سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آسیب‌های بافتی چگونه ترمیم می‌شوند؟

پژوهشگران دریافتند که سلول‌های بنیادی در درمان بسیاری از بیماری‌ها موثر است.

به گزارش  حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مدت‌هاست که سلول‌های بنیادی به عنوان سلول‌های تمایز نیافته ای در نظر گرفته می‌شوند که قادر به تکثیر و تجدید خود هستند، این سلول‌ها می‌توانند تعداد زیادی از سلول‌های تمایزیافته مورد نیاز بافت‌ها را بسازند. همین ویژگی است که سلول‌های بنیادی را حائز اهمیت می‌کند.

ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده

حسین سلطانی نژاد مدیر فناوری و تجاری سازی ستاد توسعه فناوری سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: سلول‌های بنیادی جنینی، طیف وسیعی از انواع سلول‌های تمایزیافته را پشتیبانی می‌کند؛ به طور سنتی تصور می‌شد که سلول‌های بنیادی در بزرگسالان به تمایز و بازسازی خود در بافت‌هایی که در آن‌ها زندگی می‌کنند محدود می‌شوند.

اما توسعه فناوری سلول‌های بنیادی این ظرفیت را ایجاد کرد که علاوه بر تکثیر و تمایز، در ترمیم آسیب‌ها و همچنین هموستاز یا هدررفت خون بافت آسیب‌دیده، نقشی اساسی ایفا کنند.

پژوهشگر حوزه سلول‌های بنیادی افزود: علاوه بر سلول‌های بنیادی جنینی، سلول‌های مشتق شده از مغز استخوان نه تنها برای جبران هدررفت خون، بلکه در ترمیم عضله‌ها، مغز، کبد، قلب و عروق نیز کارآمد افتاده‌اند. به نظر می‌رسد که تغییرات سرنوشت سلول از ویژگی‌های طبیعی سلول‌های بنیادی است و ممکن است در کاربرد‌های مختلف حتی تولید خون به کار بیاید.

سلطانی نژاد توضیح داد: اندام‌هایی مانند مغز، کبد و عضله‌ها، دریایی سرشار از سلول‌های بنیادی هستند و مدت‌ها تصور می‌شد منحصراً به ترمیم بافتی که در آن قرار دارند فعالیت می‌کنند اما می‌توانند از طریق گردش خون وارد اندام شوند، به سلول‌های بنیادی درون آن اندام کمک کنند یا مستقیماً سلول‌های تمایزیافته بسازند.

تلاش فناورانه برای جداسازی سلول‌های بنیادی از بافت‌ها

او یادآوری کرد: یکی از چالش‌های مهم در تجاری‌سازی فناوری سلول‌های بنیادی، روش‌های نوآورانه و کارآمد در جداسازی این سلول‌ها از بافت‌ها است. اکثر پروتکل‌های جداسازی سلول‌های بنیادی به دسته بندی سلول فعال شده با فلوسایتومتری است و از مجموعه آنتی‌بادی‌ها برای پروتئین‌های سطح سلول استفاده می‌کنند اما روش‌های نوآورانه دیگر به سرعت در حال جایگزین شدن است و جداسازی این سلول‌ها را آسان می‌کند. روش‌هایی که در کشورمان نیز در حال توسعه است.

سلطانی نژاد با بیان اینکه  ترمیم مداوم فیزیولوژیکی بافت آسیب دیده، یکی از کاربرد‌های تازه شناخته شده سلول‌های بنیادی است، ادامه داد: یافته‌های متعدد اخیر نشان می‌دهد که مفهوم سلول‌های بنیادی در حالت تحول است و برای درک مفهوم در حال تکامل آن، به تغییر دید سنتی نسبت به این سلول‌ها نیاز داریم.

به گفته مدیر فناوری و تجاری سازی ستاد توسعه فناوری سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش جدیدی که در دنیا به کشف قابلیت‌های سلول‌های بنیادی می‌انجامد، در کشورمان نیز در حال توسعه است و شرکت‌های دانش‌بنیان فعال، روش‌های نوآورانه جداسازی و استخراج سلول‌های بنیادی را پیاده می‌کنند.

سلطانی نژاد با اشاره به حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از توسعه طرح‌های استخراج و غنی‌سازی سلول‌های بنیادی گفت: در حال حاضر بیش از ۵۰ شرکت دانش‌بنیان در این حوزه مشغول فعالیت هستند که در بخشی از این شرکت‌ها سرمایه‌گذاری‌های بالایی در تحقیق و توسعه صورت داده‌اند تا به کاربرد‌های تازه‌ای از سلول‌های تمایزنیافته دست پیدا کنند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.