصه من این است که همین آب موجود را نیز به واسطه شبکه لوله کشی فرسوده هدر دهیم.

اسحاقی نماینده مردم قاین و زیرکوه نیز با بیان اینکه یکی از مسائل خراسان‌جنوبی مشکل آب است، گفت: هرچند در مورد طرح انتقال آب سخن‌های بسیار گفته شده است، اما باید به این نکته توجه داشت که انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس بسیار گران است.

او با بیان اینکه هر کیلومتر انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس میلیارد‌ها تومان هزینه دارد، افزود: از این جهت، متقاضی این نوع آب بیشتر بخش خصوصی صنعت است در حالی که اکنون مردم برای آب شرب مشکل دارند و باید برای این امر چاره اندیشی کنیم و به همین واسطه پیشنهاد تأسیس قرارگاه آب را از ماه‌ها قبل دادم.

کاهش ۳۸ درصدی حجم سد‌های خراسان‌جنوبی

سروری مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی گفت: حجم کلی سد‌های استان ۵۸ میلیون مترمکعب است که در حال حاضر ۱۵ میلیون متر مکعب آب دارد.

او با اشاره به اینکه ۲۵ درصد حجم سد‌های خراسان‌جنوبی آب دارد و ۷۵ درصد نیز خالی است، افزود: پارسال در این مقطع حجم سد‌های خراسان جنوبی ۲۴ میلیون متر مکعب بود که در مقایسه با آمار امسال در می‌یابیم که حجم آب سد‌های خراسان جنوبی نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۸ درصد کاهش داشته است.


بیشتر بخوانید


سروری اظهار کرد: به طور معمول ظرفیت سفر‌های آب زیرزمینی در دشت‌های خراسان‌جنوبی مورد بررسی قرار می‌گیرد و بر اساس میزان افت آب سفره‌ها دشت‌ها به ممنوعه، بحرانی و آزاد تقسیم می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی با بیان اینکه بر اساس این تقسیم بندی‌ها ما در دشت‌ها تکالیف و وظایفی داریم تا اضافه برداشت از چاه‌ها و سفره‌های آب زیرزمینی به حداقل برسد، تصریح کرد: یکی از این اقدامات بحث نصب کنتور‌های هوشمند است.

تعدیل پروانه چاه‌های مجاز راهی برای حفظ آب در بخش کشاورزی

سروری مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی گفت: ما در طول هشت سال گذشته در خراسان‌جنوبی حدود هزار چاه غیر مجاز را پرکرده‌ایم و اکنون نیز بحث اصلاح و تعدیل پروانه‌های چاه‌های مجاز کشاورزی را در دست اقدام داریم تا قدمی و راهکاری در جهت حفظ پایدار آب در بخش کشاورزی قدم برداریم.

او افزود: اگر بر اساس پروانه، کسی مجاز به برداشت ۲۰ لیتر آب بر ثانیه باشد، این مقدار تعدیل و کمتر خواهد شد تا آب به کشاورزان حاشیه دشت‌ها در سال‌های آتی برسد و آب پایداری را داشته باشیم.

سروری گفت: اگر این اقدامات را در خراسان‌جنوبی انجام ندهیم، در سال‌های آینده دشت‌های ما خشک خواهند شد و کشاورزان با مشکلات جدی رو به رو می‌شوند.

۴۳۰ روستا با تانکر آبرسانی می‌شود

ملانوری استاندار خراسان‌جنوبی گفت: با توجه به کاهش میانگین بارندگی‌ها ما از قبل پیش بینی شرایط حاکم از نظر تأمین آب را داشتیم و از این نظر قرارگاه آب استان با مسئولیت معاونت عمرانی را راه‌اندازی کردیم.

او افزود: در حال حاضر حدود ۴۳۰ روستای خراسان‌جنوبی با تانکر آب رسانی می‌شود و برای تسهیل آبرسانی تعدادی تانکر خریداری شده و بسیاری از تجهیزات مورد نیاز برای این امر را نیز به روز رسانی کرده‌ایم.

ملانوری با اشاره به اینکه خشکسالی امسال در ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده و میانگین بارندگی به کمتر از ۶۰ میلی متر رسیده است، بیان کرد: توصیه من بر این بوده است که دستگاه‌ها امکانات خود را در حوزه آبرسانی در اختیار این امر قرار دهند و در حال حاضر برای آبرسانی با تانکر به روستا‌ها مشکل خاصی وجود ندارد.

اتصال روستا‌ها به شبکه راهکار دسترسی آنان به آب پایدار است

ملانوری استاندار خراسان‌جنوبی درباره راهکاری‌های حل مشکل آب با تأکید بر اینکه آبرسانی با تانکر مربوط به شرایط خاص و بحرانی است و نمی‌تواند به صورت طبیعی و مستمر بر آن تکیه کرد، گفت: تلاش و راهکار ما بر این بوده که در بسیاری از روستا‌ها چاه حفر شده و روستاها  به شبکه متصل شوند که برای بسیاری از روستا‌ها این امر صورت گرفته است.

او افزود: حدود ۱۲ روستا نیز تا یک ماه آینده به شبکه متصل می‌شوند.

ملانوری اظهار کرد: مردم در روستا‌های خراسان‌جنوبی مطالبات خود در این حوزه را از طریق دهیاری‌ها به گوش ما می‌رسانند و ما نیز نهایت تلاش خود را برای رفع مشکل آنان انجام می‌دهیم.

با جمع بندی سخنان مطرح شده به نظر می‌رسد که به واسطه گران بودن انتقال آب از دریای عمان نمی‌توان برای مصرف آب شرب بر روی آن تکیه کرد و این آب برای مصرف صنعت لازم و ضروری خواهد بود.

در زمینه آب شرب نیز اصلاح الگوی مصرف و آموزش رسانه‌ها در این زمینه به خانواده‌ها، توجیه کشاورزان برای استفاده از کشت‌های کم آب چون گیاهان دارویی و اتصال روستا‌ها به شبکه آب برای بهره‌مندی آنان از آب شرب و پایدار و بهسازی شبکه فرسوده انتقال آب راهکار‌هایی است که برای کاهش بحران کم آبی در خراسان‌جنوبی پیشنهاد می‌شود.

منبع: مهر

انتهای پیام/ ر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.