به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سالهاست شرکت های دانش بنیان در حوزه های مختلف، نقش آفرینی می کنند و هرروز بر اعتبار کشور می افزایند و حتی شاهدیم که در سالهای اخیر میزان صادرات به کشورهای پیشرفته از سوی شرکت هایی نسبتا نوپا با نیروهای جوان و نخبه، در حال افزایش و ترقی است و هیچ مانعی اعم از سنگ اندازی های داخلی و یا تحریم های خارجی، نتوانسته روند رو به رشد این شرکت ها را متوقف کند.
پس از شیوع کرونا و با توجه به نیاز مبرم کشور به دستگاه تنفسی ونتیلاتور که جزو مهمترین و موثرترین و ضروری ترین تجهیزات پزشکی برای مبتلایان حاد کرونا بود و در زمانی که کشورهای اروپایی حتی حاضر به صادر کردن یک دستگاه هم نبودند و به همه چیز شکل سیاسی و تحریم گونه داده بودند، جوانان نابغه و غیور ایرانی دست به دست هم دادند و با توکل به خدا و تکیه بر دانش سرشارشان در کمترین زمان ممکن موفق به تولید بهترین دستگاه های ونتیلاتور و سایر تجهیزات پزشکی مورد نیاز شدند و آنقدر پیشرفت کردند که هم اکنون به مرحله صادرات رسیدهاند و خودکفایی و بومیسازی دانش را به حد اعلی رسانده اند.
در بین این شرکتها، یک شرکت دانش بنیان با کمک تیمی شامل دانش آمختگان طراز اول بهترین رشته ها در بهترین و سطح بالاترین دانشگاه ها؛ موفق به تولید و صادرات یکی از بهترین نمونه های کاملا داخلی ونتیلاتور شده است .
احمد بهفر مقدم مدیرعامل این شرکت دانش بنیان، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: شرکت ما تولید کننده ونتیلاتور در حوزه ICU ، ماشینهای بیهوشی در حوزه در اتاق عمل و دستگاه سی تی اسکن در حوزه تصویربرداری است.
او افزود: حوزه دستگاههای پزشکی حوزه بسیار پیچیدهای است و عمدتا دانش آموختگان طراز اول مملکت در حوزه الکترونیک، نرم افزار، مکانیک و همچنین حوزه بالینی و پژوهشی شامل پزشکان متخصص، به مجموعه کمک میکنند. در تیم ما چندین استاد دانشگاه حضور دارند که با مباحث تحقیقاتی که روی بیماران انجام میدهند، کمکهای شایانی به ما میکنند و نکته حائز اهمیت این است که افرادی در مجموعه ما کار میکنند که مستعد مهاجرت هستند و وقتی چنین زمینه کاری را در مملکت میبینند، منصرف میشوند و در راستای ارتقا دانش فنی کشور گام برمی دارند.
بهفر مقدم ادامه داد: با توجه به اینکه این شرکت دانش بنیان بیش از ده سال است که دستگاههای ونتیلاتور تولید میکند، ما تا قبل از کرونا موفق به تولید ۳ هزار دستگاه ونتیلاتور شدیم و با مواجهه با ویروس کووید، توان تولیدمان را ۶ برابر کردیم و توانستیم به تنهایی بیش از ۲۵۰۰ ونتیلاتور را در اختیار مراکز درمانی قرار دهیم و به اتفاق یک شرکت دیگر که بعدا به ما ملحق شدند، تمام نیاز کشور که بالاتر از ۴۵۰۰ دستگاه بود، تامین شد و فقط شرکت ما توانست علاوه بر تامین مراکز و حفظ عزت ملت و دولت، ۵۰ میلیون یورو، صرفه جویی ارزی داشته باشد.
او افزود: نکته حائز اهمیت، موقعیت ویژه و استراتژیکی که این دستگاه دارد؛ زیرا در اوج کرونا، تقریبا کشوری به کشور دیگر ونتیلاتور نمی داد و این توان باعث شد که علاوه بر پوشش نیاز کشور، برای کشور ارز آوری هم داشته باشیم. همچنین هزینه ریالی که وزارت بهداشت در این قضیه متحمل می شد، یک ششم مشابه خارجی بود که حتی در صورت تامین هزینه، این دستگاه را در اختیار ما قرار نمی دادند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان اظهار کرد: با توجه به ظرفیت به وجود آمده و تولید ۶ برابری، این ظرفیت در شرکت به یک فرصت صادراتی تبدیل شد. در حال حاضر ما نمونههای صادراتی ونتیلاتور را تولید کرده ایم. این نمونه مشابه نمونههای دیگر دارای استاندارد اروپاست و تا کنون سفارشهای خیلی خوبی در سطح دنیا داشته ایم.
او گفت: ما این توان به وجود آمده ناشی از جهش تولید را به سمت صادرات و ارزآوری هدایت کردیم. نفس این جهش تولید، اشتغال زایی برای بیش از ۱۲۰ نفر ایجاد کرد و با این ارزآوری که صورت گرفت این توان را برای مجموعه ایجاد کرد بتوانیم روی محصولات و و مدلهای دیگر کار کنیم.
او ادامه داد: وجود ونتیلاتور و دانش فنی آن، ارزش استراتژیک برای کشور دارد، زیرا این تکنولوژی یک تکنولوژی مادر است و با استفاده از این دانش فنی، دستگاههای ونتیلاتور پرتابل برای اتاق عملها و ICUهای صحرایی و برای Home ICU، تکنولوژی مورد نیازی است که در آینده خبرهای خوشی در این مورد برای هموطنان خواهیم داشت.
بهفر مقدم بیان کرد: با شروع کرونا از اسفند ۹۸ تا اردیبهشت ۹۹، ما توانستیم ۱۰۰۰ دستگاه ونتیلاتور، به شکل ویژه در پیک اول کرونا در اختیار مراکز درمانی قرار دهیم و چند ماه بعد، در مجموع ۲۵۰۰ دستگاه در اختیار ۸۴۰ مرکز درمانی در ۷۲ استان قرار گرفت و توانست دغدغه ناشی از کمبود ICUها را با توان خوبی پوشش دهد و توانستیم خیال وزارت بهداشت را راحت کنیم و این مهم به وجود نمیآمد مگر با تعصی به فرمایشات مقام معظم رهبری که همواره بر تولید و ارزش افزوده تولید و اقتدار ملی، تاکید دارند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان اظهار کرد: دستگاه سی تی اسکن، در لبه تکنولوژی دستگاههای پزشکی است و به طور کلی این دستگاه، پیچیدهترین دستگاه تجهیزات پزشکی است. ما با ۴ سال تلاش جوانان این مملکت و با پیگیریهایی که با همکاری معاونت علمی صورت گرفت و با حمایتهای وزرات بهداشت توانستیم، تکنولوژی تولید دستگاه سی تی اسکن را در کشور بومی کنیم و تا امروز ۳۸ دستگاه تولیدی ما در بیمارستانها آماده به کار است.
بهفر مقدم گفت: ما تولید دستگاه سی تی اسکن را تمام کرده ایم و چند سالی است در حوزه ساخت قطعات این دستگاه کار میکنیم. در حوزه تولید دستگاه سی تی اسکن، کمپانیهای بزرگی وجود دارند که تعدادشان هم زیاد نیست و عمدتا قطعات مورد نیاز را جمع آوری میکنند و تولیدکنندگان مستقل این دستگاه ، کمپانیهای خاصی در دنیا هستند و با توجه به شرایط تحریم ما نگران بودیم که اگر قرار باشد ما هم مشابه سایر کمپانیها فقط قطعات را گردآوری کنیم، ممکن است در آینده به مشکل بربخوریم.
ظرفیت تولید ۱۵۰ دستگاه سی تی اسکن در سال
او گفت: ما در حوزه ساخت قطعات دستگاه سی تی اسکن، آغاز به کار کردیم و در حال حاضر ۵۵ درصد از تکنولوژی آن بومی شده است. اهمیت استراتژیک دستگاه سی تی اسکن به این دلیل است که یک تکنولوژی مادر است و به واسطه دستیتابی به دانش آن، میشود دستگاههایی با اسلایسهای بالاتر ۱۲۸ و ۲۵۶ تولید کرد و علاوه بر آن میشود در حوزه پت سی تی با داشتن این دانش اقدام کرد. همچنین این فناوری ارزش تشخیصی بسیار زیادی در حوزه تشخیص بیماریهای خاص مثل سرطان دارد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان بیان کرد: ما باید آمادگیهای لازم را برای رویارویی با بحرانهای طبیعی و اجتماعی مثل جنگ و سیل و زلزله داشته باشیم و دستگاه سی تی اسکن تولیدی ما این قابلیت را دارد که پشت کشنده نصب شود و به عنوان یک سی تی اسکن پرتابل استفاده شود.
او ادامه داد: اهمیت اصلی این دستگاه در دوران کرونا، به این دلیل بود که تشخیص قطعی کرونا با سی تی از ریه انجام می شد و وقتی که بیمارستانها با ازدحام بیماران در بیمارستان مواجه میشوند، وجو دستگاهی که بتوان پشت کانتینر و در جوار بیمارستان نصب کرد تا از مواجهه بیمار کرونایی با بیمار معمولی جلوگیری کند، ارزش افزوده زیادی برای کشور داشت.
بهفر مقدم اظهار کرد: خیلی از کشورهای دنیا توانستند به این تکنولوژی دست پیدا کنند و ما در حال حاضر و با آمادگی کامل میتوانیم در این حوزه هم نقش آفرینی کنیم و در این فاصله مثل ونتیلاتور که با استفاده از ظرفیت ایجاد شده در کشور به وجود آمد، آن را بلافاصله وارد مرحله صادرات کردیم و در آیندهای نزدیک، شاهد صادرات سی تی اسکن نیز خواهیم بود.
او گفت: این دستگاه سی تی اسکن صرفه جویی ارزی قابل توجهی نیز دارد و در حوزهای باعث کارآفرینی شده که بیشترین نگرانی در مورد مهاجرت، وجود داشته است. در حال حاضر حد صرفه جویی ارزی ما ۳۰ درصد است، اما بالقوه ما بالاتر از ۵۰ درصد هم میتوانیم صرفه جویی داشته باشیم و دلیلی که در حال حاضر روی ۳۰ درصد مانده ایم این است که حجم بسیار کمی از بازار تا کنون در اختیار ما بوده است و اگر ما بتوانیم حجم تولید را بالا ببریم، قطعا در حوزه صرفه جویی ارزی به هدف صرفه جویی بالای ۵۰ درصد هم خواهیم رسید.
او افزود: در حال حاضر ۳۸ دستگاه از دستگاههای سی تی اسکن ما در مراکز درمانی مهم کرونا در حال کار است و روزانه به طور نرمال، به ۲۰۰ بیمار کرونایی سرویس میدهد.
بهفر مقدم بیان کرد: وجود این تکنولوژی در کشور، کمک شایانی به خدمات پس از فروش نیز خواهد کرد. وقتی ما دانش فنی تولید این قطعات را داشته باشیم نه تنها قطعات به وفور در اختیار ماست، بلکه فرصتی هم برای مسائل وارداتی و گمرکی و حواله پول، گرفته نمیشود و به محض اینکه نیازی برای خدمات پیش میآید، ما با اتکا به این تولید در حوزه خدمات بلافاصله وارد عمل میشویم.
استفاده از توانایی های جوانان نخبه و فارغ التحصیلان بهترین دانشگاه های کشور و بهره مندی از دانش فنی آنها در ساخت و تولید انبوه و حتی صادرات برترین محصولات دانش بنیانی به ویژه در حوزه درمانی می تواند علاوه بر ایجاد انگیزه و امید و هدفمندی در جوانان ایرانی، مانع محکمی برای مهاجرت آنها باشد و آنها را از مهاجرت منصرف کند و آینده کاری و حرفه ای و تخصصی شان را ضمانت کند.
همه اینها شدنی نیست مگر با حمایت های صندوق های مربوطه و شرکت های دانش بنیان و مسئولان علمی و فناوری و وزارت بهداشت که امی می رود در دولت جدید شاهد حمایت های هرچه بیشتر از توانایی های این شرکت های دانش بنیان باشیم.
آیدین اسلام لو مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان دیگر نیز در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: دستگاه ونتیلاتور (اولین دستگاه تنفسی انفرادی) است که به عنوان اولین ماسک الکترونیکی کشور ثبت شده است. در مجموعه ما ۴۰۰ محصول ساخته شده و تستهای بالینی آن انجام شده و امیدواریم بتوانیم پرونده نهایی آن را دریافت کنیم تا به طور انبوه این محصول وارد بازار شود.
اسلام لو افزود: در حال حاضر با همان مجوزهای اولیه که داریم آماده هستیم تا این ۴۰۰ دستگاه را به مجموعه ها و بیمارستانهای خصوصی واگذار کنیم.
او ادامه داد: در تیم ما، طراح اصلی این دستگاه، دکتر مهدی شهبازی است که دندانپزشک و مهندس الکترونیک هستند و تحقیقات و برنامهریزی های مربوط به این محصول را ایشان انجام داده اند، اما به طور کلی تیم ما یک تیم ۱۰ نفره است که همه این ده نفر در رشتههای مختلف الکترونیک، طراح صنعتی، رشته مهندسی پزشکی و رشتههای فنی و تولیدی تحصیل کردهاند و کارهای طراحی صنعتی را انجام میدهند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت: کار ما صفر تا صد تولید داخلی است و ۷۰ درصد کارمان بومی سازی و ایرانی است و کلیه اتصالات دستگاه ونتیلاتور را شرکتمان تولید کرده است.
او ادامه داد: ما می توانیم اشتغال زایی خوبی در این زمینه داشته باشیم و هرچه تقاضا بیشتر باشد ما هم تولید و اشتغال زایی بیشتری را خواهیم داشت؛ بنابراین اگر مجوزهای لازم را برای تولید و پخش در بازار دریافت کنیم در اشتغال زایی عملکرد بهتری ارائه خواهیم داد.
اسلام لو با اشاره به اینکه تا به حال این محصول هیچ نمونه داخلی و خارجی نداشته افزود: ما این توان را داریم که ونتیلاتور تولیدی مان را صادر هم کنیم.
او اظهار کرد: با توجه به اینکه این دستگاه یک سال است که تولید شده انتظار داریم تا حمایت ها و همکاریهای لازم برای تولید انبوه و ارسال آن به بازار انجام شود.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت: مهمترین مزیت این دستگاه پرتابل بودن آن است. و همچنین این دستگاه علاوه بر قابلیت درمان، قابلیت این را دارد تا فرد را در برابر ویروسها و باکتریها مقاوم کند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
مگر این شرکت دستگاه سی تی اسکن شرکت نئوسافت چین را مونتاژ نمی کند؟